Cilt Kanseri Nedir?

Cilt Kanseri Nedir?

Vücudumuzun en büyük organı deridir. Derinin pek çok işlevi vardır. Ciltteki hücrelerin anormal biçimde büyümesi cilt kanseri riskini oluşturur. Cilt kanserine yakalanan kişiler genelde cilt tonu çok açıktır, güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmıştır ve doğum lekesi vardır. Fakat ciltteki yaraların ve lekelerin sebebini araştırarak cilt kanserinin sebebini bulmak mümkündür. Cilt, birkaç katmandan oluşan bir yapıya sahiptir. Cilt kanseri de cildin dokusuna göre üç farklı tipte incelenir. Bazı cilt kanseri tedavileri kolayca tedavi edilirken bazıları hayati tehlikeye sebep olabilir.

Cilt kanseri çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Bazal hücre kanseri; derinin en üst tabakası olan epidermisin bazal hücrelerinde görülen kanser türüdür. Daha çok vücudun güneşe maruz kalan kısımlarında oluşur. Genelde 50 yaş üstü açık tenli bireylerde görülür. Parlak şişlikler, kırmızı lekeler ve açık yaralar şeklinde belirti gösterir. Bu kriterler yarada kabuklanma ve kaşıntıya da sebep olur.

Skuamöz hücreli karsinom; derinin dış ve orta kısmında oluşan bir kanser türüdür. Bronzlaşmaya ve güneşe aşırı maruz kalındığı zaman ortaya çıkar. 50 yaşın üstündeki bağışıklığı düşük kişilerin bu kansere yakalanma riski daha yüksektir. Bu hastalık iç organlara da yayılabileceği için erken teşhis oldukça önemlidir.

Melanom; cilt kanseri türlerinden en az görüleni olsa da cilt kanserleri arasında en riskli olanıdır. Melanistler, cilde rengini veren hücrelerdir. Bu hücrelerin kötü huylu olarak çoğalması kansere sebebiyet verir. Sadece güneşe maruz kalmaktan ötürü kaynaklanmaz. Bu kanser ortaya çıktığında vücutta kahverengi ya da pembe lekeler oluşabilir.

Cilt Kanserinin Nedeni Nedir?

Cilt kanseri nedenleri arasında çok fazla faktör sayılabilir. Bu faktörleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

·         Bronzlaşma makinesi gibi aşırı radyasyona maruz kalma

·         Güneş yanığı geçmişi ve tekrarlaması

·         Korunmasız UV ışınlarına maruz kalma

·         Çilli, açık tenli ve kızıl saçlı görünüm

·         Yüksek rakım güneşli bölgede yaşamak

·         Açık havada çalışmak

·         Vücutta çok fazla ben bulunması

·         Zayıf bağışıklık sistemi

·         Yoğun radyasyona maruz kalma

·         Aşırı kozmetik ürünlerinin kullanılması

Eğer cilt kanserine yakalanmak istemiyorsanız bu kriterlerden uzak durmalısınız.

Cilt Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Cilt kanseri erken tedavi edilirse kurtarılabilir. Cilt kanseri belirtileri aşağıdaki şekildedir;

·         Vücutta tekrar eden ve iyileşmeyen yaralar

·         Kahverengi, kırmızı ve mavi küçük yaralar

·         Kanama ve kabuklanma lezyonları

·         Kahverengi ve kırmızı lekeler

·         Vücuttaki benlerin sayısında ciddi artış görülmesi

Cilt kanserinde erken teşhisin çok büyük önemi vardır. Ancak her şeyden önce kişi kendini sorgulamalıdır. Vücudunuzda bir değişiklik gördüğünüz zaman muhakkak doktora gitmelisiniz. Doktor da detaylı muayene ederek size gereken teşhisi koyacaktır. Vücuttaki lekeler ve benler incelenerek biyopsi incelemesi yapılır.

Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Cilt kanseri tedavisi cildin tipine ve kanserin büyüme evresine göre belirlenir. Kanseri tedavi etmek için pek çok tedavi kullanılır. Cerrahi ve kemoterapi en sık uygulanan tedavilerdir. Tedavi yöntemleri aşağıdaki şekildedir;

Mikrografik cerrahi; melanom dışındaki kanser türlerinde tedavi edilir. Bu tedavi ile tüm kanser türü tedavi edilebilir. Ve sağlıklı doku mutlaka korunmalıdır. Tedavi mutlaka deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Ekizyon cerrahisi; bu tedavi yöntemi erken tespit edilen kanser türlerinde kullanılır. Ek olarak sağlıklı hücreler de çıkarılabilir.

Kriyoterapi; yüzeysel ve diğer kanserlerden daha küçük cilt kanserlerinde bu tedavi tercih edilir. Bu tedavide kanser hücresi dondurulur. Kesi ve lokal anestezi kullanılmaz. Kanserin donmuş bölgesi şişer ve kendiliğinden düşer. Bu süre içinde şişlik ve kızarıklık olabilir. Yalnızca tedavi edilen bölgede pigment kaybı da oluşabilir.

Cilt Kanseri Tedavi Fiyatları

Cilt kanseri tedavi fiyatları uygulanacak tedavi türüne göre farklılık gösterir. Ayrıca kliniğin kalitesi ve doktorun tecrübesine göre farklılık gösterir. Türkiye’de cilt kanseri tedavisi pek çok ülkede tercih edilir. Çünkü ülkede kanser tedavisi son derece gelişmiştir. Uzman doktorlar da hastalara elinden gelen desteği vermektedir. Siz de Türkiye’de cilt kanseri tedavisi yapmak isterseniz bizimle iletişime geçerek en iyi tedaviyi alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık