Türkiye’de Gastrik Bypass Ameliyatı Ne Kadar?

Türkiye’de Gastrik Bypass Ameliyatı Ne Kadar?

Gastrik bypass ameliyatı, kişilerin daha az beslenmesini sağlayan ve bağırsak fonksiyonlarının daha farklı çalışmasına neden olan bir operasyondur. Roux-en-Y olarak da adlandırılır. Bu ameliyat bariatrik cerrahi ve morbid obez tedavisini baz alan geniş kapsamlı bir tedavidir.

Gastrik bypass, kişinin midesini ve bağırsağını küçülten bir operasyondur. Bu ameliyat sayesinde besin emilimi azalmaktadır. İki işlemin yapılmasına olanak tanıdığı için oldukça avantajlıdır. Diğer zayıflama yöntemlerine göre de daha uygun fiyatlıdır. Tek bir hastalığa yönelik tedavi gerçekleştirilmez. Daha çok morbid obez için kullanılsa da tip 2 şeker hastalığı ve uyku apnesi gibi tedavileri gerçekleştirmek için de uygulanır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalara bakılırsa gastrik bypass operasyonu sonrası hastaların ömrünün uzadığı da görülür.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Gastrik bypass ameliyatı uzman cerrahlar tarafından 2 aşamalı olarak yapılmaktadır. İlk aşamada midenin üst kısmı çıkarılır. Sonrasında da midenin alt kısmı büyük bir şekilde çıkarılır. Bu sayede alınan gıdaların küçük kısımda toplanması sağlanır. Bu işlem sonrasında midenin küçük kısmı sadece 28 gram ağırlığı barındırır. Bu ameliyat sayesinde kişinin daha az besin tüketmesi sağlanır. Hasta bu işlemden sonra daha az yemek yiyecektir. Doygunluk hissine daha hızlı ulaşacaktır. Böylece zayıflama çabalarında doğru adımlar ile hedefine ulaşır.

Gastrik bypass ameliyatının ikinci aşaması köprü yapmaktır. Bu aşamada en önemli kısım ince bağırsaktır. İnce bağırsaktaki dokularda büyük değişim yapılır. Mide küçültüldükten sonra bağırsağın yolu kısaltılır. Bu kısaltma ile besinlerin daha uzun sürede emilmesi sağlanır. Operasyon esnasında ince bağırsağın ilk bölümü atlanarak midedeki küçük bölüm ile bağırsağın alt tarafı birbirine bağlanır. Böylece kişi beslendiği zaman önce midenin küçük bölümüne, ardından ince bağırsağın ikinci bölümüne atlar. Böylece hasta hem daha az yemek yiyerek hem de daha kısa sürede kilo verebilir.

Gastrik Bypass Avantajları Nelerdir?

Toplum sorunu haline gelen obezite, fazla kilolu olmak ve yağlı vücuda sahip olmak kişinin yaşam kalitesini de olumsuz etkiler. Bu sorunlar beraberinde pek çok sağlık problemini de getirir. Sağlık sorunlarının daha fazla artmaması için hastaların gastrik bypass ameliyatı yaptırması önemli bir husustur. Çünkü gastrik bypass gıda alımını yavaşlatarak gıda emilimini de azaltır.

Gastrik bypass avantajları arasında midenin %95’lik bölümünün, 12 parmak bağırsağının ve ince bağırsağın alt bölümünün etkisiz hale getirilmesi yer alır. Bu operasyonun ardından hasta bir miktar yemek yediğinde kaslar gerilerek tokluk hissi oluşur. Böylece kişiler porsiyonlarını azaltmış olur. Ameliyat öncesinde yenen besinler ile ameliyat sonrası alınan besinler aynı değildir. Mutlaka gıda alımında azalma görülür.

Hastalar bu ameliyatın ardından yiyip içtiklerine daha da dikkat ederler. Çünkü fazla yemek yediklerinde karınlarında ağrı yaşanır. Bu durumu yaşamamak için beslenmelerine daha da dikkat etmek durumunda kalırlar. Kişinin beslenmesine dikkat etmesi, porsiyonları daha yavaş çiğnemesi ve mide ile ince bağırsakta yaşanan değişiklikler kilo vermeye yardımcı olur. İstenen de tam olarak budur. Kişinin iştahının azaltılması ve kendi çabalarının da olumlu yönde ilerlemesidir.

Hasta, gastrik bypass ameliyatı sonrası pek çok sağlık probleminden de kurtulur. Nefes darlığı, hareketlerde kısıtlanma, kalp rahatsızlığı ve uyku apnesi gibi pek çok hastalıktan kurtulmanız mümkündür. Fazla kilo sorunu olan kişiler bu operasyonu yaptırarak rahat edebilir.

Gastrik Bypass Ameliyat Çeşitleri

Gastrik bypass ameliyat çeşitleri hastanın durumuna ve hekimin kararına göre değişir. 3 çeşit gastrik bypass vardır. Bu çeşitlerden şöyle bahsedebiliriz;

·         Roux-en-Y (proksimal); gastrik bypass ameliyatı seçenekleri arasından en çok rağbet görenidir. Bu ameliyatta ince bağırsak mide bölümünden ortalama 45 cm bölünür. Bu işlemin yapılmasının ardından midenin üst poşuna gıda akımını sağlamak için Y şeklinde Roux bacağı ile bağdaştırma yapılır. Böylece kişiye tokluk hissi yaşatılır.

·         Roux-en-Y (distal); ince bağırsak ortalama 600 cm ile 1000 cm aralığındadır. Burada yapılan işlem sayesinde ince bağırsaktaki emilimin azalmasını sağlamak mümkün olmaktadır. Tam olarak emilmeyen besinler direk kalın bağırsağa iletilecektir.

·         Mini gastrik bypass; bu yöntem ile kişiye hem metabolik anlamda hem de obezite anlamında tedavi uygulanır. Her iki şekilde de kişiler için en uygun operasyon olarak bilinir.

Gastrik Bypass Ameliyat Fiyatları

Gastrik bypass ameliyat fiyatları hekim tecrübesine ve kişinin yaptıracağı gastrik bypass yöntemine bağlı olarak değişim gösterir. Aynı şekilde hastanenin kullanacağı ekipmana, kliniğin hijyenik ve donanımlı olmasına göre de fiyatlarda değişiklik olabilir. Orta seviyeli bir klinik bulursanız bütçe bakımından da rahat edersiniz. Ancak önceliğiniz operasyonu yaptıracağınız hekimin tecrübeli ve başarılı olmasıdır. Bu nedenle üst düzey hastanelerin tercih edilmesi daha doğru olur.

Gastrik bypass ameliyatı SGK kapsamında değildir. Hiçbir ülke bu ameliyatı karşılamaz. Ancak bazı ülkelerde fiyatlar daha uygundur. Enflasyon fiyatlarının düşük olması, yaşam maliyetinin ucuz olması de döviz kurunda yaşanan değişiklikler ücretlendirmede etkendir.

Türkiye’de Gastrik Bypass Fiyatları

Türkiye’de gastrik bypass fiyatları 850 Euro’dan başlamaktadır. İsrail, ABD, Birleşik Krallık gibi pek çok ülkeye göre uygun fiyatlarda ameliyat olabileceğiniz bir ülke arıyorsanız Türkiye’yi tercih edebilirsiniz. Türkiye sadece maddi anlamda değil, manevi anlamda da kişilere destek sağlar. Konaklama, havalimanı ve hastane arası ulaşım gibi alanlarda her türlü kolaylık sağlanır. Sizler de son derece profesyonel cerrahlara sahip olan bu ülkede tedavi görmek isterseniz bizimle görüşerek danışmalık hizmeti alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık