Gastrik Mini Bypass Nedir?

Gastrik Mini Bypass Nedir?

Gastrik mini bypass tedavisi en yaygın şekilde kullanılan kilo verme cerrahisidir. Başarılı sonuçlar elde ettiği için bariatrik cerrahide sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Gastrik mini bypass ameliyatı mide hacmini küçültür fakat ince bağırsak da kısaltıldığı için besinlerin ilerlediği yöntem azaldığı için besinlerden alınacak emilim de azalır. İnce bağırsağın da bir bölümü bypass edilir ve yeni oluşturulan bağırsağa bağlanır. Hastanın midesi küçüldüğü için yiyeceği porsiyon da küçülecektir. Daha kısa sürede hastalar tokluk hissine ulaşır. Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen gastrik mini bypass tedavisi kişide kalıcı kilo kaybı yaşar.

Gastrik Mini Bypass Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Gastrik mini bypass ameliyatı morbid obez tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda obezitenin yanı sıra pek çok hastalıkla beraber kullanılır. Bu hastalıklardan birkaçı Tip 2 diyabet, uyku apnesi ve yüksek tansiyondur. Kontrol altına alınamayan tip 2 diyabet hastalarında gastrik mini bypass ameliyatı çok işe yarar. Yine de kesin teşhis konulması için hekimle görüşmeniz gerekir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Olur?

Gastrik bypass ameliyat öncesi hasta detaylı bir muayeneden geçer. Ameliyat öncesi genel muayenelerin yanı sıra endokronoloji ve psikiyatri tedavisi de görülür. Ardından ameliyata geçilir. Gastrik mini bypass ameliyatı laparoskopi yani kapalı ameliyat tekniği ile gerçekleştirilir. Son zamanlarda gelişen teknoloji sayesinde robotik cerrahi de çok fazla kullanılır. Bu ameliyatta da tıpkı tüp mide ameliyatında olduğu gibi mide küçültülür. Midenin neredeyse yarısı küçültülmüş olur. İkiye bölünen midenin bir kısmı 12 parmak bağırsağından geçmeden direk ince bağırsağa bağlanır. Bu da tüketilen besinlerin bağırsaktan geçmesini önler.

Gastrik Bypass Ameliyat Sonrası Nasıl Olur?

Gastrik bypass ameliyatı sonrasında hasta 4-6 gün boyunca hastanede gözetim altında tutulur. Taburcu olduktan ilk kontrole kadar olan süreçte diyetisyen eşliğinde takip yapılır. Cerrahın tavsiyesi üzerine hasta iyi bir diyetisyen ile görüşerek beslenme düzenine dikkat etmek zorundadır. Aksi taktirde ameliyatın hiçbir faydası olmayacaktır.

Gastrik Bypass Çeşitleri

Gastrik bypass, iki farklı çeşitte incelenir. Bu türleri aşağıda gösterebiliriz;

·         Roux Y Gastrik Bypass; midenin yemek borusu ile birleşme noktasından yaklaşık 25 cc mide hacmi bırakılır. İnce bağırsak ile küçük mide poşu arasından da bağlantı kurulur. İnce bağırsak ile mide arasındaki bağlantıya da Roux Y kolu denir. Böylece ağızdan giren besinler ince bağırsağı ve midenin büyük bölümünü atlamış olur.

·         Küçük Gastrik Bypass; bu yöntemde de mideye özel zımbalama aletleri kullanılır. Mideye tüp şeklinde bir biçim verilir. Oluşan mide poşu diğer yöntemden daha büyüktür. Sonrasında ince bağırsağın segmenti bu mide boşluğuna 200 cm mesafeden bağlanır. Diğer yöntemden farkı ise teknik açıdan daha kolay olması ve tek bir bağlantının bulunmuş olmasıdır.

Gastrik Bypass Riskleri

Diğer pek çok ameliyatta olduğu gibi gastrik bypass ameliyatında da birtakım riskler söz konusudur. Enfeksiyon, kanama, bağırsak tıkanıklığı, fıtık ve genel anestezi komplikasyonları bu ameliyatta görülebilecek riskler arasında yer alır. En ciddi risk ise mide ile bağırsak arasında sızıntı oluşmasıdır. Ayakta ve eklemlerde ödem görülmesi diğer risk grubu arasındadır. Bu nedenle ameliyattan önce bir miktar kilo vermek sizin yararınıza olacaktır. eğer uzman doktor tarafından operasyon gerçekleştirilirse hiçbir şekilde risk yaşamazsınız. Bunun için Türkiye’de gastrik bypass ameliyatı yaptıran hekimleri tercih edebilirsiniz.

Gastrik Bypass Sonrası Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Gastrik bypass sonrası günde en az 3 öğün yemek yemeye ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekir. Beslenme düzeniniz protein, meyve, sebze ve tahıl ağırlıklı olmalıdır. Özellikle ilk 15 gün boyunca sadece sıvı gıda tüketmeli ve ardından püreli gıdalar, bir ay sonrasında da katı gıdalara geçmeniz gerekir. Ameliyat sonrası dehidrasyon oluşmaması bakımından bir günde en az 1.5 litre su içmeniz gerekir. Yeterli sıvı almazsanız mide bulantısı, baş dönmesi ve halsizlik yaşamanız olağandır.

Ameliyat sonrasında yumuşak gıdalarla beslenmeye özen göstermelisiniz. Örneğin peynir, yağsız süt, sütle ıslatılmış tahıl, süzme peynir, balık konserve gibi gıdalar sizin için iyi olacaktır. basit şekerlerden de kesinlikle uzak durmanız gerekir. Yiyecekleri de iyice çiğnemeli ve püre halinde yutmalısınız. Eğer gıdalar düzgün bir şekilde çiğnenmezse mideye geçiş yolunu tıkayabilir. Bu da ağrı ve kusmaya sebep verebilir. Ameliyattan sonra bağışıklık sisteminizin korunduğundan emin olmak istiyorsanız da yeteri kadar protein beslendiğinizden emin olmanız gerekir. Günde en az 3 bardak süt içtiğinizden emin olun.

Gastrik Bypass Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kilo vermek maksadı ile uygulanan gastrik bypass ameliyatı hem midenin hem de bağırsakların küçülmesini içerir. Bu nedenle ameliyat yaklaşık 2 saat sürer. Eğer hasta ameliyat esnasında herhangi bir komplikasyon yaşamazsa 2 saat sonra ameliyathaneden yoğun bakımına çıkarılır. Bununla birlikte VKİ değeri çok yüksekse ameliyat zor geçebilir. Bu konu hakkında detaylı bilgiyi hekim sizinle paylaşacaktır.

Gastrik Bypass Ameliyat Fiyatları

Obezite tedavisinde kullanılan gastrik bypass ameliyat fiyatları en çok kişinin kilosuna göre ve sonrasında tedavi alacağı ülkeye göre farklılık gösterir. Bir ülkenin yaşam maliyeti yüksekse ve döviz kuru düşükse ameliyat çok pahalı fiyatlara mal olabilir. Ancak yaşam maliyeti düşük ve döviz kuru yüksek ise tedavi de uygun fiyatlı olacaktır.

Eğer nerede tedavi olmanız gerektiğini bilmiyorsanız Türkiye’de gastrik bypass ameliyatı olabilirsiniz. Türkiye gastrik bypass fiyatları için bizimle iletişime geçerek en uygun kliniği bulabilirsiniz. Ayrıca bizimle 7/24 görüşme sağlayarak ücretsiz bir şekilde danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık