Mide Botoksu Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Mide Botoksu Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Dünya’da kronik hastalıklar arasında yer alan obezite, oldukça önemli bir sağlık problemidir. Obezite hastalığı metabolik hastalıklara neden olması ile de bilinir. Bunun yanında morbidite ve mortalite risklerini de ciddi derecelerde arttırır. Bu sebeple obezite acil tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. Obezite rahatsızlığı sorunlarında mide botoksu en çok uygulanan yöntemler arasında yer alır. Mide botoksu ile ilgili aradığınız tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Mide botoksu yöntemi, kilo verme uygulamaları arasında yer alır. Endoskopik bir yöntem olan mide botoksunda midenin belirli bölgelerine botilinum isimli toksin enjekte edilir. Bu yöntem cerrahi bir işlem olmadığından herhangi bir kesi işlemine gerek duyulmaz. Bu tedavi yönteminde %15-20 oranında kilo verme durumu söz konusu olur.

Mide botoksu uygulamasında açlık hormonu olan ghrelin seviyesinde azalma meydana gelir. Bunun yanında mide asidi salınımında da azalma olur. Mide daha yavaş bir şekilde boşalır. Bu durum hastalarda geç acıkma ve iştah azalması yaşanmasına sebebiyet verir. Mide boşalmasında gecikme olduğundan yemek sonrasında meydana gelen ani kan şekeri yükselmesi ve düşmesi sorunlarının önüne geçilmiş olur. Bu sayede kişilerin kan şekeri gün içerisinde daha sabit olacaktır.

Mide Botoksu İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Mide botoksu işlemi, mide botoks enjeksiyonunun ağız yolu ve endoskop ile gerçekleştirilen hastaların herhangi bir ağrı hissetmediği uygulamadır. İşlemin uygulanması aşamasında hastaların genel anestezi almasına gerek duyulmaz. Mide botoksu, obezite tedavisi için gerçekleştirilen diğer işlemlerde olduğu gibi cerrahi operasyon kategorisinde yer almaz. Bu nedenle uygulanan işlem tamamen güvenilir ve tehlikesizdir. Hastalara uygulanan botoks miktarları kişilerin sağlık durumlarına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Mide botoksu uygulaması yaklaşık olarak 15 dakika gibi bir sürede gerçekleştirilir. Bu işlem esnasında hastalarda herhangi bir ağrı durumu söz konusu olmayacaktır. Bu işlem herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmediğinden kişilerin vücutlarında bir kesi açılması durumu söz konusu değildir. Ağız yoluyla gerçekleştirilen bir yöntem olduğundan işlem bittikten sonra hastaların birkaç saat gözetim altında tutulması yeterli olacaktır. Sonrasında taburcu edilmesinde herhangi bir sıkıntı bulunmaz.

Mide Botoksu Yan Etkileri Nelerdir?

Mide botoksu yaptıran kişiler işlemin etkilerini yapıldığı gün ve sonraki birkaç gün içerisinde hissederler. Yöntem uygulandıktan sonra 2-3 gün içerisinde hastaların acıkma hissiyatında bir yavaşlama meydana gelir. Bunun yanında yaklaşık iki hafta gibi bir sürede hastaların kilo vermeye başladığı gözlemlenir. Bu süreç yaklaşık olarak 4 ile 6 ay arasında sürer. Mide botoksu ile vücudun herhangi bir bölgesine uygulanan botoks işlemlerinin herhangi bir yan etkisi yoktur.

Botoks işlemi ile mide bölgesinde yer alan düz kasları etkileyecek şekilde işlemler gerçekleştirilir. Bu sayede sinir sistemi ya da sindirim sistemi botoks işleminden olumsuz bir şekilde etkilenmez. Kas hastalığı bulunan ya da botoks uygulamalarına karşı alerjisi olan kişilerde bu yöntem olumsuz tepkimelere neden olur. Bu nedenle bu tarz sorunları bulunan kişilerin mide botoksu yönteminden uzak durması gerekir. Bu sayede potansiyel ya etkilerin ve risk durumlarının da önüne geçilmiş olur.

Mide Botoksu Kimlere Uygulanır?

Mide botoksu yönteminin uygulandığı kişiler;

·         Vücut kitle indeksi 25-40 arasında olan hastalar mide botoksu olabilirler.

·         Obezite ameliyatı koşullarına uygun olmayan bireylerde bu yöntem rahatlıkla tercih edilebilir.

·         Ek hastalıkları nedeniyle ameliyat olamayan kişiler için uygundur.

·         Cerrahi tedavi istemeyen kişiler için de bu yöntem uygundur.

Mide Botoksu Kimler İçin Uygun Değildir?

Mide botoksu uygulaması;

·         Botoksa alerjisi olanlar

·         Kas hastalığı bulunan kişiler için uygun değildir.

Bunun yanında midesinde ağır gastrit ya da ülser sorunu bulunan hastalar bu hastalıklarına uygun bir şekilde tedavi olduklarında mide botoksu yaptırabilirler.

Mide Botoksu Avantajları Nelerdir?

Mide botoksu avantajları oldukça fazla olduğundan günümüzde pek çok kişi tarafından tercih edilen bir yöntemdir.

·         Mide botoksu endoskopik bir yöntem olduğu için işlemden sonra ağrı durumları söz konusu olmaz.

·         Bu yöntem cerrahi olmadığı için kesiye gerek yoktur.

·         Bu işlemden sonra kişilerin hastanede yatışına gerek duyulmaz.

·         Sedasyon altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Mide botoksu işleminde genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

·         Endoskopik bir işlem olduğu için hastalar işlemden sonra rahatlıkla günlük yaşantılarına dönebilirler.

·         Uygulama 15-20 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilebilir.

Mide Botoksu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Mide botoksu sonrası hastaların dikkat etmesi gereken birtakım konular bulunur. Uygulamadan sonra hastalar herhangi bir sıkıntı yaşamadan günlük hayatlarına dönebilirler. Bu yöntemin daha verimli ve etkili olması açısından dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunur. Mide botoksu yönteminde hastaların toplam kilolarının %10-15’lik kısmı 3-6 aylık bir sürede kaybedilir. Bu oran, hastaların metabolik yaşına, yaşam tarzlarına, kilo durumlarına ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Mide botoksu yöntemi etkili bir yöntem olsa da bu tarz estetik işlemlerden mucize beklememek gerekir. Bu yöntemin başarılı olması için insanların disiplini ve gayreti de son derece önemlidir. Mide botoksu işlemi uygulandıktan sonra hastaların öncelikle beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri büyük önem taşır. Mide botoksu uygulaması gerçekleştirilen hastaların fast food yemeklerden uzak durması gerekir.

Aşırı yağlı ve karbonhidratlı gıda tüketimleri de azaltılmalıdır. Hastaların bu süreçte mümkün olduğunca sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekir. Bunun yanında hastaların öğün atlamaması da önemli bir konudur. Asitli içecek tüketimleri de mideye zarar vereceğinden bu tarz içecekler tüketilmemelidir. Uygulamadan önce bu tarz besinlerin tüketimi nasıl kilo almaya neden oluyorsa uygulamadan sonra da hastaların kilo vermesini zorlaştıracaktır. Mide botoksu yöntemi ile zayıflayan kişilere bakıldığında kilo veren kişilerin uygulamadan sonra düzenli beslendiği ve egzersiz yaptığı görülür. Bu sayede mide botoksunu takip eden 4-6 aylık süreçte hastalar istedikleri gibi kilo verebilirler.

Mide Botoksu ile Ne Kadar Kilo Vermek Mümkündür?

Endoskopik mide botoksu yönteminde hedeflenen kilo kaybı %10-15 arasındadır. Verilecek olan kilolar hastaların diyete uyumu, spor için harcadıkları zaman ve bazal metabolizmalarına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Mide Botoksu İşleminden Sonra Hastaların Hastanede Yatmasına Gerek Var Mı?

Mide botoksu uygulaması cerrahi bir işlem olmadığından işlem endoskopik yöntemle ağızdan girilerek gerçekleştirilir. Bu nedenle işlem sırasında herhangi bir kesi açmaya ihtiyaç duyulmaz. Mide botoksu işleminde hastalar, anestezi ekibi eşliğinde uyutulurlar. İşlemin ardından kişiler kendilerine geldikten sonra taburcu edilebilirler.

Mide botoksu işleminden sonra hastanede yatışa gerek yoktur. Bunun yanında hastaların aynı gün içerisinde normal yaşamlarına dönmelerinde de herhangi bir sakınca bulunmaz. Fakat yine de mide botoksu uygulaması sırasında hastalar sedasyon isimli kısa süreli anesteziye maruz kaldıkları için 3-4 saat gözetim altında tutulurlar.

Mide Botoksu Midede Kalıcı Hasara Neden Olur Mu?

Mide botoksu tedavisi süresince kullanılan ilaçların etkisi 4-6 ay gibi bir sürede vücuttan silinir. Bu nedenle mide botoksunun herhangi bir kalıcı etkisi bulunmaz. Mide botoksu ortalama olarak 6 ay kadar etkilidir. Gerekli görülmesi halinde 3 kereye kadar 6 ay aralarında işlem tekrarlanabilir.

Mide Botoksu Etkisi Ne Zaman Başlar?

Mide botoksu işlemi uygulandıktan sonra hastalarda 2-3 gün içerisinde acıkma hissinde azalma meydana gelir. 2 haftadan sonra hastalarda kilo kayıpları meydana gelmeye başlar. Mide botoksu işlemi sadece midedeki düz kaslara uygulandığı için bağırsak hareketlerine ya da sinir hücrelerine etki etmez. Bu nedenle bağırsak tembelliğini artırma gibi durumlar söz konusu olmaz. Mide botoksu sonrasında kişilere özel olarak hazırlanan diyetlerde bağırsakların çalışmasına yönelik olarak çeşitli gıdalar diyete dahil edilir.

Mide Botoksu Yönteminde Yaş Sınırı Var Mıdır?

Mide botoksu yöntemi, uygun kriterleri sağlayan herkese rahatlıkla uygulanabilir. 16 yaş üzerindeki herkese bu işlemin uygulanması mümkündür. Üst yaş sınırı ise sedasyonu kaldırabilecek düzeyde olan kişilerle sınırlıdır.

Mide Botoksu Yönteminin Kilo Verdirme Garantisi Var Mıdır?

Mide botoksu da dahil olmak üzere gerçekleştirilen hiçbir yöntemin kilo verme garantisi bulunmaz. Bu nedenle mide botoksu yönteminin mucizevi bir tedavi olarak görülmemesi gerekir. Bu işlem hastaların iştahlarını azaltmaya yöneliktir. Bu sayede diyete yardımcı olur. Botoks uygulaması sonrası sağlıksız besinler ve yüksek karbonhidrat tüketilmesi halinde işlem başarısız olacaktır.

Mide Botoksu Vücuda Dağılır Mı?

Yapılan araştırmalara göre mide botoksu yönteminden sonra botoksun sistemik olarak yayılım göstermesi söz konusu olmamıştır. Bu yöntem yerel olarak sinir iletişimini bloke eder. Bu sayede hastalarda acıkmayı geciktirme özelliği bulunur.

Mide Botoksu Sonrasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide botoksu sonrası kişilerin beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerekir.

·         Mide botoksu işlemi sonrasında hastalara beslenme listesi hazırlanır.

·         Uygulamadan 2 saat sonra kişiler beslenmeye başlayabilirler.

·         Karbonhidrat, asitli içecekler, alkol tüketimi, şurup kullanımının sınırlandırılması gerekir. Hastaların, beslenme uzmanlarının kendilerine uygun gördükleri gıda türlerini gerekli ölçülerde tüketmeleri gerekir.

·         Sigara kullanımının mide botoksuna pozitif ya da negatif bir etkisi yoktur. Fakat yine de işlemden sonra hastaların sigara kullanımını azaltması daha doğru olacaktır.

·         Mide botoksu sonrasında hastaların ilk üç gün boyunca sıvı gıdalar tüketmesi gerekir. Ardından günde 2 öğün protein ve sebze içerikli diyetler yapması daha doğru olacaktır.

Mide Botoksunun Mide Balonundan Farkı Nedir?

Mide balonu uygulaması da mide botoksu gibi kilo kaybının sağlanması amacıyla gerçekleştirilen endoskopik uygulamalar arasında yer alır. Fakat mide balonu hacminin arada bir hastalara göre ayarlanması gerekir. Bu da hastalara her seferinde endoskopi uygulanmasını gerektirir.

Mide botoksu yönteminde tek bir işlem uygulanarak 4-6 ay arasında hastalarda iştah kaybı durumları söz konusu olur. Mide balonu uygulamasında mide içerisinde yabancı bir cisim olduğu için nadir de olsa hastalarda mide bulantısı gibi istenmeyen durumlar söz konusu olabilir. Bunun yanında mide balonu alındıktan sonra hastaların iştahlarında artış durumları da söz konusu olabilir. Mide botoksu işleminde mide balonunda olduğu gibi hastalarda ani iştah artışı durumları söz konusu olmaz. Mide botoksu uygulaması sonrasında hastaların mide hacimlerinde küçülme olur fakat mide balonu uygulamasında hastaların midelerinde genişleme söz konusudur.

Mide Botoksu Dezavantajları Nelerdir?

Mide botoksu uygulaması doyma hissini artırdığından hastalar erken doyar ve geç acıkma durumları söz konusu olur. Bu yöntemde mide hacminin azalması gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu sebeple tokluk hissi meydana gelse de gıda alımına engel teşkil etmez.

Yeme bozukluğu sorunları olan kişilerde bu yöntem etkisiz olabilir. Etkin kilo kaybı olması açısından mide botoksu sonrası hastaların kendilerine verilen diyet programlarına uyması gerekir. Diyet programını uygulamak tokluk hissini desteklediğinden bu sayede kilo vermek çok daha kolay olur.

Bunun yanında mide botoksunun diğer dezavantajı bu işlemin geçici bir süre etkili olmasıdır. Bu uygulama tekrarlanabilmesine rağmen istenen bir defa uygulanması ve uygun kilo kaybı sağlanarak bu kilonun korunmasıdır. Bu nedenle mide botoksu sonrası diyet programı uygulanmalıdır. 6 ay sonra mide botoksu etkisinin geçmesinin ardında 6 ay içerisinde oluşturulan diyet alışkanlığının devam ettirilmesi gerekir. Aksi halde kişilerin yeniden kilo alması durumları söz konusu olabilir.

Mide Botoksu Uygulaması Güvenilir Mi?

Mide botoksu etkisi yaklaşık 4-6 ay arasında sürer. Bu işlemin herhangi bir yan etkisi ya da riski yoktur. Obezite tedavisinde başarı oranları yüksek olan uygulamalar arasında yer alır. İşlemin ardından 1-2 saat sonra hastalar yürüyerek hastaneden ayrılabilirler. Mide botoksu işleminden sonra nadir de olsa hazımsızlık, bulantı, şişkinlik gibi durumlar söz konusu olabilir.

Mide Botoksunda Ölüm Riski Var Mı?

Yapılan çalışmalarda mide botoksu işleminin sistemik yan etkilerine rastlanmamıştır. Uygun teknik ve dozlarda uygulandığında mide botoksunun ölümcül yan etkileri bulunmaz. İşlem esnasında olası yan etkiler çoğunlukla endoskopiden kaynaklanır. Bugüne kadar gerçekleştirilen gerek bilimsel çalışmalar gerekse uzman deneyimlerinde herhangi ölümcül yan etkiler görülmemiştir. Mide botoksu işleminde ölümcül yan etki sorunları ile karşılaşılmaz.

Mide Botoksu ile Kilo Vermede Nasıl Başarı Elde Edilir?

Mide botoksu, mide balonu ya da cerrahi yöntemlerde başarı elde edilebilmesi için hastalar için uygun olan yöntemlerin tercih edilmesi gerekir. Bunun yanında mide botoksu başarı oranı konusunda doktorun tecrübesi, hasta ile uyumu, doktorun yaklaşımı, doğru yöntem seçilmesi, işlem sonrasında hastalar ile sürekli irtibat halinde olunması da önemlidir.

Mide Botoksu Uygulamasında Hastaneye Yatış Gerekli Mi?

Mide botoksu uygulamasında hastanede yatışa gerek olup olmadığı merak edilen bir konudur.

·         Mide botoksu uygulaması bir obezite ameliyatı olarak düşünülmemelidir.

·         Bu işlemde ağız içerisine tamamen endoskopik olarak girilir ve bu şekilde işlem gerçekleştirilir.

·         Mide botoksu işleminde kesi yoktur.

·         Uygulama yaklaşık olarak 20 dakika gibi bir sürede gerçekleştirilir.

·         Uygulama sırasında hastalar anestezi uzmanı eşliğinde uyutulurlar.

·         Mide botoksu işleminde hastaların hastaneye yatışına gerek yoktur.

·         İşlemin ardından gözlem için hastalar 1-2 saat hastanede tutulurlar.

·         Mide botoksu uygulamasından yaklaşık 3 gün sonra hastalarda iştah azalması meydana gelir. Bu sayede iştah kontrolü sağlanabilir.

Mide botoksu, uygulama şekli nedeniyle daha az komplikasyonlara neden olan bir yöntemdir. Bu işlemin etkileri yaklaşık 2 gün sonra görülmeye başlar. Meydana gelen iştah kaybı durumlarında kişilerin kilo vermesi yaklaşık bir ayda görülmeye başlar.

Mide botoksu uygulamasında egzersizle beraber 4 aylık süreçte 15-20 kilo civarında verilmesi mümkün olur. 6-8 aylık bir sürede hastaların kilolarının %40’lık kısmı verilecektir. Bu sayede kişiler kısa sürelerde ideal kilolarına kavuşabilirler.

Mide botoksunun etkisi yaklaşık olarak 4-6 ay kadar sürer. Mide botoksu işlemi standart olarak endoskopik bir işlem olma özelliğine sahiptir. Bunun yanında uygulanan botoks işleminin herhangi bir tehlikesi de bulunmaz. Ortalama olarak 4-6 ay gibi bir sürede enjekte edilen toksinler vücuttan atılacaktır. Mide botoksu işleminden sonra yüksek karbonhidratlı gıdalarla beslenmek başarı sonuçlarını olumsuz bir şekilde etkiler. Hastaların bu konularda dikkatli olması önemlidir.

Türkiye’de Mide Botoksu Fiyatları

Türkiye’de mide botoksu uygulamaları başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğinden pek çok kişi yurtdışından gelerek burada tedavi olmayı tercih eder. Bunun yanında buradaki tıbbi tedaviler ve cerrahi işlemler oldukça uygun fiyatlıdır. Türkiye’de sağlık turizmi de bu açıdan son derece gelişmiştir. Türkiye’de mide botoksu tedavisi ile ilgili bilgi almak için firmamızla iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık