Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilenler

Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilenler

Bazı dişler yapısı gereği kendinden sarıdır. Bazen de gün içerisinde tüketilen alışkanlıklar nedeniyle de dişlerde sararma gibi sorunlar meydana gelebilir. Dişler sürekli olarak fırçalansa da sararma sorunlarının önüne geçmek mümkün olmaz. Bu durum kişilerin özgüvenlerini derinden etkiler. Bu nedenle bu tarz durumlarda diş beyazlatma işlemleri son derece önemlidir.

Bazen dişlerde doğumsal olarak bazen de kullanılan antibiyotikler nedeniyle sararma durumları söz konusu olabilir. Günlük olarak tüketilen yiyecek ve içeceklerde dişlerde renklenme sorunlarının olmasına neden olur.

İdeal Diş Beyazlığına Sahip Olmak Kolay Mı?

İdeal diş beyazlığına sahip olmak son derece kolay bir işlemdir. Dişlerde oluşan renklenme durumları diş beyazlatma işlemi ile rahat bir şekilde giderilebilir. Bu sayede kişiler beyaz dişlere sahip olabilirler. Diş beyazlatma işlemi öncesinde dişlerde meydana gelen diş taşlarının temizlenmesi son derece önemlidir.

Diş beyazlatma işleminde diş kendi renk tonundan 2-3 ton kadar açılır. Bu işlem ofis tipi beyazlatma ve hastadan alınan ölçüler ile gerçekleştirilen düşük oranlı beyazlatma ajanları içeren jeller yardımıyla gerçekleştirilen ev tipi beyazlatma olarak iki farklı şekilde yapılır.  

Diş Beyazlatma İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?

Diş beyazlatma işlemleri ofis tipi beyazlatma ve ev tipi beyazlatma olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilir.

Ofis Tipi Beyazlatma

Ofis tipi beyazlatma diş beyazlatma sistemleri içerisinde oldukça etkili olanıdır. Muayenede gerçekleştirilen beyazlatma işlemlerinde kullanılan beyazlatıcı ajanların içerisindeki peroksit oranları oldukça fazladır. Bu nedenle beyazlatma işlemleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bunun yanında kalıcılığı da son derece uzundur.

Diş beyazlatma işlemine geçilmeden önce daha etkili sonuç almak adına diş taşı temizleme işlemi yapılmalıdır. Seans öncesinde ve sonrasında hastalardan fotoğraflar alınır. Bu şekilde renk tespiti yapmak çok daha kolay olur. Genelde 2 ya da 3 seans uygulanarak işlem tamamlanır. Dişin renklenmesine bağlı olarak uygulanacak seans sayısı birbirinden farklılık gösterir.

Uygulamaya başlamadan önce diş etlerinin zarar görmemesi adına koruyucu bariyer ile kapatma işlemi gerçekleştirilir. Ardından beyazlatma jelinin uygulanması aşamasına geçilir. Yaklaşık 15 dakika süren periyotlarla 2 ya da 3 periyot olacak şekilde dişlere beyazlatma işlemi gerçekleştirilir.

Seanslar arasında kişilerin renklendirici gıda tüketiminden uzak durması son derece önemlidir. Bunun yanında sigara kullanımının azaltılması da önemli bir konudur. Beyazlatma işlemi sırasında dişlerde hassasiyet meydana gelebilir. Ancak hassasiyet giderici diş macunları kullanımı ile bu durumların ortadan kaldırılması mümkündür.

Ev Tipi Beyazlatma

Ev tipi beyazlatma sisteminde renkler saptanarak hastalardan tedavi öncesinde ölçü alınır. Bu sayede hastalara uygun bir şekilde şeffaf plak üretimi gerçekleştirilir. Ev tipi beyazlatma işleminde daha düşük yüzdelere sahip karbamid peroksit kullanılır. Hazırlanan şeffaf plak ve beyazlatıcı ajan içeren tüpler hastalara verilir ve hekim hastaların bu ürünleri nasıl kullanacağını anlatır.

Hastalar, bu ilacı diş hekimlerinin önerdiği şekilde uygular. Haftalık kontrollerde tedavilerin nasıl gerçekleştiği izlenerek diş hekimi gerekli görmesi halinde tedavide değişiklikler yapabilir. Hastalara hangi yöntemler ile beyazlatma işleminin uygulanacağına diş hekimleri ile hastaların beraber karar vermesi gerekir.

Beyazlatma İşlemlerinde Başarı Oranları Nasıldır?

Yapılan araştırmalara göre sigara, çay ve kahve gibi ürünleri sıklıkla tüketen kişilerin dişlerinde renklenme sorunları meydana gelir. Bu kişilere uygulanan beyazlatma işlemlerinde oldukça yüksek oranlarda başarı elde edilir. Fakat ilaçlara ya da aşırı floride bağlı olarak meydana gelen ve florozis olarak isimlendirilen renklenme durumlarında beyazlatma işlemi zayıf kalabilir.

Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

·         Beyazlatma işlemlerinin yapılmasının ardından sonraki 2-3 gün boyunca boyar madde bulunduran besinlerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir.

·         Diş beyazlatma yöntemi sonrası birkaç gün dişleri sert bir şekilde fırçalamamaya dikkat etmek gerekir. Bunun için ekstra yumuşak bir diş fırçası ile nazik bir şekilde temizleme yapılmalıdır.

·         İşlemin ardından birkaç gün boyunca asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Asitli besinler bu dönemde dişlerde hasar meydana gelmesine sebebiyet verir.

·         Dişlerde hassasiyet olması halinde hassasiyet gideren macunların kullanımına özen gösterilmelidir.

·         Beyazlatıcı diş macunu kullanmak isteniyorsa işlemin üzerinden bir hafta geçtikten sonra haftada bir kere olacak şekilde kullanılmalıdır.

·         Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerin durumuna bağlı olarak flor uygulamaları da gerçekleştirilebilir.

Diş Beyazlatma İşleminin Dişlere Zarar Verme Durumu Var Mıdır?

Diş beyazlatma işlemi yaptıracak bireyler bu işlemin dişlere zarar verip vermediğini merak ederler. Diş beyazlatma işlemi hekim tarafından gerçekleştirilirse dişlere zarar vermesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Bu uygulamalar dişlerin yapısına bakılmadan, çürük ve mine dokusu zayıf olan dişlere uygulanırsa dişlerin zarar görmesi gibi durumlar söz konusu olur.

Diş Beyazlatma İşlemi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Diş beyazlatma işleminin uygulanamadığı bazı durumlar bulunur.         

·         Diş hassasiyeti olanları

·         Geniş pulpalı dişlere

·         Diş yapısında bozukluk bulunanlara

·         Aşırı aşınmış diş yapılarına

·         Ağız sağlığı kötü olan kişilere

·         Porselen kuron uygulaması bulunanlara

·         Hamilelik ya da emzirme döneminde olanlara bu işlemler uygulanmaz.

Biyolojik Diş Beyazlatma Nedir?

Biyolojik diş beyazlatma dişlerde beyazlama sağlarken bunun yanında diş minesinin onarımını da sağlar. Bu sayede hassasiyet oluşumuna neden olmadan dişlerde beyazlatma işlemi gerçekleştirilmiş olur.

Biyolojik diş beyazlatma yöntemi diş minesini beyazlatırken aynı anda sağlıklı doku takviyesi yapma özelliğine de sahiptir. Biyolojik beyazlatma için kullanılan jellerde nano-hidroksiapatit isimli diş kristalleri bulunur. Bu sayede diş yüzeylerinde gözle görülemeyen gözenek, mikro çatlak, bozulma durumları kalıcı bir şekilde kapatılır. Beyazlatma işleminde ve sonrasında dişlerde hassasiyet oluşması gibi bir durum söz konusu değildir.

Biyolojik diş beyazlatma işlemi dişlerinde hassasiyet bulunan kişilere de rahat bir şekilde uygulanabilir. Beyazlatma işlemlerinde hassasiyete sebep olan madde hidroksi peroksit isimli maddedir. Biyolojik diş beyazlatma jellerinde bu maddenin miktarı oldukça düşüktür. Jel, mine kristalleri içerdiği için hassasiyet oluşmaz. İşlem esnasında ya da sonrasında hassasiyet meydana gelmeyeceği gibi çoğu zaman dişlerde bulunan mevcut hassasiyetlerde de işlemden sonra azalma meydana gelir.

Biyolojik diş beyazlatmanın kombine beyazlatma olarak isimlendirilen beyazlatma yönteminden farkı kullanılan jelin içeriğidir. Bunun yanında beyazlatma işlemine uygun olan başka bir diş macunu da verilir.  Klasik ev tipi beyazlatmada olduğu gibi öncelikle kişilere uygun plaklar hazırlanır. Bunun için dişlerden ölçü alınır ve özel diş macunu verilir. Daha sonra klinik uygulamalarda biyolojik beyazlatma jelleri dişlere uygulanır. Jel sürülen dişler lazer ışınlarına maruz bırakılarak beyazlatma seansı yapılır. Kişiye uygun hazırlanan silikon plaklar ile birlikte beyazlatma jeli verilir ve hastalar gece yatmadan jel sürerek bu plağı takarlar.

Türkiye’de Diş Beyazlatma İşleminin Kalitesi

Türkiye’de diş beyazlatma son zamanlarda oldukça popülerdir. Bunun sebebi buradaki diş hekimlerinin alanında uzman olması ve donanımların kaliteli olmasıdır. Bunun yanında Türkiye’de diş beyazlatma işlemleri oldukça uygun fiyatlıdır. Dövizlerin yüksek olması nedeniyle yurt dışından gelen bireyler maddi anlamda zorluk yaşamadan burada diş beyazlatma hizmeti alabilirler.

Diş beyazlatma işlemi için kaliteli kliniklerden hizmet almak gerekir. Türkiye’de diş beyazlatma tedavisi için bizlerden detaylı bilgi alabilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık