Mide Balonu Nedir?

Mide Balonu Nedir?

Kilo sorunu yaşayan kişiler, farklı yöntemler ile zayıflayabilirler. Mide balonu yöntemi de sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Günümüzde en yaygın sağlık problemleri içerisinde obezite de bulunur. Bu sorun pek çok kişinin hayatını olumsuz etkiler. Obezite problemi yaşayan kişilerde, endokrin, kalp ve damar hastalıkları, diğer sistem hastalıkları, hareket etmekte zorluk yaşama gibi problemler meydana gelebilir. Bu sağlık sorunları insanların yaşam kalitelerini oldukça kötü bir şekilde etkiler.

Bunun yanı sıra obezite vücutta fiziksel etkilerin yanında psikolojik etkilere de neden olur. Obeziteden kurtulmak için iyi bir diyet yapılması ve düzenli spor programları olumlu sonuçlar verir. Fakat kimi obezite hastaları çeşitli sebeplerle diyet programlarına bağlı kalamayabilirler. Mide balonu, obeziteyi tedavi etmek için dünya çapında uygulanan ve güvenilirliği kanıtlanmış olan yöntemlerden biridir. Bu yöntem ameliyat olarak değerlendirilmemelidir.

Mide balonu yöntemi gerekli durumlarda obezite cerrahisine hazırlık olarak da gerçekleştirilebilir. Mide balonu yöntemi uygulanan hastaların midelerinin iç kısımlarına içi su ya da havayla dolu olan balon yerleştirilir. Bu işlem esnasında hastaların tamamen uyutulması işlemine gerek duyulmaz.

Bu işlem sedasyon altında rahat bir şekilde gerçekleştirilebilir. Mide balonu tedavisi son derece kolaydır. Bunun nedeni ise işlemin oldukça kısa sürmesinden kaynaklanır. Bunun yanında mide balonu takılması işlemi ameliyat gerektirmeyen bir işlem olduğundan işlemden sonra hayatı tehdit eden komplikasyon olasılığı son derece düşüktür. Mideye yerleştirilen balonların açlık hissini yok etmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Mide balonu kişilerin gıda alımını kısıtlama özelliğine sahiptir. Bu işlem ile kişi yemek yediğinde midesi çok daha çabuk dolar ve bu şekilde normalde yediğinden daha az yemek zorunda kalır.

Elipse Mide Balonu İşlemi Nedir?

Elipse mide balonu, yutulabilen mide balonu ismi ile de bilinir. Diğer uygulamaların aksine bu işlem endoskopi altında gerçekleştirilmez. Bu işlemde hastalar hapa benzer bir cisim yutarlar. Bu sırada röntgen ile bu cismin mideye ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir. Cismin mideye ulaşmasının ardından şişirme işlemi gerçekleştirilir. Balon haline getirilir. Sonrasında ucunda yer alan kablo ile bağlantısı koparılarak işlem tamamlanmış olur.

Mide Balonu Kimlere Uygulanır?

Mide balonu işlemi hafif kilolu olan kişilere ya da keyfi olarak daha zayıf görünmek isteyen kişilere uygulanabilecek bir yöntem değildir. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için kişilerin vücut kitle indeksi değerinin 27 ya da daha üstünde olması gerekir. Vücut kitle indeksi, kişilerin boyları ile kilolarının oranlanması sonucunda bulunur. Bu değer 25 üzeri ise kişilerin fazla kilolu olduğu söylenebilir. 30’un üzerindeki değerlerde ise kişiler obezite aşamasındadır.

Mide balonu, fazla kilolu ya da obezite problemi yaşayan kişilere uygulanır. Bunun yanında kilo nedeniyle genel sağlığında çeşitli sorunlar yaşayan, diyet ya da spor yoluyla kilo veremeyen, kilo verse bile hızlı bir şekilde verdikleri kiloları geri alan kişilere de uygulanabilir. Şeker hastalığına yatkın olanlar ve mide balonu takılmasını engelleyecek türde bir ameliyat geçirmemiş olanlara mide balonu takılabilir. Mide balonu, aynı zamanda çeşitli mide ameliyatlarından önce hazırlık yöntemi olarak da tercih edilebilir.

Mide Balonu ile Ne Kadar Zayıflamak Mümkün?

Mide balonu tedavisi ilk defa 1982 yılında düşünülmüş 1987 yılında da Amerika’da tasarlanmaya başlamıştır. Bu süreçten sonra özellikle Avrupa ve genel olarak dünyada mide balonu tedavisi kabul görmeye başlamıştır. Fazla kilo sorunu olan kişiler ve obezite hastalarının sıklıkla kullandıkları tedavi yöntemleri arasında yer alır.

Mide balonu takılması işleminden sonra verilen kilolar hastaların tıbbi durumuna ve geçmişteki kilosuna bağlıdır. Bunun yanında pek çok faktöre bağlı olarak da kilo verme süreci değişiklik gösterebilir. Fakat ortalama bir değer vermek gerekirse mide balonu takılan kişiler yaklaşık 10 ile 25 kg arasında zayıflar. Vücut ağırlığı üzerinden oranlayacak olursak mide balonu taktıran kişiler 6-7 aylık süreçte vücut ağırlıklarının %15-20’lik kısmını kaybeder.

Mide Balonu Takma İşlemi Nasıldır?

Mide balonu takılacak olan hastalar bu işlemden 8 saat önce yeme ve içmeyi kesmelidir. Açlık süresi mümkünse 10 saate kadar çıkarılabilir. Mide balonu takma işleminin yapılması için yapılacak başka bir hazırlık bulunmaz. Kişilerin işlemin gerçekleşeceği saatlerde hastanede ya da işlemin gerçekleşeceği klinikte olması gerekir. Hastalara işlemden önce damar yolu açma işlemi yapılır. Bu damar yolu ile hastaların vücuduna sakinleştirici verilir. Bu sayede hastalar yarı uykulu bir haldeyken bu işlem gerçekleştirilir.

Bazı durumlarda hastaların tamamen uyutulması da mümkündür. Hastaların tamamen uyutuldukları yöntemlerde hastaların solunumu durdurulmaz. Yaklaşık 15 dakikalık süre boyunca uyuması sağlanır. Yöntemler arasından hangisi seçilirse seçilsin hepsi son derece acısızdır. Mide balonunun mide iç kısmına yerleştirilmesi işlemi için endoskop isimli ışıklı ve küçük bir kamera kullanılır. Bu kameraların dışarıdaki monitörlere yansıttığı görüntü ile doktorlar midenin iç yapısını net bir şekilde görür. Bu şekilde işlemin en ince detaylarını bile hesap etmek mümkün olur.

Endoskop isimli kameralar yaklaşık 1 cm kalınlığındadır. Yemek borusu üzerinden hastaların midelerine kadar indirme işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem yapılırken hastaların yalnızca midesi değil bunun yanında yemek borusu ve onikiparmak bağırsağı da incelenmektedir. İşlem sırasında kişilere detaylı bir endoskopik muayene de yapılır. Mide balonunun takılmasına engel olacak seviyede gastrit, ülser ya da reflü gibi sorunlar yoksa mide balonunu mideye indirme kararı verilir.

Kişilere takılan mide balonları hava ya da mavi renkli bir serum ile 450-500 cc kadar şişirilir. Bu şekilde işlem sona ermiş olur. İşlem yaklaşık 12-13 dk gibi kısa bir sürede sonlandırılır. Sonrasında ise hasta uyandırılır. 1-2 saatlik bir dinlenmeden sonra hastalar taburcu edilir. Yapılan işlemin ardından hastalarda herhangi bir ağrı durumu söz konusu olmaz. Böylece kişiler günlük hayatlarına rahatlıkla dönebilirler.

Mide Balonu Taktıran Kişiler Nelere Dikkat Etmelidir?

Mide balonunun takılmasından kısa bir süre sonra kişilerde mide krampları, kusma, mide bulantısı durumları söz konusu olabilir. Bu semptomlar ağır olmadığı sürece normal kabul edilir. Çünkü mide içerisinde alışık olmadığı yabancı bir cisim bulunmaktadır. Hastada meydana gelebilecek olası belirtilerin hafifletilmesi için kişilere çeşitli mide koruyucular ile ağrı kesici ilaçlar verilir. Balonun mideye takılmasından yaklaşık 3-4 gün sonra etkiler geçmeye başlar. İşlemden sonra belirtile uzun süre devam ediyorsa mide balonunun çıkarılması gerekir. Bu durum çok sık karşılaşılan bir problem değildir.

Türkiye’de Mide Balonu İşlemi

Mide balonu işlemi Türkiye’de sıklıkla uygulanan yöntemlerden biridir. Bu tedavi ile kişiler önemli bir şekilde kilo verme eğilimine girerler. Hastanelerde ya da özel kliniklerde rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Hastalar işlemden sonra ağrı ya da acı hissetmezler. Bu operasyonun yapılmasındaki asıl amaç obezite ile savaşarak kişilerin daha sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamaktır. Türkiye’de mide balonu işlemi diğer ülkelere göre çok daha uygundur. Bunun sebebi ise ülkede dövizin yüksek olmasıdır. Bu sayede yurt dışından gelenler uygun fiyatlara rahatlıkla bu ameliyatı olabilirler. Türkiye’de mide balonu işlemi ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık