Türkiye’de Tüp Bebek Tedavi Fiyatları

Türkiye’de Tüp Bebek Tedavi Fiyatları

Doğal yöntemler ile çocuk sahibi olamayan kişilerin çocuk sahibi olabilmeleri için tüp bebek tedavisi uygulanır. Tüp bebek tedavisi, yardımcı bir üreme tekniği olarak karşımıza çıkar. İleri yaş, sebebi belirlenemeyen kısırlık, kadınlarda enfeksiyon, erkeklerde sperm sayısının az olması, kadınlarda tüplerde tıkanıklık, obezite gibi birtakım rahatsızlıklar yüzünden çocuk sahibi olamayan çiftler bu yöntem ile çocuk sahibi olabilirler. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin bu duyguyu tatmasını sağlayan tüp bebek tedavisi konusunda sizleri aydınlatacağız.

Günümüzde sıklıkla tercih edilen kısırlık tedavileri arasında tüp bebek tedavisi ön sıradadır. Bu tedavi yönteminde kadın ve erkek üreme hücreleri laboratuvar ortamında bir araya getirilir. Laboratuvar ortamında döllenen yumurtalar annenin rahmine yerleştirilir. Bu sayede yapay döllenme tekniği ile çiftlerin çocuk sahibi olma şansları artar.

Tüp bebek tedavisinin gerçekleştirilebilmesi için kadın üreme hücresi olan yumurtalar ile erkek üreme hücresi olan spermlerin belirli koşullar altında toplanması ile işlemler gerçekleştirilir. Döllenmenin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasından sonra yumurta bölünme sürecine başlayacaktır. Bu aşamada döllenen yumurtanın embriyo isimli yapıya dönüşmesi beklendikten sonra embriyo anne rahmine yerleştirilir. Embriyo, anne rahmine başarılı bir şekilde tutunduğunda gebelik süreci de başlamış olur. Embriyonun tutunmasının ardından süreç doğal gebelikte olduğu gibi ilerler.

Tüp bebek yöntemi içerisinde yumurtalar laboratuvar ortamında döllendikten sonra iki farklı şekilde rahme yerleştirilmesi sağlanabilir. Klasik tüp bebek yönteminde sperm ve yumurta belirli bir ortamda yan yana bırakılır ve kendi kendine döllenmeleri beklenir. Diğer bir yöntem ise mikroenjeksiyon uygulaması olarak isimlendirilir. Bu yöntemde sperm hücreleri özel pipetler kullanılarak direkt yumurta hücresine enjekte edilir.

Bu iki yöntemden hangisinin tercih edileceğine çiftlerin bireysel özelliklerine göre uzman hekimler tarafından karar verilir. Bu tedavi sürecinde amaç döllenme ve ardından sağlıklı bir gebeliğin meydana gelmesidir. Bu açıdan en uygun ortamların sağlanması önemli bir konudur.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek tedavisi için anneden alınan yumurta hücresi ile babadan alınan sperm hücresinin kadın üreme sisteminin dışında laboratuvar ortamında bir araya gelmesi sağlanır. Bu sayede sağlıklı bir embriyo elde edilir. Elde edilen embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi ile beraber normal şekilde gebe kalan kişilerde olduğu gibi gebelik süreci başlar.

Çiftler Ne Zaman Tüp Bebek Tedavisine Yönelmelidir?

Yaşı 35 altında olan ve gebe kalmasına engel olacak herhangi bir problemi olmayan kadınlar 1 yıl boyunca korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalamadığında inceleme altına alınmaları gerekir. Gerekli olması halinde tedaviye başlanması oldukça önemlidir.

35 yaş üzerinde olan veya daha öncesinde gebe kalmasına engel olacak bir problem yaşayan kadınların 6 ay deneme yaptıktan sonra gebe kalamamaları durumunda doktora başvurmaları gerekir. 6 aylık sürede gebelik oluşmaması halinde yaşın daha fazla ilerlememesi ve zaman kaybedilmemesi bakımından hızlı bir şekilde gerekli tedavi prosedürlerinin uygulanması önemlidir.

Aşılama ve Tüp Bebek Tedavisi Arasındaki Fark Nedir?

Erkeğe bağlı ve nedeni belli olmayan kısırlık durumlarında tüp bebek tedavisi öncesi aşılama tedavisi tercih edilir. Aşılama işleminde de tüp bebek tedavisinde olduğu gibi kadınların yumurtalıklarının uyarılması sağlanır. Yumurtaların çatlamasının ardından erkekten alınan spermler kanül isimli aletle rahim içerisine bırakılır.

Aşılama işleminin gerçekleştirilebilmesi için kadının tüplerinden en az bir tanesinin açık olmasına özen gösterilmelidir. Erkekte sperm analizi sonuçlarının normal veya normale yakın olması da önemli bir konudur. Bunun yanında kadında gebeliğin tutunmasına engel olacak endometrial bir patoloji durumu da söz konusu olmamalıdır.

Tüp Bebek Tedavi Süreci Nasıldır?

Düzenli olarak adet gören kadınlar her ay bir tane yumurta üretirler. Tüp bebek uygulaması durumunda dışarıdan hormon ilaçları verilerek annenin ürettiği yumurta sayısının artırılması sağlanır. Tedavi protokolleri birbirinden farklılık gösterse de temel olarak yumurta gelişimini sağlayan ve erken dönemde yumurtlamaya engel olan iki farklı hormon tedavisi uygulanır.

Hormon ilaçları kullanılırken yumurtalıkların vermiş olduğu cevapların takip edilmesi ve gerekli olması halinde doz ayarlarının gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Bunun için düzenli olarak kan testleri ile ultrason işlemleri gerçekleştirilir.

Böylece olgunluğa erişen yumurtaların basit bir aspirasyon iğnesi ile toplanması ve laboratuvar ortamında erkekten alınan spermlerle bir araya getirilmesi sağlanır. Bu şekilde laboratuvar ortamında döllenme işlemi gerçekleştirilir. Yumurtaların toplanması işlemi çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bunun yanında sedasyon ve lokla anestezi altında yapıldığı durumlar da söz konusu olabilir.

Döllenme işlemi, klasik IVF yöntemi için sperm ve yumurtaların yan yana bırakılması ile sağlanır. Bunun dışında mikro enjeksiyon ile her bir spermin yüksek büyütmeli mikroskop altında yumurta içerisine enjekte edilmesi ile döllenme sağlanabilir. Doktorlar hangi yöntemin hastaları için uygun olduğuna karar verecektir.

Yumurtalar döllendikten sonra 2 ile 3 gün boyunca veya bazen 5 ile 6 gün boyunca laboratuvar ortamında ısı ve atmosfer kontrollü kültür ortamlarında gelişmeye bırakılır. Bu süre sonunda en iyi gelişen embriyolar seçilerek rahim içerisine yerleştirme işlemleri gerçekleştirilir.

Transfer edilecek olan embriyo sayılarının belirlenmesi çoğul gebelik riskine ve gebelik şansına doğrudan etki eder. Bu nedenle embriyo kalitesini takip eden süreçte transfer edilecek embriyo sayısı çiftler ile ayrıntılı bir şekilde görüşülür. Embriyo transfer harici nadir durumlar dışında anestezi ya da sedasyon altında gerçekleştirilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırı Nedir?

Tüp bebek tedavilerinde öncelikle kadınların yumurtalık rezervleri ile ilgili kontroller yapılır. Adetin üçüncü gününde hastalara hormon testi uygulanır ve bunun yanında ultrasonografi ile yumurtalık rezervlerinin kontrolleri gerçekleştirilir. Bu incelemeler sonucunda yumurtalık rezervlerinin iyi durumda olduğunun tespit edilmesi halinde 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Yaşın ilerlemesinin olumsuz etkileri nedeniyle kromozom bakımından embriyonun incelenmesi işlemlerine de gerek duyulur. Bunun yanında 38 yaşından sonra tüp bebek tedavisine başlayacak olan kadınlarda preimplantasyon genetik tanı yöntemine başvurulması da önemlidir. Bu şekilde embriyonun durumunun belirlenmesi de sağlanır.

Kadınlarda 35 yaşından sonra yumurta sayılarında azalma meydana gelir. Bu yaştan sonra yumurtlama bozulur ve bunun yanında yumurta kalitesinde de bozulma sorunları ile karşılaşılır. Yumurtalık rezervleri tüp bebek için uygun olsa bile tüp bebekte başarı elde edilme şansları çok daha düşük olacaktır. Bu sebeple kısırlık problemi yaşayan kadınların çocuk sahibi olabilmeleri için ileri yaşları beklememesi ve bir an önce tedaviye başlaması oldukça önemlidir.

Yaşı ilerleyen ve yumurtalık haznesinde sorunları bulunan kadınların tüp bebek tedavisinde gebeliğin gerçekleşmesi adına bir yöntem bulunmaz. İleri yaşlarda çocuk sahibi olmayı düşünen ve yumurtalık rezervleri düşük olan kadınlar yumurta dondurma işlemi ile ileriki yıllarda hamile kalabilirler. 35 yaşın üzerinde olan gebelikler, yüksek riskli gebelik sınıfında olduğunda perinatoloji uzmanları tarafından kontrol edilmesi önemlidir.

Erkeklerde Tüp Bebek için Yaş Sınırı Nedir?

Erkeklerde sperm üretimleri sürekli devam eder. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak zamanla sperm kalitesinde düşüşler olur. 55 yaşın üzerinde olan erkeklerde sperm hareketliliğinde azalma durumları söz konusu olur. Burada yaşa bağlı olarak sperm DNA’sının bozulması etken olarak düşünülür.

Tüp Bebek Tedavisi Olmak İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi bilindiği gibi kısırlık tanısı konan ve doğal yollarla hamile kalamayan çiftlerde tercih edilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisine başvurmadan önce 35 yaş altında olan kadınların 1 yıl boyunca korunmadan gebe kalmayı denemesi gerekir. 35 yaşın üstünde olan kadınlarda yumurtalık rezervlerinin azalması nedeniyle ilişkiye girme süreleri 6 ay olarak belirlenmiştir. Bunların dışında tüp bebek tedavisi için uygun olan kişiler şu şekildedir;

·         Cinsel yolla bulaşan bir hastalığı bulunanlar

·         Adet düzensizliği sorunu yaşayan kadınlar

·         Operasyonla tüpleri alınanlar

·         Yumurta rezervlerinde azalma sorunu olanlar

·         Karın ameliyatına bağlı olarak rahim yapışıklığı ya da tüpleri kapalı olan kişiler

·         Daha önce dış gebelik geçirmiş olanlar

·         Yumurtalık iltihabı geçirenler

Tüp bebek tedavisine başlamak için erkeklerde uygun görülen durumlar ise şu şekildedir;

·         Ailesinde kısırlık sorunu olan kişiler

·         Cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlığı olanlar

·         Radyasyon ortamında çalışmak zorunda olanlar

·         Erken boşalma problemleri olanlar

·         İnmemiş testis ameliyatı olanlar

Tüp bebek tedavisine tamamen uygun olan kişiler;

·         Eşlerden birinde hepatit ya da HIV bulunması durumu

·         Kanser tedavisi olan kişiler

·         Eşlerden birinde genetik bir rahatsızlığın olması

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanmaz konusu da pek çok kişi tarafından merak edilir.

·         Sperm üretimi bulunmayan erkeklerde TESE yönteminde bile sperm çıkmaması durumunda

·         Menopoza girmiş olan kadınlarda

·         Çeşitli cerrahi operasyonlar ile rahmi alınan kişilerde bu tedavi yöntemi uygulanamaz.

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisine başvurulan kişiler tedavi sırasında birtakım aşamalardan sırayla geçerler.

Doktor Muayenesi

Tüp bebek tedavisi amacıyla doktora giden çiftlerin, doktor tarafından geçmiş öyküleri dinlenir. Ardından tüp bebek tedavisi ile ilgili çeşitli planlamalar yapılır.

Yumurtalık Uyarılması ve Yumurta Oluşumu

Tüp bebek tedavisi için uygun olan anne adaylarına adet dönemlerinin 2. gününde yumurta geliştirici ilaç başlanır. Bu sayede bir seferde çok sayıda yumurta eldesi sağlanır. Yumurta gelişimlerinin sağlanması açısından 8-12 gün boyunca ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Bu süreçte yumurtaların izlenmesi için düzenli bir şekilde doktor kontrolüne gitmek önemli bir konudur.

Yumurtaların Toplanması

Yumurtalar gerekli büyüklüğe eriştiği zaman yumurta olgunlaştırma iğnesi ile olgunlaştırılmaları sağlanır. Yumurtalar olgunlaştıktan sonra çoğunlukla genel anestezi altında 15-20 dakika süren işlemlerle özenli bir şekilde toplanır. Yumurta toplama işlemlerinin gerçekleştirildiği gün baba adayından da sperm örnekleri alınır. Çiftlerin işlemden 2-5 gün öncesinde cinsel ilişkiye girmemeleri istenir.

Baba adayından sperm alınamaması durumunda mikro TESE ile spermlerin alınması sağlanabilir. Bu yöntem testislerinde sperm olmayan kişilere uygulanır. 30 dakika kadar süren işlemler oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilir.

Döllenme

Anneden alınan yumurta ve babadan alınan spermler arasından kaliteli olanlar seçilir ve laboratuvar ortamlarında bu hücrelerin döllenmesi sağlanır. Döllenen embriyoların transfer edilecekleri güne kadar laboratuvar ortamında bekletilmeleri gerekir.

Embriyo Transferi

Laboratuvar ortamında döllenmiş ve son derece kaliteli olan embriyolar döllenme sağlandıktan sonra 2-6 gün arasında anne rahmine transfer edilir. Transfer işlemi ile tüp bebek tedavisi de tamamlanmış sayılır. Bu işlemden 12 gün sonra anne adaylarının gebelik testi yapması istenir. Bu sayede tedavinin olumlu yanıt verip vermediğinin kontrolleri sağlanır.

Transferden sonra gebelik testinin yapılacağı güne kadar çiftlerin cinsel ilişkiye girmemeleri önemli bir konudur. Embriyo transfer edildikten sonra geriye kalan kaliteli embriyoların dondurulması ve sonradan kullanılması mümkündür. Böylece ilk tedavide gebelik olmaması durumunda kalan embriyolar ile tekrardan transfer işlemleri yapılabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi başarı oranını etkileyen çeşitli faktörler bulunur.

·         Nedeni belli olmayan kısırlık sorunları

·         Çiftlerin her ikisinin de sigara kullanması

·         Stres, kötü beslenme, alkol kullanımı

·         Kadınların yaşının 35 üstü olması

·         Yüksek kilo faktörü

·         Rahimde tutunmaya engel olan polip, miyom, yapışıklık ya da endometriozis durumu

·         Yumurtalık rezervlerinin azalması

·         Rahim ve fallop tüplerinde birtakım sorunlar olması

·         Sperm kalitesinin düşük olması

·         Sperme ya da yumurtalığa zarar veren bağışıklık sistemi ile alakalı sorunlar

·         Sperm sayısında azalma ve spermin tutunma ile ilgili sorunlar yaşaması

Yumurtaların Döllenmesinden Sonra Embriyo Rahim İçerisine Nasıl Yerleştirilir?

Döllenen yumurtanın rahim içerisine transferi son derece basit ve kısa süreli bir işlemdir. Bu işlemin gerçekleştirilmesi sırasında ilk önce rahim ağzına doktor tarafından ince plastik katater yerleştirme işlemleri gerçekleştirilir. Bu katater sayesinde embriyonun anne rahmine aktarılması mümkün olur. İşlemden önceki süreçte uygulanan yumurta geliştirici iğneler sebebiyle gerekenden daha fazla embriyo elde edilmesi mümkün olur. Bu durumda geriye kalan kaliteli embriyolar dondurularak saklanabilir.

Yumurta Toplama İşlemi Ağrılı Mıdır?

Vajinal ultrason ile yumurtalıklar içerisine özel iğneler yardımıyla girilir. Yumurtaların yerleşmiş olduğu folikül isimli içi sıvı dolu yapıların boşaltılması sağlanır. İğne ile alınan bu sıvıların bir tüp içerisine aktarılması gerçekleştirilir.

Tüp içerisinde bulunan sıvıda mikroskop altında görülebilen son derece küçük hücreler bulunur. Yumurta toplama işlemi ağrılı olmasa da hastaların rahatsızlık hissetmemesi adına işlemler hafif veya genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Embriyo Transferi Sonrası Anne Adayları Ne Kadar Süre Dinlenmeli?

Embriyo transferi sonrası ilk 45 dakika anne adaylarının dinlenmesi önemli bir konudur. 45 dakika sonra hastaneden ayrılmalarında herhangi bir sakınca bulunmaz. Sonrasında anne adaylarının istirahat etmesine gerek yoktur.

Anne adayları işlerine ve aktivitelerine rahatlıkla devam edebilirler. Transferin ardından anne adaylarının ağır egzersizlerden ve tempolu yürüyüş gibi aktivitelerden uzak durması gerekir. Onun dışında normal yaşamlarına devam edebilirler.

Sperm Tetkikinde Sperm Sayısının Az Olması ya da Hiç Sperm Bulunmaması Durumunda Ne Yapılır?

Sperm sayısının istenen orandan az olması halinde mikroenjeksiyon yöntemi ile tüp bebek tedavisi gerçekleştirilebilir. Bu yöntem sayesinde az sayıda sperm elde edilse bile döllenme sağlanması mümkün olur. Menide hiç sperm olmaması halinde cerrahi işlemler ile testislerde sperm aranmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilir.

Tüp Bebek Tedavi Riskleri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi riskleri, tedavinin her aşamasında küçük de olsa vardır. Uygulanan ilaçların yan etkileri çoğunlukla tolere edilebilecek düzeylerde olduğundan herhangi bir soruna neden olmaz.

Tüp bebek tedavilerinde anne adaylarının rahmine birden fazla embriyo transfer edilmesi durumunda çoklu gebelik riskleri oluşabilir. Ortalama olarak her dört tüp bebek denemesinin birinde çoklu gebelik durumu söz konusu olur.

Gerçekleştirilen bilimsel araştırmalara göre IVF yöntemi bebeklerin erken doğma ya da düşük doğum ağırlıklı doğma risklerini bir miktar arttırdığı görülmüştür.

Tüp bebek yönteminde yumurta gelişiminin tetiklenmesi amacıyla FSH tedavisi yapılan anne adaylarında yumurtalık hiperstimülasyon sendromu meydana gelebilir.

Türkiye Tüp Bebek Tedavisi

Türkiye tüp bebek tedavisi konusunda oldukça başarılı olduğundan pek çok medikal turist bu ülkede tedavi olmayı tercih eder. Bunun yanında burada döviz yüksek olduğundan tedavi, yeme, içme, konaklama masrafları yurt dışından gelenler için son derece uygun fiyatlıdır. Türkiye tüp bebek tedavisi ile alakalı olarak çok daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık