Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Göz Kapağı Estetiği Nedir?

Göz kapağı estetiği diğer adı ile blefaroplasti alt ve üst göz kapaklarına uygulanabilen sarkmış olan deri ve fazla kas dokusunun çıkarılması ve bunun yanında göz çevresindeki dokularının gerdirilmesine yönelik gerçekleştirilen cerrahi uygulamalardır.

Yaş ilerlemesi ve yer çekiminin de etkisi ile ciltte sarkma gibi durumlar meydana gelir. Bu süreçte göz kapaklarında torbalanma, renk değişiklikleri, ciltte bollaşma, kırışıklık, gevşeme gibi durumlar da söz konusu olabilir. Güneş ışınlarına maruz kalma, düzensiz uyku, hava kirlilikleri çok fazla sigara ve alkol kullanma gibi etkenler de ciltte yaşlanma sorunlarının yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Göz Kapaklarında Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?

Cilt normalde elastik yapısı ile dikkat çeker. Ancak yaşlandıkça bu elastikiyet kademeli bir şekilde azalır. Yüzde meydana gelen elastikiyet kaybı durumlarında fazla deri göz kapaklarında topaklanmaya neden olur. Bu sebeple yaşlanmanın ilk belirtileri öncelikle göz kapaklarında görülmeye başlar. Göz kapaklarında meydana gelen yaşlanmaya bağlı olan değişimler kişilerde donuk, yorgun ve olduğundan daha yaşlı görünme gibi durumlara neden olacaktır. Alt ve üst göz kapaklarında görülen yaşlanma belirtileri;

·         Göz kapağında kırışıklık ve sarkma durumları

·         Göz altlarında torbalanma ve renk değişiklikleri

·         Göz kenarlarında kaz ayağı çizgileri

·         Üst göz kapağında düşüklük sorunları

·         Yorgun yüz ifadesi

Göz kapaklarında meydana gelen deri bollaşması göz kapağı düşüklüğü sorunlarına neden olur. Bu düşüklük durumları bazen görmeye engel olacak derecede yoğun olabilir. Bu durumda fonksiyonel olarak bu durumun tedavi edilmesi nedeniyle de göz kapağı ameliyatlarının yapılması gerekir. Bazen kaş ve alında düşüklük de göz kapağında düşüklüğe eşlik edebilir. Bu gibi durumlarda estetik açıdan çok daha kötü bir görünüm meydana gelir.

Göz Kapağı Estetiği Kaç Yaşında Yapılır?

Göz kapağı estetiği genellikle 35 yaşından büyük bireylere uygulanır. Bunun nedeni göz kapaklarındaki yaşlanma belirtileri çoğunlukla bu yaşlardan sonra görülmeye başlar. Ancak medikal olarak ihtiyacı olan herkes bu işlemi rahatlıkla yaptırabilir. Ameliyat göz kapaklarındaki yaşlanmayı durdurmayacaktır. Ancak 7-8 sene boyunca etkisini sürdürme özelliği bulunur. Ameliyattan sonra kişilerdeki yorgun yüz ifadesi yerini dingin ve daha canlı bir görünüme bırakır.

Göz Kapağı Estetiği Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Ameliyat esnasında kanama eğilimini artırması nedeniyle antibiyotik ve aspirin gibi ilaçların işlemden en az 15 gün öncesinde bırakılması gerekir. Yaraların iyileşmesini geciktirmesi nedeniyle sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımının da aynı şekilde 2-3 hafta öncesinden bırakılması önemli bir konudur. Beklenmeyen etkilere neden olabileceği için bitkisel takviye edici ürünlerin bu süreçte alınmamasına da özen gösterilmesi gerekir.

Üst Göz Kapağı Estetiği Nasıl Gerçekleştirilir?

Üst göz kapağı estetiği bölgedeki fazla deri ve kas dokularının kesilerek çıkarılmasına dayanan bir işlemdir. Ameliyat izlerinin görünmemesi adına göz kapağı katlanma çizgisi bölümünden kesi işlemi gerçekleştirilir. Kaş kaldırma ve alın gerdirme operasyonları ile beraber uygulandığında çok daha iyi kozmetik sonuçlar elde edilmesi mümkün olur. Bunun yanında göz kapağı estetiği yaptıran kişiler badem göz estetiği operasyonlarını da tercih edebilirler.

Alt Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?

Gençken elmacık kemiklerin üzerinde bulunan yağ yastıkçıkları yaşlanma süreci ile birlikte ve yer çekiminin de etkisi ile aşağı doğru ilerlerler. Bu gibi durumlar alt göz kapağı altında çökme ve ağız kenarlarında gülme çizgilerinin derinleşmesine sebebiyet verir.

Yağ yastıkçıklarına yönelik estetikler endoskopik olarak yastıkçıkların yerlerine asılması işlemi ile gerçekleştirilir. Alt göz kapaklarına herhangi bir işlem yapılmadan önce bu işlemin gerçekleştirilmesi gerekir. Yağ yastıkçıklarının yerine asılması ile alt göz kapağında herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmayabilir. Alt göz kapakları bu işlemden sonra tekrardan değerlendirilerek sarkma ya da torbalanma olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Bu bulgular yine de ortadan kalkmamışsa alt göz kapağı ameliyatı işlemleri yapılır. Ameliyat kesileri kirpiklerin hemen altında olacak şekilde gerçekleştirilir. Cilt kaldırılarak burada yer alan yağ paketçikleri göz altındaki çukurlara yayılır. Fazla deri ve kasların kesilmesi işlemi gerçekleştirilir. Ameliyattan sonra göz altında çöküklük durumları devam ediyorsa göz altlarına yağ enjeksiyonu işlemi de gerçekleştirilebilir.

Göz Kapağı Ameliyatı ile Başka Ameliyatların Beraber Yapılmasının Nedeni Nedir?

Bunun nedeni yaşlanma bulgularına bütün olarak yaklaşılması gerektiğidir. Göz kapakları çoğunlukla başka bölgelerin problemlerini de üzerlerinde taşıdığı için birden fazla işlemin aynı anda yapılması gerekebilir. Bu problemler ayrı ayrı görülüp düzeltilmezse tek başına göz kapağı ameliyatı işlemi yüzde hafif bir aydınlığa neden olacaktır. Alın ve kaşların aşağı sarkması durumlarında sadece üst göz kapaklarının düzeltilmesi bir işe yaramayacaktır.

Göz Kapağı Estetiği Kalıcı Mıdır?

Göz kapağı estetiği ile kapaklarda bulunan fazlalıklar, cilt ve bazen de kas ile yağ dokuları çıkarılır. Bu işlem kalıcı bir operasyondur. Göz kapağı estetiğinin etkileri yaklaşık 10 ile 15 yıl arasında etkisini gösterir. Ancak zamanla ciltteki elastikiyetin azalması ve yaşın etkisiyle, mimikler ile yer çekimlerinin de etkisiyle yeniden cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.

Göz Kapağı Estetiği Riskli Midir?

Göz kapağı estetiği tedavisi bu cerrahi alanla ilgilenen tecrübeli uzmanlar tarafından gerçekleştirildiğinde riskleri düşük bir ameliyattır. En fazla görülen etkiler; şişlik, nadiren morluk ve sızıntı şeklinde kanama durumlarıdır. Bu durumdan çoğunlukla geçici olmaları ile bilinir. Ancak enfeksiyon, şiddetli kanama, gözü veya görmeyi tehdit eden sorunlar da meydana gelebilir. Bu durumlar çok nadir yan etkilerdir. İşin ehli kişiler tarafından dikkatli ve özenli bir şekilde gerçekleştirilmesi durumunda bu risk durumları son derece düşüktür.

Göz Kapağı Estetiği İyileşme Süreci

Göz kapağı estetiğinde ilk 3 gün şişlik ve kızarıklık durumları meydana gelebilir. Bu durum 1 hafta içerisinde azalarak yok olacaktır. Bu dönemde geçirilen iyi bir cerrahi uygulama ile sonrasında soğuk uygulamalar kızarma, şişlik, morluk gibi durumların büyük ölçülerde engellenmesini sağlar. Dikişlerdeki bandajların üç günden sonra kaldırılması gerekir. Dikişler ise işlemden bir hafta sonra alınmalıdır. Operasyondan yaklaşık bir ay sonra ameliyat izleri yok olur. Ameliyat yeri görüntü olarak iyi bir hal almaya başlar. Göz kapağı ameliyatından yaklaşık 1 hafta sonra kişiler normal yaşamlarına dönebilirler.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatından Kaç Gün Sonra Duş Alınabilir?

Göz kapağı ameliyatından yaklaşık 3 gün sonra kişiler yüzünü ve saçını ıslatabilecek şekilde duşa alabilirler. Ameliyat günü dahil olmak üzere kafaya ve göze su gelmeyecek şekilde vücudun ılık su ile yıkanmasında herhangi bir sıkıntı bulunmaz.

Göz Kapağı Estetiği Sonrası Yapılması Gerekenler

Göz kapağı estetiğinden sonra hastalar genellikle birkaç saat boyunca buz uygulaması yapmalıdır. İlk iki gün boyunca uyku saatleri hariç uyanık olunan süre boyunca saatte bir 15 dakika aralıklı bu uygulaması önerilir. Bu işlem sırasında buzun aralıksız kapak üzerinde kalmasına gerek yoktur. Göz kapağı soğuyup üşümeye başladığında uygulamaya ara verilerek işleme devam edilmelidir.

Türkiye’de Göz Kapağı Estetiği

Türkiye’de göz kapağı estetiği başarılı bir şekilde gerçekleştirilen operasyonlar arasında yer alır. Ülkede çeşitli tedavi işlemlerinin uygun fiyatlı olması nedeniyle sağlık turizmi burada son derece gelişmiştir. Türkiye’de göz kapağı estetiği ameliyatı için bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık