Kaplamalar İçin Türkiye’nin En İyi Şehirleri

Kaplamalar İçin Türkiye’nin En İyi Şehirleri

Diş kaplama tedavisi ileri derecede doku kaybı bulunan kırık ve çürük dişler için tercih edilir. Diş kaplamaları hasar gören dişlerin eski işlevini ve estetik görünümlerini geri kazandırmak için gerçekleştirilir. Bu uygulamalar günümüzde son derece popüler olduğundan pek çok hastaya uygulanır. Kaplamalar doğal diş üzerine sabitlenebileceği gibi implant üstü sabit protez olarak da kullanılabilir.

Diş kaplamaları çoğunlukla dişlerin orijinal şeklini ve işlevlerini geri vermek amacıyla tercih edilir. Bu uygulamalar hasarlı dişleri yüzeyleri boyunca örtecektir ve bunun yanında kaplama işlemi de gerçekleştirilmiş olur. Kaplamaların esas amacı dişleri sağlamlaştırmak ve bunun yanında diş estetiklerini sağlamaktır.

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Uzun yıllar boyunca diş hekimliğinde farklı diş kaplama çeşitleri kullanılmıştır. Bu süreçte kaplamalar; boyutlarına, işlevlerine, bağlanma türlerine ve kullanılan malzemelere göre sınıflandırılır. Diş hekimleri diş kusurlarının tiplerine ve büyüklüğüne göre ve bunun yanında hastaların isteklerine ve beklentilerine bağlı olarak uygun kaplama türlerini seçer.

Protez hazırlama aşamasında tercih edilen malzemelerin estetik ve mekanik özellikleri seçimleri belirleyen önemli özellikler arasında yer alır.

Porselen Kaplama

Porselen diş kaplamaları esas olarak metal malzemelerden üretilen altyapı üzerine porselen kaynaştırılması ile elde edilir. Kaynaştırılan bu porselen sadece dişin ön yüzünü kaplayabileceği gibi görünen tüm yüzeyleri de kaplayabilir. Bu protezler çoğunlukla ağızda ön ve arka dişlerin kaplanma tedavilerinde güvenli bir şekilde kullanılır.

Metal Kaplama

Tam metal kaplama çoğunlukla titanyum, altın ya da nikel krom alaşımlarından elde edilen ürünlerdir. Estetik bir görünümü olmadığından çoğunlukla görünmeyecek alanlarda tercih edilir. Yani bu kaplamalar genellikle azı dişleri için kullanılır. Metal kaplamaların ana özellikleri, uzun süreli dayanıklı ve stabil bir yapısının olmasıdır. Bunun yanında metal kaplamalar kaplama çeşitleri içerisinde en uygun fiyatlı olanlarıdır.

Zirkonyum Kaplama

Tam seramik kaplama feldispat, zirkon, cam ya da alümina seramiği gibi malzemeler için kullanılarak hazırlanan ürünlerdir. Toplumda çoğunlukla zirkonyum diş kaplama ya da Emax ismi ile bilinen bu kaplamalar metal içermezler. Bu kaplamalar seramik malzemelerden üretildiği için ışık geçirgenlikleri doğal dişlere son derece yakındır. Bu sebeple çoğunlukla ön dişlerde kaplama tedavilerinde sıklıkla tercih edilirler.

Seramik kaplamalar metal kaplamalarda olduğu gibi kırılmalara karşı dirençli olmadığı için bu kaplamaların çok daha kalın bir şekilde hazırlanması önemlidir. Bu sebeple tam seramik kaplamalar için yeterli bir alan oluşturulması adına dişte bir miktar fazla aşındırma işlemi yapılmalıdır.

Geçici Kaplama Diş

Geçici kaplama diş kompozit, plastik ya da akrilik malzemelerden üretilir. Eskiden jaket diş olarak kullanılsa da günümüzde kalıcı protez olarak kullanılan malzemeler değillerdir. Sadece kısa süreli geçici kaplama tedavisinde kullanılan ürünlerdir.

Kaplama çeşitleri içerisinde tercih yapılırken hangi malzemelerin kullanılacağı; kaplamaların alacağı stres ve yüke, hangi dişin kaplanacağına, istenen estetik görünüme bağlı olarak değişiklik gösterir. Hasta ve hekim istişare ederek hangi malzemelerin kullanılacağına karar verebilirler.

Diş Kaplama Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Sabit protezler dolaylı olarak hazırlanan diş tedavi yöntemleri arasında yer alır. Bu nedenle kaplama yaptırmak için hastaların birkaç defa diş kliniğini ziyaret etmesi gerekir.

Ön Muayene

İlk muayenede diş hekimleri diş köklerinin tanısal olarak muayene işlemlerini gerçekleştirir. Gerekli olan hastalarda ön tedavi işlemleri de uygulanabilir. Kaplama işlemi gerçekleştirilecek olan dişlere ön tedavi uygulanması tedavi ücretlerinin artmasına sebebiyet verebilir.

Bu aşamada diş hekimleri dişlere soğuk bir sprey uygular ve dişlerin işlevselliklerinin test edilmesi sağlanır. Hastalar dişlerinde soğuk bir acı hissederlerse dişlerin sinirinin sağlam olduğu anlamına gelir. Röntgen muayenesi her zaman hastaların belli bir radyasyona maruz kalmasına neden olacağından bu uygulama yalnızca istisnai durumlarda yapılır. İlk randevuda diş hekimleri ihtiyaçları için uygun olan ve uygun olmayan kaplama çeşitlerini anlatır. Böylece hasta ve diş hekimleri kaplamalara beraber karar verebilirler. Ön muayene aşamasında diş hekimlerinin hastaların beklentilerini ve isteklerini anlaması son derece önemli bir konudur.

Dişlerin Ön Tedavisi

Dişlerin ön tedavisi aşamasında lokal anestezi uygulanarak diş hekimleri kaplamalar için en uygun temas yüzeylerini hazırlayana kadar minenin aşındırılması işlemi gerçekleştirilir. Sürtünme ısılarının azaltılması ve dişin yanmasının önlenmesi amacıyla dişlerin su ile soğutulması sağlanır.

Dişlerin Ölçümlerinin Alınması

Diş hekimlerinin dişleri şekillendirmesinin ardından dişlerin ölçüsünün alınması sağlanır. Bu sayede laboratuvarda hasta dişlerine uygun model elde edilebilir. Bunun yanında alt ve üst dişlerin birbirleri ile olan ilişkilerinin anlaşılabilmesi adına mum veya özel bir kaide ile diş izlerinin alınması sağlanır. Laboratuvarlarda elde edilen model ve izlenim ile yeni kaplamaların hazırlanması sağlanır.

Dişlerin laboratuvar ortamında hazırlanması aşamasında dişlerin ısısal değişkenliklere karşı korunması adına diş hekimleri için geçici kaplama hazırlanır. Bunların dişlere yapıştırılması işlemleri gerçekleştirilir. Yine bu aşamada diş hekimleri ve hastaların uygun diş renklerini beraber seçmesi gerekir.

Dişlerin Takılma Aşaması

Dişlerin laboratuvarlarda hazırlanmasının ardından diş hekimleri öncelikle geçici dişleri çıkaracaktır. Sonrasında daimi dişlerin takılması ve gerekli kontrollerin yapılması sağlanır. Diş renkleri ve formları detaylı bir şekilde incelenir ve gerekli düzeltmelerin yapılmasından sonra hekimler dişleri özel bir yapıştırıcı kullanarak yapıştırır. Bu sayede tekrar çıkması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

Kaplama Diş Sorunları Nelerdir?

Kaplama diş sorunları bu uygulamaya yaptıracak kişiler tarafından merak edilen bir konudur.

·         İyi bir şekilde üretilen ve kullanılan, bakımı düzenli bir şekilde yapılan kaplamalar dişler soru yaratmadan uzun yıllar rahatlıkla kullanılabilir. En sık karşılaşılan kaplama sorunlarından biri diş eti ile kaplama uyumunun zaman içerisinde bozulmasıdır.

·         Kaplamaların uygun bir şekilde adapte edilmemesi ve yüksekliğinin ayarlanmaması durumlarında veya diş gıcırdatma problemleri olan bireylerde porselen kaplama üzerindeki porselenlerin kopması durumları söz konusu olabilir.

·         Diş kaplamaları yeme, içme ile aşınmayacak kadar dayanıklıdır. Fakat insanların yaşlanması nedeniyle zamanla diş etlerinde ve ağız yapısında değişiklikler meydana gelir. Dişlerde çürüme sorunları yaşanır. Bunun gibi diğer diş sorunları nedeniyle kaplamaların ağız içerisindeki uyumlarında bozulmalar baş gösterir.

·         Diş kaplamaları çoğunlukla dişlerin aşırı doku harabiyetine uğramış olması nedeniyle tercih edilir. Bu nedenle de bu dişler oldukça zayıftır. Kanal tedavisi uygulanan dişler beslenemedikleri için zaman içerisinde su kaybetme ve kuruma sorunları meydana gelir. Bu tarz dişler nadir de olsa diş eti çizgilerinden kırılma gösterebilir.

Kaplama Dişlerin Ömürleri Ne Kadardır?

Kron ve köprü dayanıklılığı çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Kullanılan malzemeler ve hazırlanan protezlerin kalitesi kaplama diş ömründe büyük rol oynar. Bunun yanı sıra ısırma kapanışı, dişin mevcut durumu, kalem yeme gibi kötü alışkanlıklar, diş gıcırdatma, ağız hijyeni, mevcut boşluk koşulları, kaplanan dişlerin olası değişimleri, destek ve dayanak diş üzerindeki restorasyonlarda kaplama diş ömrünü etkileyen faktörler arasında yer alır.

Hazırlanan kaplama dişler en az 5 yıl en fazla ömür boyu ağızda kalabilir. Bunun yanında birinci sınıf olarak imal edilen protezlerin uzun süreler sorunsuz bir şekilde kullanımı mümkün olur.

Kaplama protezlerde yaşanan sorunlar neticesinde bu protezlerin değiştirilmesi durumları söz konusu olabilir. Bu sayede dişlerin daha fazla hasara karşı korunması da sağlanmış olur. Bu durum hastaların kaplama bakımlarına özen göstermesine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle uzun süreli kullanım için diş hekimlerinin düzenli olarak ziyaret edilmesi son derece önemlidir.

Diş Kaplama Uygulamaları Neden Yapılır?

Diş kaplama uygulamaları çoğunlukla estetik açıdan rahatsızlık veren bazı durumların tedavilerinde tercih edilir. Bu durumlar;

·         Sivri ya da anormal diş yapısı

·         Dişlerde kırık sorunlarının meydana gelmesi

·         Ortalamadan çok daha küçük olan diş yapısı

·         Beyazlatma işlemi ile düzeltilemeyen ciddi renk bozukluğu sorunları

·         Dişlerin arasında fazladan boşluk problemlerinin olmasıdır.

İnsanlar genellikle estetik kaplama yöntemleri ile daha güzel dişlere sahip olma açısından bu uygulamaları gerçekleştirir. Bu nedenle diş kaplama uygulamaları çoğunlukla estetik kayılar nedeniyle gerçekleştirilir. Renginde sararma olan, çatlak ya da kırık problemleri bulunan dişlere daha güzel bir görünüm kazandırmak amacıyla kaplama uygulamaları yapılabilir. Özellikle son yıllarda gülüş tasarımları çok daha fazla tercih edilen yöntemler arasında yer alır.

Genç Yaşlarda Kaplama Diş Yapılması Mümkün Mü?

Bazen diş kırıklarının olduğu zamanlarında diş kaplama uygulamalarının yapılması gerekebilir. Bu gibi durumlarda genç yaşta olan hastalar estetik kaplama yöntemleri arasından birini seçebilirler. Lamine kaplamalar yalnızca bir dişe uygulanabileceği gibi birden fazla dişe de rahatlıkla uygulanabilir. Genç yaşlarda daha çok lamine kaplamalar tercih edilmektedir. Zorunlu durumlar söz konusu olmadıkça estetik diş kaplamaların çok genç yaşlarda uygulanması doğru değildir.

Burada merak edilen bir diğer nokta da genç yaşlarda yapılan kaplamaların ileride değiştirilmesinin gerekli olup olmadığıdır. Diş kaplamalarının doğru bir şekilde uygulanması halinde çok uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanımı mümkün olur. Bunun yanında hastaların ağız ve diş sağlığını ihmal etmemesi de önemli konulardan biridir. Bu sayede estetik kaplama uygulamaları çok daha uzun süreler sorunsuz bir şekilde kullanılabilirler.

Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Diş kaplama avantajları fazla olduğu için günümüzde diş tedavilerinde sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır.

·         Diş kaplamaları diş görünümü nedeniyle meydana gelen özgüven eksikliği sorunlarının ortadan kaldırılmasını sağlar.

·         Gülüş tasarımı ile gerçekleştirilen estetik kaplama daha güzel bir gülüşe sahip olmaya yardımcı olur.

·         Diş eksikliğinin olması halinde köprü veya implant uygulamaları ile de işlem gerçekleştirilebilir.

·         Diş kaplamaları sayesinde hastaların çok daha beyaz dişlere sahip olması mümkün olur.

·         Ağızda bulunan dental implantları örttüğü için daha estetik bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur.

·         Bu yöntem sayesinde dişler çok daha simetrik bir görünüm kazanacaktır.

·         Kırık veya çürük olsa da kökü sağlam olan dişler bu yöntem sayesinde rahatlıkla kurtarılabilir.

Diş Kaplama Uygulamasından Sonra Bakım Nasıl Yapılmalıdır?

Uzman diş hekimlerinin gerçekleştirmiş olduğu diş kaplama uygulamaları son derece kısa sürelerde iyileşecektir. Bu uygulamalarda kaplamaların yerine yapıştırılmasının ardından anestezinin geçmesinden sonra hastalar normal şekillerde yiyip içebilirler.

Diş kaplamaları uygulandıktan hemen sonra hastalar biraz sert hissedebilirler. Birkaç gün normal yemek yeme ve fırçalama işlemlerinden sonra pürüzlü kısımların aşınması sağlanır. Aksi bir durum söz konusu olduğunda diş hekimleri bu yapıları düzeltebilirler.

Diş kaplaması yapıldıktan sonra diş kaplaması bakımı konusunda dikkatli olmak gerekir. Bu sayede kaplama ömürleri de çok daha uzun olacaktır. Diş hekimlerinin tavsiye ettiği bakım önerileri şu şekildedir;

·         Tüketilen yiyeceklerin ön dişler ile çiğnenmemesi gerekir. Sert yiyecekler tüketirken bunların arka dişler ile tüketilmesine özen gösterilmelidir.

·         Tırnak ya da kalem çiğneme gibi davranışlardan kaçınılmalıdır.

·         Dişlerini sıkma davranışı olan kişilerin ağız koruyucu, atel veya gece plağı kullanması gerekir.

·         Ürünlerin ambalajlarının açılmasında dişlerin kullanımından kaçınmak önemlidir.

·         Spor yaparken hastaların ağız koruyucu takmaları gerekir.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?

Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum kullanılarak gerçekleştirilen bir diş yüzeyini kaplama yöntemidir. Bu kaplama çeşidi çoğunlukla çürük dişlerin restore edilmesi amacıyla tercih edilir. Zirkonyum diş kaplama uygulamaları hastaların estetik bir gülümsemeye sahip olmasını da sağlar.

Zirkonyum Diş Kaplama Avantajları Nelerdir?

Zirkonyum diş kaplama avantajları olması nedeniyle sıklıkla kullanılan diş tedavi yöntemleri arasında yer alır.

·         Zirkonyum diş kaplamanın hassas ya da duyarlı bir yapısı yoktur. Bu sayede sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı son derece dayanıklı bir yapısı bulunur.

·         Zirkonyum kaplamalar kolay bir şekilde şekil alma özelliğine sahiptir. Bunun yanında kolaylıkla beyaz renge dönme özelliği de vardır.

·         Bu kaplamalar uzun ömürlüdür. Ağızda uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kalabilirler. Bu durumun herhangi bir zararı ya da yan etkisi bulunmaz.

·         Doğal görünümleri sayesinde doğal dişe benzer yapıları ile dikkat çekerler.

·         Metal içermemeleri ile sıklıkla tercih edilen kaplama türlerinden biridir.

Zirkonyum Diş Kaplamaların Dezavantajları Nelerdir?

Zirkonyum diş kaplama dezavantajları çok fazla değildir.

·         Bu kaplama türü metal içeren kaplamalara oranla çok daha pahalı olması ile dikkat çeker.

·         Zirkonyum diş kaplama yöntemi uzun diş boşlukları için tercih edilebilecek bir uygulama değildir.

Porselen Diş Kaplama Nedir?

Porselen diş kaplama, porselenden imal edilen ve diş yüzeyini kaplamak için kullanılan bir kaplama yöntemidir. Porselen diş kaplama uygulamaları hastaların estetik kaygılarının ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bunun yanında hastaların güzel ve özgüvenli bir görünüm kazanmasını sağlar.

Porselen Diş Kaplama Avantajları Nelerdir?

Porselen diş kaplama avantajları oldukça fazla olduğundan eskiden beri kullanılan yöntemler arasında yer alır. Bu yöntem diğer kaplama çeşitlerine göre çok daha doğal bir görünüm elde edilmesine yardımcı olur. Özellikle ön dişler için estetik bakımdan mükemmel sonuçların ortaya çıkmasını sağlar.

Porselen kaplamalar dişler için oldukça iyi bir koruma sağlar. İmplant yapılan dişlerin ağızda uyumunu artırma özelliği bulunur. Bunun yanında bu kaplama çeşitlerinin diş etleri için de herhangi bir zararı bulunmaz. Metal içerikli olan protezlerde olduğu gibi diş yüzeylerinde koyu çizgi durumları söz konusu olmayacaktır. Bunun yanında porselen kaplamalar son derece uzun ömürlü olma özelliğine de sahiptir.

Porselen Kaplama Dezavantajları

Porselen kaplama dezavantajı arasında en büyüğü kuvvetli ısırma durumlarına karşı dayanıklı olmamasıdır. Bunun yanı sıra porselen diş kaplamaları diğer yöntemlere göre daha az dayanıklıdır. Bu sebeple porselen kaplamalar çoğunlukla ön dişler için tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Hangi Diş Kaplaması Yaptırılmalıdır?

Diş kaplama işlemi yapılacak olan kişilerde hangi kaplama çeşidinin tercih edileceği zor bir süreçtir. Kaplamalarda dikkat edilmesi gereken önemli konular arasında kaplamanın uzun ömürlü olması yer alır. Kaplama ömürleri hastaların kullanımlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle hastaların hangi kaplama tekniğini seçeceği konusunda diş hekimleri yardımcı olacaktır. Diş kaplama uygulamaları sonrası dişteki çapraşıklık durumlarının giderilmesi için ortodontist muayenesi ile diş teli tedavilerine başlanması da mümkündür?

Türkiye’de Diş Kaplama Tedavileri En İyi Hangi Şehirlerde Yapılır?

Türkiye’de diş kalama tedavileri için en iyi şehirler Kuşadası, İzmir, Antalya ve İstanbul şeklindedir. Yurt dışından gelen kişiler buralarda uygun fiyatlara hem tatillerini yapabilir hem de diş kaplama tedavilerini olabilirler. Türkiye’de diş kaplama tedavileri ve uzman kliniklerle alakalı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık