Vajina Kuruluk Tedavisi

Vajina Kuruluk Tedavisi

Vajina kuruluğu sorunu yaşayan kadınlar için vajina kuruluk tedavisi seçenekleri bulunur. Vajina, cinsel ilişkinin gerçekleşmesi yanında doğumun gerçekleşmesi ve adet kanının dışarı atılması gibi fonksiyonlarıyla da bulunan bir organdır. 8-10 cm uzunluğunda kas ve bağ dokudan oluşan bu organ vajen, vagen ve vagina olarak da isimlendirilir.

Doğum esnasında ve penis girişi ile enine, boyuna esneme özelliği bulunur. Bunun yanında giriş kısmında salgı yapan bezler vardır. Bu bezler cinsel ilişki esnasında bölgenin kayganlaşmasına yardımcı olur. Zaman içerisinde bu bezler salgılamada yavaşlaması ya da durması neticesinde vajinal kuruluk sorunları meydana gelir. Vajinal kuruluk, belli dönemlerde pek çok kadının çeşitli sebeplerle yaşayabileceği problemler arasında yer alır.

Vajinal kuruluk sorunu özellikle menopoz döneminde sıklıkla karşılaşılan problemlerden biridir. Ancak bu sorunun çeşitli çözüm yolları da bulunur.

Vajinal Kuruluk Nedir?

Normal durumlarda vajinanın ön ve arka duvarları birbiriyle temas halindedir. Günlük yaşamda vajina içerisinde bulunan akıntı ile bu duvarların birbirlerine sürtmesi ve buna bağlı olarak travmatize olması önlenir.

Vajinadaki bartolin ve skene izimli bezler salgı üretimleri ile vajinal akıntı sağlarlar. Cinsel ilişki esnasında vajina duvarlarının sürtünmesine engel olmak adına burada bir miktar sıvı bulunması gerekir. Vajina belli oranlarda nemli olmazsa cinsel ilişkide sürtünme nedeniyle tahriş durumları söz konusu olur. Vajinada yetersiz akıntı durumları vajinal kuruluk olarak isimlendirilir.

Vajinal Kuruluk Nedenleri Nelerdir?

Vajinal kuruluk nedenleri farklı şekillerde meydana gelebilir. Bunlar;

·         Cinsel ilişki sırasında ağrı durumları

·         Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak vajinal sıvıların azalması sonucunda vajinal kuruluk sorunları meydana gelir.

·         Cinsel partner ile uyumsuzluk ve güvensizlik gibi sorunlar

·         Ön sevişmenin kısa sürmesi nedeniyle yeterli cinsel uyarım olmaması

·         Laktasyon yani emzirme dönemi

·         Cinsel isteksizlik

·         Vajina içinin yıkanması işlemleri

·         Depresyon

·         Hormonal düzensizlik durumları

·         Stres

·         Kemoterapi ya da radyoterapi tedavileri

·         Kullanılan çeşitli ilaçlar

·         Vajinal enfeksiyon sorunları

Vajinal Kuruluk Belirtileri Nelerdir?

En önemli vajinal kuruluk belirtisi cinsel ilişkide yanma ya da ağrı şikayetlerinin meydana gelmesidir. Bu nedenle kadında cinsel ilişkiden kaçınma, eşinden uzaklaşma, cinsel isteksizlik durumları söz konusu olabilir. Bunun yanı sıra cinsel ilişki sonrası yanma ya da tahriş gibi problemler meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda hastaların uzman bir doktora danışması önemli bir konudur. Östrojen yetersizliği ve enfeksiyon açısından gerekli kontrollerin yapılması gerekir.

Vajinal Kuruluk Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Vajinal kuruluk nasıl geçer sorusu bu problemi yaşayanlar tarafından sıklıkla sorulur. Vajinal kuruluk şikayeti olan hastalarda öncelikle kuruluk nedeninin tespit edilmesi gerekir. Tedavinin de buna uygun bir şekilde planlanması önemli bir konudur.

Menopoza bağlı vajinal kuruluk durumlarında östrojen krem ile ilaçlar kullanılır. Enfeksiyona bağlı vajinal kuruluk durumlarında ise ilk önce enfeksiyonların tedavi edilmesi gerekir. Sebep cinsellikle ilgiliyse kadınların partnerleri ile beraber cinsel terapiste yönlendirilmeleri gerekir. Bu gibi durumlarda kayganlaştırıcı jel kullanımı da mümkündür.

Özellikle son yıllarda kadınlarda menopoz döneminde vajinal kuruluk tedavisinde radyofrekans, vajinal PRP, lazer tedavileri tercih edilir. PRP yöntemi vajinada bulunan hücreleri uyarır ve daha genç, nemli olmasına yardımcı olur. PRP sıvı içinde vücudun ürettiği besleyici ve gençleştirici faktörler vardır. Bu işlem birer ay ara ile üç defa uygulanarak tedavi tamamlanır.

Vajinal Kayganlaşma Nasıl Olur?

Vajinal kayganlaşma tıp dilinde vajinal lubrikasyon ismi ile bilinir. Yağ ve ter bezleri vajinada bulunmaz. Bu sebeple kayganlaşma farklı şekillerde meydana gelebilir. Vajinada kayganlaşma vajina kanalında bulunan damarlardan sızan sıvılar, rahim ağzı bezleri, vajina girişinde bulunan skene ve bartholin bezleri gibi farklı şekillerde gerçekleşir.

Bu salgılar içerisinde Hepatit B ve C, AIDS gibi çeşitli virüsler de bulunabilir. Bu sebeple cinsel ilişki sırasında korunmak son derece önemli bir konudur.

Fazla Vajinal Islanma Neden Olur?

Cinsel ilişki esnasında vajinanın normalden fazla ıslanması durumları hazda azalma ya da hassasiyet gibi durumlara sebep olabilir. Bu durumun nedeni enfeksiyonlar, vajinanın genişliği, bazı kadınlarda vajinal sıvının fazla olması gibi durumlardır.

Bu durum vajinadan hoş olmayan seslerin çıkmasına da neden olabilir. Çıkan bu sesler iki tarafın da konsantrasyonunu bozarak cinsel hazzın olumsuz bir şekilde etkilenmesine neden olur. Bu gibi durumlarda ilk önce nedene yönelik tedavilerin uygulanmasına özen gösterilmelidir. Enfeksiyon durumlarının tedavi edilmesi gerekir. Vajinal genişlik varsa bu durum için vajina daraltma operasyonu ya da lazer tedavisi uygulanabilir.

Vajinal Kuruluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Vajinal kuruluk problemi zamanla cinsel ilişki esnasında acı ve ağrı nedeniyle cinsel ilişkiden iyice uzaklaşma durumları yaşanabilir. Bu durumlar çiftler arasında çeşitli sorunların yaşanmasına sebebiyet verir. Evlilikte problemler ve özgüven kaybı durumları söz konusu olabilir.

Bu gibi istenmeyen durumların yaşanmaması adına kadınların vajinal kuruluk sorunu yaşaması halinde mutlaka uzman bir doktora görünmesi gerekir. Doktorlar kişiler için en uygun tedavi yöntemine karar verecektir.

Vajinal Kuruluk Hamilelik Belirtisi Olabilir Mi?

Vajinada kuruluk hamilelik belirtisi mi sorusu sıkça sorulsa da vajinada kuruluk tek başına hamilelik belirtisi değildir. Bu nedenle bu durumlarda genel olarak diğer sebepler üzerine yoğunlaşılması önemlidir.

Östrojen seviyesinin düşmesi vajinal kuruluğun başlıca sebeplerinden biridir. Sağlıklı kadınlarda östrojenin ana kaynağı yumurtalıklardır. Yumurtanın üzerinde bulunan birtakım hücreler kolesterolden östrojene çevirim gerçekleştiremez. Östrojenin temel maddesi kolesteroldür. Kolesterol olmazsa kadınların adet görmesi de mümkün olmaz. Bu durumda östrojen üretilmesi de mümkün olmayacaktır.

Sağlıklı kadınların yeterli seviyede östrojen üretmesi açısından vücutlarındaki yağ oranlarının %10 olması gerekir. Milli atletlerin vücutlarındaki yağ oranları daha az olduğu için adet görmeleri mümkün olmaz.

Menopozda olan kadınlarda ise yağ deposu olmasına rağmen östrojen üreten hücre sayılarının azalması nedeniyle adet bir süre sonra sona erer. Östrojen genellikle anabolik bir hormondur. Bu nedenle yapıcı ve oluşturucu hormon olarak bilinir. Başta vajina, rahim içi zarı olmak üzere kan damarları, cilt ve kalpte koruyucu çeşitli etkileri bulunur. Östrojen hormonunun azalması ya da tükenmesi durumlarında vajinal salgı bezleri faaliyetlerinde azalma meydana gelir.

Östrojen eksikliği olması durumunda bu bezler çok daha az çalışacaktır. Salgı bezleri vajina kayganlığı ve ıslaklığından temel sorumlu bezler olması ile bilinir. Bu bezlerde salgı ve üretimin az olması kuruluk sorunları ile kendini gösterir. Bunun yanında menopoz östrojen üretiminde azalmaya sebep olan tek neden değildir. Stres ve çeşitli ilaçlar da kadınlarda östrojen seviyesinde azalmalara neden olur.

Vajina Kuruluğu Jelleri

Vajina kuruluğu jelleri sıklıkla kullanılan ürünlerdir. Kadınların vajinal kullanıma uygun jelleri tercih etmeleri son derece önemlidir. Kullanılan kayganlaştırıcıların su bazlı olmasına dikkat edilmesi oldukça önemli bir konudur.

Türkiye’de Vajinal Kuruluk Tedavisi

Türkiye’de sağlık sektörü oldukça gelişmiş olmasının yanında yurt dışından gelenler için burada tedavi oldukça uygun fiyatlıdır. Bu avantajları nedeniyle özellikle son yıllarda sağlık turizmi ülkede oldukça gelişmiştir. Vajinal kuruluk tedavileri için Türkiye’yi tercih ettiğinizde hem tedavi olabilir hem de mükemmel bir tatil yapabilirsiniz. Türkiye’de vajinal kuruluk tedavisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık