Kepçe Kulak Ameliyatı Neden Yapılır?

Kepçe Kulak Ameliyatı Neden Yapılır?

Kepçe kulak ameliyatı günümüzde insanların tercih ettiği operasyonlardan biridir. Kulakların kafadan dışarı şekilde durması, gerekenden daha dik şekilde uzamaları ve özellikle arkadan ya da karşıdan bakıldığında belirgin bir görünüme sahip olması kepçe kulak deformitesi olarak isimlendirilir. Toplumda farklı tiplerde ve farklı derecelerde olmak üzere %5 oranında bu durum görülür. Tek kulakta veya iki kulakta beraber görülebilir. Bu durum herhangi bir sağlık sorununa neden olmasa da psikolojik açıdan insanlar için sıkıntılıdır.

Erken yeni doğan dönemi dışında bu durumun tedavisinde cerrahi işlemlerin uygulanması gerekir. Gerçekleştirilen ameliyatlar otoplasti olarak isimlendirilir.

Normal Kulak Şekli Nasıldır?

Kulak kepçesi doğumdan sonra hızlı bir şekilde büyür. İlk yıllarda %70-90 arasında erişkin boyutlarına ulaşır. Gelişimini yaklaşık olarak bireyler 10 yaşına geldiğinde tamamlamış olur. Kulak kepçesi üzerinde çeşitli kıvrımlar vardır. Bu yapı auriküler kıkırdak ve bunu çevreleyen ciltten oluşur. Kulak kepçesinin alt ucunda yer alan kulak memesi kısmında kıkırdak bulunmaz. Bu kısım cilt ve cilt altı yağı dokusundan meydana gelir. Kulak kepçesinin görevi ortamdaki ses dalgalarını toplayıp bunların dış kulak yoluna yönlendirilmesini sağlamaktır.

Erişkin ölçülerde normal kulak kepçesinin boyu 5,5 ile 6,5 cm arasındadır eni ise 3,5 ile 4 cm arasında yer alır. Yan kısımdan bakıldığında kulak kepçesinin üst ucu alt ucuna göre arkaya doğru 15-30 derece arasında açı ile dönük durur. Yukarıdan bakıldığında ise kulak kepçesi ile kafa kemikleri arasında 20-25 derece bir açılanma vardır. Bu açılanma nedeniyle kulak kepçesinin heliks isimli dış kıvrımı ile kulak arasında mastoid isimli bölge arasında kulağın üst kısmında 10-12 mm, orta kısımda 16-18 mm ve alt kısımda 20-22 mm mesafe bulunur. Bu anatomik ölçüler özellikle her iki kulağında deformite problemi olan hastalarda ameliyatlar ile doğal bir görünüm sağlanacak şekilde yapılmasında yol gösterici olma özelliğine sahiptir.

Kepçe Kulak Görünümü Neden Meydana Gelir?

Kepçe kulak deformitesi durumlarına neden olan iki farklı problem bulunur. Bunlardan ilki kulak kepçesi içerisinde antiheliks isimli kıvrımın tam olarak oluşmamasıdır. İkinci durum ise kulak kepçesi iç kısmında kavum konka bölümünü meydana getiren konkal kıkırdağın fazla gelişmesi durumlarıdır. Bu iki durum tek başına bulunabileceği gibi iki beraber de kepçe kulak görünümüne neden olabilir.

Kepçe kulak operasyonu ile başarılı sonuç elde edebilmek için ameliyattan önce detaylı bir değerlendirme yapılması, problemin nedeninin tam olarak anlaşılması önemlidir. Bu sayede cerrahi işlemler tüm problemlerin hepsinin düzeltilmesi adına uygulanır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kulak kepçesi gelişimi yaklaşık 10 yaş civarında tamamlanır. Bunun yanında 4-5 yaşlarında da kulak kepçesinin gelişimi büyük ölçüde tamamlanmış olur. Kepçe kulak ameliyatının hayatın herhangi bir döneminde yapılmasının herhangi bir sakıncası bulunmaz. Fakat bu problemler özellikle çocuklarda okul döneminde çevresel faktörlere göre psikolojik problemlere neden olabilir. Otoplasti ameliyatı çoğunlukla okul dönemindeki çocuklara uygulanır.

Kepçe Kulakta Ameliyatsız Tedavi Seçeneği Bulunur Mu?

Kulak kepçesinde yenidoğan döneminde ilk altı hafta boyunca bandaj veya kalıklarla şekil verme işlemi yapılabilir. Bu sebeple doğumda kepçe kulak ya da kulak kepçesinin katlanması gibi görsel sorunların saptanması durumunda bantlama uygulamaları önerilir. Erken dönemde başarı şansı olan bu yöntemlerin altı haftadan sonra başarı şansları düşecektir.

Kepçe Kulak ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Tek veya çift taraflı olarak gerçekleştirilen otoplasti ameliyatları küçük çocuklarda genel anestezi altında uygulanır. Erişkinlerde ya da büyük çocuklarda ameliyat lokal anestezi veya sakinleştirici altında gerçekleştirilebilir.

Otoplasti ameliyatı için tanımlanmış olan farklı pek çok teknik ve yaklaşım bulunur. Bunların çoğunluğu kıkırdaklara dikiş kullanılarak şekil vermek amacıyla yapılır. Bir kısmı ise kıkırdaklara dikiş kullanılarak şekil almalarını kolaylaştıracak zayıflatmalar yapmak için tercih edilir. Bazen de kıkırdakları kısmen çıkarma işlemleri uygulanabilir.

Kıkırdakların daha yumuşak olduğu erken yaşlarda kulak kepçesine dikişler yardımıyla şekil vermek daha sık tercih edilen bir yöntemdir. Daha ileri yaşlarda diğer tekniklerin kullanımı da mümkün olabilir. Problemin konkal kıkırdağın ileri derece gelişmesi nedeniyle olması halinde ise çoğunlukla bir miktar kıkırdak çıkarma ile işlem gerçekleştirilebilir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Kepçe kulak ameliyatı sonrası ciddi ağrı şikayeti olmaz. Gerekli olması halinde basit ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir. Ameliyatın ardından işlem gerçekleştirilen kulaklar üzerinde yer alan bandajların ilk hafta içerisinde ihtiyaca bağlı olarak birkaç defa değiştirilmesi gerekebilir. Ameliyat esnasında alınması gereken dikişlerin kullanımı durumunda bunlar da birinci haftada gerçekleştirilen kontrollerde alınır.

Hastaların ilk iki hafta süresince ilk bir ay boyunca yatarken kulaklarının uygun pozisyonda tutulması önemli bir konudur. Bunun için de uygun pozisyonda tutacak bandaj veya kafa bandı kullanımı önerilir. Ameliyatın ardından doku iyileşmeleri çoğunlukla iki aylık bir süreçte gerçekleşir. Özellikle kulağa dikişler yardımıyla şekil verilmesi durumunda altı aylık sürede çekiştirme gibi travmalardan korunması önemli bir konudur.

Kepçe Kulak Ameliyatlarının Riski Bulunur Mu?

Otoplasti ameliyatı çoğunlukla düşük riskli ameliyatlar arasında yer alır. Ameliyat kısa dönemde meydana gelen en sık problemler arasında ameliyat alanında kan toplanma sorunları yer alır. Bunun dışında ameliyat yerinde enfeksiyon oluşumu sorunları da meydana gelebilir. Her iki sorunda da uygun tedaviler uygulanarak sorunların çözülmesi sağlanır.

Orta uzun dönemde ise görülebilecek problemler arasında kulaklarda meydana gelen asimetri sorunları yer alır. Bunun yanında kepçe kulak görünümünün zaman içerisinde tekrar oluşumu gibi problemler de meydana gelebilir. Detaylı ameliyat öncesi değerlendirme ve bunun yanında uygun cerrahi teknikler yardımıyla nispeten az karşılaşılan bu sorunların çözümü için genelde tekrar cerrahi uygulamalar tercih edilir.

Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı

Bebeklerde aileler ya da doktorlar tarafından kepçe kulak durumunun tespit edilmesi halinde doktor kontrolünde elastik bantlar kullanılarak ileride ameliyat olmasına gerek kalmayacak şekilde bu sorunlar çözülür. Bu süreç kaçırıldığı zaman ya da kepçe kulak durumu sonradan tespit edildiğinde ameliyat zamanına estetik cerrahların yaptıkları muayene sonucu karar verilir.

Çocuklarda kepçe kulak ameliyatı psikolojik ve sosyal yönden sağlıklı bir şekilde yetişkinliğe adım atılması açısından önemlidir. Bu sebeple bu ameliyatın okul öncesi dönemde yapılması uygun olacaktır. 4 ile 6 yaş arasında çocuklar kepçe kulak ameliyatı olabilirler. Kulak gelişiminin tamamlandığı dönemde çocukların kepçe kulak problemleri düzeltilen çocuklar okula başladıkları zaman arkadaşları tarafından alay edilmekten kurtulurlar. Bu şekilde sağlıklı bir dönem geçirebilirler.

Türkiye’de Kepçe Kulak ameliyatı Fiyatları

Türkiye’de kepçe kulak ameliyatı sıklıkla gerçekleştirilen bir ameliyat türüdür. Kulak gelişiminin tamamlanmasının ardından her yaştan bireye bu işlemler uygulanabilir. Türkiye’de dövizin yüksek olması sebebiyle yurt dışından gelenler için bu ameliyatlar oldukça uygun fiyatlıdır. Bu nedenle son yıllarda bu ülkede sağlık turizmi son derece gelişmiştir. Yurt dışından gelenler hem uygun fiyatlara ameliyat olabilir hem de bütçelerini sarsmadan yeme, içme ve konaklama ihtiyaçlarını da giderebilirler. Türkiye’de kepçe kulak ameliyatı olmak isteyenler bizimle iletişime geçerek klinikler ve uzman doktorlar hakkında detaylı bilgi alabilirler.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık