Türkiye’de Göz Rengi Değiştirme Ameliyatları ve En Güvenli Tedavi Klinikleri

Türkiye’de Göz Rengi Değiştirme Ameliyatları ve En Güvenli Tedavi Klinikleri

Göz Renginin Oluşumu

Göz Bebeğinin içindeki pigment yani irisin miktarı göz rengimizi belirlemektedir. Orta düzeyde pigmentli gözler yeşil iken çok az renkte pigment içeren gözler mavidir. En çok pigment içeren renk ülkemizde de oldukça sık görülen kahverengidir. Bu renkler genlerimizden bize geçer ve ne kadar pigment üreteceği genetik yapımızca belirlenmiş olur.

İris bebeklerde ilk aylar ve yıllarda genellikle açık renklidir, ilerleyen zamanlarda melanin adı verilen pigmentler üretilecek bu melaninler  göze daha koyu renk vereceklerdir. Yani birkaç yıl içerisinde göz rengi biraz koyulaşacaktır.

Göz Rengini Değiştirmek, Kozmetik Kontakt Lensler, İris İmplantları

En hızlı ve pratik yol olarak göz rengini değiştirmek için kontakt lens kullanılabilir. Bu kontakt lenslerin renkleri mavi, yeşil ,ela, kahverengi, menekşe renklerinde olabilmektedir.

Kalıcı olarak göz rengini değiştirebilmekte mümkündür . Ancak ciddi riskler içerebilmektedir. Kalıcı olarak göz rengini değiştirebileceğimiz uygulamalardan biri de iris implantları yani yapay iristir. Bu implantlar iriste travma ve doğuştan gelen bazı iris anomalilikleri durumunda kullanılan implantlardır. Ama günümüz de nadiren de olsa bazı hekimler tarafından göz rengi değiştirmek amacı ile de kullanılmaktadır.

Doğuştan irisi olmayan ya da travma sebebi ile iris yaralanması geçiren kişilerde iris implantları kullanılır. Korneadan açılan küçük bir kesi yardımı ile göz içerisine iris implantları verilmektedir ve açılarak irisin önüne yerleştirilmektedir. Bu şekilde kişinin dışarıdan bakıldığında göz rengi de değişmiş olacaktır. Tıbbi nedenlerle uygulanan bu implantlar kozmetik amaçla da bazı hekimlerimizce kullanılmaya başlanmıştır.

İris İmplantlarının Güvenlik Derecesi

Bu implantlar silikondan üretilmiştir. İris İmplantlarının göze konulduktan sonra ciddi komplikasyonlar oluşturdukları gözlenmiştir.

Bu komplikasyonlara bakacak olursa;

-Göz içerisinde iltihabi reaksiyon gelişebilir. Bu komplikasyon en sık karşılaşılan komplikasyonlar arasındadır.

-Korneada hasar meydana gelebilir.

-Korneada ödem oluşabilir.

-Katarakt ta bu komplikasyonlar arasındadır.

-Göz tansiyonu

-Kısmi görme kaybı.

Bu komplikasyonlar birbirleri ile ilişkili olabilmektedir. Örnek verecek olursak iris implantlarından kaynaklanan göz içerisinde iltihabi reaksiyon oluşması katarakt ve göz tansiyonunu da beraberinde getirebilir.

Herhangi bir tıbbi gereklilik olmadıktan sonra iris implantı sadece renk değişikliği için kesinlikle kullanılmamalıdır.

Göz 4 çeşit temel renk ile karşımıza çıkmaktadır. Mavi, siyah, yeşil ve kahverengi bu renkler ana temaları oluşturmaktadır. Göz rengi farklılığının oluşmasında bu renkler belirleyici olmaktadır. Göz rengi ameliyatı ile daha doğrusu lazer tedavisi ile göz rengini değiştirmek artık çağımızda olabildiğince mümkündür. Her ne kadar tehlikeli olduğu ifade edilse de birçok kişi ameliyat sonrası memnun kaldığını ve herhangi bir sorun yaşamadığını dile getirmektedir.

Göz Rengi Değiştirmede Kullanılan İki Yöntem

Günümüzde özellikle hanımlar bu konuda çok istekliler. Her toplumda popüler olan göz renkleri var. Bizim ülkemizde kahve ve siyah göz rengi çok yaygın olduğu için, mavi ve yeşil tonlarına yönelik bir ilgi var. İskandinav ülkeleri gibi mavi göz renginin toplumlarda neredeyse standart olduğu yerlerde bu durum tersine dönüyor, oralarda da kahve ve siyah tonlar çok daha fazla ilgi görüyor.

Kısacası, dünyanın bütün toplumlarında farklı göz rengine sahip olmak için ilgi ve talep var. Kozmetik dünyası da senelerdir bu eğilimin farkında elbette. Göz rengi değiştirme işlemlerinde kullanılan iki uygulamayı detaylı olarak inceleyelim:

Lazer Uygulaması

Türkiye’de birçok klinik ve hastanede bu işlemi uzman doktorlar ekibiyle birlikte yapılmaktadırlar.Güvendiğimiz ve önerdiğimiz doktorları size

Bu uygulama iris adı verilen renkli dokuya etki ederek uygulanır. Lazer ile irise etki ederek pigment sayısıyla oynanır ve böylece göz rengi değişikliği meydana gelmiş olur. Bu operasyonda önemli noktalardan biride hastanın göz rengini seçemeyecek oluşudur. Tabiki de var olan renkten daha açık bir renk oluşacak ama bu rengin tam olarak hangi renk olacağı konusunda kesin bir bilgi verilemez. Çünkü tam olarak hangi renk oluşacağı kestirilemez.

İşlemlerin detaylarına inecek olursak; Operasyon hastanın istediği taktirde genel ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Hastanın gözleri bir aparat yardımı ile açılır. Lazer ışını gözün iris denen bölgesiyle temas eder.20 saniye temas süresinden sonra ışın kesilir. Hasta uyandırılır ve işlem tamamlanmış olur.

Hekimler tarafından Lazer desteği ile irisin üst kısmında yer alan pigmentin ortadan kaldırılması ve tam manasıyla yok edilmesi oldukça kısa bir sürede gerçekleştiriliyor. Kahverengi pigmentin alınması ve yok edilmesi ile birlikte süreç tamamlanmıyor.

 

 

Yapay İris Yerleştirme İşlemi

Bu işlem yurt dışında yapıldığı gibi  Türkiye’de de   belli başlı kliniklerde uzman doktor ve ekipleri tarafından gerçekleştirilmektedir. Yani yana yana değişik ülkelerde doktor aramanıza gerek kalmamaktadır. Çünkü bizim doktorlarımızda oldukça başarılıdır. Bu işlemle hem göz rengi değişebilir hem de hasar almış olan irislerin yerine yeni irisler yerleştirilebilir. Bu operasyon alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmelidir. Ve belirli bir tecrübe gerektirmektedir. Lazer işlemine göre daha nadiren gerçekleştirilen bir uygulamadır. Genellikle lazer tercih edilmektedir. İşlem genel anestezi altında yapılır. Gerekli ölçüde kesiler açılır. Göz temizliği yapılır. Yapay irisin özellikleri kontrol edilir. Yapay iris doğal irisin önüne yerleştirilir. Böylece işlem tamamlanmış olur.

Yapılan her iki uygulamada da belirgin olarak göz rengi farklılıkları oluşur. Ancak net sonuç2-3 hafta içerisinde kendini göstermektedir.

Göz Rengi Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ameliyat için 18 yaşından büyük olmanız şart ve hatta en önemli detay bu.18 yaşından küçükler için birçok ameliyatın riskli olduğunu biliyoruz ve göz rengi ameliyatı da o riski taşıyan ameliyatlardan bir tanesidir. Yaş sınırını geçmiş olsanız da diğer tetkiklere takılabilirsiniz. En önemli kriter arasında  retina uygunluğu da göze çarpmaktadır. Retinamız bu ameliyata uygun değilse zaten bu işlemi gerçekleştiremeyiz.

Ameliyat Öncesi

Her ameliyat öncesinde olduğu gibi göz rengi ameliyatının öncesinde de birtakım hazırlıklar yapılmaktadır. Bu hazırlıklar doktor kontrolünde gerçekleşmektedir. İlk olarak gözün yapısı ve retinanın durumu inceleniyor daha sonrasında hekimle beraber göz rengi belirleniyor. Göz pigmentlerinde incelenmesinin ardından ameliyat hazırlıkları yavaş yavaş tamamlanıyor. Diğer ameliyatlara nazaran göz rengi değiştirme ameliyatlarımızın hazırlıkları daha kısa ve kolay sürüyor.

Ameliyat öncesinde doktorumuzun istediği tetkikleri yaptıktan sonra ameliyat sürecimiz başlıyor. Kolay bir ameliyat olmasına rağmen hazırlıklar ve süreçte her ameliyatta olduğu gibi çok hassas ve dikkatli davranmak büyük önem arz ediyor.

Ameliyat ve benzeri operasyonların öncesinde hastanın kullandığı ilaçları hekim ile paylaşması büyük önem taşmaktadır. Bu ilaçlar basit bir ağrı kesici dahi olsa ameliyata olumsuz etkide bulunma ihtimali vardır. Göz rengi operasyonu öncesinde eğer ilaç kullanıyor isek bu ilaçları kesinlikle 1 hafta öncesinde bırakmalıyız. Doktorumuzda zaten bunlar ile alakalı gerekli tedbirleri hatırlatacaktır.

Ameliyat Sonrası

Göz rengi ameliyatının sonrasında tabi ki hiç yan etki olmaz denilemez. Ama bu yan etkileri minimum derecede atlatmak mümkündür. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatlarda da hayati riskler vardır. Ameliyat sonrasında yan etkileri ve olası riskleri en az hasarla atlatabilmek için doktor tavsiyelerine mutlaka uyulmalı ve yapılmaması gereken davranışlardan mutlaka uzak durulmalıdır .Görülebilecek yan etkiler olarak ameliyat sonrası baş ağrısı ve görme problemlerini sayabiliriz. Bunların büyük çoğunluğu kısa bir süre sonra geçer ve tedavi edilebilir. Bunların yanında gözde batma hissi ve bulanık görmede yan etkiler arasında gösterilebilir. Görülebilecek komplikasyonları detaylı olarak inceleyelim:

Görme Bozuklukları

Bazı hastalarımızda bu durum geçici görme kaybı olarak karşımıza çıkmasına rağmen kalıcı görme bozukluğu gibi de bir risk mevcuttur. Ameliyatın, riskli bir ameliyat olduğunu hasta tarafına belirtmek çok önemlidir ve onam formu alınmalıdır. Bu yüzden operasyon öncesi tetkiklerin en doğru ve en sağlıklı şekilde yapılması gereklidir. Hastanın operasyona vereceği tepki, bu tetkikler ile birlikte daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Görme bozuklukları sorunu ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Erken teşhis ile birlikte bu sorunun tedavi edilmesi mümkündür ancak sorun ilerlediği takdirde tedavi durumu daha zor ve daha sıkıntılı bir hal durumunu alır.

Zorunlu Gözlük Kullanımı

Ameliyat sonrası yaşanacak görme bozuklukları nedeniyle zorunlu gözlük kullanımı gibi bir durum da söz konusu hale gelebiliyor. Görme bozukluklarının kısa vadeli ve uzun vadeli olabileceğini belirtmiştik. Kısa vadeli sorunlarda hastalık kendiliğinden tedavi ediliyor ve ortadan kalkıyor ancak uzun vadeli sorunlarda gözlük kullanmak durumunda kalabiliyorsunuz. Az önce de belirttiğimiz gibi ameliyat sonrası yaşayacağınız her türlü sorunda hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Yapılacak müdahalelerin kısa sürede yapılması ve tetkiklerin gerçekleştirilmesi bu süre zarfında büyük önem taşıyor. Gözlük kullanımı ile birlikte bozukluklar giderilebilir ancak bu sürenin bir hayli uzun olacağını da belirtmek gerekiyor.

Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

İyileşme sürecinin daha kısa ve sağlıklı olabilmesi için doktor tavsiyelerine mutlaka uymalı yukarıda da bahsettiğimiz üzere dikkat edilmesi gereken detaylara uymalıyız. Bu dikkat edeceğimiz hususları incelersek ilk olarak güneş ışınlarının altında uzunca süre kalmamamız gerekiyor. Hatta ilk başlarda güneş ışınlarından hiç etkilenmemiz gerekiyor. Çünkü operasyon sonrasında göz bölgesine güneş ışınlarının etkisi çok fazla oluyor. Operasyon sonrasında verilen ilaçların kullanılması da çok önemlidir. Göz çevresinin bakımı yapılmalıdır ama bu bakım steril ortamlarda profesyonelce olmalıdır. Göz damlası kullanılması da bu dönemde çok önemlidir. Hem gözün rahat nefes alması hem de oluşabilecek risklere karşılık bir koruma kalkanı görevi görmektedir. Düzenli olarak da hekimin istediği tarihlerde kontrollere gitmekte önemli noktalar arasındadır.

 

 

 

Sık Sorulan Soruları Yanıtlayalım

Bu tarz işlemlerden yani göz renginin değişebileceğinden bir çok kişi habersiz durumda. Ve bu işlemlerin varlıklarını öğrendiklerinde çoğunlukla ön yargılı şekilde karşılıyorlar. Kişilerin çevrelerinden duydukları bilgilerle ameliyat hakkında ki düşünceleri olumsuza yöneliyor.

Eğer bu işlemlerden herhangi birini uygulatmaya kesin kararlıysanız ya da işleyiş süreci ve metot hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yapacağınız şey şu olmalı: çevrenizdeki kişilerin yorumlarına bakmadan güvendiğiniz bir hekimle görüşüp tüm merak ettiğiniz ve aklınıza takılan soruları sormak ve onun yönlendirdiği şekilde hareket etmek.

Göz Rengi Zamanla Değişir mi Sorumuzu Yanıtlayalım

Bebeklik çağında yukarı da da belirtiğimiz üzere farklı olan iris rengi ilerleyen zamanda koyulaşabilir. Fakat yetişkinlik çağına gelmiş veyahut bebeklik döneminin belirli bir süre zarfı sonrasında göz renginin değişebilme ihtimali yoktur.. İki göz irisinin farklı renklerde olabilmesi durumu ise oluşabilmektedir. Hatta bu duruma heterokromi adı verilir. Nadiren görülen iki  göz renginin farklılıkları belirli bir travma sonrasın da ya da iltihaplanmadan kaynaklı olarak  meydana gelebilmektedir.

Peki Bu Uygulamalar Kalıcımı ?

Göz rengi değiştirme uygulamaları geri dönüşü olmayan işlemlerdir. İşlem sonrasında herhangi bir şekilde geriye yönelik değişim yapılmamaktadır. Kalıcı bir operasyondur. Bu yüzden operasyona kesin karar vermeniz ve bunun geri dönüşünün olmayacağını bilmeniz uygulamalara bunları kabullenerek başlamanız gerekmektedir.

Göz Rengi Değiştirme Uygulamaları, Ameliyat Fiyatları Ne Kadardır ?

Fiyat için herhangi bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Çünkü yapılacak işleme, işlemin niteliğine, kullanılacak malzemeden tutunda, ameliyat ortamına kadar her şey de fiyat değişiklik göstermektedir. En uygun klinikler ve fiyatlar için tarafımıza başvurabilirsiniz.

Göz Rengi Değiştirme Ameliyatının Zararları Nelerdir?

Lazer ve yapay iris uygulamaları, bireyin göz bebeklerine büyük ölçüde zarar verir. Genelde uzmanlar, göz rengi açtırma işlemini bireye mecbur kalmadıkça önermez. Çünkü bu ameliyat, oldukça risklidir. Bireyde görme kaybı, göz tansiyonu ve kalıcı körlük gibi zararlı hastalıklara neden olabilmektedir.

 

Göz Rengini Değiştiren İlaç Var Mı?

Göz rengini değiştiren damla, uzmanlar tarafından reçeteye yazılmış olmalıdır. Aksi durumda göz sağlığınız tehlikeye girebilir. Göz rengi değişiminde kullanılan damlalar, genelde göz de bulunan pigmentlerin sayısında artışların olmasını sağlayarak gözün daha kapalı bir ton yakalamasını sağlar. Bu damla, normal göz damlaları gibi kullanılır. Fakat kullanım talimatı doktor tavsiyesine göre yapılır.

 

Renkli Kontakt Lensler Hakkında Ne Düşünüyorsunuz ?

Sabah takıp akşam çıkardığımız yumuşak kontakt lenslerdir. Kuralına uyulduğunda zararsız ve sorunsuz bir yöntemdir. Makyajın bir parçası olarak yıllardır kullanılmaktadır. Önemli olan noktalar, bu lenslerin kontakt lens bakım ve kullanım kurallarına göre takılmasıdır.Lenslerin yıkanmış eller ile takılması, akşam çıkarılınca temiz solüsyona konulması, birkaç gün takılmayacaksa her gün solüsyonun değiştirilmesine dikkat edilmelidir. Hiç bir lens ile gece uyunmamalıdır.

Ayrıca kontakt lensler kişisel ürünlerdir, virüs ve bakteri taşıyabilirler. Başka bir bireyin taktığı lensleri takmak hepatit ve benzeri birçok virüs bulaşmasına sebep olabilirler. Kesinlikle başka birisinin gözüne takılmış lensler göze takılmamalıdır.Özellikle gençler merak edip arkadaşlarının lenslerin takmaya niyetlenebilir. Bu kesinlikle tehlikelidir. Ayrıca doktor ve optikçilerde deneme lensleri hep tek kullanımlıktır ve her hasta için yeni bir lens açılmalıdır. Bir işletmede size yeni açılmamış bir kontakt lens takılması önerilirse kesinlikle kabul etmemek gerekir.

Unutmayalım ki kuralına uygun olmayan kontakt lensler enfeksiyon hatta körlük riski taşıyabilirler. Bu nedenle ilk kez verilmeleri ve takipleri bir göz hekimi kontörlünde olmalıdır.

Kimler için Uygundur?

Her operasyonda olduğu gibi göz rengi ameliyatı öncesi de kişinin bu müdahale için yeterli olup olmadığı ya da belli başlı kriterleri sağlayıp sağlamadığı ele alınıyor ve buna göre karar veriliyor. Öncelikli olarak retina yapınızda bir inceleme yapılacak ve retina yapınızın bu operasyona uygun olduğuna karar verilirse diğer detaylar ele alınacaktır. Herhangi bir göz rahatsızlığınızın bulunmaması gerekiyor ve bununla birlikte enfeksiyon riski taşımamanız da büyük önem arz ediyor. Kronik hastalığın olmaması ve hastanın yaşının çok büyük olmaması da etkilidir. Çünkü belirli bir yaştan sonra hem cilt yapısı olsun hem kişinin genel tıbbi durumu olsun ameliyat için daha çok risk taşıyabilir. Ve en önemli kriterlerden biri de tabi ki 18 yaşını doldurmuş olmamız gerekiyor.

 

Türkiye’de Göz Rengi Değiştirme Ameliyatı İçin Başvurabileceğimiz Klinikler Ve Bu Ameliyatı Neden Türkiye’de Yaptırmalıyım?

Bu ameliyat teknikleri ve yöntemleri için Tükriyede güvenebileceğiniz birçok hastane de bu işlemi uygulatabilirsiniz. Alanında uzman birçok hekim ve ekibi tarafından kendinizi güvenli ellere emanet edenilirsiniz.Özellikle bu konuda tecrübe sahibi bir çok hekim var ve başarı yüzdeleri de çok fazla. Güvendiğimiz ve tercih ettiğimiz doktorları sizinle paylaşabiliriz. Bu konu hakkında bilgi ve detaylı hizmet için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık