İstanbul Mide Küçültme Ameliyatı

İstanbul Mide Küçültme Ameliyatı

İstanbul mide küçültme ameliyatı günümüzde en çok uygulanan cerrahi yöntemlerden biridir. Mide küçültme ameliyatı yaygın olarak tüp mide ameliyatı ismi ile de bilinir. Bu ameliyatta mide adeta bir muz görünümünü alır. Bu işlem laparoskopik yani kapalı ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında midenin %80’ini çıkarılır. Bu sayede midenin gıda alımının kısıtlanması sağlanmış olur.

Mide küçültme ameliyatı bunun yanında gıda emilimini azaltma özelliği ile de dikkat çeker. Bu işlemden sonra hastaların iştahlarında azalma meydana gelir. Bunun yanında kilo vermeye başlamadan bile kişilerin insülin dirençleri de kırılmış olur.

Mide Küçültme Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Tüp mide ameliyatı ortalama olarak 1,5 saat gibi kısa bir sürede gerçekleştirilir. Bu işlemde midenin çıkış ve giriş bölümleri korunduğundan sindirim sistemindeki devamlılık aynı şekilde devam eder. Bu nedenle mide küçültme ameliyatının riskleri oldukça düşüktür. Bazı istenmeyen yan etkiler ise oldukça düşük oranlarda görülür.

Mide Küçültme Ameliyatında Sıklıkla Kullanılan Yöntem Nedir?

Günümüz koşullarında etkinliği kanıtlanmış olan ve bunun yanında sıklıkla tercih edilen uygulama tüp mide ameliyatıdır. Tük mide ameliyatı 15 yıllık geçmişi ile oldukça başarılıdır. Bu yöntem tıpta sleeve gastrektomi ismi ile bilinir.

Mide küçültme ameliyatının günümüzde sıklıkla uygulanan diğer çeşidi ise gastrik bypass ameliyatıdır. Bu ameliyat yalnızca özel durumlarda tercih edilen bir mide küçültme ameliyatıdır. Tip 2 şeker hastalığı olan, insülin kullanımının eski olduğu olgular ve özellikle VKİ’si oldukça yüksek olan kişilerde gastrik bypass ameliyatı tercih edilir.

Bunların dışında tüp mide ameliyatı olduktan sonra yeniden kilo alan hastalarda da ikinci defa gastrik bypass yöntemi uygulanılır.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Tüp mide ameliyatı olabilecek kişilerin bazı şartları taşıması gerekir.

·         Vücut kitle indeksi 40 üzerinde yani morbid obez olanlar

·         Vücut kitle indeksi 35-40 arasında olup şişmanlığa bağlı Tip 2 şeker hastalığı, uyku apnesi ve hipertansiyon sorunları olanların da mide küçültme ameliyatı olması gerekir.

Obeziteye bağlı yeni tip 2 şeker ile metabolizma bozukluğu sorunları olan vücut kitle indeksi ise 30 ile 35 arasında olan obezite hastaları da doktor kararı ile tüp mide ameliyatı olabilirler. Obezite ameliyatları estetik amaçlı gerçekleştirilen ameliyatlar değildir. Yani kişilerin daha zayıf görünmesi için bu ameliyatlar gerçekleştirilmez.

Tüp Mide Ameliyatı Yaptırmak İçin Kaç Yaşında Olmak Gerekir?

Mide küçültme ameliyatı olmak için kişilerin 18 ile 65 yaş aralığında olması gerekir. Kişilerin mide ameliyatı yaptırmaya uygun olmaları için Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiş olan Vücut Kitle İndeksi değerlerinin 35 ve üzerinde olması şartı bulunur.

18 yaş altında olan kişiler için obezite derecesi ile birlikte var olan hastalıklarda büyük önem taşır. Bu işlemlerin yapılabilmesi için hekim kararı yanında 18 yaş altı bireylerin ebeveynlerinin onayı da gerekir. 65 yaş üstünde olan kişilerin sağlık durumları ve ameliyat gerekliliği göz önünde bulundurularak ameliyat olup olamayacağı değerlendirilir.

Şişmanlık Cerrahisi Sonrası Revizyon Ameliyatı Nedir?

Revizyon ameliyatı genelde şişmanlık cerrahisi sonrasında yeniden kilo alımı, kaçak ya da darlık gibi farklı komplikasyonların oluşması halinde gerçekleştirilir. Revizyon ameliyatları çoğunlukla geri kilo alımı nedeniyle gerçekleştirilir.

Hastaların geri kilo almasındaki etmenler arasında hastaların yeterince takip edilmemeleri ya da hastaların yetersiz bilgilendirilmeleri yer alır. Bunun yanında bilinçli olsalar bile sürece uymamaları durumu da geri kilo almalarına neden olabilir. Hastaların %20-30 oranında geri kilo alımı sorunları görülür.

Hastalara uygulanan revizyon ameliyatlarının doğru bir şekilde seçilmesi son derece önemlidir. Bu ameliyatlar teknik olarak çok daha zordur. Bu nedenle tecrübeli cerrahlar tarafından yapılmasına özen gösterilmesi önemli bir konudur. Şişmanlık ameliyatlarının sayısı günümüzde oldukça fazla olduğu için revizyon ameliyatlarında da artış meydana gelmiştir.

Şeker hastalığı ya da yüksek tansiyon gibi hastalıkları tekrarlayan ya da geri kilo alma sorunları olan hastalara önerilen çeşitli ameliyat tipleri bulunur. En doğru ameliyat tipi hastalarla konuşularak karar verilir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ağrı Meydana Gelir Mi?

Tüp mide ameliyatı işlemi günümüzde laparoskopik yani karnı delerek gerçekleştirilir. Bu işlemde çok küçük kesiler atılır. Kapalı ameliyat olan bu yöntemde robotik cerrahi ile de gerçekleştirilebilir. Robotik cerrahide doktor robotun kollarını hareket ettirir ve ona eşlik eden uzmanlar bulunur.

Mide Küçültme Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Normale Dönülür?

Laparoskopik ameliyatlarda karın kası kesilmediği için ameliyattan sonra ciddi ağrı durumları meydana gelmez. Ameliyattan sonra hastalara ağrı kesici verilerek ağrı durumlarının giderilmesi sağlanır. Tüp mide ameliyatı olan kişiler ameliyat olduktan sonraki günün akşamı yeniden yürümeye başlarlar. Genelde ameliyattan sonraki ikinci gün ciddi bir ağrı durumu söz konusu olmaz. Ameliyatın ilk günü hastalarda basınç hissi, gerginlik gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu durum da ağrı kesiciler ile rahat bir şekilde giderilir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Hastalar Ne Kadar Kilo Verir?

Tüp mide ameliyatı olanlar, ameliyat yapıldıktan 5 yıl sonra kilolarının %60’ını kaybederler. Bu yöntem gastrik bypassa eşdeğer düzeyde etkili olması ile bilinir. Bunun yanında emilim bozukluğu gibi sorunlar gastrik bypassa göre daha az gerçekleşir. Kişilerin tüp mide ameliyatından sonra sürekli vitamin ve mineral alması önemli bir konudur.

Tüp mide ameliyatının uzun dönemde etkisini kaybetmesi halinde yeniden geri kilo alımı söz konusu olur. Bu gibi durumlarda ise hastalara ikinci defa gastrik bypass uygulaması yapılabilir.

Mide Küçültme Ameliyatından Sonra Tekrar Kilo Alma Durumu Olur Mu?

Tüp mide ameliyatından sonra yeniden kilo alma durumu %15 civarında gerçekleşir. Ameliyat olunmasına rağmen %5-10 olasılıkla yeniden morbid obez olma durumları söz konusu olabilir. Bu sebeple tüp mide ameliyatı olan kişilerin yeniden kilo almasını engellemek adına uzmanlar tarafından hastaların yakından takip edilmesi gerekir.

Tüp mide ameliyatı olan kişiler içerisinde diyetisyen ve psikologların bulunduğu obezite ekibi tarafından yakın bir çerçevede takip edilir. Hastaların ömür boyu takibinin sağlandığı bu yaklaşım sayesinde hastaların kilo almasına neden olacak ya da sağlığını etkileyecek durumlara karşı destek alınması gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Mide küçültme ameliyatlarında nadir de olsa hayati komplikasyonlar meydana gelebilir. Ameliyat sonrası kanama ya da kaçak gibi durumlar olması halinde hastaların yaşamını tehdit edecek komplikasyonlar meydana gelir. Bu komplikasyonların oluşması durumunda cerrahi ekip tarafından derhal düzeltme işlemlerinin yapılması önemli bir konudur.

Tüp mide ameliyatları majör yani büyük cerrahi ameliyatlardır. Bu nedenle ameliyattan sonra çeşitli risk durumları söz konusu olabilir. Tüp mide ameliyat riskleri kişilerin yaşı ve kilosuna bağlı olarak değişiklik gösterir.

Türkiye’de Tüp Mide Ameliyatı

Türkiye’de tüp mide ameliyatı hastalara sıklıkla uygulanan ameliyatlardan biridir. Ülke, sağlık turizmi bakımından son derece gelişmiş olmasının yanında sağlık sektöründe yurt dışından gelen kişiler için fiyatlar son derece uygundur. Bu nedenle pek çok kişi yaptıracağı işlemler için Türkiye’yi tercih eder. Türkiye’de mide küçültme ameliyatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık