Yurtdışında Ucuz Diş Tedavisine Nasıl Gidilir? Türkiye’de Diş Tatili

Yurtdışında Ucuz Diş Tedavisine Nasıl Gidilir? Türkiye’de Diş Tatili


Diş tedavisi, diş sert dokuları ile alakalı olan, bakteri kaynaklı veya bakteri olmadan meydana gelen tüm rahatsızlıkları veya mevcut estetik sorunların tedavileri ve takiplerini gerçekleştiren uzmanlık dalıdır. Tedavi sürecinde hastaların şikayetlerinin giderilmesi yanında kaybedilen fonksiyonlar ve estetiğin tekrardan kazandırılması uzmanlık dalının ana hedefleri arasında yer alır. Diş tedavilerinde günümüzde yeni malzemeler, yeni tedavi yöntemleri, yeni cihazlar kullanılarak her zaman kaliteli ve güncel diş tedavisi hizmetleri sunulur.  


Restoratif diş tedavisi konusunda erken dönemlerde çürük teşhisi ve tedavi planlaması, dentin hassasiyeti için gerçekleştirilen tedaviler, konservatif tedavi yaklaşımı, vital pulpa tedavisi, inley ve onley restorasyonlar, kompozit uygulamaları, gülüş tasarımı, lamine restorasyonlar ve diş beyazlatma uygulamalarını içerir. Bunların yanı sıra yaşlı, engelli ve onkoloji hastalarının diş problemlerinin teşhis ve tedavi işlemleri gerçekleştirilir.


Diş Çürüğü Nedir ve Neden Olur?


Diş çürüğü, dişlerin sert dokusu olarak bilinen mine ile onun altında bulunan dentin ve bazen de kök yüzeylerini örten sert dokuların yıkılması şeklinde tanımlanabilir. Genellikle karbonhidrat içerikli olan gıdalar, kola ve buna benzer şekerli gazlı içecekler, çikolata, kek gibi yapışkan gıdaların diş yüzeylerinde uzun süre temas etmesi halinde oluşur.


Diş çürüklerinin çeşitli aşamaları bulunur. Bunların her biri farklı belirtiler ve risklere sahiptir. Çürüme durumu ilk olarak meydana geldiğinde çok az semptom meydana gelir. Çürüklerin boyutları ilerledikçe, çürükler büyüdükçe, şeker yanında sıcak ve soğuk gıdalara karşı da duyarlılık durumu söz konusu olur. Çürükler sürekli olarak ağrı durumlarına sebebiyet verir. 


Çürükler tedavi edilmezse çürük sinirlere ulaştığında dişin enfekte olması durumları söz konusu olur. Dişte enfeksiyon, şiddetli ağrı, yüzde şişme ve ateş durumlarına sebebiyet verir. Bunun yanında apse durumları da söz konusu olabilir. Çürüğün ilerlediği evrelerde hala müdahale edilmezse bu sorun kanal tedavisi ya da dişin çekilmesini gerektirebilir. 


Dişlerde meydana gelen çürüklerin önlenmesi mümkündür. Dişlerin günde en az iki defa olacak şekilde fırçalanması gerekir. Bunun yanında diş hekimlerinin önermiş olduğu diş macunu ve diş fırçalarının kullanımına özen gösterilmesi de son derece önemlidir. Kişilerin altı ayda bir diş hekimi ziyaretlerinde bulunması da önemlidir.


Kompozit Dolgu Nedir ve Nasıl Yapılır?


İçerisinde çeşitli organik ve inorganik doldurucular bulunan plastik karışımlar kompozit dolgu olarak isimlendirilir. Kompozit dolgular diş renginde olduğundan bunlar beyaz dolgu olarak da bilinir. Kompozit dolgular çiğneme basınçlarına karşı dayanıklıdır. Aşınma durumlarına karşı dirençli olma özellikleri bulunur. Diş rengine yakın oldukları için ön ve arka dişlerde bu dolgular rahatlıkla kullanılabilir. Bunun yanında kompozit dolgular dişlere iyi bir şekilde bağlandığı için diş dokularını destekleme özelliği bulunur. Kırılma ya da sıcaklık geçmesi durumlarını engeller. 


Kompozitler sadece çürükleri restore etmek amacıyla değil dişlerin rengini ve biçimlerini değiştirerek kozmetik etkilerde bulunur. Kompozit dolguların en önemli dezavantajları işlemden sonra duyarlılık durumlarının söz konusu olmasıdır. Dolgu renkleri, çay, kahve gibi renklendirici yiyeceklerden hafif bir şekilde etkilenir. 
Kompozit dolgular, çürük diş dokularının çıkarılmasından sonra oluşan boşluklara bir tabaka olarak yerleştirilir. Her tabaka özel ışık kullanılarak şekillendirilip düzeltme işlemleri yapılır. Kompozit dolgular ağız içerisinde 7-10 yıl arasında kalabilmektedir. Bu malzemeler ön dişlerde çük büyük kayıpların restore edilmesi amacıyla da kullanılır. Bu sebeple hastaların ısırma konusunda dikkatli olması restorasyonların ömrünü uzatacaktır. Aşınma sebebiyle restore edilen dişlerde çok sert olmayan diş fırçaları kullanmaya dikkat edilmelidir. 


Amalgam Dolgu Nedir Nasıl Yapılır?


Amalgam dolgular genellikle gümüş dolgu ismi ile de bilinir. Bu dolgular gümüş, bakır ve kalay alaşımlarının cıva ile karıştırılması sonucunda elde edilir. Cıva bu karışımın yaklaşık yarısını oluşturur. Metallerin birbirine bağlanması ile son derece dayanıklı bir dolgu maddesi elde edilir. Amalgam dolgular uzun yıllardır kullanılan malzemelerdir. Güçlü mekanik özelliklere sahip olmasının yanında uzun ömürlüdür ve uygulaması da son derece kolaydır. Diğer restorasyon seçenekleri ile kıyaslandığında daha ekonomiktir.


Serbest haldeki cıvaların beyindeki sinir hücrelerini etkileyerek Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara yol açtığı bilinir. Amalgam dolgu içerisinde yer alan cıva, bu restorasyonun insan sağlığına etkisi ile alakalı hassasiyete sebebiyet vermiştir. Amalgam dolgu içerisinde yer alan cıva diğer metallerle birleştiği zaman kimyasal yapısı değişerek tamamen zararsız olur. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan cıva, su, hava ve balık türleri ile alınan cıva miktarlarından çok daha düşüktür. Amalgam dolgu sırasında cıva salınımı en çok restorasyonun sökülmesi sırasında meydana gelir. Bu nedenle amalgamın bu dezavantajını gidermek için güçlü emiciler kullanılmalıdır. Atık depolama sistemlerinde amalgamın çevreye olan etkileri de en aza indirilir. 


Amalgam dolgu sonrası kısa süreli sıcak ve soğuk duyarlılığı meydana gelebilir. Nadir olsa da bazı kişilerde ağızda çeşitli metaller bulunduğunda elektriklenme nedeniyle hassasiyet durumları söz konusu olur. 


İnley ve Onley Dolgular Nelerdir? 


Dişlerde meydana gele n diş harabiyetlerinin fazla olması halinde yapılan klasik dolguların komşu dişler ile temaslarının tam olarak sağlanması genellikle zordur. Böyle bir dolgu ile yiyeceklerin iki diş arasına sıkışması, hastalar için rahatsız edici olur. Bunun yanında diş eti sağlığının bozulması durumları da söz konusu olabilir. 
İnley ve onley restorasyonlar hastalıklı çürük diş dokuları çıkarılmasının ardından oluşan boşlukların laboratuvar ortamlarında üretilen restorasyonlar ile doldurulması işlemine verilen isimdir. Bu dolgular hastalıklı olan dişlerin restorasyonuna ve korunmasına nemli katkılar sağlayan uygulamalardır. Tamamen kişilere özel olarak gerçekleştirilen ve dişten ölçü alınarak gerçekleştirilen inley ve onley dolgular için günümüzde genellikle kompozit ve porselen gibi malzemeler tercih edilir. İnley ve onley dolgular klasik dolgu yöntemleri ile restore edilemeyen fakat diş dokularının minimum seviyelerde kaldırılması ile konservatif tedavi yapılmak istenmesi nedeniyle dişe kaplama yapılmasının tercih edilmediği halde iyi bir çözüm olarak tercih edilir.


Lamine Veneer Restorasyon Nedir Ne İçin Yapılır?


Laminate veneer mine defektlerinde, diestemalı, diş renklenmelerinde, eğilmiş ve aşınmış dişlerde, özellikle pulpa boyutları büyük olan genç bireylerde, kron kaplamalarına alternatif olarak, özellikle ön grup dişlerde az miktarlarda diş kesimi işlemleri gerçekleştirilerek uygulanan estetik restorasyonlara verilen isimdir. Lamine veneerler estetik restorasyonlarla ön dişleri düzeltmenin hızlı ve güvenli yolları arasında yer alır. Kompozit ve porselen seramik olmak üzere iki adet lamine çeşidi bulunur.
Porselen laminat veneerler diş yapılarına kimyasal bir şekilde bağlanabilen seramikten yapılmış malzemelerdir. Bunlar estetik tedavilerde tercih edilen başlıca yöntemlerden biridir. Kompozit lamine veneerler ise ön grupta yer alan dişlerin dış yüzeylerine özel yapıştırıcı kullanılarak kompozit dolgu eklemeleri ile hekimler tarafından istenen şekillendirmeler yapılarak bozuk dişlerin daha estetik görünmesini sağlar.


Lamine Veneer Ne Zaman Uygulanır?


•    Kötü kullanım sebebiyle yıpranan, kaza esnasında çizilen ya da kırılan dişlerde lamine veneer tedavi yöntemleri kullanılır. Dişlerde küçük bir çizik oluşması durumunda kompozit veya lamine kaplamalar ile hızlı bir şekilde tedavi işlemleri gerçekleştirilir. Tek bir dişin zedelenmesi durumunda diğer dişlerin renkleri ile uyum sağlayarak doğal görünen porselen lamine veneer ile tedavi işlemleri gerçekleştirilir.
•    Çapraşık dişlerin tedavilerinde ilk önce ortodontik tedaviler tercih edilir. Fakat ortodonti uzun dönemli bir tedavi yöntemi olduğu için aşırı çarpık olmayan dişlerin tedavilerinde lamine veneer kullanılır. Lamine veneer dişlerin ön kısımlarına yapıştırılarak estetik ve mükemmel gülümsemelerin elde edilmesi mümkün olur.
•    Geçirilen bir hastalık sebebiyle lekelenen ya da çok fazla kahve, çay, sigara tüketimi sebebiyle rengini kaybeden dişler, beyazlatma yöntemleri ile tedavi edilemediğinde lamine diş kaplamaları ile tedavi edilir. 
•    Dişler arasında meydana gelen boşluklar lamine veneer ile kolay bir şekilde kapatılarak estetik gülüş tasarımı elde edilmesi mümkün olur.
Lamine veneer uygulamaları kompozit dolgular ya da bilgisayar destekli CAD-CAM sistemleri yapıldığında aynı gün içerisinde tedaviler gerçekleştirilir. Fakat porselen lamine veneer laboratuvarda üretildiğinde tedavilerin tamamlanması 4-7 gün arasında değişiklik gösterir.


Gülüş Tasarımı Nedir?


İnsanlar üzerinde iyi bir etki bırakan gülümsemeye sahip olmak herkes tarafından istenen bir durumdur. İdeal gülüşü tanımlamak bireylere ve kültürlere göre farklılık gösterse de dünya genelinde simetrik, beyaz ve sağlıklı dişlerden oluşan gülümsemeler tercih edilir. Gülüş tasarımı bilim ve sanatın iç içe geçtiği alan olması ile dikkat çeker. Bu nedenle muayene sırasında hastalardan toplanan veriler, teşhis modelleri ve bilimsel ölçümler ile sağlanır. 


Güzellik algıları ırklar ve kültürlere değişiklik gösterse de güzelliğin temel sanatsal kavramları bulunur. Başarılı bir gülüş tasarımı için çeşitli kurallara dikkat edilmesi son derece önemlidir. Başarılı, sağlıklı ve fonksiyonel bir gülüş tasarımı elde etmek adına gülüş tasarımı esnasında unutulmaması gereken diğer önemli nokta gülmenin kemikler, kaslar, diş etleri, eklemler gibi pek çok yapının birbiri ile ilişkisi üzerinde etkili olduğudur. Gülümsemenin farklı dokuları ilgilendirmesi nedeniyle ideal bir gülüşün oluşturulması, cerrahi, ortodonti, periodontal tedavi ve kozmetik diş hekimliği içeren multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. 


Diş Beyazlatma Uygulamaları


Yapısal ve çevresel etmenlerle renklenen dişlere çeşitli malzemeler ile beyazlatma işlemi uygulanır. Beyazlatılan dişler ile çok daha sağlıklı gülüşlerin elde edilmesi mümkün olur. Bu tedavi seçenekleri çoğunlukla diş gelişimini tamamlamış olan genç ve erişkin hastaların tamamına uygulanabilir. Fakat diş hassasiyeti gibi sorunların yaşanmaması için sağlıklı ağızlara uygulamanın yapılması son derece önemlidir. Bu sebeple beyazlatma işleminden önce hastaların diğer diş tedavileri tamamlanmalıdır. Beyazlığını yitiren ya da yitirmeye devam eden dişlerde renk açma başarıları son derece iyidir.


Diş beyazlatma uygulaması yapılan dişler eski halinden çok daha iyi ve daha beyaz olur. Tedavi ömrü de bu konuda son derece etkilidir. Ancak tedavinin ömrü hastalara bağlı olarak değişiklik gösterir. Kişilerin yedikleri ve içtikleri gıdalar beyazlatılan dişlerin ömrünü etkiler. Dişleri renklendiren içeceklere çay ve kahve örnek gösterilebilir. Bu nedenle diş beyazlatma uygulamalarından sonra bu gıdaların minimum seviyelerde tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra ağız bakımına dikkat etmek de son derece önemlidir. Renklenmelere bağlı olarak yılda bir defa olacak şekilde ekstra tedavilere ihtiyaç olabilir.


Diş Beyazlatma Uygulaması Nasıl Yapılır?


Diş beyazlatma işlemi çeşitleri bulunur. Ofis tipi beyazlatma işleminde yoğun bir jel kullanımı gerçekleştirilir. Ofis tipi beyazlatma işlemleri tek seansta iki üç setlik işlemler ile dişlerin renginde birkaç ton açılma olur. Bu yöntemden son derece başarılı sonuçların elde edilmesi mümkündür. 


Diş beyazlatma uygulamalarından önce dişlerdeki diş taşları temizlenmelidir. Uygulama öncesinde kişilerin dişleri izole edilir ve diş etlerine koruyucu bir jel uygulanır. Sonrasında diş yüzeylerine beyazlatıcı diş jeli uygulaması gerçekleştirilir. Gerekli olması halinde beyazlatma işlemi belirli aralıklarla iki ya da üç seans kadar sürebilir. Diş üzerindeki jeller temizlendikten sonra aradaki farkların gözlemlenmesi mümkün olur. Beyazlatma etkisinin tam olarak görülmesi için işlemin üzerinden 24 saat geçmesi gerekir. Bu yöntemle dişlerin bir saat içinde beyazlatılması mümkün olur.


Bir diğer yöntem ise evde yapılan diş beyazlatma yöntemidir. Diş hekimi tarafından hastalara özel beyazlatma plağı hazırlanarak bu plak hastalara verilir. Beyazlatıcı ilaçlar belirli bir sürede kullanılarak dişlerin iki üç ton kadar beyazlatılması mümkün olur. Diş rengine bağlı olarak hastalar ev ve ofis tipi beyazlatma yöntemleri kombine bir şekilde kullanılabilir. 


Lazerle Diş Tedavisi Nedir?


Günümüzde estetik kaygı sebebiyle gerçekleştirilen yapılan diş tedavilerinin kısa sürelerde gerçekleştirilmesi bilgisayar destekli sistemler ile gerçekleştirilir. Lamine uygulaması, porselen dolgu, tam seramik köprü uygulamaları bu sistem sayesinde tek bir seansta gerçekleştirilebilir. Dişin kesilmesinin ardından dijital kamera ile alınan görüntüler, bilgisayar ortamına üç boyutlu olarak aktarılır. Hasta ve hekimler yeni diş görünümlerini bilgisayar ortamında birlikte değerlendirirler. Sonrasında yeni dişler cihazlar ile özel porselen blokların kazınmasıyla oluşturulur. Bu şekilde estetik diş çözümlerine ölçü alımı nedeniyle oluşan bulantı ve hassasiyet problemleri yaşamadan bir günde ulaşmak mümkün olur. Bu sistem ile gerçekleştirilen porselenler içerisinde metal malzeme bulunmaz. Porselen dişlerin yapısı doğal diş yapısına oldukça yakındır. Bunun yanında ışık geçirgenliği ile  doğal dişlere benzer estetik özellikleri bulunur.


Lazerle diş tedavisi işlemleri;


•    Kanal tedavisi
•    Beyazlatma işlemleri
•    Ağrısız çürük temizleme
•    Diş eti estetiği
•    Diş etinin cerrahi yöntemlerle şekillendirilmesi 
•    Kanama kontrolü gibi nedenlerle tercih edilebilir.


Diş Aşınmaları Neden Olur ve Nasıl Önlenir?


Dişlerin çok sert fırçalanması, diş fırçalarının sert olması, asitli gıda ve içecekler tüketilmesi, yanlış diş macunu kullanımı, fırçalama teknikleri diş yüzeyinde diş ve diş eti birleşim noktalarında aşınma durumlarına neden olabilir. Bu aşınma miktarları fazla ise hastalarda yaşam konforunu etkileyen ağrı ya da hassasiyet durumları söz konusu olabilir. 


Dişlerin ileri geri ya da yukarı aşağı fırçalanmasından kaçınmak gerekir. Dişler her bölgede 7-8 dairesel hareket ile fırçalanmalıdır. Bir fırça boyu kaydırılarak tüm diş yüzeylerinin temizlenmesi gerekir. Orta ya da yumuşak sertlikte olan diş fırçalarının tercih edilmesine özen gösterilmelidir. Florür içeren jel türündeki diş macunları ve florürlü gargaralar kullanılabilir. Asitli gıdaların tüketiminden hemen sonra dişler fırçalanmamalıdır. İki üç saat sonrasında fırçalama işlemleri gerçekleştirilmelidir. Asitli içecekler mümkün oldukça pipetle tüketilmelidir. 


Madde kaybı çok fazla olan dişlerde duyarlılık ve mine dokusunun kaybı ile alttaki sarı dokunun ortaya çıkması durumu söz konusu olur. Bu durumda lazerle hassasiyetlerin giderilmesi sağlanabilir. Hassasiyet giderici ajan kullanımı, madde kaybı çok fazla olan dişlerde ışıklı kompozit uygulamaları hassasiyetlerin giderilmesi için tercih edilir. 


Dişlerde travma kaynaklı kırılma durumları söz konusu olabilir. Diş kırıkları tedavisinde dişin durumuna bağlı olarak çeşitli tedavilerin uygulanması mümkündür. Kırık parçanın yerine yapıştırılması ya da kırılan kısma dolgu yapılması ile restorasyon sağlanır. 


Türkiye’de Diş Tatili


Türkiye diş tedavilerinde oldukça başarılı olması nedeniyle sağlık turizmi kapsamında sıklıkla tercih edilir. Diş tedavileri için Türkiye’yi tercih etmeniz durumunda hem muhteşem bir tatil yapabilir hem de başarılı bir şekilde diş tedavilerinizi olabilirsiniz. Türkiye’de diş tatili konusunda daha detaylı bilgiler almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 
 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık