Diz Protezi Ameliyatı

Diz Protezi Ameliyatı

Diz protezi ameliyatı, ciddi şekilde etkilenen dizlerde meydana gelen ağrı durumlarını hafifletmeye ve diz fonksiyonlarının geri kazandırılmasına yardımcı olur. Diz eklemini değiştirme ameliyatında eklemdeki hasarlı kemik ve kıkırdakları giderilir. Protezi özel metal alaşımları ya da diğer bileşenlerle değiştirilmesi sağlanır. Diz eklemine uygulanan protez ameliyatlarının nedeni, diz ekleminde ağrısız hareket alanı sağlanarak, günlük yaşamın en üst düzeyde kalitesinin sağlanmasına yardımcı olmaktır.

Diz Protezi Kimlere Uygulanır?

Dizler için fizyoterapi yöntemleri, ilaçlar, egzersiz ağrı ve deformasyon olan hastalara uygulanır. Fakat bu işlemler sonucunda ağrının kaybolmaması, yürüme, günlük hayatta merdiven çıkma gibi aktiviteler sınırlanır. Bu durumda eklem kıkırdağının ciddi bir şekilde zarar gördüğü anlaşılmış olur. Diz protezi ameliyatı çoğunlukla 65 yaşın üzerindeki kişiler için önerilir. Romatoid artrit gizi romatizmal hastalıklarda, protez çok daha erken yaşlarda gerçekleştirilebilir.

Diz Protezi Hangi Hastalıklarda Gerçekleştirilir?

Çeşitli sebeplerden ötürü diz eklemlerinde dejenerasyon sorunları meydana gelebilir. Diz eklemlerinin kalsifikasyonuna gonartroz adı verilir. Gonartrozun çoğu, yaşla birlikte meydana gelir. Fazla kilo da dejenerasyonun artmasına neden olur. Diz ekleminin dejenerasyonu menisküsün yırtılmaları, operasyonları, yaralanmaları ve operasyonları, bulaşıcı hastalıklar, travmatik kıkırdak lezyonları sebebi ile meydana gelebilir. Diz protezi operasyonu, diz ekleminde ciddi hastalıkları olan kişilere uygulanabilir. Diz ekleminde aktif bir enfeksiyon varsa diz protezi işlemi yapılmaz.

Diz Protezi Tedavi Aşamaları Nelerdir?

Diz protezi, ilk olarak protez dışı tedavi seçeneklerini kullanamayan hastalara uygulanacak ve kendileri için yararlı olacak bir aşama olması önemlidir. Diz röntgenine bakıldığında her şey yolunda görülebilir. Operasyona karar verildikten sonra hastalar anesteziye hazırlanır.

Operasyondan önce kişilerde diş çürüğü, yara ya da başka bir enfeksiyon varlığının dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Bu gibi durumlar varsa diz protezi ameliyatından önce bu durumların tedavi edilmesi gerekir. Operasyonlar genel anestezi ya da lokal anestezi altında rahatlıkla gerçekleştirilebilir. Ameliyat süresi hastalara bağlı olarak değişmekle birlikte genelde 1 saat kadar sürer. Kişiler ertesi gün koltuk değneği yardımı ile kişisel ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilir.

Diz Protezi ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Cerrahi tedavi işleminde erken ya da geç dönemde diz protezi ameliyatı riskleri bulunur. Her operasyonda anestezi ile ilişkili riskler bulunur. Bunun yanında, cerrahi alanda kullanım sırasında bu alanda geçici olarak ya da kalıcı kan damarı ve sinir yaralanmaları durumu meydana gelebilir.

Ameliyattan sonra erken ve geç dönem komplikasyonları içerisinde enfeksiyonlar da bulunur. Bu durum protezin hayatta kalmasını engelleyen en önemli komplikasyonlardır. Ameliyattan önce enfeksiyon durumlarına dikkat edilmelidir. Yaranın dikkatli bir şekilde bakımı ile bu durumların önüne geçilir. Protez gevşemesi durumu da geç komplikasyon durumlarından biridir. Gevşeme durumlarını önlemek için hastaların kilo vermesi ve düzenli bir şekilde egzersiz yapmaları önemli bir konudur.

Diz Protezi Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?

Diz ameliyatı işlemi, diz kemiklerinin hasarlı kısımlarının çıkarılması ile gerçekleştirilir. Metal ve plastik implantlar uygun doğrultuda diz yüzeyine tutturulup kaplama işlemi gerçekleştirilir. Diz ameliyatı operasyonu sırasında gerçekleştirilen işlemler;

·         Bu işlemde el ya da kola küçük bir kanül yerleştirilir. Bu kanül ameliyat sırasında antibiyotik ve diğer ilaçların verilmesi için kullanılır.

·         Ağrı kesici etkisini vereye başladıktan sonra diz özel bir çözelti ile sterilize edilir.

·         Diz eklemenin yüzeylerinin kaplama işlemi çoğunlukla 1 saat kadar sürer.

·         İmplantların kemiklere tutturulması işlemi gerçekleştirilir. Diz fonksiyonunun sağlanması için dizi çevreleyen bağların ayarlanması önemlidir.

·         İlk önce geçici protez uygulaması yapılır. Uygun görülmesi durumunda asıl protez takılma işlemi yapılır.

·         İmplantların uygunluğundan ve işlevinden memnun kalınması durumunda kesinin kapatılması sağlanır.

·         Vücuttan doğal sıvıların çıkarılması için bu yaraya özel bir dren yerleştirilmesi gerekir.

·         Steril bir pansuman uygulaması yapılır. Kasıktan ayağa kadar elastik bandaj işlemleri gerçekleştirilir.

·         Anestezinin etkisinin geçmeye başladıktan sonra kişiler normal odaya alınır. Bu dönem dizler birkaç gün hassas kalır.

Tüm diz protezi ameliyatı işlemlerinde hastalar doktor ve hemşire gözetiminde olur.

Diz ekleminin yapısı diğer eklemler ile karşılaştırıldığında daha karmaşıktır. Patella, tibia, femur isimli üç ana kemikten oluşan eklemin hareket açıklıkları oldukça fazladır. Bu kemikler, kıkırdak doku ile korunur. Eklemdeki kan akışının bozulması ya da iltihaplı hastalıkların diz eklemlerini tutması, kireçlenme gibi sorunlar diz ekleminde bulunan kıkırdak dokusunun yıpranmasına ve yapısının bozulmasına sebep olur. Zaman içerisinde bu sorunlar ilerler. Bu sorunların en kesin çözümü ise diz protezi tedavisidir.

Diz protezi ameliyatı diz ekleminde kireçlenen bölgelerin temizlenmesi ve aşınan kemiklerin çıkarılarak yerine özel malzemelerden oluşturulan protezlerin yerleştirilmesi işlemidir. Diz protezi ameliyatı çoğunlukla ileri derecede kireçlenme sorunu yaşayan, diz eklemi ileri derecede deforme olan ve diğer tedavi yöntemlerinin fayda sağlamadığı hastalara uygulanır.

İlaç, enjeksiyon, fizik tedavi uygulamalarının iyileştirme sağlamadığı ileri yaşlardaki hastalara tercihe bağlı olarak cerrahi müdahale olan diz protezi tedavisi uygulanır. Diz protezinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için;

·         Ameliyat süreci

·         Doktor seçimi ve ameliyat planlaması

·         Ameliyat sonrasındaki iyileşme süreçleri oldukça önemlidir.

Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?

Son zamanlarda tıp alanında gerçekleştirilen çalışmaların çoğalması ve teknolojinin gelişmesi; diz protezi ameliyatlarında hem doktor hem de hasta için oldukça konforlu bir süreçtir. Diz protezi ameliyatı planlaması işleminde tercih edilen protez türü ile boyutu, ameliyatta hastaların diz eklemine yerleştirilir.

Açık ameliyat ile gerçekleştirilen diz protezi ameliyatında ilk önce eklemdeki iltihaplı dokuların temizlenmesi sağlanır. Diz protezinin eklem içerisine yerleştirilmesinin ardından uygulama alanı sorun oluşturmayacak şekilde kapatılır.

Diz protezi ameliyatını uygulayacak doktor seçimi ameliyatın başarısını etkileyen faktörler arasında yer alır. Ameliyat öncesinde tecrübeli ve uzman bir cerraha başvurmak önemlidir.

Diz Protezi Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diz protezi uygulaması sonrası hastaların dikkat etmesi gereken çeşitli konular bulunur. Bunlar;

·         Herhangi bir enfeksiyona maruz kalınması halinde mutlaka doktora başvurmak gerekir.

·         Diş kontrolleri ile tedavilerinin aksatılmamasına özen gösterilmesi gerekir.

·         Yaşam alanlarında düşme riskine neden olacak durumların arındırılması gerekir. Halı, sehpa gibi eşyalar düşme riskine neden olamayacak şekilde konumlandırılması önemlidir.

·         Bunun yanında hastaların ağır spor yapmaktan kaçınması gerekir.

·         Diz eklemini zorlayacak uzun yürüyüş, tırmanma, atlama durumlarından kaçınılması gerekir.

·         Diz eklemlerinin çarpma, düşme, kaza gibi travmalardan korunması önemlidir

·         Diz protezi ameliyattan sonra kemik ve kas sağlığının korunması önemlidir. Beslenme düzeni kemik sağlığının güçlenmesine yönelik olmalıdır.

·         Doktorların önermiş olduğu egzersiz programlarının aksatılmaması önemlidir.

Diz protezi ameliyatı işleminden sonra hastaların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi gerekir. Ağrı hissi ve hareket kısıtlılığı problemlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Bu sebeple ameliyat sonrasında çeşitli konulara dikkat edilmesi gerekir.

Türkiye’de Diz Protezi Ameliyatı

Türkiye’de diz protezi ameliyatı oldukça popüler bir şekilde gerçekleştirilir. Bu işlemler Türkiye’de son derece popülerdir. Türkiye sağlık turizmi açısından son derece gelişmiştir. Türkiye’de diz protezi işlemlerinin bu kadar uygun fiyatlı olmasının nedeni dövizin yüksek olmasından kaynaklanır. Bunun yanında gerçekleştirilen cerrahi işlemlerin başarı oranları da oldukça yüksektir. Günümüzde pek çok kişi Türkiye’de bu ameliyatı olmayı tercih eder. Türkiye’de diz protezi ameliyatı ile ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık