Diş Kron Tedavisi

Diş Kron Tedavisi

Diş kronu, ağızda çok sayıda eksik diş bulunduğu durumlarda kullanılan bir tedavidir. Destek dişlerin küçülmesi eşliğinde köprü biçiminde tek ya da çift olarak kişinin kendinin çıkaramadığı protezler şeklinde uygulanır. Bu tip protezler takılıp çıkarılabilen protezlere göre daha kullanışlıdır ve kullanılmaları için belli başlı şartları taşıyor olmak gerekir. Dişlerin hazır hale getirilmesi ve gerekli ölçülerin alınmasının ardından 2-4 seans toplamında işlem gerçekleştirilir.

Diş Kron Çeşitleri Nelerdir?

Diş kron çeşitleri aşağıdaki şekilde gösterilebilir;

·         Metal destekli porselen kron

·         Zirkon destekli porselen kron

·         Empres porselenler

·         Porselen lamine

Kron çeşitleri arasından kişinin ağız yapısına en uygun kron türü hastaya göre tercih edilir. Dişlerde çok fazla çürük ve kayıp bulunması halinde kişiye kron tedavisi uygulanabilir. Sararma oluşmuş dişlere de kron tedavisi uygulanabilir. Dişlerde kırılmaları önlemek adına da kron tedavisinden faydalanmak mümkün olur.

Diş Kronu Özellikleri Nelerdir?

Diş kronu, hasar görmüş dişlerin onarımı amacı ile kullanılır. Hasarlı dişin onarılmasının yanı sıra sıralamasını ve şeklini düzeltmek amacıyla da diş kronu tercih edilebilir. Kronlar diş renginde de oluşturulabilir. Önceden sadece metal kronlar uygulanırdı fakat artık diş yapısında da kron uygulanabilir. Ön dişlerde porselen arka dişlerde de zirkonyum diş kronları kullanılabilir. Diş kron seçimini doktor ile görüşerek yapabilirsiniz.

Diş Kronu Nasıl Yapılır?

İlk önce çekilen dişe yakın olan dişlerin provası yapılır. Eğer dişte çürük varsa temizlenir. Sonrasında konik şekle getirilerek ölçüsü alınır. Laboratuvar ortamında döküm ve fırınlama işlemi yapıldıktan sonra son prova yapılır. Yapay olarak elde edilen diş birebir doğal dişe benzetilmelidir. Bunu elde etmek için de diğer dişlerin rengi, şekli, görünümü ve uzunluğu dikkate alınır. Bu kriterler kişinin estetik görünümünü ciddi düzeyde etkiler. Sonrasında diş hekimiyle görüşerek nasıl bir görünüm istendiği belirtilmelidir.

Diş Kronu Ne Kadar Süre Kullanılır?

Kronlar bir ömür boyu kullanılabilir. Fakat bazen gevşeme meydana gelebileceği için diş kronlarının düşme durumu söz konusu olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli etken ağız sağlığının korunmasıdır. Her gün en az 2 kere dişlerin fırçalanması gerekir. Ayrıca 6 ayda bir diş doktoruna kontrole gitmek gerekir.

Diş Kronu Faydaları Nelerdir?

Diş kronu eksik dişlerin kapatılması anlamına gelir. Kaybolan görsel ve fonksiyonel yapıyı tekrar geri kazandırır. Kronlar oldukça güçlü yapıya sahiptir. Ayrıca yüksek ısırma basıncına da sahiptir. Ek olarak uzun ömürlü kullanıldığı için çok daha rahat bir şekilde kullanılır. Kron kaplamalar hastaya orijinal bir görünüm kazandırmaktadır. Bu nedenle hastanın da özgüveni yükselerek sosyal hayatında daha iyi hareket edebilir, daha iyi gülümseyebilir. Diş etleri de kron kaplama ile çok iyi uyum yakalar. Alerjik tepki de göstermemesi hasta açısından büyük avantajdır.

Kron kaplama yaptıran kişinin günlük yaşantısında herhangi bir aksama yaşanmaz. Fakat kronun orijinalliğini koruması için ve uzun ömürlü kullanılması için kişinin ağız ve diş sağlığını koruması gerekir. Rutin olarak dişler fırçalanmalıdır. Her ne kadar kron güçlü olsa da sert gıdalardan uzak durmanız gerekir.

Diş Kron Sonrası

Diş kronu sonrasında genelde hiçbir şey hissetmezsiniz. Fakat bazen dişlerde sıcak ve soğuk gıdalara karşı hassasiyet oluşabilir. Isırma esnasında ağrı hissederseniz kesinlikle diş doktoruna görünmeniz gerekir. Çünkü genelde diş kronunun doğru biçimde takılmadığını gösterir. Bazen porselen dişlerde koyu bir çizgi görünebilir. Bu koyu renkli metal görünümüdür ve oldukça normal bir durumdur. Kaplama diş, diş etini hastalıklara karşın korumaz bu yüzden ağız ve diş hijyenine dikkat etmek gerekir.

Porselen diş kronlarının kırılması çok yüksek bir ihtimaldir. Bu durumda ağız içinde çözüm getirilebilir. Doktor dişi özel bir yapıştırıcı sayesinde yeniden takabilir. Bu gibi etkenlerle karşılaşmamak için rutin doktor kontrollerinizi yerine getirmeniz gerekir.

Türkiye’de Diş Kron Tedavisi

Türkiye’de diş kron tedavisi çok sık tercih edilir. Çünkü tedaviler hem uzman kişiler tarafından gerçekleştirilir ve fiyatlar da oldukça uygundur. Diğer ülkelerde ücretler neredeyse servet gerektirir. Fakat Türkiye, hastalara pek çok konuda kolaylık sağlar. Siz de Türkiye’de diş kron tedavisi görmek için bizimle iletişime geçebilir, ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık