Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri, akciğerde bulunan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalması ile meydana gelir. Bilinçsizce çoğalan hücreler zamanla bir kitle oluşturur. Bu kitle zamanla çevre dokulara yayılma gösterebilir. Böylece çevre organlara da zarar verir. Ölümle sonuçlanabilecek en yaygın kanser tiplerinden biridir. Çünkü cerrahi ihtimali oldukça düşüktür. Akciğer kendini yenilemeyen bir organ olduğu için hekimler cerrahi işlemi son ihtimal olarak düşünür.

Akciğer Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Akciğer kanseri belirtileri genelde verem veya tüberküloz gibi hastalıklar ile karıştırılsa da erken tedavi çok işe yarar. Erken evrede görülen belirtiler genelde aşağıdaki gibidir;

·         Geçmeyen ve gittikçe şiddetlenen öksürük

·         Balgamlı öksürük ve kan tükürmek

·         Derin nefes alma, öksürme ve hapşırma gibi durumlarda göğüste ağrı

·         Seste kısıklık olması

·         Nefes darlığı

·         Sürekli hırıltı

·         Zayıflama ve hep yorgun hissetme

·         İştah kaybına eşlik olarak kilo kaybı

Akciğerde oluşan tümörler yüz sinirlerini de etkileyebilir. Mesela göz kapağında düşme, şişlik, çok küçük göz bebeği, tek taraflı yüz terlemesi gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Belirtiler her ne kadar genel bir tabir olsa da birkaçını fark etmeniz durumunda geç kalmadan onkoloji doktoru ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

Akciğer Kanseri Aşamaları ve Çeşitleri

Akciğer kanseri küçük hücreli ve büyük hücreli olarak iki farklı grupta incelenir. En çok görülen vakalar ise büyük hücreli olanlardır. Hekiminiz kanser hakkında daha net bilgiye kavuşmak amacı ile bazı testler uygular. Uygulanan testler tedavi planının uygulanmasına da yardımcı olur. Her iki türün tanısı ve evreleri farklıdır.

Büyük hücreli akciğer kanseri evreleri aşağıdaki gibidir;

·         1.aşama; tümör sadece akciğer içerisindedir. Çevre dokulara yayılmamıştır.

·         2.aşama; akciğerde ve yakın dokularda kanser hücresi vardır.

·         3.aşama; akciğer ve lenf düğümlerinde kanser hücresi vardır.

·         3A aşama; lenf düğümlerinde ve kanserin büyümeye başladığı göğüs tarafında kanser vardır.

·         3B aşama; göğsün karşı tarafındaki lenf bezlerinde ve köprücük kemiğinin üstündeki lenf bezlerine yayılmıştır.

·         4.aşama; kanser her iki akciğere de yayılmıştır. Bununla birlikte diğer organlara da yayılmıştır.

Küçük hücreli akciğer kanseri evreleri aşağıdaki gibidir;

·         Erken evre; kanser göğüs boşluğu ile lenf bezlerinde sınırlı kalmıştır.

·         Geç evre; tümör, diğer dokulara ve her iki akciğere de yayılmıştır.

Akciğer Kanseri Tanısında Kullanılan Yöntemler

Akciğer kanseri tanı yöntemleri aşağıdaki şekildedir;

·         Görüntüleme teknikleri; akciğerlerde anormal bir kitle varsa görüntüleme tekniklerinde meydana gelecektir. Doktor küçük lezyonları tespit etmek için BT taraması da isteyebilir.

·         Balgam testi; eğer balgamlı öksürüyorsanız anında tespit edilebilir. Bu sayede akciğerde bir lezyon olup olmadığı tespit edilebilir.

·         Biyopsi; akciğerde görülen anormal hücreden parça alınabilir. Bu da hücre hakkında daha kapsamlı bilgi verir.

·         Bronkoskopi; akciğerde keşfedilen anormal bölgeler ışıklı bir tüp ile akciğerlere ulaşarak tespit edilir. Biyopsi de yapılabilir.

Akciğer Kanseri Tedavisi

Akciğer kanseri tedavisi kişiden kişiye göre değişebilir. Özellikle küçük hücreli olmayan kanser daha da farklıdır. Fakat doktorların tercih ettiği tedavi türleri arasında kemoterapi, radyoterapi, cerrahi ve immünoterapi vardır. Aşağıda bu tedaviler hakkında daha kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

Kemoterapi

Kanseri tedavi etmek için güçlü ilaçlar kullanılır. Kemoterapinin uygulanabileceği bazı durumlar vardır. Başarı şansını arttırmak için kemoterapi ile cerrahi de uygulanabilir. Operasyon sonrası kanserli hücrelerin yenilenmesi için de uygulanabilir. Tedavi mümkün değilse semptomları azaltmak için de uygulanabilir. Ne kadar sürede kemoterapi uygulanacağı kişiden kişiye göre değişir. Kemoterapinin yan etkileri;

·         Saçlarda dökülme

·         Yanma

·         Yorgun hissetmek

·         Ağızda ülser görülmesi

Tedavi bittikten sonra bu yan etkiler de son bulur. Kemoterapi alırken bağışıklık sisteminizi çok yüksek tutmanız gerekir.

Radyoterapi

Kanser hücrelerini yok etmek için radyasyon darbeleri kullanır. Hasta cerrahi için yeterince sağlıklı değilse veya son evreye gelmişse radyoterapi ile semptomlar hafifletilir. Radyoterapi iki farklı şekilde uygulanabilir. Geleneksel radikal radyoterapi yöntemi 20 ile 32 tedavi seansı arasındadır. Radikal radyoterapi 5 gün arayla verilir. Her seans yaklaşık 10 dakika sürer. Radyoterapi yan etkileri aşağıdaki gibidir;

·         Göğüs ağrısı

·         Halsizlik

·         Kanlı balgam eşliğinde öksürük

·         Yutmada zorluk

·         Güneş yanığı gibi lekelenme

·         Saç kaybı

İmmünoterapi

Plastik tüp ile vücudun bazı noktalarına uygulanan ilaç tedavisidir. Bir seans için yaklaşık 30 dakika gereklidir. 2-4 hafta aralıklar ile düzenlenir. İmmünoterapi yan etkileri;

·         Yorgunluk

·         Zayıf hissetme

·         Hasta hissetmek

·         İshal ve kusma

·         İştah kaybı

·         Eklem ağrısı

·         Nefes darlığı

Akciğer Kanseri Ameliyatı Olur mu?

Akciğer kanserinde ameliyat olabilir. Hastaya genel anestezi verildikten sonra işlem başlar. Hekim göğüs bölgesinin sağ tarafına kesi atar. Tüm loblar temizlenir. Eğer yayıldığını düşünürse lenf bezlerini de temizler. Böylece hasta kanserli hücrenin çoğundan kurtulmuş olur. Ameliyat olduktan 5-10 gün sonra eve dönebilirsiniz. Fakat tamamen iyileşmek 1 haftayı bulabilir. Ancak yatağa bağlı kalmadan hareket halinde olmalısınız. Kan pıhtılarının önlenmesi açısından son derece önemlidir.

Akciğer Kanseri Ameliyatının Riskleri Var mı?

Akciğer kanseri ameliyatı genel olarak ciltte 15 cm’lik kesi ile yapılır. Ameliyatın gerçekleştirildiği bölgede çok fazla hayati organ bulunur. Bu nedenle son derece riskli bir ameliyattır. Fakat şunu belirtmek gerekir ki kemoterapi ve radyoterapinin de birtakım riskleri vardır. Bu nedenle son kararı doktora bırakmak daha iyidir.

Akciğer Kanseri Tedavisi İçin En İyi Ülke

Akciğer kanseri hayati önem bakımından son derece kritiktir. Tedavinin kesinlikle başarılı cerrahlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle hasta ve klinik seçimi son derece önemlidir. Tedavi süreci uzun süreceği için konaklama ihtiyacı da göz önünde bulundurularak maliyet hazırlığı yapılmalıdır. Hem başarılı hem de uygun maliyetli bir tedavi istiyorsanız Türkiye’yi tercih edebilirsiniz.

Türkiye’de bekleme süresi yoktur. Ayrıca teknolojik aletler kullanılır ve klinikler oldukça donanımlıdır. Ameliyathaneler de son derece hijyeniktir. Enfeksiyon gibi bir problem yaşamadan ameliyat olabilirsiniz. Sizler de Türkiye’de akciğer kanseri tedavisi yaptırmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık