Laparoskopik Gastrik ByPass Ameliyatı

Laparoskopik Gastrik ByPass Ameliyatı


Bilindiği gibi obezite, çok büyük bir sorundur ve bu hastalıkla baş etmenin birkaç yolu vardır. Bu yollardan en çok tercih edileni ise genelde cerrahi işlemler olur. Buna istinaden obezite cerrahisinde de kullanılan birçok farklı yöntem bulunur çünkü obezite hastalığında tedavi, her hastada aynı şekilde uygulanmaz. 

Obezite hastalığının cerrahi boyutunda en çok tercih edilen uygulama yöntemi ise Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı olarak bilinmektedir. Bununla birlikte bu tedavinin belli başlı avantaj ve dezavantajları da bulunmaktadır. Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı ile ilgili bütün cevapları bu yazıda bulabilirsiniz.


Laparoskopik Gastrik By-Pass Ameliyatı Nedir?

Kombine tıp ameliyatlarında en çok uygulunana tedavilerden olan Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı, aynı zamanda obezite hastalığının tedavisinde en başarılı sonuç alınan cerrahi uygulamalardandır. Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı ile ilk olarak mide hacminin küçültülmesi hedeflenir. Böylelikle hasta, eskisi gibi iştahla yemek yiyemeyecek ve kilo kaybedecektir. Aynı zamanda ameliyat ile birlikte ince bağırsak kısaldığı için besin emilimi de tam olarak gerçekleşemeyecektir. Besinler, ince bağırsak yolu kısaldığı için tam olarak emilim sağlayamayacak ve bu da hastanın kilo vermesine katkıda bulunacaktır. 


Ameliyat esnasında midenin başlangıcında yer alan özel kısım, midenin geri kalanından 30 ila 50 cc arasında kalacak şekilde ayrılır. İnce bağırsağın bir kısmı da by-pass uygulaması ile mideden ayrılan kısımla bağlanır. Mideden ayrılan kısma küçük mide de denmektedir. Yani ince bağırsağın bir kısmı, küçük mideye bağlanmaktadır. Durum böyle olunca da hastalar, çok küçük porsiyonlarla bile doyar ve yavaş yavaş kilo vermeye başlar. Bunun dışında hasta, yüksek kalorili besinler tükettiği zaman besinlerin önemli bir kısmının emilimi engellenir ki bu da çok büyük bir avantaj sağlar.


Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı sayesinde hastalar, normalin aksine oldukça hızlı bir şekilde doyar ve buna istinaden de hızlı bir şekilde kio vermeye başlar. Yani bu cerrahi obezite ameliyat türü ile hasta, kalıcı ve etkin bir şekilde kilo verebilmektedir ki bu ameliyatın bu denli tercih edilmesinin en büyük sebebi de budur. Aynı zamanda Laparoskopik Gastrik By-Pass ameliyatı, geri dönüştürülebilme özelliğini de sahiptir.


Laparoskopik Gastrik By-Pass Ameliyatı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı, sanılanın aksine sadece obezite hastalığı için kullanılmamaktadır. Tabii ki ameliyatın en büyük uygulanış amacı morbid obezite hastalığına çözümdür fakat bu ameliyat, obezite dışında daha birçok hastalık için tercih edilebilir. Bunların başında da genelde obezite hastalığı ile birlikte görülen yancı hastalıklar gelir. Örnek olarak Tip 2 diyabet olarak da bilinin şeker hastalığı, genelde çoğu obezite hastasında bulunur. Eğer hastalar, obezite dışında diyabet hastalığını da kontrol edemezse, bunun için de Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı uygulanabilir. Diyabet hastaları da bu ameliyat türü ile birlikte olumlu sonuçlar almaktadır. 


Laparoskopik Gastrik ByPass Ameliyatı Nasıl Uygulanır?


Öncelikle hastalar, ameliyat öncesinde uzman doktor ya da doktorlar tarafından detaylı bir şekilde bilgilendirilmektedir. Ameliyata uygun görülen hastalar, sonrasında detaylı bir değerlendirme sürecinden geçer. Bu değerlendirme süreci ise sanılanın aksine sadece fiziksel odaklı değildir. Oldukça büyük olan bu ameliyat sebebiyle hastalar, aynı zamanda endokrinoloji ve psikiyatri uzmanları tarafından da değerlendirme sürecinden geçmektedir. Bütün değerlendirmelerden olumlu sonuç alan hastalar, kısa süre içerisinde ameliyat olur. Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı aşamaları ise şu şekildedir:

•    İlk öncelikle Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı genelde laparoskopik yöntemlerle yapılsa da son zamanlarda teknolojinin de gelişmesi ile birlikte robotik cerrahi işlemlerinden de destek alınabilmektedir, 
•    Ameliyat, yaklaşık 1 cm çapında 4 ya da 6 delik üzerinden gerçekleştirilmektedir,
•    Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı süreci, aslında tüp mide süreci ile büyük bir benzerlik göstermektedir. İki ameliyat türünde de mide küçültülür. Bu ameliyat türünde midenin % 95'lik bir kısmı by-pass edilir,
•    Ameliyat esnasında cerrahi yöntemlerle ikiye ayrılan midenin bir kısmı by-pass edilerek 12 parmak bağırsağının ortalarına doğru takılmaktadır. Diğer kısım ise vücuttan çıkarılmaz ve vücut içindeki görevini yapmaya devam eder. Bu sayede hastanın tükettiği gıdalar 12 parmak bağırsağından geçemez,
•    Sonuç olarak Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı ile hastaların hem daha az yemesi hem de daha hızlı kilo vermesi sağlanır. Aynı zamanda hastanın tükettiği besinlerin emilimi de tam olarak gerçekleşemeyeceği için hasta daha hızlı ve dengeli bir şekilde kilo verecektir.

Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı sonrası ise hastalar, ortalama 1 hafta takip edilmektedir. Taburcu olma süreci boyunca ise hastalara diyetisyen tarafından ilk beslenme planları iletilir. Hasta, ameliyat sonrası yaklaşık 1 yıl boyunca psikiyatri, endokrinoloji ve diyet uzmanı tarafından yakın bir şekilde takibe alınır.

Laparoskopik Gastrik ByPass Ameliyatının Riskleri

•    Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatının avantajları olduğu kadar riskleri de bulunmaktadır. Diğer cerrahi obezite ameliyatları gibi bu ameliyat sonrasında da hastanın karın bölgesinde kanama ve enfeksiyon görülebilir. Bunlar dışında bağırsak tıkanıklığı ve fıtık gibi bazı komplikasyonlara da yine rastlanabilmektedir,
•    Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı sonrası görülen en büyük risk ise mide ile ince bağırsak arasında kurulan bağlantıda sızıntı görülmesidir. Böyle bir durumda hastanın ikinci bir ameliyat geçirmesi gerekir,
•    Ameliyat sonrası bu ameliyat türünün getirdiği riskler kapsamında hastanın ayak ve akciğerlerinde kan pıhtısı ve kardiyak problemleri görülebilmektedir,
•    Son olarak Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı geçiren hastaların deneyimlerine göre sızıntı gibi sorun yaşayanların sayısı bir hayli azdır. Diğer komplikasyon ve yan etkiler ise çok ciddi olmayan durumlar arasında yer alır. 


Laparoskopik Gastrik ByPass Ameliyatı Hangi Hastalar için Uygundur?

Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı her ne kadar en çok tercih edilen cerrahi obezite yöntemlerinden biri olsa da her hasta için uygun değildir. Öyle ki obezite ameliyatları, vücut kitle endeksine göre değerlendirilir ve bu noktada hastanın indeks değeri 35-40 arasında olmalıdır. Genelde 40 ve üzeri hastalar daha uygun olur fakat hastanın değeri 35-40 arasında ise ve buna ek olarak Tip 2 diyabete de sahipse, Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı olmaya uygun kabul edilir.

Vücut kitle endeksi dışında hastanın psikolojik olarak da ameliyat olmaya uygun olup olmadığı test edilir. Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı büyük bir ameliyattır ve getirdiği yan etkiler de çoğu zaman rahatsız edici olabilir. Ayrıca bu ameliyat türü, sızıntı gibi risklere de sahiptir. Bu nedenlerle hastanın psikolojik olarak ameliyatı kaldıracak düzeyde olması önemlidir.

Laparoskopik Gastrik ByPass Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Kilo Verilir?

Hastanın ne zaman kilo vermeye başlayacağı, biraz onun durumuyla da ilgilidir. Genelde Laparospik Gastrik bypass ameliyatı sonrası kilo kaybı kademeli olarak başlar ve hastalar, ortalama birkaç ay sonra yavaş yavaş kilo kaybı yaşamaya başlar. Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı sonrası maksimum kilo kaybı için sabır göstermek gerekmektedir. 

Hastalar, kalıcı ve etkin bir şekilde kilo vermeye genelde 1 ila 1.5 yıl sonra başlar. Hastanın fazla kilolarından kurtulması da yine bu süreçte başlamaktadır. Yani sonuç olarak her ne kadar hemen kilo verilmeye başlanmasa da diyetisyen planlamalarına uyulduğu takdirde hasta, ortalama 1 yıl içerisinde etkili bir şekilde kilo vermeye başlayacaktır.

Türkiye'de Laparoskopik Gastrik ByPass Ameliyatı 

Son zamanlarda ülkemizde de obezite hastalığının çoğalması ile birlikte çeşitli cerrahi obezite yollarına başvurulmaya başlanmıştır. Dünya çapında olduğu gibi ülkemizde de en çok tercih edilen cerrahi obezite ameliyatı Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatıdır. Tabii bu ameliyat aslında oldukça büyük ve riskli olduğu için kendiniz adına en uygun hastane ve uzman doktorları tercih etmelisiniz. Bunun için de iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir.

Eğer Türkiye'de Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı olmak istiyor fakat kendinize uygun bir hastane bulamıyorsanız, firmamız ile iletişime geçebilir ve destek alabilirsiniz. Bizlerle kendinize en uygun Laparoskopik Gastrik ByPass ameliyatı olabileceğiniz hastane ve doktorları kolayca seçebileceğinizden şüpheniz olmasın.
 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık