Türkiye’de Hamilelikte Psikolojik Danışmanlık

Türkiye’de Hamilelikte Psikolojik Danışmanlık

Hamilelikte psikolojik danışmanlık günümüzde sıklıkla tercih edilen hizmetler arasında yer alır. Gebelik esnasında vücutta çeşitli hormonlar biyokimyasal ve fiziksel değişikliklere sebep olur. Bu sebeple gebelik sırasında özellikle ilk ve son dönemlerde anne adayları oldukça hassas ve alıngan olabilirler. En küçük duygusal durumlardan ağlanabilir ve arkasından gülebilirler.

Bunların yanında doğum stresi, heyecanı, doğumdan sonra uykusuzluk ve yorgunluk ile bebeğin sağlıklı olup olmayacağı ile ilgili düşünceler, sütün gelip gelmemesi ya da yeterli olmayacağı ile ilgili düşünceler, çevrenin kalabalık olması durumları da gebelik sonrası lohusa sendromu belirtilerine neden olabilir.

Hamilelik esnasında ve sonrasında olumsuz duygu durumlarından ve hamilelik bunalımından kaçınmak için ilk önce gebelerin hamilelik süresince duygusal dalgalanmalar yaşayabileceği, gebelik sırasında beklenmedik çeşitli olaylarla karşılanabileceği hem kendisi hem de çevresi tarafından bilinmelidir.

Hamilelikte Psikolojik Danışmanlığın Önemi

Hamilelikte kadınların yaşamında hormonların değişimlerine bağlı olarak ruhsal ve fiziksel yönden çeşitli değişimler yaşanabilir. Bu dönemde vücut değişime uyum sağlayamazsa hamilelerde bebeği istememe, yaşama isteklerini kaybetme, kendini değersiz görme gibi durumlar söz konusu olabilir.

Bu gibi durumların 2-3 haftadan daha uzun sürmesi halinde depresyon veya farklı ruhsal bozukluk belirtileri meydana gelebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşan gebelerin mutlaka psikiyatrik destek almaları önemli bir konudur. Gebelik bir hastalık değildir. Kadına özgü olumlu duyguları geliştiren doğal ve oldukça hoş bir süreç olduğu bilinmelidir.

Kısıtlanmışlık duygusu, doğuma ilişkin korkular, bebeğin sağlığı ile alakalı endişe duyma, bebeğin istenmemesi gibi olumsuz duygular yaşanabilir. Bunların hafif ve kısa süreli olması normal olarak değerlendirilen durumlardır.

Hamile ve Doğum Psikoloğu Görevleri Nelerdir?

Hamile ve doğum psikoloğu Türkiye’de üniversitelerin psikolojik danışmanlık, psikoloji, psikiyatri, psikiyatri hemşireliği, gelişim psikolojisi gibi lisan alanlarından mezun olmasının ardından hamilelik, doğum, doğuma hazırlık, doğum fizyolojisi, temel doğum bilgisi, tıbbi müdahaleler, doğumda ilaç dışı teknikler gibi alt dallarda özel eğitim alan kişilerdir.

Doğum psikoloğu bireysel, aile ve çift terapileri ve grup terapilerine hakim olma özelliğine sahiptir. Hamilelik psikolojisi ve özellikle fetüs psikolojisi alanlarında çeşitli incelemeler yapılır. Fetüsün anne karnında nelerden etkilendiği, neler öğrendiği, neleri kaydettiği ile ilgili çeşitli araştırmalar da yapılır.

Hamile psikoloğu görevleri çeşitlilik gösterir.

·         Gebelikten önce kadın ve erkeklerin ebeveyn olma sebepleri ile alakalı araştırmalar yapılır. Anne ve baba rolüne geçme hazırlıkları gebe kalınmadan önce başlanırsa oldukça iyi olacaktır.

·         Hamile kalınmasının ardından gebeliğin çeşitli dönemlerinde psikolojik dalgalanmaların incelenmesi ve bunun yanında gebe ile bunların net ve açık bir şekilde paylaşılması gerekir.

·         Gebeler kendi doğum hikayelerini paylaştıktan sonra üzerinde gerekli çalışmalar gerçekleştirilir. Özellikle gebelerde doğumla alakalı bir travma varsa doğuma girmeden önce bu durumların çözülmesi önemli bir konudur.

·         Gebe ile eşinin ilişkileri de bu süreçte son derece önemlidir. Gerekli olması durumunda ilişkinin kalitesinin yükseltilmesi adına çalışmalar yapılır.

·         Hamile kişilerin hem kendi hem de eşinin ailesi ile ilişkilerinin incelenmesi gerekir. Aileler ile alakalı sorunlar varsa bunların doğuma kadar çözülmesi büyük önem taşır.

·         Hamilelerin doğum ve doğum sonrası süreç ile ilgili korkuları varsa bu korkuların giderilmesi gerekir.

·         Bunun yanında gerekli olması durumunda telkin, hipnoz çalışmaları ile hamilelerin gevşemesi ve doğuma hazırlanması ile ilgili çalışmalar yapılabilir.

·         Gebenin ve eşinin doğumdaki ihtiyaçları ile isteklerine göre doğum tercihleri sıralanır.

·         Baba adayları ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirilir. Doğuma girmek istese de istemese de bu süreçte eşine destek vermesi oldukça önemli bir konudur. Doğum sırasında ve doğumdan sonra ile alakalı olarak baba adaylarının endişeleri varsa bunlar ortadan kaldırılmalıdır.

·         Gebelerin özellikle annesi ve ailedeki diğer yakın kadınlar ile tanışır. Bu kadınların gebe ile ilişkileri ve doğumla ilgili onu etkileme dereceleri ile alakalı çalışmalar yapılır. Doğum anı ve mahremiyet ile alakalı olarak çeşitli bilgilendirmeler gerçekleştirilir. Gebelerin ve baba adaylarının ihtiyaçlarına göre ailelerin ne zaman hastaneye çağırılacağı ve nasıl çağırılacağı ile ilgili konular anlatılır. Doğum takımının çalışmalarından ve bunun yanında doktor, ebe, doğum psikoloğunun ayrı ayrı görevlerinden de bahsedilir.

·         Hamile psikoloğu tüm hamilelik boyunca doğumda gebenin, ebenin, doktorun işine yarayacak çeşitli bilgileri sonradan analiz edilmesi adına toplar.

·         Bunların dışında gebelerin doktor ve ebesi ile olan ilişkilerinin dengelenmesi adına da çalışmalar sürdürülür.

Hamilelik Dönemindeki Depresyon Ciddiye Alınmalıdır

Hamilelik süreci boyunca kadınların yaşamış oldukları duygusal değişim, depresyonla beraber seyredebilir. Bu gibi durumlar erken doğuma neden olabilen ciddi sorunların meydana gelmesine yol açar. Gebelerin depresyona olan yatkınlıkları bulunuyorsa sürecin mutlaka doktor kontrolünde takip edilmesi önemli bir konudur. Günümüz koşullarında kadınların %40’ı yaşamlarının bazı dönemlerinde depresif bir süreç geçirir. Bunun yanında hamile kadınların %15’i de bu süreci depresif bir şekilde geçirir.

Hamilelikte Psikolojik Değişimler

Hamilelikte psikolojik değişimler çoğunlukla kadınların fiziksel değişimleri sebebiyle rahatsız duymaları sonucunda ortaya çıkar. Fiziksel değişimlerin yanında hormon dalgalanmaları nedeniyle çoğu psikolojik hisler işlevselliği bozmadığı sürece normal kabul edilir. Fakat bu sürede müdahalede bulunulması gereken psikolojik değişimlerin gözden kaçmaması da önemli konular arasında yer alır. Bu durum ağır depresyon altında kişilerin intihara sürüklenmesine kadar gidebilir.

Bedenen ve hormon karmaşası içinde olunan süreçte pek çok kadın hamileliği kabul edememe gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu dönemde hamile kadınlar çeşitli sorunlar yaşayabilirler.

·         Vücutta meydana gelen aşırı kilolar, çatlaklar hamile kadınların büyük stresler yaşamasına neden olur.

·         Alınan kilolar sebebiyle eşleri tarafından beğenilmeyecekleri kaygısı yaşayabilirler.

·         Aile yaşamlarında oluşan aşırı stresli dönemlerde hamile kalınması psikolojik değişimlerin yaşanmasına neden olur.

·         Pek çok hamile kadında görülen aşırı uyuklama, baş dönmesi, halsizlik gibi sorunlar psikolojik açıdan da anne adaylarının etkilenmesine neden olur.

·         Travmatik veya aşırı stresli hamilelik süreçleri geçiren annelerin sağlıklı bir şekilde bebeklerini kucaklarına almaları ile ilgili kaygıları olabilir.

·         Doğumun yaklaşması ile anne adayları nasıl doğum yapacaklarını sezaryen mi yoksa normal doğum mu yapacakları ile ilgili strese girebilirler.

·         Fiziksel açıdan değişim yaşayan gebeler artık görüntü olarak çirkin biri oldukları düşüncesine kapılarak kendilerini beğenmemeleri gibi olumsuz süreçlerden geçebilirler.

·         Anne adayları doğumun yaklaşması ile birlikte kendilerinin iyi bir anne olup olmadıklarını sorgulamaya başlarlar.

·         Hamile kadınlar bebekleri dünyaya geldiğinde baba adayları ile sağlıklı bir ilişki kurup kuramayacakları ile ilgili olumsuz düşüncelere ve kaygılara kapılabilirler.

·         Anne adaylarında cinsel isteksizlik, gerginlik, aşırı ağlama, halsizlik gibi pek çok etken psikolojik olarak etkilenmelerine yol açar.

·         Psikolojik problem yaşayan anne adaylarında sinirlilik ve stres hali gibi olumsuz durumlar söz konusu olabilir.

·         Anne adaylarının yaşadığı olumsuzluklar psikolojik açıdan çevrelerindeki kişilerin de etkilenmesine neden olur.

Türkiye’de Hamilelikte Psikolojik Danışmanlık Fiyatları

Türkiye’de hamilelikte psikolojik danışmanlık uygun fiyatlara alınabilir. Yurt dışından gelen bireyler diğer ülkeler ile kıyaslandığında sağlık sektöründe çok daha uygun fiyatlara hizmet alırlar. Bunun yanında Türkiye’de konaklama ve yeme içmenin ucuz olması nedeniyle de sağlık turizmi her geçen gün daha da gelişmeye devam eder. Türkiye’de hamilelikte psikolojik danışmanlık hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık