Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

Jinekomasti Ameliyatı Nedir?

Jinekomasti ameliyatı, erkeklerde iyi huylu aşırı meme gelişimi durumlarında gerçekleştirilir. Yapılan çalışmalara göre her 3 erkekten birinde jinekomasti durumu söz konusudur. Jinekomasti durumu bebeklikte ve yaşlılık döneminde gözlenebilir. Bunun yanında en sık ergenlik döneminde ortaya çıkar.

Jinekomasti, sağlığa zararlı bir durum değildir. Ancak kişilerde sıkıntı ve utanma gibi durumlara neden olabilir. Kişilerde uzun süreli jinekomasti durumu varsa bu durumun kendi kendine sona ermesi mümkün olmaz. Bu gibi durumlarda medikal tedavi gereklidir. Gerekli olması halinde cerrahi müdahale de gerçekleştirilebilir.

Jinekomasti Nedenleri Nelerdir?

Jinekomasti durumu testosteron ve östrojen hormonlarının dengesizliği ya da düzensizliği durumlarında oluşur. Vücutta testosteron miktarı azalır ve buna karşılık östrojen miktarında artış meydana gelirse jinekomasti durumu söz konusu olabilir. Bu hormonal değişikliklerin çeşitli sebepleri olabilir. Bazı sebepler doğaldır ve altında başka bir neden bulunmaz. Diğer jinekomasti durumları ise farklı nedenlerle meydana gelebilir.

Doğal Hormon Değişiklikleri

Testosteron ve östrojen insanlarda cinsiyet özelliklerini kontrol etme özelliğine sahiptir. Testosteron hormonu, kas kütlesi ve vücut kılları gibi çeşitli erkeklik özelliklerinin belirlenmesine yardımcı olur. Östrojen ise meme büyümesi gibi dişilik özelliklerinin kontrol edilmesine yardımcı olur. Bilinenin aksine erkeklerde de bir miktar östrojen hormonu salgılanır. Erkekte östrojen testosteron dengesinin bozulması halinde jinekomasti meydana gelir.

Bebeklerde jinekomasti sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Erkek bebeklerin yarısından fazlası annelerinden kendilerine geçen östrojen sebebiyle büyük memeli bir şekilde doğabilirler. Şiş meme dokusu doğumun ardından iki üç hafta gibi bir sürede kendiliğinden azalır.

Ergenlikte jinekomasti bu dönemde meydana gelen hormon düzensizlikleri sebebiyle oluşur. Olguların büyük çoğunluğunda altı ay ile iki yıl içerisinde şişmiş meme dokularının kendiliğinden inmesi durumu söz konusu olur.

Erişkinlerde jinekomasti ise 50-69 yaş arasında gözlenir. Bu yaş grubunda olan dört erkekten birinde bu durum meydana gelir.

Uyuşturucu Madde ve Alkol Kullanımı

·         Amfetamin

·         Alkol

·         Marihuana

·         Eroin

·         Metadon gibi maddelerin kullanımı jinekomasti yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Jinekomastiye Neden Olan İlaçlar

Pek çok ilaç jinekomastiye sebep olabilir. Bunlar;

·         Kalsiyum kanal blokerleri gibi çeşitli kalp ilaçları

·         Prostat büyümesine engel olan veya prostat kanserinin tedavisinde tercih edilen anti androjen ilaçlar

·         Kemoterapiler

·         Anabolik steroidler ve androjenler

·         Bazı antibiyotikler ile ülser ilaçları

·         AIDS tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçlar

·         Trisiklik grubunda olan antidepresanlar

·         Çeşitli anksiyete ilaçları

Sağlık Problemleri

Pek çok sağlık problemi hormonların normal dengesini bozarak jinekomasti durumlarına neden olur. Bunlar;

·         Testisler, hipofiz bezi, adrenal gibi organlarda oluşan tümörler cinsiyet belirleyici hormonların dengesinin bozulmasına neden olabilir.

·         Klinefelter sendromu veya hipofiz yetersizliği durumu testosteron üretimlerinde bozulma durumlarına yol açan sağlık sorunlarına neden olabilir.

·         Hemodiyaliz hastalarında jinekomasti sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

·         Tiroid hormonunun fazla salgılanması jinekomasti durumuna neden olur.

·         Vücut aşırı az kaldığı zaman testosteron seviyesinde düşme meydana gelir. Ancak östrojen hormonu bu durumdan etkilenmez. Bu durumda jinekomasti gözlemlenir.

·         Karaciğerde meydana gelen problemlerde hormonlarda düzensizlik durumları söz konusu olur.

Bitkisel Ürünler

Sabunlarda, şampuanlarda veya losyonlarda yer alan lavanta, çay ağacı yağlarının içerdikleri düşük östrojenik aktiviteler sebebiyle jinekomasti durumları söz konusu olabilir.

Kimler Jinekomasti Riski Altındadır?

·         Karaciğer, böbrek veya tiroid hastalığı bulunanlar ile klinefelter sendromu olanlar

·         Ergenler

·         Atletik performansı yükseltmek adına androjen ve steroid kullananlar

·         Yaşlılar jinekomasti riski altındadır.

Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?

Memelerde;

·         Hassasiyet

·         Aşırı şişlik

·         Ağrı

·         Bir ya da iki meme ucundan sıvı gelmesi şeklinde farklı belirtiler ile kendini gösterebilir.

Jinekomasti Teşhisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Jinekomasti teşhisi için iki memenin de elle muayene edilmesi gerekir. Meme başının arka kısmında ele sert bir kitle gelir. Bu muayene bulgularının USG ile doğrulanması gerekir. Muayene ve USG bulguları tanı ve tedavinin planlanması için son derece önemlidir.

Jinekomasti Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Jinekomasti tedavi yapılmadan önce hastaların altta yatan başka bir hormon bozukluğu bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi gerekir. Kişiler eğer kendilerinde jinekomasti durumundan şüpheleniyorsa ilk önce endokrinoloji doktoruna gitmeleri gerekir.

Jinekomasti tedavi seçenekleri jinekomastinin tipine bağlı olarak farklılık gösterir. Jinekomastinin farklı pek çok sınıflandırması bulunur. Ergen bireylerde jinekomastinin gidişi ve tedaviye yanıt verme durumu Nydick sınıflandırması ile ölçülmektedir. Bu sınıflandırmada jinekomasti tipi, meme başındaki kahverengi halkanın altındaki glandüler doku disklerinin büyüklüklerine bağlı olarak belirlenir. Disk çapı 4 cm’den daha küçükse ergen bireylerde hastaların bilgilendirilmesi ve bu durumun kendiliğinden geçmesi daha doğru olur. Hastaların şikayetlerinin 4 seneden daha uzun olduğu veya hastayı rahatsız eden klinik bulguların artması halinde tedaviye başlama endikasyonu bulunur. Hastalarda bulunan diskler 4-6 cm aralığında olduğunda medikal tedavi uygulanması gerekir. Disk çapının 6 cm’den daha büyük olması halinde ise cerrahi müdahale yapılması önerilir.

Medikal tedaviler hastaların yaşına, tıbbi nedenlere, hormonal düzeye bağlıdır. Medikal tedavide kullanılan ilaçlar etkisini iki hafta gibi kısa bir sürede göstermeye başlar. İlaç kullanımında hastaların her ay takip edilmesi önemli bir konudur. Bir yıldan daha fazla jinekomasti sorunu olan kişilerde ilaç tedavileri fayda göstermeyecektir.

Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Jinekomasti için cerrahi müdahale en etkili ve kesin yöntem olması ile dikkat çeker. Nasıl bir işlem gerçekleştirileceği cerrahların yapmış olduğu incelemelerden sonra kararlaştırılır. Jinekomastinin farklı sınıflandırmalarına karşı müdahaleler de farklı olur.

Glandüler tip jinekomasti durumunda ser meme dokusu daha çok bulunur. Bu durumda cerrahi olarak bu sert dokunun çıkarılması gerekir.

Yağlı tip jinekomasti halinde yağ dokusu çok daha fazladır ve yalnızca liposakşın ile tedavi edilmesi mümkün olur.

Karışık tip jinekomasti durumunda glandüler doku ile yağ doku fazlalığı bulunur. Cerrahi müdahale ve liposakşın beraber uygulanır.

Başka bir sınıflandırma durumunda ise meme dokusunun büyüklüğü ile deri fazlalıklarının değerlendirilmesi işlemleri gerçekleştirilir. Cerrahi müdahalenin şekline göre bu işlem belirlenir.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

Jinekomasti ameliyatı sonrası, ameliyatın tekniğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Operasyon sırasında vaser ya da liposakşın tedavisi uygun görülürse iyileşme süreci de oldukça konforlu olur. Yağ dokusuna bağlı olarak jinekomasti oluşumunda vaser ile lazer liposakşın uygulamalarından sonra kişiler yaklaşık 3 hafta gibi bir sürenin sonunda etkili sonuçlar alacaktır. Bunun yanında pek çok aktivitenin de rahat bir şekilde yapılması mümkün olur.

Cerrahi müdahale yapılması gereken durumlarda operasyonlar çoğunlukla genel anestezi altında gerçekleştirilir. Bazen lokal anestezinin tercih edildiği durumlar da söz konusu olabilir. Kişiler operasyonun ardından aynı gün taburcu olabilirler. Genel anestezi nedeniyle kişilerin bir gün gözetim altında tutulduğu durumlar da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarla çok fazla karşılaşılmaz.

Türkiye’de Jinekomasti Ameliyatı

Türkiye’de jinekomasti ameliyatları son derece avantajlı olduğu için yurt dışından gelen pek çok kişi burada ameliyat olmayı tercih eder. Dövizin yüksek olması nedeniyle yurt dışından gelenler için jinekomasti ameliyatı son derece uygun fiyatlıdır. Bunun yanında işlemler her zaman uzman doktorlar tarafından ve donanımlı kliniklerde gerçekleştirilir. Türkiye’de jinekomasti ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık