Diş Kronları Ağrılı Mı?

Diş Kronları Ağrılı Mı?


Davranışsal, kalıtsal ve çevresel faktörler ağız sağlığını doğrudan etkiler. Diş kronu çeşitli sebeplerle madde kaybı olan dişlerin daha sağlıklı bir hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Bu uygulamada ana dişlerin üzerine diş şeklinde malzemeler ile kaplama işlemleri gerçekleştirilir. 


Kron kaplama ve köprü işlemi için sabit protez ağızda meydana gelen diş eksikliği durumlarında tercih edilir. Bu protezlerin hastalara uygulanabilmesi için öncelikle laboratuvar ortamlarında hazırlanmış olmaları son derece önemlidir. Dişler ağız içerisinde nerede görünüyorsa bu kısımlara sabit protez uygulama işlemi gerçekleştirilir. Sabit protezler hastalar tarafından istendiği zaman çıkarılamaz. Takma ve çıkarma özelliği olan protezlere nazaran bu protezler daha çabuk kabul edilir. Fakat sabit protezlerin herkese uygulanması mümkün değildir. Bunun için hastaların belirli koşulları sağlaması son derece önemlidir. 


Protez uygulaması öncesinde dişlerin hazırlanması ve gerekli ölçülerin alınması son derece önemlidir. Bu işlemlerin ardından 3-4 seans arasında ve yaklaşık 1 hafta içerisinde işlemler tamamen bitmiş olur. 


Kron Kaplama İşleminde Kullanılan Protezlerin Çeşitleri Nelerdir?


Kron kaplama uygulaması için tercih edilen protezler 3’e ayrılır. Bunlardan birincisi metal destekli olarak da isimlendirilen seramik porselen protezlerdir. İkincisi metalsiz protezler, üçüncüsü ise porselen laminate olarak isimlendirilir. Hastalara hangi tür kaplamaların uygulanacağına hekimler tarafından karar verilir.


Sabit protez uzun yıllardır kullanılan ve günümüzde bile klasik tedavi yöntemleri içerisinde yer alan bir uygulama çeşididir. Protezlerde alt yapı olarak metallerin dayanıklılıklarından faydalanılabilir. Üst yapıda ise esnek bir yapı olması nedeniyle seramik tercih edilir. Sabit protezlerin yanında uygulanabilecek farklı klinik seçenekler de vardır. Bu klinik çözümlerde amaç diş yapısına uygun doğal işlemlerin gerçekleştirilmesidir.


Kron Kaplama İşlemi Hangi Dişler İçin Tercih Edilir?


Diş kronu uygulaması yapılacak dişler;


•    Renkleşme meydana gelmiş dişler
•    Zayıf kanal tedavisi görmüş olan dişler
•    Kırılması engellenmek istenen dişler
•    İmplant üzeri dişler
•    Çürük dişler
•    Şekil bozukluğu problemi olan dişler
•    Aşırı madde kaybı sorunu olan dişler
•    Rengi geri döndürülemeyen dişler


Dişlere kron kaplama işlemi uygun olup olmadığını tespit etmek için diş hekimine muayene olmak gerekir. 


Dişler Eksik Olduğu Halde Protez Uygulanmamasında Ne Olur?


Eksik diş olduğu halde diş protezi yapılmaması halinde diş kayıpları ve diş çürükleri söz konusu olabilir. Bu gibi durumlardan hastaların komşu dişleri de zarar görecektir. Karşıt diş çekim boşluğu bulunan yerlere doğru dişlerin hareket etmesi durumu söz konusu olur. Herhangi bir sebep nedeniyle diş kaybı sorunu meydana gelirse diş eti problemleri de yaşanabilir. Kemik kayıpları ve çiğneme kuvveti ile alakalı birtakım şikayetler de söz konusu olabilir. Zaman içerisinde gerekli tedavi planının uygulanmaması halinde komşu dişlerde de kayıp durumları söz konusu olabilir.


Dişler Eksik Olduğunda Protez Uygulanmasının Faydaları Nelerdir?


Dişlerin eksik olması halinde diş protezi uygulaması hastada kaybolan diş fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlar. Kron kaplama ve köprü yöntemi ile konuşmasında bozukluk olan kişilerin konuşmaları da bu tedaviden olumlu bir şekilde etkilenir. Kişiler eksik diş ile yaşadıklarında birtakım psikolojik sorunlar meydana gelebilir. Protez uygulaması gerçekleştirildiği zaman bu sorunlar da ortadan kalkacaktır. Böylece kişiler kendilerini daha özgüvenli hissedeceklerdir.


İnsanların gerçekleştirmiş olduğu yeme, çiğneme ve yutma fonksiyonları dişlerde belli oranlarda aşınma durumlarının yaşanmasına sebebiyet verir. Beslenme tarzına bağlı olarak çürüklerin meydana gelmesi ve kırık durumları da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda köprü işlemlerinden yararlanmak dişlerin kaybolan yapılarının yeniden yerine konmasına yardımcı olur. Hastaların tercihlerine, hekimlerin uygun görüp görmemesine göre metal alaşımlı uygulamalara ihtiyaç duyulabilir.


Değerli Metal Alaşımları ile Gerçekleştirilen Diş Protezleri


Değerli metal alaşımlı diş protezi için altın kullanılabilir. Üst yapılarda ise çoğunlukla seramik kullanımı ile işlem gerçekleştirilir. Alaşımlar sadece diş hekimleri tarafından özel bir şekilde hazırlanabilirler. Yapılan çalışmalar altının diş tedavilerinde kullanılan maddeler arasında insanlar için en uygun olduğunu göstermektedir. Bu sebeple değerli alaşımların kullanımı ile uygulama gerçekleştirildiği zaman daha sağlıklı sonuçların elde edilmesi mümkün olur. Son dönemlerde zirkonyum olarak isimlendirilen madde de porselen alt yapısı olarak sıklıkla kullanılır.


Kron Kaplama Sonrası Bakım Nasıl Olmalıdır?


Krom kaplama sonrası bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesi kronların uzun süreler sağlıklı bir şekilde korunması açısından son derece önemlidir. Protez destek dişlerin iyi bir şekilde fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Kişilerin dişlerini günde en az iki defa olacak şekilde fırçalamaya özen göstermeleri gerekir. Bunun yanında diş ipi kullanımı da oldukça önemli bir konudur. Diş temizliği yapıldığında diş bölgesinde meydana gelen bakteri ve plaklar da engellenmiş olur. Sulcus olarak isimlendirilen diş ve diş etinin birleştiği kısımların doğru şekilde temizlenmesine özen gösterilmesi oldukça önemlidir.


Kronların kırılmasının engellenmesi de önemli konulardan biridir. Bunun için sert cisimler ağza alınmamalıdır. Bunun yanında sert yiyecekler de tüketilmemelidir. Aksi halde diş kronlarının zarar görmesi durumları söz konusu olabilir. Diş kronu yaptıran bireylerin düzenli olarak diş hekimi ziyaretlerine gitmesi de son derece önemlidir. Herhangi bir problem olması durumunda erken teşhisin tedaviye olumlu etkileri vardır.


Sabit Protez Uygulaması Nasıl Yapılmalıdır?


Sabit protez uygulaması yapılması için ilk önce komşu dişlerin hazırlıklarının yapılması gerekir. Dişlerde çürük olması halinde öncelikle bu dişlerin temizlenmesi son derece önemlidir. İkinci aşamada ise laboratuvar ortamında döküm, modelaj, fırınlama olarak üç aşamalı şekilde işlemler gerçekleştirilir. Diş hekimlerinin tüm aşamaların uygunluğunu onaylaması oldukça önemli bir konudur. Diş hekimlerinden onay alındıktan sonra protezlerin cila işlemleri için tekrardan fırınlanması gerekir. Kronun yapıştırılmasından önce hekim ve hastaların görüşlerinden emin olmak oldukça önemlidir. Bu aşamanın ardından sabit protezlerin takılması işlemine geçilebilir.


Profesyonel hekimlerin öncelikle yapay dişleri doğal dişe benzetmeleri son derece önemlidir. Bu aşamanın gerçekleşmesi adına çeşitli faktörlere dikkat edilmelidir. Bunlar arasında ısırma, şekil ve renk bulunur. Bu noktalara dikkat edilmediği zaman görünüş önemli ölçülerde etkilenecektir. İşlemden önce diş hekimi ile nasıl bir görüntü istediğinizi konulmanız çok daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. 


Köprü Uygulamasına Neden İhtiyaç Duyulur?


Diş köprüsü işlemine ihtiyaç duyulmasının en önemli nedeni diş sağlığının korunmasıdır. Bu uygulama ile kişilerin yüzlerinin doğal şeklinin korunması mümkün olur. Bunun yanında dudak ve yanakların desteklenmesi de sağlanır. Kişilerin eksik dişleri varsa gerekli desteğin alınmaması durumunda ağız sağlığında bozulmalar meydana gelecektir. Bunun nedeni tüm dişlerin birbirini destekleyecek şekilde tasarlanmış olmasıdır.


Dişlerden birinin zarar görmesi halinde diğerlerinin de zarar görmesi durumları söz konusu olabilir. Diş etlerinde tahribat sorunlarının meydana gelmemesi ve gerilimlerin önlenmesi için köprü işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Dişlerinizde çürük sorunlarının meydana gelmesini istemiyorsanız köprü işlemini tercih edebilirsiniz. İleriki dönemlerde hastalarda konuşma bozukluklarına kadar gidebilecek durumların yaşanması söz konusu olabilir. Bu durumların önüne geçmek adına köprü tedavisi şarttır. 


Kron Kaplama Uygulamasının Avantajları Nelerdir?


Kron kaplama tedavisi ağızdaki diş eksikliklerinin giderilmesi şeklinde tanımlanabilir. Dişin besinlerle öncelikle temas eden üst kısmının yüzeyinde kaybedilen görsel ve işlevsel özelliklerin tekrardan kazandırılabilmesi adına bu uygulama tercih edilir. Sağlık ve estetik amacıyla tercih edilen kron protez son derece dayanıklı olması ile dikkat çeker. 


Kron protez yüksek oranlarda ısırma dayanımına da sahiptir. Kron kaplama dayanıklı olmasının yanında hastalara çeşitli yönlerden pek çok avantaj sağlar. Kron kaplamalar hastalara doğal bir görünüm sağlama özelliği ile dikkat çeker. Kron kaplama, diş etleri ile oldukça iyi bir uyum sağlama özelliğine sahiptir. Alerjik reaksiyonlara sebebiyet vermemesi nedeniyle de sıklıkla tercih edilir.


Kron, çoğunlukla diş yapısının çoğunun kaybedilmesi, çiğneme ya da ısırma kuvvetlerinin desteklenmesi amacıyla uygulanır. Dişin kırılması ya da dişte büyük oranlarda yayılmış, tedavi edilmemiş diş çürüğü sebebiyle diş yapısının kaybedilmesi durumları söz konusu olabilir. Bir dişi kronla restore etmenin farklı bir endikasyonu ise kanal tedavisi yapılmış diş olmasıdır. 


Kanal tedavisi yapılan dişler zaman içerisinde kırılganlaşırlar. Bu nedenle kırılıp çekilme ihtimalleri son derece yüksektir. Kanal tedavili olan dişlerin kuron ile restore edilmesi bu dişlerin zaman içerisinde kırılmalara karşı korunmasını sağlayacaktır. Şiddetli diş aşınması sorunlarından şikayetçi olan kişiler dişlerini eski haline getirmek ve dişlerini fazla hasar durumlarından korumak adına kronlardan faydalanabilirler. Diş implantlarının restore edilmesi amacıyla da kronlar sıklıkla kullanılır. Kaybedilen diş yerine diş implantlarının yerleştirilmesi durumunda bunların diş gibi görünmesi açısından implant üzerine porselen kron yerleştirme işlemi gerçekleştirilir. 


Hangi Malzemeler ile Diş Kronu Yapılır?


Diş kronları zirkonya, porselen, kompozit, metal ya da metal altyapılı porselen gibi çeşitli malzemelerden üretilebilirler. Diş kaplamaları için malzeme seçimlerinde diş hekimlerinin dikkat etmesi gereken konular;


•    Diş eti dokusu özelliği
•    Diş pozisyonu
•    Komşu dişlerin renk skalası
•    Dişlerin kapanış ilişkileri
•    Kalan diş yapısının miktarı
•    Gülümseme sırasında dişlerin ne kadar kısmının görüneceği


Diş Kronu Tedavisi İçin Dişin Hazırlanma Aşamaları


Diş kaplama tedavisi öncesinde durumun değerlendirilmesi adına öncelikle röntgen çekme işlemi gerçekleştirilir. Preparasyon ismi verilen küçültme ve düzeltme işlemleri gerçekleştirilir. Dişlere preparasyon işlemi yapılmadan önce diş kronu uygulamalarının yapılması mümkün olmaz. Bunun nedeni kaplama malzemesinin kalınlığı kadar diş yüzeyinde bir alan oluşturulması gerekliliğidir. 


Hazırlanan diş ile çevresindeki dişlerin ölçülerinin alınması işlemi gerçekleştirilir. Geçici bir diş yapılarak tedavi bitimine kadar diş yüzeylerini kapatacak bir uygulama gerçekleştirilir. Alınan ölçüler kronun hazırlanması adına laboratuvarlara gönderilir. Altyapılı bir restorasyon gerçekleştirilecekse sonraki randevuda altyapı provaları yapılır. Son seansta ise geçici dişler çıkarılıp hazırlanan kron, diş yüzeyine yapıştırılarak işlem tamamlanır.


Geçici Diş Kronu Bakımı Nasıl Yapılır?


Geçici kron, hazırlanan dişlerin üzerine kısa bir süre kalması amacıyla yapılan krondur. Geçici yapıştırıcılar yardımıyla diş üzerine yerleştirilmesi işlemi gerçekleştirilir. Geçici diş kronlarının kalıcı olanlar gibi dirençli yapıları yoktur. Yapışkan ya da sert yiyeceklerin tüketimlerinde kolay bir şekilde yerinden çıkabilir. 
Geçici kronların yerlerinden oynamaması adına şekerleme, kuruyemiş gibi sert ve yapışkan yiyeceklerin tüketiminden kaçınmak gerekir. Geçici kronların düşmesi durumunda yapıştırılması ya da tekrardan hazırlanmasına ihtiyaç duyulabilir.


Diş Kronu Ömrü Ne Kadardır?


Diş kronlarının ömrü kullanılan malzemelere ve hastaların alışkanlıklarına bağlı olarak en az 6-7 yıl kadar kullanılabilir. Metal kronlar porselen olanlara nazaran daha uzun süreler dayanabilme özelliğine sahiptir. Fakat metal kronların görünümleri estetik değildir. Kompozit kronlar çabuk aşınma özelliğine sahip olduklarından çoğunlukla ön dişlerde kullanılırlar. İyi bir bakım ve düzenli diş hekimi kontrolü ile kronların uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanımları mümkündür.


Kronların kırılması durumunda onarımları söz konusu değildir. Bu gibi durumlarda kronların tekrardan yapılması gerekir. Kompozit kronların kırılması durumunda diş hekimleri krona kompozit malzeme ekleyerek onarım işlemini gerçekleştirebilir.


Kron Kaplama Düşerse Ne Yapılmalıdır?


Diş kronu düşmesi halinde Diş hekimleri kronları ve altındaki dişleri değerlendirip herhangi bir problem görmemesi durumunda kronu yeniden yapıştırabilir. Herhangi bir sorun olmaması durumunda kronların tekrardan yerine simante edilmesi sağlanabilir. Fakat diş kırılmışsa ya da çürümüşse kron yapıştırılamaz ve alternatif tedavi seçeneklerine yönelmek gerekir.


Porselen Kron Nedir?


Porselen kron ağızda az sayıda diş eksikliği olması halinde uygulanan ve komşu destek dişlerin küçültülmesi ile köprü şeklinde, tek ya da birkaç dişte aşırı çürük ya da renkleşme olması halinde dişlerin küçültülüp laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan sabit protezlere verilen isimdir. Bu işlemler dişlerin ağız içerisinde görünen kısımlarına uygulanır. Bu protezlerin hastaların kendisi tarafından çıkarılması mümkün değildir. 


Sabit protezler takılıp çıkarılan protezlere göre çok daha kullanışlıdır. Ancak diş kronlarını uygulanması için hastaların bazı koşulları sağlaması gerekir. Yapımı, dişlerin hazırlanması, ölçü alınması işleminden sonra 3-4 seansta işlemler gerçekleştirilir.


Porselen Kron Türleri


Porselen kron türleri şu şekilde sıralanabilir;
•    Zirkon destekli olan porselen kron
•    Metal destekli olan porselen kron
•    Porselen laminate
•    Empres porselenler


Porselen türleri içerisinde ağız yapısına en uygun olanların diş hekimleri tarafından belirlenmesi gerekir. Günümüze kadar gerçekleştirilen sabit protez uygulamalarında protez yapılırken alt yapı olarak metalin dayanıklılığı, üst yapıda ise porselenin estetiği tercih edilmiştir. Bu yöntemler üretilen porselen kronlar günümüzde hala kullanılmaktadır. Ancak insanların artan estetik ihtiyaçlarına cevap vermek adına farklı malzemelerden üretilen, dişin doğal görünümüne son derece yakın sabit protez uygulamaları da vardır. 


Porselen Kronlar Hangi Dişler İçin Uygundur?


•    Dişlerde kırık sorunları varsa
•    Dişte aşırı madde kaybı veya çürük sorunları olması halinde
•    İmplant uygulamalarının üzerine
•    Şekil bozukluğu olan dişler için
•    Dişlerde kırılmaları önlemek adına kanal tedavisi yapılmış olan dişlere porselen kron tedavisi uygulanabilir. 


Porselen Kron Fonksiyonları Nelerdir?


Porselen kronlar hasarlı hale gelen dişlerin tamamen kaplanması amacıyla uygulanan tedavi türüdür. Hasarlı dişleri kuvvetlendirmesinin yanı sıra şekil veya hizasını düzeltmek amacı ile de kullanılabilir. Bunun yanında fonksiyon sağlaması için dişe benzer şekil ve yapı sağlayacak şekilde implant üzerine yerleştirilmeleri mümkündür. 
Porselen kronların diş renginde üretilmesi sağlanabilir. Güçlü olmalarını sağlamak açısından eskiden metal alt yapılı porselen kronlar uygulanırdı. Günümüzde daha sık olarak ön kısımlarda ışığı daha iyi yansıtma özelliği bulunan empres porselen ya da laminateler kullanılır. Arka dişlerde ise çoğunlukla zirkon destekli olan porselenler tercih edilir. Diş hekimi ve hasta arasındaki protokollerle dişin durumuna en uygun olan alt yapıya sahip porselen kronlar tercih edilir.


Ağızda bir ya da daha fazla eksik diş varsa köprü işlemi uygulanabilir. Ağızda eksik dişlerin yaratmış olduğu boşluklara diğer dişlerin kayması durumları söz konusu olabilir. Bunun yanında dişin yerinde dönmesi ve ağzın kapanmaması gibi problemler de yaşanabilir. Köprüler ağızda eksik olan bir ya da daha fazla dişin yerine rahatlıkla kullanılabilmektedir. Diş olmayan boşlukların doldurulmasını sağlarlar. Köprüler boş olan alanın çevresindeki doğal dişlere veya implantlar üzerine yapıştırılarak kullanılabilir.


Türkiye’de Diş Kronu Fiyatları


Türkiye’de diş tedavileri oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirilen uygulamalardır. Günümüzde sağlık turizmi kapsamında pek çok kişi Türkiye’de diş kronu yaptırmayı tercih eder. Türkiye’de diş kronu fiyatları, en iyi klinikler ve diş hekimleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık