Gastrik Sleeve Neden Yapılır?

Gastrik Sleeve Neden Yapılır?

Obezite sorunları, inme, felç, kanser, kalp ve damar hastalıkları, infertilite gibi farklı sağlık problemleri için risklidir. Bu nedenle obezite sorunları yaşayan kişilerin kilo vermesi ve ideal kilolarına kavuşması önemli bir konudur. Gastrik sleeve bu amaçla gerçekleştirilen cerrahi bir işlem olması ile dikkat çeker.

Obezite hastalarının kilo vermesi için egzersiz, beslenme ve medikal tedavileri kapsayan multifaktöriyel yaklaşım gereklidir. Obezite cerrahisi de bu amaçla kurulmuştur.

Gastrik Sleeve Nedir?

Gastrik sleeve bir diğer ismi ile dikey sleeve gastrektomi obezite cerrahisi çeşitleri arasında yer alır. Bu işlem çoğunlukla laparoskopik yöntemlerle gerçekleştirilir. Toplamda genellikle kapalı ameliyat ismi ile bilinir. Bu ameliyatta hastaların karın bölgesine birkaç küçük delik açılır. Buradan çeşitli aletlerin sokulması ile midenin yaklaşık olarak %80’lik kısmının çıkarılması sağlanır. Kalan mide ise büyüklük ve şekil açısından bir muz kadar kalacaktır.

Sleeve gastrektomi sayesinde mide boyutunda küçültme işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede tüketilen besin miktarlarının sınırlandırılması sağlanmış olur. Bunun yanında mide boyutunun azalması sayesinde kilo vermeye yardımcı olan hormonal birtakım değişiklikler de meydana gelecektir. Bu değişimler kişilerin cerrahi sonrasında ideal kilolarına düşmesine ya da ideal kilolarında kalmalarına yardımcı olacaktır.

Gastrik Sleeve Neden Gerçekleştirilir?

Obezite cerrahilerinin tamamında olduğu gibi gastrik sleeve uygulaması da estetik bir görünüm için değil sağlık sorunları riski nedeniyle gerçekleştirilir. Obezite sorunlarının tedavi edilmemesi durumunda sağlığa ciddi zararlar verecek birtakım hastalıklar meydana gelir. Bunlar;

·         İnfertilite

·         Kalp Hastalıkları

·         Kanser

·         Yüksek tansiyon

·         İnme

·         Yüksek kolesterol

·         Tip 2 diyabet

·         Obstrüktif uyku apnesi

Gastrik sleeve işlemi hastaların kilo vermesi yanında obeziteye bağlı olarak meydana gelebilecek komplikasyonların önlenmesi açısından da gerçekleştirilen cerrahi bir işlem olma özelliğine sahiptir.

Obez bireylerin kilo vermesi için öncelikle cerrahi yöntemlere başvurulmaz. İlk önce hastaların egzersiz ve beslenme ile kilo vermeleri adına çalışmalar yapılır. Bu yöntemler yardımıyla yeterince kilo veremeyen hastalarda ise cerrahi yöntemlere yönelmek gerekir. Tüp mide ameliyatı olmak için hastaların fiziksel özelliklerinin şu şekilde olması gerekir.

·         Vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olması yani aşırı obezite durumu

·         Vücut kitle indeksinin 35 ile 39.9 aralığında olması ve kişilerin tip 2 diyabet, şiddetli uyku apnesi, hipertansiyon gibi rahatsızlıklarının bulunması

·         Vücut kitle indeksi 30-34 arasında olan hastalarda kilo nedeniyle ciddi sağlık problemlerinin olması halinde gastrik sleeve yöntemi tercih edilebilir.

Obezite tedavisi yalnızca cerrahi yöntemler ile gerçekleştirilmez. Gastrik sleeve yaptıracak kişilerin yaşam tarzlarında da kalıcı değişiklikler yaptırması önemli bir konudur. Ameliyatın ardından hastaların dengeli ve düzenli beslenmesi gerekir. Bunun yanında düzenli egzersiz yapılması da son derece önemli bir konudur. Bunun yanında kişilerin ameliyattan sonra vitamin ve mineral eksikliğine karşı düzenli bir şekilde takip edilmesi de önemli konudur.

Gastrik Sleeve Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi gastrik sleeve ameliyatı da birtakım risklere sahiptir. Bu işlemin getirdiği kısa ve uzun risk süreleri söz konusudur. Gastrik sleeve sonrası kısa dönemde meydana gelebilecek etkiler;

·         Midenin ameliyat edilen kısmında sızıntı

·         Aşırı kanama durumu

·         Akciğer ya da başka organlara bağlı olarak solunum sıkıntıları

·         Enfeksiyon

·         Kan pıhtısı oluşumu

·         Anesteziye bağlı yan etki sorunları

Gastrik sleeve ameliyatı sonrasında uzun vadede çıkabilecek komplikasyonlar;

·         Kusma

·         Mide ve bağırsak hattında tıkanma problemleri

·         Yetersiz beslenme sorunları

·         Herni

·         Kan şekerinde düşme sorunları

·         Gastroözofagial reflü

Gastrik sleeve ameliyatları nadir de olsa yaşamın son bulmasına da neden olabilmektedir.

Gastrik Sleeve Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Gastrik sleeve öncesi yapılması gereken bazı uygulamalar bulunur. Ameliyat gününden birkaç gün öncesinde hastaların fiziksel egzersiz programlarını takip etmeleri gerekir. Bunun yanında hastalar sigara kullanıyorsa ameliyattan önce bu alışkanlıklarını terk etmeleri de önemlidir.

Ameliyatın hemen öncesinde hastaların yeme ve içmelerinin kısıtlanması gerekir. Bu işlem tüm ameliyatlarda rutin bir şekilde yapılır. Bunun yanında hastaların düzenli bir şekilde kullandıkları ilaçların da hekim kontrolünde ameliyattan önce kesilmesi gerekebilir. Gastrik sleeve ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu nedenle hastalar herhangi bir şey hissetmez ya da duymazlar.

Gastrik sleeve cerrahisi çoğunlukla laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Laparoskopik yöntemlerde hastaların karın kısmına 1-2 cm uzunluğunda birkaç tane kesi açılır. Açılan bu kesilerden içeri mide boyutunun küçültülmesi için kullanılan cerrahi aletler sokulur. Bunun yanında uzunda kamera olan ince bir tüp sokularak içerisi görüntülenir.

Kamera görüntüleri ekrana yansıtılır. Cerrah bu görüntüler sayesinde midenin bir kısmını çıkarır. Kalan mide kısmının is dikiş atılarak kapatılması sağlanır. Laparoskopik ameliyat çok daha hızlı bir şekilde iyileşir ve bunun yanında daha az ameliyat izi kalacaktır. Fakat hastalara ve cerraha bağlı olarak bazen gastrik sleeve ameliyatı için açık ameliyat da tercih edilebilir. Açık ameliyatlarda karın bölgesine daha büyük bir kesi atılır. Mide boyutunun küçültülmesi işlemi bu açık olan alandan gerçekleştirilir.

Gastrik sleeve yöntemi yaklaşık olarak 1-2 saat gibi bir sürede gerçekleştirilir. Ameliyatın ardından hastalar herhangi bir komplikasyona karşı yakından takip edilir. Bu ameliyatın donanımlı bir hastanede yapılması oldukça önemli bir konudur. Ameliyatın ardından hastalar, genel durumlarına bağlı olarak birkaç gün içerisinde taburcu olabilirler.

Gastrik Sleeve Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Gastrik sleeve sonrası ilk bir hafta hastaların şekersiz ve gazsız sıvılar ile beslenmesine özen gösterilmelidir. İlk haftanın ardından hastalar yavaş yavaş püre haline getirilen yarı katı ve yarı sıvı gıdaları tüketmeye başlayabilirler.

Hastaların ameliyattan önce yediği besinleri yemeye başlaması için yaklaşık olarak 4 hafta beklemesi gerekir. Mide boyutunun küçültülmesine bağlı olarak besin eksikliği sorunlarının önlenmesi amacıyla kişilere günde iki defa multivitamin ve bir defa da kalsiyum takviyesi verilmelidir. B12 takviyesinin ise iğne şeklinde ayda bir defa uygulanması gerekir.

Ameliyat sonrasında birkaç aylık dönemde hastaların sık sık doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Bu kontrollerde hastaların genel olarak sağlık durumları, kan değerleri ve beslenme alışkanlıkları kontrol edilir.

Ameliyatın ardından 3 ile 6 ay içerisinde hızlı kilo kaybı nedeniyle hastalarda bazı değişiklikler söz konusu olabilir. Bunlar;

·         Ruh hali değişimleri

·         Vücut ağrısı sorunları

·         Saç dökülmesi ve saçlarda incelme

·         Yorgunluk

·         Ciltte kuruluk

Gastrik Sleeve Sonuçları Nasıldır?

Gastrik sleeve sonuçları hastalar tarafından merak edilen bir konudur. Bu yöntem hastaların uzun vadelerde sonuçlar almasını sağlar. Ameliyat sayesinde kişilerin kaç kilo verecekleri, yaşam tarzlarının ne kadar değiştiği ile alakalıdır. Ameliyatın ardından iki yıl gibi bir sürede hastalar fazla kilolarının yarısından fazlasından kurtulurlar.

Gastrik sleeve ameliyatı sonrası hastalar yaşam tarzlarında değişiklik yapmazlarsa yeterince kilo verme durumu söz konusu olmaz. Bunun yanında verilen kiloların geri alınması gibi durumlar da söz konusu olabilir.

Türkiye’de Gastrik Sleeve Ameliyatı

Türkiye, obezite cerrahi konusunda son derece gelişmiş bir ülkedir. Bu nedenle her yıl pek çok uluslararası turist hem tedavi olmak hem de tatil yapmak için Türkiye’yi tercih eder. Türkiye’de gastrik sleeve ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık