Böbrek Kanseri Nedir?

Böbrek Kanseri Nedir?

Böbreğin asıl fonksiyonu kan süzüldükten sonra atık maddelerden idrar üretmek ve kanda yer alan minerallerin dengesini korumaktır. Böbrek kanseri de normal fonksiyonlarını yerine getiren hücrelerin işlev ve boyutlarını kaybederek anormal düzeyde büyümesi demektir. Böbrek kanserinin ortaya sebebi her ne kadar bilinmese de sigara ve obezitenin kanser riskini arttırdığı bilinmektedir. Birinci derece akrabalarında böbrek kanseri olan kişiler daha riskli gruptadır. Ayrıca tansiyon hastalarının da riskli olduğu bilinir.

Böbrek kanseri erken evrede hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir. Böbrek kanserinin yaklaşık %30’luk bölümü erken evrede belirti vermez fakat bazı tarama testleri ile böbrek kanserinin tanısını koymak mümkündür. Bunun için düzenli bir şekilde yapılacak sağlık kontrolleri son derece önemlidir. Erken evrede yakalanan böbrek kanserinin yaşam şansı çok daha yüksektir.

Böbrek Kanseri Belirtileri

Böbrek kanseri belirtileri ileri seviyeye gelmeden herhangi bir şekilde semptom göstermemektedir. Genelde başka bir sebepten ötürü yapılan BT taraması, ultrason ve MR gibi tetkiklerin ardından yapılmaktadır. Ancak ileri seviyedeki tümörler aşağıdaki belirtileri verir;

·         İdrarda kan görülmesi

·         Sırtta ve yanlarda ağrı görülmesi

·         Yan taraflarda ve karında görülen kitle

·         Şiddetli karın ağrısı

·         İstemsiz kilo vermek

Eğer bu belirtilerden herhangi birine rastlarsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız.

Böbrek Kanseri Tanı Yöntemleri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi böbrek kanserinde erken evrede belirti olmadığında tanı yöntemi de kullanılmaz. Günümüzdeki sağlık kontrollerinin gelişmesi sayesinde tümörlerin keşfedilmesi de daha rahat oluyor. Eğer tümör saptanması durumunda şüphe edilen durum olursa bilgisayarlı tomografi veya MR gibi görüntüleme tekniklerinden faydalanılır. BT incelemesinin yetersiz olduğu durumda ultrason da kullanılır. Hekim, alacağı hikaye ve inceleyeceği muayene bulgularının ardından ekstra tetkikler de isteyebilir. Bu nedenle böbrek kanseri tanı yöntemleri kişiden kişiye göre farklılık gösterir.

Böbrek Kanseri Tedavi Yöntemleri

Böbrek kanseri tedavisi kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Oluşan tümörün böbreğin içindeki yeri, büyüklüğü ve farklı organlara yayılıp yayılmayacağı gibi etkenler tedavi sürecini değiştirmektedir. Eğer tümör cerrahi yöntem ile çıkarılabiliyorsa ilk tedavi yöntemi ameliyattır. Özellikle küçük tümörlerde parsiyel nefrektomi adı verilen cerrahi girişim uygulanır. Bu operasyonda böbrek korunarak sadece tümör parçası çıkarılır. Operasyon laparoskopik ya da robotik cerrahi ile uygulanabilir.

Daha büyük tümörlerde böbreğin neresine yerleştiğine bağlı olarak cerrahi tedavi planlanır. Cerrahi açıdan uygun olmayan hastalara radyoterapi, ablasyon, kriyoterapi gibi tedaviler de uygulanabilir. Metastaz olan hastalarda çoğu zaman kemoterapi uygulanır. Daha ileri hastalarda da radyoterapi uygulanır.

Böbrek Kanseri Evreleri Nelerdir?

Böbrek kanseri evreleri, teşhisin en önemli parçalarından biridir. Kanserin hangi evrede olduğuna bağlı olarak tedavi planlaması yapılır. Böbrek kanseri evreleri 1.evreden 4.evreye göre farklılık gösterir. Kişinin böbrek kanseri olduğu ortaya çıktığında aşağıdaki şekilde evrelenir;

1.evre; tümör 7 cm ya da daha küçüktür. Tümör yalnızca böbrekte bulunur. Lenf düğümlerine ya da uzak dokulara yayılmamıştır.

2.evre; tümör 7 cm’den büyüktür ancak hala sadece böbrekte bulunur. Lenf bezi ve diğer organlara yayılmamıştır.

3.evre; tümör, böbrek dışındaki organlara yayılım gösterir. Bölgesel lenf ve yakın dokulara yayılım göstermiş olabilir.

4.evre; bu evrede tümör böbrekten daha uzak bölgelere yayılım göstermiş olabilir. Karaciğer ve akciğer gibi organlara da yayılmış olabilir.

Türkiye’de Böbrek Kanseri

Türkiye’de böbrek kanseri çok sık uygulanan bir tedavidir. Ülke kanser kapsamında da çok gelişmiş bir ülkedir. Sağlık turizmi de son derece gelişmiş olduğundan yurtdışından çok fazla talep bulunmaktadır. Hekimler gerçekten uzman, klinikler olağanüstü donanım göstermektedir. Fiyatlar da pek çok ülkeye göre daha uygundur. Bu nedenle sizler de Türkiye’de böbrek kanseri tedavisi görebilirsiniz. Bunun için bizlerden ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık