Türkiye’nin En İyi Diş Hekimi Nasıl Bulunur? Diş Tedavi Fiyatları

Türkiye’nin En İyi Diş Hekimi Nasıl Bulunur? Diş Tedavi Fiyatları


Diş hekimi seçimlerinde dikkatli olmak oldukça önemli bir konudur. Restoratif diş tedavileri, dişin sert dokularını ilgilendiren, bakteri kaynaklı veya bakteri olmadan gelişen rahatsızlıkların veya mevcut estetik sorunların teşhis, takip ve tedavilerini yapan uzmanlık dalına verilen isimdir. Tedavi esnasında hastaların şikayetlerinin giderilmesinin yanı sıra kaybedilen fonksiyon ve estetiğin tekrardan kazandırılması bu uzmanlık alanında gerçekleştirilir. Restoratif diş tedavisi ana bilim dalı bilimsel gelişmeler doğrultusunda yeni cihazlar, yeni malzemeler, yeni tedavi yöntemlerinin kullanılması ile her zaman güncel ve kaliteli sağlık hizmetleri sunar.


Restoratif diş tedavisi ile erken dönemde çürük teşhisi ve tedavi planlanması, dentin hassasiyeti için gerçekleştirilen tedaviler, konservatif tedavi yaklaşımları, vital pulpa tedavisi, inley ve onley restorasyonlar, direkt kompozit uygulamalar, gülüş tasarımı, diş beyazlatma uygulamaları, lamine restorasyonları gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra engelli bireylerin, yaşlı ve onkoloji hastalarının diş problemlerinin teşhis ve tedavileri de gerçekleştirilir.


Diş Çürüğü Sebepleri Nelerdir?


Diş çürüğü, dişin sert dokusu olarak isimlendirilen mine ve onun altında bulunan dentin, bazen de kök yüzeylerini örten sert dokuların yıkılması şeklinde ifade edilebilir. Genellikle karbonhidrat içerikli olan yiyeceklerin, kek, çikolata gibi gıdaların, kola ve türevi şekerli gazlı içeceklerin diş yüzeylerine uzun süre temas etmesi ile oluşan bir durumdur. 


Diş çürüğünün farklı aşamaları bulunur. Bu aşamaların her biri farklı belirtiler ve riskler barındırır. Çürüme ile meydana gelen çok az semptom bulunur. Boyutları ilerledikçe ve çürükler büyüdükçe, şeker yanında sıcak ve soğuk gıdalara karşı duyarlılıkların artması durumları söz konusu olur. Bazen diş çürüklerinin sürekli olarak ağrı durumlarına sebep olduğu da görülmektedir. Diş çürükleri tedavisi gerçekleştirilmediğinde çürükler sinire ulaştığından dişin enfekte olma durumu söz konusu olur. Dişte meydana gelen enfeksiyonlar şiddetli ağrı, ateş, yüz şişmesi gibi durumlara neden olabileceği gibi apse durumları da söz konusu olabilir. İlerleyen dönemlerde diş çürüklerine hala müdahale edilmemesi halinde bu durum kanal tedavileri ya da dişin çekilmesini gerektirebilir.


Diş çürüklerinin önlenmesi için dişlerin etkin olarak günde iki defa fırçalanması önemlidir. Diş hekimleri tarafından önerilen doğru diş fırçaları ve diş macunu kullanılmalıdır. Bunun yanında diş ipi ve ağız gargarası ile düzenli bakım yapılması ve altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmesi son derece önemlidir.


Kompozit Dolgu Nedir?


Kompozit dolgu içerisinde farklı organik ve inorganik maddeler bulunur. Diş renginde olması nedeniyle beyaz dolgu ismi ile de bilinir. Kompozit dolguların çiğneme basınçlarına karşı dayanıklı olma özelliği vardır Aşınmaya dirençli olmasının yanında diş rengine yakın olması nedeniyle hem ön hem de arka dişlerde rahatlıkla uygulanabilir. 


Kompozit dolguların en önemli avantajları estetik görünümlere sahip olmalarıdır. Bu dolgular dişlere iyi bir şekilde bağlandığından diş dokularını destekler ve kırılma, sıcaklık geçmesi gibi durumlara engel olur. Kompozit, yalnızca çürükleri restore etmek için kullanılmaz. Bunun yanında dişlerin renk ve biçimlerini değiştirerek kozmetik etkiler için de rahatlıkla kullanılabilir. Kompozit dolguların dezavantajı ise işlemden sonra dişlerde duyarlılık durumlarının söz konusu olmasıdır. Dolgu renkleri çay, kahve gibi boyayıcı yiyecekler nedeniyle hafif bir şekilde değişebilir. 


Kompozit Dolgu Nasıl Yapılır?


Kompozit dolgular çürük diş dokularının çıkarılmasının ardından meydana gelen boşluğa tabakalı bir şekilde yerleştirilmesi ve tüm tabakaların özel bir ışık ile sertleştirilmesi yardımıyla gerçekleştirilir. İşlemin bitmesinden sonra kompozit dolgular dişe göre şekillenip düzenlenirler. Kompozit dolguların ağız içerisinde kalma süreleri 7-10 yıl arasında değişiklik gösterir. Kompozit dolgular sayesinde ön dişlerde meydana gelen büyük kayıpların restore edilmesi mümkün olur. Hastaların ısırma sırasında dikkatli olmaları bu restorasyonların ömrünü uzatacaktır. Aşınma sebebiyle restore edilen dişlerde dikkat edilmesi gereken konu ise çok sert olmayan diş fırçalarının tercih edilmesidir. 


Amalgam Dolgu Nedir?


Amalgam dolgu gümüş dolgu ismi ile de bilinir. Bu dolgular gümüş, bakır, civa ve kalayın karıştırılması ile elde edilir. Karışımın yaklaşık %50’sini meydana getiren cıva metallerin birbirine bağlanmasını ve dayanıklı bir dolgu malzemesi elde edilmesini sağlar. Amalgam dolgular uzun yıllardır geliştirilerek kullanılmaya devam etmektedir. Bu dolgular pek çok dişin korunarak ağızda kalmasına yardımcı olur. Amalgam dolgular güçlü ve mekanik özellikleri ile dikkat çekerler. Uzun ömürlü, dayanıklı, uygulaması kolay, diğer restorasyon seçeneklerine göre düşük maliyetli tedaviler olma özelliğine sahiptir.


Amalgam Dolgu İçerisindeki Cıva Zararlı Mı?


Serbest halde olan cıva, beyinde bulunan sinir hücrelerini etkileyip Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara sebebiyet verebilir. Amalgam dolgu içerisinde cıva bulunması, bu restorasyon çeşidinin insan sağlığına etkisi konusunda hassasiyetlere sebebiyet vermiştir. Amalgam dolgular içerisinde bulunan cıva diğer metaller ile birleştiği zaman kimyasal yapısı değişir ve zararsız hale gelir. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağız içerisinde açığa çıkan cıva miktarı hava, su ve balık tüketimi ile vücuda alınan cıva miktarından çok daha düşüktür.


Amalgam restorasyonlarda en fazla cıva salınımı bu dolguların sökülmesi sırasında gerçekleşir. Kliniklerde amalgam dolguların bu dezavantajlarının giderilmesi için güçlü emiciler kullanılır. Atık depolama sistemleri ile amalgamın çevreye olan etkilerinin de en aza indirilmesi sağlanır. 


Amalgam dolgu sonrası kısa bir süre sıcak soğuk duyarlılığı meydana gelebilir. Nadir olsa da bazı kişilerde ağızda çeşitli metallerin bulunması veya çatal gibi başka bir metal girmesi halinde elektriklenme nedeniyle hassasiyet durumları söz konusu olabilir. 


İnley ve Onley Dolgular


Diş harabiyetinin fazla olması halinde gerçekleştirilen klasik dolguların komşu dişler ile temasının iyi bir şekilde sağlanması oldukça zordur. Kimi zaman ise neredeyse imkansızdır. Böyle dolgular ile yiyeceklerin iki diş arasına sıkışması, kişiler için rahatsız edicidir. Bunun yanında diş eti sağlığının bozulmasına da sebep olur. 


İnley ve onley restorasyon hastalıklı çürük diş dokusunun çıkarılmasından sonra oluşan boşlukların laboratuvar ortamlarında üretilen restorasyonlar ile doldurulmasıdır. Bu dolgular hastalıklı olan dişlerin korunması ve restorasyonuna önemli katkılar sağlaması ile dikkat çeker. İnley ve onley dolgular tamamen hastalara özel ve dişte ölçü alınarak gerçekleştirilen uygulamalardır. Bu dolgular, klasik dolgu yöntemi ile restore edilemeyen fakat diş dokularını minimum seviyelerde kaldırarak konservatif tedavi yapılması nedeniyle dişe kaplama yapılmasının istenmediği durumlarda en iyi çözüm olması ile dikkat çeker. 


Lamine Veneer Restorasyon


Lamine veneer restorasyon mine defektlerinde, dişler arasındaki boşluk olması halinde, diş renklenmelerinde, eğilmiş ve aşınmış dişlerde, pulpa boyutlarının büyük olduğu genç hastalarda, kron kaplamalara alternatif olarak tercih edilir. Özellikle ön grupta bulunan dişlerde az miktarlarda diş kesimi ile gerçekleştirilen estetik restorasyon işlemleridir. Lamine veneer estetik restorasyon sayesinde ön dişler hızlı ve güvenilir bir şekilde düzeltilebilir. Kompozit ve seramik olarak iki farklı lamine çeşidi vardır. 
Porselen lamine diş yapısına kimyasal olarak bağlanan seramikten üretilen malzemelerdir. Bu restorasyon özellikle estetik tedavilerde kullanılır. Kompozit lamine veneer ön grupta bulunan diş yüzeylerine özel yapıştırıcılar ile kompozit dolgu eklenerek diş hekimleri tarafından istenilen şekillendirmeler yapılarak bozuk diş görüntülerinin daha estetik hale getirilmesi sağlanır.


Lamine Veneer Hangi Durumlarda Uygulanır?


•    Kötü kullanım sebebiyle yıpranan, bir kaza sırasında çizilen ya da kırılan dişlerde lamine veneer tedavi yöntemi tercih edilebilir. Dişlerde küçük bir çizik olması halinde kompozit ya da lamine kaplamalar tercih edilebilir. Tek bir dişin zedelenmesi durumunda diğer dişlerin renkleri ile uyumlu doğal görünümlü porselen lamine veneer ile tedavi gerçekleştirilir. 
•    Geçirilen bir hastalık nedeniyle lekelenen ya da çok fazla sigara, çay, kahve tüketimi sebebiyle rengini kaybeden dişler, beyazlatma yöntemleri ile tedavi edilemediklerinde lamine diş kaplama uygulaması tercih edilebilir. 
•    Dişler arasında meydana gelen boşluklar lamine veneer ile kolay bir şekilde kapatılarak estetik gülüş tasarımı elde edilir. 
•    Çapraşık dişlerin tedavi edilmesinde ilk önce ortodontik tedaviler önerilir. Fakat ortodonti uzun dönemli bir tedavi yöntemi olduğu için aşırı çarpık olmayan dişlerin tedavi edilmesi için lamine veneer yöntemi tercih edilebilir. Lamine veneer dişlerin ön kısımlarına yapıştırılarak estetik ve mükemmel gülümsemeler sağlanır. 
Lamine veneer kompozit dolgular ile ya da bilgisayar destekli olan CAD-CAM sistemleri ile yapılabilir. Aynı gün içerisinde tedavilerin tamamlanması mümkün olur. Porselen lamine veneer laboratuvar ortamında üretilirse tedavinin tamamlanması 4-7 gün arasında farklılık gösterir.


Gülüş Tasarımı


İnsanlar üzerinde iyi bir etki sağlayan gülümsemeye sahip olmak herkes tarafından istenir. İdeal gülüşün tanımlanması bireyler ve kültürlere göre farklılık gösterse de dünya genelinde simetrik, beyaz ve sağlıklı dişlerden meydana gelen gülümseme olarak kabul edilebilir. Gülüş tasarımı bilim ve sanatın bir arada sürdürüldüğü bir alandır. Muayene esnasında hastalardan toplanan veriler, teşhis modelleri ve bunun yanında bilimsel ölçümlerle sağlanır. 


Başarılı, fonksiyonel ve sağlıklı gülüş tasarımı elde etmek adına gülüş tasarımı esnasında unutulmaması gereken önemli noktalardan biri de gülmenin kemikler, kaslar, diş etleri, eklemler gibi pek çok yapının birbiri ile ilişkisi sonucunda meydana geldiğidir. Gülümseme farklı dokuları ilgilendiren bir konu olduğu için ideal bir gülüşün elde edilmesi periodontal tedavi, ortodonti, cerrahi, kozmetik diş hekimliğini barındıran multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. 


Diş Beyazlatma Uygulamaları


Yapısal ya da çevresel etkenlerle renklenen dişlerin, çeşitli materyaller kullanılarak beyazlatma işlemleri uygulanabilir. Beyazlatılmış olan dişler ile son derece sağlıklı gülüşlere sahip olmak mümkün olur. Bu tedaviler çoğunlukla diş gelişimini tamamlamış olan genç ve erişkin hastalara uygulanabilir. Diş hassasiyeti gibi problemlerin yaşanmaması adına sağlıklı ağızlarda diş beyazlatma uygulamalarının gerçekleştirilmesi uygun olacaktır. Bu sebeple diş beyazlatma işlemi öncesi hastaların diğer diş tedavilerinin tamamlanması son derece önemlidir. Beyazlığını yitirmiş ya da yitirmeye devam eden dişlerde renk açma başarıları son derece iyidir. 


Dişler Beyazlatıldıktan Sonra Eski Haline Döner Mi?


Diş beyazlatma uygulaması yapılan dişler eski halinden çok daha iyi ve beyaz görünüme kavuşur. Tedavi ömrü hastalara göre değişiklik gösterir. Hastaların yiyip içtikleri gıdalar beyazlatılan dişlerin ömrünü etkilemektedir. Renklendirici gıdalara çay ve kahve örnek olarak gösterilebilir. Bu gıdaların en az düzeyde tüketimine özen gösterilmelidir. Bunun yanında ağız bakımının aksatılmaması da son derece önemlidir. Renklenmelere bağlı olarak yılda bir kez olacak şekilde ekstra tedavilere ihtiyaç duyulabilir. 


Diş Beyazlatma İşlemleri Nasıl Gerçekleştirilir?


Çeşitli diş beyazlatma işlemlerini gerçekleştirmek mümkündür. Ofiste beyazlatma işlemi bu uygulamalardan biridir. Bu tip beyazlatma işleminde yoğun olarak jel kullanılır. Ofis tipi beyazlatmalarda tek seansta iki üç setlik işlemler ile diş renginin açılması mümkün olur. Ofis tipi diş beyazlatma ile son derece başarılı sonuçların elde edilmesi mümkün olur. 


Diş beyazlatma işlemi yapılmadan önce diş taşlarının temizlenmesi sağlanır. Uygulama öncesinde kişilerin dişleri izole edilir. Diş etlerine de koruyucu jel uygulamaları gerçekleştirilir. Ardından diş yüzeylerine beyazlatıcı jel uygulaması yapılır. Gerekli olması halinde beyazlatma işlemlerinin belirli aralıklarla iki ya da üç seans sürmesi durumları söz konusu olabilir. Diş üzerindeki jeller temizlendikten sonra aradaki farkı anlamak mümkündür. Beyazlatma işlemlerinin tam olarak görülmesi için hastaların 24 saat beklemesi gerekir. Bu yöntem sayesinde dişler bir saat gibi kısa sürede beyazlatılabilir. 


Evde diş beyazlatma işlemi ikinci diş beyazlatma yöntemidir. Diş hekimlere tarafından hastalara özel beyazlatma plağı hazırlanır. Beyazlatıcı ilaçların belirli sürelerde kullanımı ile dişlerin iki üç ton beyazlaması mümkün olur. Diş rengine bağlı olarak hastaların hastalara ev ve ofis tipi diş beyazlatma işlemleri kombine bir şekilde gerçekleştirilebilir.


Bilgisayar Destekli CAD-CAM Restorasyonlar


Estetik kaygılar ile gerçekleştirilen diş tedavilerinin kısa sürede yapılmasına olanak sağlayan bilgisayar destekli sistemler tercih edilir. Lamine uygulaması, porselen dolgu, tam seramik köprü uygulamaları gibi estetik diş tedavileri bu yöntem ile tek bir seansta tamamlanabilir. Diş kesildikten sonra dijital kameralar ile alınan görüntüler dijital ortamlara 3D olarak aktarılır. 


Hekim ve hastalar yeni diş görünüşünü bilgisayar ortamında rahat bir şekilde değerlendirebilirler. Bu sürenin sonunda yeni dişler cihaz tarafından özel porselen bloklardan kazınma işlemi ile hazırlanır. Bu şekilde estetik diş çözümlerine, prova yapmadan, ölçü alımı nedeniyle bulantı ve hassasiyet problemi yaşamadan bir günde ulaşılması mümkün olur. Bu sistem ile yapılan porselenlerin yapısında metal malzeme bulunmaz. Bunun yanında ışık geçirgenliği sayesinde doğal dişlere benzer estetik özellikler elde edilir.


Diş Aşınma Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Dişlerin çok sert bir şekilde fırçalanması, asitli gıdaların ve içeceklerin çok fazla tüketilmesi, yanlış diş macunu kullanımı, diş fırçalarının çok sert olması, hatalı diş fırçası kullanımı, diş ve diş eti bölgelerinde aşınmalara neden olur. Aşınmaların fazla olması hastalarda yaşam konforlarını etkileyen ağrı ve hassasiyet durumlarına neden olabilir. 
Madde kaybının çok fazla olduğu dişlerde, duyarlılık ve mine dokusu kaybı bir alttaki sarı dokunun ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu durumda lazerle hassasiyet giderilmesi, hassasiyeti giderici ajanların kullanılması, madde kaybının çok fazla olduğu dişlerde ışıklı kompozit uygulamaları, hassasiyeti gidermek için yapılan tedavilerdir.


Diş Kırıklarında Yapılması Gerekenler Nelerdir?


Dişlerde travma nedeniyle çeşitli bölgelerde kırık durumları söz konusu olabilir. Travma şiddeti ve bölgesine göre değişiklik gösteren bu kırıkların bazen gözle görülmesi söz konusu olur. Bu gibi durumlarda;
•    Kırık bölge temiz bir pamuk ile temizlenmelidir.
•    Dişe el ile temas edilmemelidir.
•    Kırık parçanın muhafaza edilmesi son derece önemlidir.
Diş kırıklarının tedavi edilmesinde dişin durumuna bağlı olarak farklı tedaviler tercih edilebilir. Kırık parçanın yerine yapıştırılması, kırılan kısımların dolgu ile tekrardan restore edilmesi, sinirlerin açığa çıkması halinde dişe kanal tedavilerinin uygulanması şeklinde işlemler gerçekleştirilebilir. Travma ve diş kırığı durumlarına acil bir şekilde müdahale edilmesi son derece önemlidir. 


Türkiye’de Diş Tedavisi Fiyatları


Türkiye diş tedavisi konusunda son derece gelişmiş olan ülkelerden biridir. Bu sebeple sağlık turizminde sıklıkla tercih edilmesi ile dikkat çeker. Türkiye’de diş tedavisi fiyatları da oldukça uygun olması nedeniyle avantajlıdır. Türkiye’de diş hekimleri de son derece profesyoneldir ve donanımlı kliniklerde işlemler gerçekleştirilir. Türkiye’de diş tedavisi fiyatları, en iyi diş hekimleri ve klinikler ile ilgili bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz. 
 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık