Mide Balonu Uygulamaları

Mide Balonu Uygulamaları

Mide balonu poliüretan ya da silikon malzemelerden üretilen bir üründür. Bu ürün şişirilmeden mideye yerleştirilir. Sonrasında steril bir sıvı yardımıyla şişirilerek obezite tedavilerinde sıklıkla kullanılır. Bu uygulama cerrahi yöntemler arasında yer almaz. Fakat balon çeşidine göre intaragastrik balonların anestezi altında endoskopi ile yerleştirilmesi gerekebilir.

Mide balonu işlemi sayesinde bu malzeme midede yer kaplayarak kişilerin kendilerini sürekli tok hissetmesine yardımcı olur. Bu şekilde hastalar öğünlerinde çok daha az gıda tüketirler. Böylece hastaların kilo vermeleri de çok daha kolay olacaktır. Mide balonu ile alakalı çalışmalar ilk defa 80’li yıllarda başlamıştır. Zaman içerisinde gelişme göstererek endoskopi ve anesteziye gerek kalmayan yutulabilir mide balonları üretilmiştir.

Obezite, modern çağımızın en sık karşılaşılan hastalıkları arasında yer alır. Mide balonu uygulaması obezite ve aşırı kilo tedavilerinde sık sık kullanılan bir yöntemdir. Çoğunlukla anestezi alması sakıncalı olan ya da cerrahi işlem istemeyen kişiler bu yöntemi kullanmayı tercih eder.

Mide balonu çeşitlerine bağlı olarak midede kalma süreleri 4-12 ay arasında değişiklik gösterir. Bu sürede vermiş olduğu tokluk hissi hastaların yiyecek alımlarını sınırlandıracaktır. Bu sayede kişilerin diyetlerine uyması da daha kolay bir şekilde gerçekleşir. Bu süreçte kişilerin beslenme tarzları ve yeme alışkanlıklarında değişimler olacaktır. Balonun mideden çıkmasının ardından kişiler bu alışkanlıklarını rahatlıkla sürdürebilirler.

Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?

Mide balonu çeşitleri aynı etki mekanizmalarına sahip olmaları ile dikkat çeker. Fakat bunların uygulama şekilleri, midede kalacakları süre, ayarlanabilir yapıda olup olmamalarına bağlı olarak çeşitli seçenekleri bulunur.

Ayarlanabilir Mide Balonu

Ayarlanabilir mide balonu hacmi balon mide içerisindeyken ayarlanabilir. Bu balonların mideye yerleştirilmesinin ardından 400-500 ml kadar şişirilmesi mümkündür. Sonraki aşamalarda hastaların kilo verme durumlarına bağlı olarak balonun uç kısmında bulunan ve gerekli olması halinde dışarı çıkarılabilen dolum kısmından sıvı miktarının azaltılması işlemleri gerçekleştirilebilir.

Sabit Hacimli Mide Balonu

Sabit hacimli mide balonu ilk yerleştirilme sırasında 400-600 ml kadar şişirilir. Sonrasında hacimlerinin değiştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu balonlar midede yaklaşık olarak 6 ay civarı kalır. Bu süre sonunda sedasyon altında ve endoskopi yardımıyla çıkarılması sağlanır.

Sabit hacimli mide balonları içerisinde yutulabilir mide balonu için endoskopi işlemine gerek duyulmaz. Balon üzerinde bulunan valf 4. Ayın sonunda açılır ve bu sayede balonun sönmesi sağlanır. Sonrasında balon bağırsak aracılığı ile kendiliğinden dışarı atılır. Çıkarılma işlemleri için de endoskopi kullanılmasına gerek yoktur.

Yutulabilir mide balonu dışında mide balonlarının yerleştirilmesi aşamasında hastaların sedasyon ile uyutulması gerekir. Sedasyon işleminde hastalar uyur durumdadır ancak genel anesteziye göre çok daha hafif bir yöntemdir. Bu yöntemde solunum için yardımcı ekipman kullanımına gerek duyulmaz. Bu nedenle risk durumları da oldukça azdır.

Kimlere Mide Balonu Uygulanabilir?

Mide balonu yöntemi uzun yıllardır kullanılır. Bu uygulamada fazla kiloların yaklaşık %10 ile 15’i arası 4-6 ay süre içerisinde verilebilir. Vücut kitle indeksi 27 ve üzerinde olanlar, 18-70 yaş arasında ve obezite tedavisi olmamış kişilere rahat bir şekilde uygulanabilir. Mide balonu yöntemi anestezi alması sakıncalı olan ya da cerrahi operasyon olmak istemeyenlere de alternatif bir yöntemdir.

Bu yöntem sayesinde kaybedilen kiloların tekrardan alınmaması için kişilerin balonla beraber gelecekte sürdürebilecekleri bir yaşam tarzını benimsemesi önemli bir konudur.

Mide Balonu Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Mide balonunun bazı durumlarda gerçekleştirilmesi uygun değildir. Mide ile alakalı ülser, mide fıtığı, reflü gibi hastalıkları olan kişilere bu yöntem uygulanmaz. Bunun yanında bu uygulama daha önce bariatrik cerrahi geçirmiş, hamile kalmayı düşünen ya da hamile olan, psikolojik rahatsızlıkları olan alkol bağımlılığı problemleri olan kişilere uygulanmaz.

Mide Balonu Takma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Mide balonları poliüretan ya da silikon malzemelerden imal edilir. Bu ürünler sönükken son derece esnek bir yapıları vardır. Şişirilmemişken ağız ve yemek borusundan endoskopi isimli ucunda kamera ve ışık bulunan ince ve esnek borular yardımıyla mideye yerleştirilmesi mümkündür.

Bu işlem sırasında hastaların herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi adına hafif bir sedasyon uygulaması gerçekleştirilir. Balonun mideye yerleştirilmesi için sedasyon ve endoskopi gerçekleştirilecekse uygulama sırasında anestezist bulunması da önemlidir.

Teknolojik ilerlemeler sayesinde geliştirilen mide balonlarının endoskopi ya da sedasyon altında yerleştirilmesine gerek yoktur. Sönük haldeki mide balonu mideye yerleştirilmeden önce midenin durumunun uygun olup olmadığının kontrollerinin yapılması gerekir. Balonun yerleştirilmesinden sonra kişilerin 6 saat boyunca bir şey yiyip içmemesi gerekir.

Balonun mideye yerleştirilmesinden sonra balon yaklaşık olarak bir greyfurt büyüklüğünde olacak şekilde 400-600 ml kadar şişirilir. Bir midenin hacmi ortalama olarak 1-1,5 lt kadardır. Mide balonları en fazla 800 ml kadar doldurulabilir. Ancak bu ürünlerin ne kadar doldurulacağına doktor tarafından karar verilmesi gerekir.

Balonun doldurulduğu suyun rengi metilen mavisi ile mavi renge dönüştürüldüğünden balonda delik ya da kaçak olması halinde idrar rengi de mavi olur. Bu durumda hastaların balonun çıkarılması için zaman kaybetmeden doktoruna başvurması gerekir. Böylece endoskopi yardımıyla balonun çıkarılması sağlanacaktır.

Mide Balonu Avantajları Nelerdir?

Mide balonu avantajları oldukça fazla olduğundan bu uygulama günümüzde son derece popülerdir.

·         Hastalar istediğinde mide balonunun çıkarılması mümkündür.

·         Uygulaması oldukça kolay olmasının yanında sonradan ağrı durumları söz konusu olmaz.

·         Mide balonu uygulamasından sonra kişilerin hastaneye yatmasına gerek yoktur. Hızlı bir şekilde normal yaşamlarına dönebilirler

·         Bu işlem hastane şartlarında kısa sürede gerçekleştirilebilir.

Mide Balonu Taktırdıktan Sonra Yaşam

Mide balonu ilk takıldığında mide bu balonu sindirmeye çalışacaktır. Fakat bu balon sindirilemeyeceği için kişilerde mide bulantısı, kramp, kusma gibi problemler meydana gelebilir. Bu semptomlar kişilere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 3-7 gün arasında bu sorunlar kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Bu sürecin daha rahat bir şekilde atlatılabilmesi için doktorların vereceği çeşitli ilaçlar bulunur.

Mide balonu sonrası kişilerin yaşam tarzlarına ve beslenmelerine dikkat etmesi gerekir. Hastaların kendilerine verilen diyete harfiyen uyması gerekir. İlerleyen dönemlerde de bu diyetin beslenme alışkanlığına dönüştürülmesi verilen kiloların kalıcı olması açısından önemlidir.

Mide balonunun takılmasından sonra kişilerde mide bulantısı rahatsızlıkları olabilir. Bu durum birkaç gün sürebileceği gibi bir hafta kadar da devam edebilir. İlk haftalarda hastalar kendilerini tamamen tok hissedebilirler. Bazen de yemek yedikten sonra bulantı problemleri meydana gelebilir. Bu ilk iki haftalık sürede kişilerde kayda değer miktarlarda kilo verme durumları söz konusu olur.

3-6 hafta arasında kişilerin iştahı yavaş yavaş yerine gelmeye başlar. Fakat hastalar çok az yemek yiyerek doygunluk hissederler. Bu süreçte yavaş yemek yemeye ve yemek sonrası rahatsızlık meydana gelip gelmediğine dikkat edilmesi gerekir.

Türkiye’de Mide Balonu Uygulaması

Türkiye, tıbbi açıdan oldukça gelişmiş bir ülke olması nedeniyle pek çok tedavi burada başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Bu nedenle medikal turizm açısından pek çok kişi buraya gelerek tedavi olmayı tercih eder. Türkiye’de mide balonu uygulaması ile alakalı detaylı bilgi almak için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık