Bağırsak Kanseri Nedir?

Bağırsak Kanseri Nedir?

Bağırsak kanseri (kolon kanseri) dünya çapında en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Kadınlar arasında da ölümcül olan üçüncü kansermiş. Fakat erken tanı konulursa yaşam şansı en yüksek olan kanser türüdür. Erken evre tanısı konulursa 5 yıllık yaşama şansı %90 şeklindedir. Bazı olgularda yapılan tarama kanserin başlamadan önlenmesini sağlamaktadır.

Kolon, ortalama bağırsağın 1,5-2 metresini oluşturan tüpe benzer bir organdır. Kolon ile rektum bağırsağın tamamını oluşturmaktadır. Rektum bağırsağın son bölümüdür ve dışkının biriktiği alandır. İnce bağırsaktan sindirilen gıdalar kolona gelerek kalan gıdalar sindirilir. Atılacak kısım rektuma gelir ve bir süre burada bekler. Kolon kanseri de kolonda başlar ve bazı durumlarda polip oluşmaya başlar. Erken tanı konulursa tedavi mümkündür fakat erken tanı konulamaması durumunda önce kolon temizlenir. Kolon içinde yayılım başladıktan sonra metastaz durumu oluşursa kanser hücresi çevre dokulara yayılım gösterebilir.

Bağırsak Kanseri Belirtileri

Bağırsak kanseri belirtileri pek çok farklı şekilde kendini gösterir. Öncelikle dışkılama alışkanlığında değişiklik görülür. Daha farklı belirtiler de verdiği için diğer hastalıklardan daha kolay ayrılmaktadır. Belirtiler çoğu zaman dışkılama ile birlikte görülmektedir. Kolon yapı olarak sol kısımda daha da daralır. Bu durum da dışkının daha ince olmasına ve kanamalı olmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte genel manada ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir;

·         Dışkılama yapılmış olsa da bağırsağın tam boşalmamış olma hissi

·         Dışkılama düzeninde bozulma

·         Dışkıda kan görülmesi

·         Dışkılama yaparken ağrı

·         Dışkıda hafif salgı

·         Karın ağrısı ve şişlik

Bu belirtileri yaşıyorsanız geç kalmadan uzman doktor ile görüşmelisiniz. O size gereken yönlendirmeyi yapacaktır.

Bağırsak Kanseri Neden Olur?

Bağırsak kanserinde de diğer kanserlerde olduğu gibi asıl etken genetik yatkınlıktır. Ailede daha önce kolon kanseri yaşamış biri varsa risk faktörü artmaktadır. Bunlarla beraber yaş faktörü de etkilidir. Özellikle 50-60 yaş aralığındaki kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Kişinin bağırsağında önce iyi huylu tümörler oluşur ve ardından poliplere dönüşerek kansere çevirebilir. Polip, bağırsak içindeki minik çıkıntılar anlamına gelmektedir. Eğer bu çıkıntılar fark edilirse mutlaka takip etmek gerekir.

Genlerde bulunan birtakım değişmeler sonucu kansere yakalanma riskini arttırmaktadır. Sigara kullanmak ve sağlıksız beslenmek de kanser riskini arttırmaktadır.

Bağırsak Kanseri Evreleri

Bağırsak kanseri evreleri kesin olarak ayrılmasa da yaklaşık 5 evrede incelenir. Bu evrelerde görülen belirtiler değişkenlik gösterse de genel olarak aşağıdaki gibidir;

1.evre; bağırsak kanserinin en erken evresidir. Erken teşhis konulursa takip altında incelenerek bakılır. Kemoterapi ve ışın tedavisi gerekmez.

2.evre; ikinci evrede kolon tutulumu görülmüştür. Bu durumda kolonun bir kısmının alınması gerekebilir. Yayılım göstermesi sebebi ile lenf dokularının da alınması gerekebilir.

3.evre; kolon dışında kanserin görülmesi durumudur. Bu evrede de kolonun bir bölümü ve lenf bezlerinin alınmasını içerir. Gerektiği durumda kemoterapi verilebilir.

4.evre; kanser üçüncü evrede lenf bezlerine yayılmıştır. Bu evrede yayılma oldukça hızlıdır. Yayılan dokular bu evrede cerrahi yöntem ile alınmaktadır. Aynı zamanda kemoterapi de verilmektedir.

5.evre; kanserin son evresidir ve diğer organlara da yayılım gösterir. Hastanın durumu da iyice ağırlaşır. Cerrahi yöntem de tercih edilmez. Kemoterapi ve radyoterapi uygulaması yapılır. Bu tedaviden sonra kanserli hücrelerde küçülme beklenir. Eğer istenen küçülme görülürse o zaman cerrahi operasyon yapılabilir.

Doğru kararın verilmesi için Türkiye’de bağırsak kanseri tedavisi görebilirsiniz.

Bağırsak Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Kanser tanısının konulması için kolonoskopi ya da endoskopi yöntemi kullanılır. Bu kanserin teşhisini koymak diğer kanser türlerine göre daha kolaydır. eğer polip oluşmuşsa kolonoskopi çektirirken bu polipler de alınabilir. Bu da bir çeşit tedavi sayılmaktadır. Hastadan genelde dışkı örneği istenir ve gerekli çalışmalar dışkı üstünde yapılır. Bazı durumlarda bilgisayarlı tomografi de istenebilir. Ayrıca MR da istenebilecek testler arasındadır.

Bağırsak Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Bağırsak kanseri tedavisi genelde hastanın yaşam kalitesini arttırmak için uygulanır. Cerrahi tedaviler ilk evrelerde zorunlu sayılmaktadır. Kanser hastalarında yaşam kalitesini arttıracak tedailer şu şekildedir;

İnvaziv cerrahi yöntem; kolonun belli bir bölümünün kesilerek çıkarılması işlemidir. Genelde işe yarar ve oldukça radikal bir tedavidir.

Torbaya dışkılama; kolonun son bölümü alınırsa bu tedavi tercih edilir. Bazen de operasyon sonrası bağırsağın işlevlerini yerine getirmesini beklemek adına geçici olarak uygulanır.

Bu tedavilerin dışında kemoterapi ve radyoterapi de uygulanabilir. Yine söylediğimiz gibi en doğru kararı hekim verecektir.

Bağırsak Kanserinden Korunmak İçin Hangi Önlemler Alınmalı?

Bağırsak kanserinden korunmak için önce beslenme düzenine dikkat etmek gerekir. Lifli gıdalar bağırsaklar için oldukça faydalıdır. Aşırı yağlı ve baharatlı gıdalar tüketmek de yasaktır. Yeterli oranda kalsiyum ve D vitamini de almanız gerekir. 50 yaşını geçmiş kişilerin de mutlaka her sene sağlık taramasından geçmeleri gerekir. Bununla  birlikte doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak ve zararlı yiyeceklerden uzak durmayı da unutmamanız gerekir.

Türkiye’de Bağırsak Kanseri Tedavisi

Türkiye’de bağırsak kanseri tedavisi sıklıkla uygulanır. Yurtdışından da pek çok hasta ülkeye gelerek tedavisini başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Sizler de bu ülkede tedavi görerek en sağlıklı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık