Hangisi Daha İyi? Türkiye’de Diş Kaplamaları Kronlar ve Fiyatları

Hangisi Daha İyi? Türkiye’de Diş Kaplamaları Kronlar ve Fiyatları

Diş kaplaması, kazalar, şekil bozuklukları, yetersiz ağız bakımı nedeniyle oluşan rahatsızlıkların ortadan kaldırılması, dişlere estetik görünüm kazandırılması ve diş fonksiyonlarının kaybedilmemesi adına diş hekimleri tarafından tercih edilen bir uygulamadır. Diş kaplamaları kolay bir şekilde uygulanır ve başarılı sonuçlar elde edilir.

Diş kaplamaları dişlerin görünümlerini iyileştirmek ve fonksiyonlarının tekrardan sağlanması için farklı malzemeler kullanılarak, kişilere özel olarak tasarlanan, ince ve diş rengindeki korumalarla dişlerin ön yüzlerinin kaplanması işlemidir.

Diş Kaplama İşlemlerini Kimler Yaptırabilir?

Diş hekimleri tarafından zorunlu halle dışında gelişme çağında olan çocukların ve 18 yaşını doldurmamış olan kişilerin diş kaplaması yaptırması uygun değildir.

Diş kaplaması işlemlerinde kullanılan yapıştırıcılar, tükürük ya da ağız içi sıcaklığı nedeniyle zaman içerisinde etkisini kaybedebilir. Uygulanan kaplama çeşitlerine bağlı olarak 5-10 yıl boyunca diş kaplamalarının kullanımı mümkündür.

Diş Kaplaması İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Diş kaplaması uygulamaları diş kaplama çeşidi ve uygulama yapılacak olan diş sayılarına bağlı olarak aynı gün içerisinde tek seansta tamamlanabilir. Bunun yanında 10 gün kadar süren tedaviler ile de tamamlanması mümkündür.

Diş hekimlerince gerekli muayene ve inceleme işlemleri yapıldıktan sonra hastaların şikayet ve isteklerine uygun olarak kaplama çeşitlerinin belirlenmesi sağlanır. Diş kaplama uygulamalarının ilk aşamasında diş hekimleri tarafından kaplama yapılacak olan dişlerin doğru bir şekilde ölçülerinin alınması işlemi gerçekleştirilir. Bu ölçüler kaplamanın hazırlanması için laboratuvarlara gönderilir. İstenen renklerde ve boyutlarda diş kaplaması hazırlamasına yönelik çalışmalar yapılır. Tercih edilen kaplama malzemelerine ve sayılarına bağlı olarak 1-2 hafta içerisinde kaplamalar hazırlanır. Diş kaplaması uygulaması öncesi dişlerin dikkatli şekilde temizlenmesi önemlidir. Ağrı ya da enfeksiyonların meydana gelmemesi için dişte yer alan çürük ve eski dolguların temizlenmesi gerekir.

Diş kaplama işlemi öncesi doğru ve konforlu dişler için provaların yapılması gerekir. Prova dişler bir süre hastalar tarafından kullanıldıktan sonra kaplama uygulamaları yapılır. Diş kaplamalarının uygulanması adına dişlerin ön yüzlerinde yer alan ine tabakalarından yaklaşık olarak yarım milimetre kadar taşlanması gerekir.

Bazen dişlerde yalnızca ön yüzlerde taşlamanın yeterli olmadığı durumlar olabilir. Bu tarz durumlarda hastaların ağrı hissetmemesi adına lokal anestezi altında dişlerin yan taraflarında da törpüleme işlemi gerçekleştirilir.

Kaplamanın gerçekleştirileceği yüzeylere özel yapıştırıcıların uygulanması ardından lazer ışınları ile sertleşmesi sağlanır. Hazırlanan diş kaplamalarının dişe yapıştırılması işlemi gerçekleştirilir. Ardından diş kaplaması uygulamasının tamamlanması sağlanmış olur.

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Dişlerin durumlarına bağlı olarak diş hekimleri ile beraber hastalar için uygun olan diş kaplamaları tercih edilir.

Metal İçerikli Kaplamalar

Metal içerikli kaplamalar dayanıklılığın sağlanması için porselen kaplamaların içine metal eklenerek yapılan kaplama çeşididir. Porselen kaplamalar ile kıyaslandığında oldukça pahalı olmaları ile dikkat çekerler. Metal içine ışık geçirgenliği olmadığı için bu durum dişin doğal görünmesine engel olur. Dayanıklılığı hedefleyen metal içerikli kaplamalar daha çok arka kısımda yer alan dişlerde kullanılır.

Porselen Kaplamalar

Porselen kaplamalar diş kaplamaları arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Porselenin ince ve yarı saydam bir yapısı bulunur. Bu da dişlerin daha doğal görünmesini sağlar. Porselen son derece uzun ömürlü olan bir malzemedir. Porselen diş kaplamaları on yılın üzerinde rahat bir şekilde kullanılabilirler.

Kompozit Kaplamalar

Kompozit kaplamalar için malzeme olarak reçine bazlı kompozit kullanılır. Bu kaplamalar 5 yıl ve daha uzun süre rahat bir şekilde kullanılabilir. Kompozit kaplamaların laboratuvar ortamında hazırlanması mümkündür. Bunun yanında diş hekimlerince ağızda doğrudan diş üzerine de rahatlıkla uygulanabilir. Kompozit dolgularda başarılı sonuçların elde edilebilmesi adına işlemlerin uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Hekimler tarafından direkt olarak uygulanan kompozit dolguların son derece doğal bir görünümü vardır. Diğer dişlerden kolay bir şekilde ayırt edilmezler. Porselen kaplamalar ile kıyaslandığında kompozit kaplamalar oldukça ucuzdur. Ucuz olmalarının yanında anında uygulanabilir olmaları nedeniyle tedavi süreleri de çok kısadır.

Zirkonyum Kaplamalar

Zirkonyum kaplamalar diş ve gülüş estetiğinde özellikle son yıllarda sıklıkla kullanılır.  Bu kaplamaların içeriğinde metal bulunmaz. Kolay kırılma ya da aşınma gibi durumlar söz konusu olmaz. Zirkonyum kaplamalar sıcağa ve soğuğa karşı oldukça dayanıklı olmaları ile dikkat çekerler. Diş estetiği ve diş sağlığında sıklıkla kullanılan zirkonyum kaplamalar uzun ömürlü olmaları ile de tercih edilir.

·         Zirkonyum kaplamaların güçlü ve dayanıklı bir yapısı vardır.

·         Işık geçirgenliği olduğu için doğal bir görünümleri vardır. Bu nedenle sıklıkla bu kaplamalar tercih edilir.

·         Doğada yer alan zirkonyum diş ve ağız yapısına oldukça uyumlu olması ile dikkat çeker.

Biyouyumluluğu oldukça yüksek olan zirkonyum kaplamalar hamilelerde de doğum doktorlarının izni ile 3. Ve 6. Aylar arasında rahatlıkla uygulanabilir.

Diş kayıpları olan ve implant uygulamaları yapılan hastalarda bu özellikleri nedeniyle zirkonyum kaplamalar sıklıkla tercih edilir. Zirkonyum kaplamalar;

·         Uygulamada kullanılan malzemelere

·         Uygulamayı gerçekleştiren diş hekimlerinin tekniğine

·         Hastaların diş bakımlarına vermiş oldukları öneme bağlı olarak 5-15 yıl arasında rahatlıkla kullanılabilirler.

Diş Kaplama Uygulamasından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

·         Farklı diş tedavilerinin aksine diş kaplama uygulamalarından sonra herhangi bir kısıtlama durumu söz konusu olmadan hastalar yemek yiyebilir ya da günlük yaşamlarına dönebilirler.

·         Uygulamadan sonra dişlerin üzerinde bulunan fazla yapıştırıcıların rahatsızlık hissi uyandırması söz konusu olabilir. Ancak bu kalıntılar birkaç fırçalamadan sonra taşınarak yok olduklarından herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Geçmeyen kalıntıların ise hekimler tarafından temizliği gerçekleştirilebilir. Diş kaplama uygulamalarından sonra ağız ve dişlerde hassasiyet durumları söz konusu olabilir.

Diş Kaplamalarının Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Diş kaplamaları temizliği doğru bir şekilde yapıldığında bu kaplamaların uzun yıllar rahatlıkla kullanımı mümkün olur. Diş kaplamalarının rutin bir ağız ve diş bakımından herhangi bir farkı bulunmaz. Dişlerin günde en az iki defa olacak şekilde fırçalanması gerekir. Bunun yanında ağız sağlığı için diş ipi ve gargara kullanımları da oldukça önemlidir. Hastaların 6 ayda bir diş hekimi kontrollerine gitmesi önemli bir konudur.

·         Geceleri dişlerini sıkça sorunu olan hastaların koruyucu kullanması gerekir.

·         Ağız ve diş bakımı yanında düzenli ve dengeli bir şekilde beslenme de diş kaplamalarının ömrünü etkileyecektir. Özellikle aşınma sorunlarına sebebiyet verecek asitli ve şekerli yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Bunun yanında kişilerin sigara kullanmamaya özen göstermesi de önemlidir.

·         Ambalaj ya da paketleri açmak için dişlerin kullanımından kaçılmalıdır.

·         Dişlerle kalem gibi sert cisimlerin çiğnenmesinden uzak durmak gerekir.

Diş Kaplama Uygulamaları Neden Yapılır?

Diş kaplamaları çoğunlukla estetik açıdan rahatsızlığa neden olan bazı durumların tedavi edilmesi için tercih edilir.

·         Sivri veya anormal bir görünümü olan dişler

·         Kırık diş yapıları

·         Ortalamadan çok daha küçük olan diş yapıları

·         Beyazlatma yöntemi ile düzeltilmesi mümkün olmayan ciddi renk değişikliği sorunları

·         Dişlerin arasında çok fazla boşluk olması durumlarında diş kaplama işlemleri gerçekleştirilebilir.

Diş Kaplaması Sonrası Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?

Sorunlu dişlerin düzeltilmesi amacı ile uygulanan diş kaplama işlemlerinden sonra hastaların yeni dişlerine alışmaları biraz zaman alabilir. Diş kaplama sonrası hastalar bu değişikliklere karşı yabancılık gösterebilir.

Dişlerdeki eksik kısımların tamamlanmasından sonra bu bölgeler daha farklı hissettirebilir. Dişle alakalı alışılması güç olan yapısal bir sorun yoksa hastaların yeni dişlerine alışması çok fazla zaman almayacaktır. Bu aşamada hastalar ile hekimler arasında belirli aralıklarla irtibat kurulması son derece önemlidir. Tedavinin başarısından emin olmak ve hastaların bunun üzerindeki tepkilerini gözlemlemek adına diş hekimi kontrolleri gereklidir.

Diş Kaplama Süreci Nasıldır?

Standart bir diş kaplama tedavisi şu şekilde ilerlemektedir;

·         Diş kaplama uygulaması için kişilerin iyi bir aday olup olmadığını anlamak için diş hekimleri hastaların ağız içi fotoğraflarını ve diş röntgenlerini çeker. Bu şekilde kaplama işleminden önce hastaların kapsamlı bir muayene olması mümkün olur.

·         Kaplamalara yer açmak için diş hazırlığı aşamasında küçük bir diş minesi parçasının çıkarılması işlemi gerçekleştirilir. Diş hekimleri hastaların tedavi esnasında acı çekmemesi için lokal anestezi uygulaması yapar.

·         Dişlerin kalıplarının yapılması için standart olarak macun ölçüsü veya ağız içi tarayıcı kullanılır.

·         Diş hekimleri ile beraber kaplamalara doğal bir renk seçilmesi amacıyla renk kılavuzundan da yardım alınarak kaplamanın yakınında olan dişlere bakılır.

·         Ölçüler ile renk tonları, dişlere tam uyacak şekilde özel bir porselen oluşturmak adına anlaşmalı laboratuvarlara gönderilir.

·         Diş hekimleri hastalara kaplamaları gelene kadar takılması için geçici kaplamalar uygular. Bu geçici kaplamaların uzun süreler dayanmaları amaçlanmaz. Çoğunlukla birkaç hafta kullanımı yeterlidir.

·         Sonraki diş hekimi ziyaretlerinde hekimler kaplamaların uygun bir şekilde ağız içerisine oturana kadar yerleştirir ve ayarlamaları yapar. Sonrasında diş hekimleri hastaların yeni kaplamaların kalitesini kontrol eder.

·         Diş kaplamaları ayarlandıktan sonra dişlerin ön kısımlarına sıkı bir şekilde tutturulur. Fazla olan çimentoların temizlenmesi işlemleri gerçekleştirilir. Bu şekilde kaplama süreçlerinin de sonuna gelinmiş olur.

Diş Kaplama Fiyatları Nasıldır?

Porselen diş kaplamaları dolaylı veya doğrudan kompozit reçine kaplamalara göre daha pahalıdır. Geleneksel porselen kaplama fiyatları diş başına farklılık gösterir. Bu kaplamalar, yaklaşık 15 yıla kadar dayanıklılık gösterir. Kompozit kaplama fiyatları porselen kaplamalar ile kıyaslandığında diş başına çok daha az değişiklik gösterir. Fakat kompozit kaplamaların ömrü sadece 7 yıldır kadardır. Zirkonyum diş kaplama, dişlerin doğal görünmesini ve aşınmalara karşı çok daha dirençli olmasını sağlama özelliğine sahiptir. Bu nedenler zirkonyum diş kaplamaların fiyatları çok daha pahalıdır.

Kaliteli diş kaplama fiyatları ilk başta pahalı gibi görünse de kullanım ömürlerinin yüksek olması göz önünde bulundurulduğunda son derece avantajlıdır. Genel olarak diş kaplama maliyetleri birtakım faktörlere göre belirlenir.

·         Kaplama yapacak olan seramik kaplama ustası ve kaplamayı yerleştirecek olan diş hekimlerinin yaratıcılığı ve teknik yetkinliği

·         Estetik diş hekimlerinin ameliyatın yapılması için gerçekleştirmiş oldukları harcamalar ve diş hekimlerinin kendi ücretlendirmeleri

·         Tedavisi yapılacak olan toplam diş sayıları

·         Tedavinin gerçekleştirileceği yer

·         Diş kaplaması için kullanılacak malzemeler diş kaplama fiyatlarını etkiler.

Estetik ve restoratif diş operasyonlarında pek çok diş hekimi farklı ödeme seçenekleri sunar. Bu sebeple diş kaplaması yaptırmadan önce ödeme seçenekleri ile ilgili diş hekimleri ile görüşmek gerekir.

Kron Kaplama Nedir?

Kron kaplama veya diğer adı ile kron protez zamanla çürüyen, madde kaybına uğrayan dişlerin küçültülerek kaplanması işlemleridir. Kron kaplama, ağız içerisinde az sayıda diş eksikliği durumunda uygulanır ve destek dişlerin kesilmesi, küçültülmesi işlemleri ile laboratuvarda hazırlanarak dişlere yapıştırılan protezlere verilen isimdir.

Protezler, ağızda yer alan dişlerindeki eksikliklerin tamamlanması, çiğneme ve konuşma gibi çeşitli ihtiyaçların giderilmesi bakımından oldukça önemlidir. Kron ise çürük, kırık ya da başka bir sebeple aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülerek kaplanması işlemlerine verilen isimdir. Kron protez işlemleri günümüzde pek çok diş hekimi tarafından sıklıkla kullanılır.

Kron Kaplama Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Kron kaplama uygulaması ağızdaki diş eksikliklerinin giderilmesi olarak tanımlanabilir. Dişlerin besinlerle ilk temas eden üst bölümlerinde kaybedilmiş görsel ve işlevsel niteliklerin tekrardan kazandırılması adına uygulanan tedavi şeklidir. Sağlık ve estetik amacıyla uygulanan kron protezler son derece dayanıklı yapıları ile dikkat çekerler. Yüksek oranlarda ısırma basınçlarına karşı da son derece dayanıklı bir yapıları vardır. Bunun yanında kron kaplamasının dayanıklı olması haricinde hastalara çeşitli pek çok avantajı bulunur. Kron kaplama uygulamaları hastalara doğal bir görünüm sağlama özelliğine sahiptir. Kron kaplama uygulamaları diş etleri ile oldukça güzel bir uyum sağlama özelliğine sahiptir. Bunun yanında alerjik reaksiyonların oluşmasına sebebiyet vermemeleri nedeniyle de son derece avantajlıdır.

Kron Kaplama Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kron kaplama uygulaması gerçekleştiren hastalar günlük yaşamlarına devam etme konusunda herhangi bir sorun yaşamazlar. Fakat kron kaplamaların doğal ve uzun ömürlü görünmesi açısından hastaların ağız ve diş sağlığı bakımına özen göstermesi oldukça önemli bir konudur. Hastaların düzenli olarak dişlerini fırçalamaya özen göstermesi gerekir. Bunun yanında rutin olarak diş hekimi kontrollerine de gidilmelidir. Kron protezler her ne kadar dayanıklı olsa da dişe ekstra basınç ve kuvvet uygulanmasından kaçınmak son derece önemlidir.

Kron Kaplamanın Uygulama Alanları Nelerdir?

Kron kaplamalar pek çok diş rahatsızlığında sıklıkla kullanılır. Bu uygulamalarda dişlerin küçültülüp kaplanması işlemleri gerçekleştirilir. Kron kaplama işlemi çeşitli bakımlardan kron köprü işlemlerinden ayrışır. Kron protezler; diş çürükleri, diş kırılması, zayıf dişlerin kırılması gibi istenmeyen durumların önlenmesi amacıyla diş şeklinin bozuk olması halinde kullanılır.

Bunun yanında estetik amaçlı olarak dişlerin beyazlatılması amacı ile de hastalara uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Son yıllarda kron kaplamalarda kullanılan seramik alt yapı olan zirkonyum uygulamaları da oldukça yaygınlaşmıştır. Yüksek dirençli bir malzeme olan zirkonyumla desteklenen seramik kaplamalar ışığı yansıttığı için diş etlerinin daha pembe ve sağlıklı görünmesini sağlar.

Porselen Kron Kaplama Tedavisi Nasıldır?

Porselen kron tedavisi çürük seviyeleri ciddi durumda olan ve ömürleri tükendiği için renkleşmenin başlamış olduğu dişlerde sağlıklı ve estetik görünümün sağlanması amacıyla tercih edilir. Porselen kron ağızda az sayıda diş kayıplarının olduğu, komşu dişlerin belli oranlarda küçültülüp köprü şeklinde ya da tek olarak yapıştırıldığı sabit protezlerdir.

Porselen diş kronlarının uygulama alanları;

·         Eski porselen kaplamaların değiştirilmesi gereken durumlar

·         Dişte madde kaybı ya da çürüklerin fazla olması halinde

·         Dişlerde meydana gelen kırılmaların onarılması için kanal tedavisi nedeniyle az diş dokusunun kaldığı durumlar

·         Dişlerin rengi ve şeklinin düzeltilmesi durumlarında kullanılır.

Porselen Kron Çeşitleri Nelerdir?

·         Porselen laminate

·         Metal destekli porselen kron

·         Empres porselen kron

·         Zirkon destekli porselen kron

Kişilerin ihtiyaçlarına göre tercih edilen kron çeşitleri hastaların estetik, sağlıklı ve beyaz dişlere ulaşmasını sağlar. Ağız ve diş sağlığına özen gösterilmesi halinde porselen kronlar uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir.

Türkiye’de Diş Kaplama Fiyatları

Türkiye’de diş kaplama uygulamaları başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin yanında son derece uygun fiyatlı olması ile de dikkat çeker. Pek çok avantajı nedeniyle sağlık turizminde de Türkiye’de diş kaplama işlemleri sıklıkla tercih edilir. Türkiye’de diş kaplama fiyatları ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık