Beyin Kanseri Nedir?

Beyin Kanseri Nedir?

Beyin hücrelerinin rejenerasyonu esnasında anormal hücrelerin büyüyerek kitle halini almasına beyin kanseri adı verilir. Yenidoğan bebeklerden yetişkinlere kadar herkeste beyin kanseri görülebilir. Beyin kanseri oluştuğunda kafa içinde şiddetli basınç olur. Oluşan baskı da beyin işlevlerini tam olarak yerine getiremeyeceği için hastada çeşitli semptomlar meydana gelir. Bazı hastalarda şiddetli ağrılar ciddi semptomlar arasındadır. İyi huylu ve kötü huylu olacak şekilde oluşan beyin tümörleri erken teşhis açısından büyük önem taşır. Bütün beyin tümürleri ölümcül değildir fakat olası risklerin oluşmaması adına erken teşhis konulması oldukça önemlidir. Tıbbın gelişmesi ile birlikte erken teşhis tanı yöntemleri sayesinde hastalıktan bir an önce kurtulmak mümkündür.

Beyin Kanseri Nasıl Oluşur?

Beyin kanseri, aşağıda belirttiğimiz semptomlardan kaynaklı meydana gelir. Vücudun farklı bölgelerinde tümörler meydana gelebilir. Büyüyen ve ölen hücrelerin yerini de yenileri alır. Yenilenme aşamasında hücreler farklı bir yapıya bürünebilir ve normalden fazla çoğalarak bir kitle oluşturur. Tümör adı verilen kitlelerin asıl nedeni bilinmemektedir. Ancak kanser oluşumunda genetik faktörler ve çevresel etkenler büyük etkendir. Ancak kitle oluşumunu tetikleyen diğer etkenler aşağıdaki şekildedir;

·         Genetik faktörler

·         Radyasyon ve diğer kimyasallara maruz kalmak

·         Çeşitli virüslere maruz kalmak

·         Sigara kullanmak

·         Cep telefonuna çok aşırı düzeyde maruz kalmak

Beyin Kanseri Semptomları Nelerdir?

Beyin kanseri semptomları kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Çünkü tümörün oluştuğu yer, konumu ve büyüklüğü gösterecek semptomlarda değişikliğe yol açacaktır. Genelde şiddetli baş ağrısı olmasına rağmen görülebilecek diğer semptomlar şu şekildedir;

·         Şiddetli baş ağrısı

·         Bayılma nöbetleri

·         Bulantı ve kusma

·         Yürüme ve dengede güçlük

·         Uyuşukluk

·         Görme bozuklukları

·         Konuşma bozukluğu

·         Bilinç bozukluğu

·         Kişilik bozukluğu

·         Hareketlerde yavaşlama

Bu belirtileri gördükten sonra siz de beyin kanseri için uzman bir doktorla görüşebilirsiniz.

Kimlerde Beyin Kanseri Olma Olasılığı Yüksektir?

Beyin kanseri doğumdan itibaren herkeste görülebilir. Fakat 70 yaş üstü ve 10 yaş altı kişilerde daha sık görülür. Bununla birlikte erkeklerde daha sık görülür. Ayrıca genetiğinde beyin kanseri olan bireyler de risk altındadır.

Beyin Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Beyin kanseri teşhisi, görüntüleme teknikleri ile ortaya çıkar. Özellikle de MR ve tomogrofi teknikleri ile daha iyi anlaşılır. Görüntüleme teknikleri ile tümörün boyutu ve yeri de saptanabilir. Bazı durumlarda BT taraması ve biyopsi de kullanılabilir. Patolojik incelemeler sonucunda kesin teşhis koyulur. Net olarak teşhisi doktor koyacaktır.

Beyin Kanseri Tedavisinde Hangi Tedaviler Uygulanır?

Beyin kanseri tedavisi genelde cerrahi yöntemler ile uygulanır. Cerrahinin yetersiz kaldığı durumlarda radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerinden faydalanılır. Tedavi yöntemi belirlenirken tümörün boyutu ve hangi bölgede olduğu anlaşılır. Cerrahi operasyonlar genelde tümörün tamamının çıkarılması gerektiğinde kullanılır. Cerrahi operasyon genelde biyopsi ve mikrobiyopsi yöntemi ile gerçekleşir. Biyopsi genelde tümör tipini belirlemek için yakındaki bir noktadan iğne yardımı ile yapılır.

Mikro cerrahi yöntemi tümörün hepsini çıkarmak için kullanılır. Hem kafa içinde basıncı azaltmak için hem de tümöre bağlı semptomları önlemek için tercih edilir. Kötü huylu tümörlerde genelde radyoterapi tercih edilir. Sağlıklı dokulara zarar vermeden kullanılan radyoterapi tedavisinde kötü huylu hücreler tamamen yok edilir. Kemoterapi de hücrelerin daha çok çoğalması önlenir. Kemoterapi genelde hastanın ömrünü uzatır.

Beyin Kanseri Tedavi Ücretleri

Beyin kanseri tedavi ücretleri tedavi göreceğiniz ülkeye bağlı olarak değişiklik gösterir. Sonuçta her ülkenin yaşam maliyeti farklıdır ve döviz kuru farkı da göz önünde bulundurulur. Bunun yanı sıra hekimlerin tecrübesi, kliniklerin donanımı ve tedavide gösterilen başarı oranı tedavi fiyatlarında etkilidir.

Türkiye’de beyin kanseri tedavi ücretleri ortalama 20.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiklik gösterir. Ülkede yaşam maliyeti çok yüksek değildir. Tedavi fiyatlarının ortalamanın altında olmasının nedeni de budur. Siz de bütçenize göre tedavi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık