Kalça Protezi Nedir?

Kalça Protezi Nedir?

Kalça protezi, kalça eklemi yüksek oranda kireçlenmiş ya da hasar görmüş durumda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bir nevi hasarlı eklemin değiştirilmesi olarak da bilinir. Kalça ameliyatları genelde orta yaş ve üzeri olan kişilerde gereksinim duyulur. Ancak ameliyatın yapılması için herhangi bir şekilde üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Gelişimsel kalça çıkığı durumlarında en etkili tedavi yöntemleridir ve 20-40 yaş aralığında sık görülen bir durumdur. Kalça protezinin sık olarak ihtiyaç duyulduğu hastalıklar aşağıdaki şekildedir;

·         Kalsifikasyonlar

·         Tümörler

·         Çocukluk çağında görülen hastalıklardan kaynaklı komplikasyonlar

·         Romatizmaya bağlı görülen hastalıklar

·         Kalça kırıkları ve kanamaları

Bu hastalıklardan şikayetçi kişiler kalça protezi ameliyatı yaptırarak tekrar sağlığına geri kavuşabilir. Fakat daha çok ameliyatsız çözüm önerisi sunulmaktadır. Cerrahi olmayan tedavilerde istenen başarı oranı sağlanmazsa o zaman kalça protezine başvurulur.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hastanın vücudunda mevcut bir enfeksiyon yoksa, örneğin idrar yolu enfeksiyonu ve boğaz enfeksiyonu gibi durum yaşamıyorsa önce kan örneği alınır. Sonrasında anestezi doktorundan onay alınır. Ameliyatın yapılmasına engel teşkil eden bir durum yoksa hasta ameliyat gününden bir gün önce hastaneye yatırılır. Kişide diyabet ve tansiyon problemleri varsa ameliyat olmasına engel değildir. Sadece bu hastalar yakından takip edilmelidir. Bununla birlikte sigara içen kişilerin sigarayı bırakması tavsiye edilir çünkü sigara enfeksiyon riskini arttırır.

Kalça protez ameliyatı belden uyuşturarak ya da genel anestezi altında yapılabilir. Cerrahin durumuna göre kalçadan 10-20 cm’lik kesi açılır. Bu aşamada kalçadan hasarlı kemik çıkarılarak yerine protez kalça takılır. Sonrasında diğer bölgeler dikilir. Operasyondan 4 saat sonra hasta ağızdan beslenebilir. Ameliyattan bir gün sonra hastalar yürümeye başlar. Bu aşamada yürüme yardımcıları giymeleri gerekir. Operasyondan sonra aşağıdaki kriterlere dikkat etmek gerekir;

·         2 ay boyunca bacak bacak üstüne atmaktan uzak durun.

·         Otururken öne eğilmeyin ve yerden bir şey almaya çalışmayın.

·         Dizlerinizi kalçaların üstünde kaldırmaya çalışmayın.

·         Mümkün mertebe alaturka tuvalete oturmaktan kaçının

·         Otururken ya da ayaktayken çok fazla öne eğilmeyin.

Kalça Protez Ameliyatından Sonra Nasıl Komplikasyon Oluşabilir?

Kalça protez ameliyatı sonrası komplikasyon görülmesi pek beklenmez, oldukça nadir yaşanan bir durumdur. En çok görülen komplikasyon da bacakta kan akışının azalması ile beraber damarlarda kan pıhtısının oluşmasıdır. Bunu önlemek adına ameliyat sonrasında kan sulandırıcı ilaç yazılır. Gerektiği durumda tedavi 20 gün devam eder. Ameliyattan sonra hareketsiz yaşamdan kaçınmak ve bolca yürüyüş yapmak komplikasyon görülme riskini de azaltacaktır. Bu aşamada kompresyon çorabı giymek de avantajlı olabilir.

Kalça protez ameliyatı sonrasında en korkulan durum enfeksiyondur. Enfeksiyon oluşması halinde protez değişikliği de olabilir. Ameliyattan sonra uzun süreli antibiyotik kullanmak gerekir. Alanında iyi cerrahlar tarafından steril ortamlarda uygulanan ameliyat başarı oranını %60 oranında etkiler. Bu sayede protezin kullanım ömrünün de uzun olması beklenir. Bazı kriterlere dikkat edilmesi gerekir. Örneğin protezde gevşeme yaşandığında hemen değiştirilmesi gerekir aksi taktirde gevşek protez kemik erimesine yol açabilir. Bu nedenle güvenilir cerrahlar tarafından operasyonun yapılması çok daha önemlidir.

Kalça Protezi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kalça protezi hakkında sık sorulan sorular aşağıdaki şekilde listelenmiştir.

Kalça protezi ameliyatı yaptıracak kişiler ne gibi sorunlar yaşar?

Kalça protezi taktırmak isteyen kişilerde en sık görülen şikayet şiddetli ağrıdır. İlk zamanlar sadece yürürken ortaya çıkan sorun ilerleyen günlerde oturma esnasında da yaşanır. Bunun yanı sıra topallık, hareket kısıtlılığı ve bacakta kısalma hissi görülen şikayetler arasındadır.

Kalça ameliyatı ertelenirse ne olur?

Kalça tedavisi için ameliyatsız çözümler de olabilir. Fitoterapi uygulamaları, ilaç ve kök hücre tedavileri bunlardan biridir. Kalça protezini ertelemek isteyen kişilere bu tedaviler uygulanabilir. Fakat tedavi geciktirildiği zaman dizdeki sorun büyüyeceği gibi bel ve sırt bölgelerinde de şiddetli ağrı ve omurilik kayması meydana gelebilir.

Kimlere kalça protez ameliyatı uygulanmaz?

Kalça protez ameliyatı şu kişilere uygulanmaz;

·         Kalça bölgesinde aktif bir enfeksiyon mevcutsa,

·         Kişide ciddi venöz yetmezliği varsa,

·         Kişinin kalça bölgesinde felç görünüyorsa,

·         Kişi nörolojik bir hastalığa sahipse

Kalça protezi ne kadar süre kullanılır?

Eğer tüm ihtiyaçlar karşılanırsa kalça protezi ömür boyu kullanılabilir. Protezin ömrünü belirleyen birçok etken bulunsa da en az 15 yıl kullanılması beklenir. Ancak bu sürenin 30 yıl ve daha fazla olması da mümkündür.

Kalça protezinden sonra yürüyebilir miyim?

Kalça protezinden sonra sağlıklı bir şekilde yürüme ve koşma gibi fiziksel aktiviteleri yapmanız 4 ayı bulabilir.

Ameliyattan ne zaman sonra banyo yapabilirim?

Ameliyattan 2 hafta sonrasında banyo yapabilirsiniz.

Türkiye’de Kalça Protezi Ameliyatı

Türkiye’de kalça protezi ameliyatı kişilerin sık tercih ettiği bir seçenektir. Çünkü ülkede tedavi maliyetleri hem uygun hem de doktorlar alanında uzmandır. Bu nedenle siz de uygun bütçeli ve güvenilir bir kalça protez ameliyatı yaptırmak isterseniz Türkiye’yi tercih edebilirsiniz. Bunun için bizden ücretsiz danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık