Gastrik Ballon İstanbul Fiyatları

Gastrik Ballon İstanbul Fiyatları

Mide balonu, silikon ya da poliüretan malzemelerden üretilir. Bu malzeme şişirilmeden mideye yerleştirilerek sonrasında steril bir sıvı ile şişirilir. Obezite tedavilerinde sıklıkla kullanılan yöntemler arasında yer alır. Gastrik balon uygulaması cerrahi bir yöntem değildir. Fakat balon çeşitlerine bağlı olarak bazı intragastrik balonların anestezi altında endoskopi yöntemi ile yerleştirilmesi gerekir.

Mide balonu etki mekanizmaları midede yer kaplayarak kişilerde tokluk hissi yaratmasıdır. Bu şekilde bireyler her öğünde daha az gıda tüketirler. Bu da kilo vermenin çok daha kolay olmasına yardımcı olur. Obezite modern çağda yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir. Mide balonu uygulaması aşırı kilo ve obezite tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.

Mide balonu çeşitlerine bağlı olarak midede 4-12 ay süre kalması yeterli olur. Bu süre içerisinde kişilerin tokluk ve doygunluk hissi ile yiyecek alımları sınırlandırılır. Bu da kişilerin diyetine uymasını çok daha kolay bir hale getirir. Beslenme tarzı ve yeme alışkanlıklarının değişmesinin ardından balon mideden çıktıktan sonra kişiler bu alışkanlıklarını devam ettirerek ideal kilolarını koruyabilirler.

Gastrik balon geri döndürülebilir bir uygulamadır. Tekrar uygulanabilir olması sebebiyle tedavi son derece avantajlıdır.

Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?

Mide balonu çeşitleri tamamı aynı temel etki mekanizmasına sahiptir. Bunun yanında midede kalma süresi, uygulama şekli, ayarlanabilir olup olmaması gibi özelliklerine bağlı olarak farklı çeşitleri bulunur.

Ayarlanabilir Mide Balonu

Ayarlanabilir mide balonu sabit hacimli olan balonlardan farklıdır. Bu balonun hacmi midedeyken ihtiyaca bağlı olarak ayarlanabilir. Bu balonların mideye yerleştirilmesinden sonra 400-500 ml kadar şişirme işlemi gerçekleştirilir.

Ayarlanabilir mide balonu işleminin sonraki dönemlerinde kişilerin kilo verme süreçlerine bağlı olarak balonun ucunda yer alan ve ihtiyaç halinde dışarı çıkarılan dolum bölgesinden sıvı miktarında artış ya da azalma yapılması mümkündür. Yutulabilir mide balonunun dışında mide balonunun mideye yerleştirilmesi sırasında kişiler sedasyon ile uyutulur. Sedasyon hastaların uyur durumda olduğu genel anesteziye göre daha hafif olan bir sedasyon yöntemidir. Bu işlem sırasında solunum için gerekli olan yardımcı ekipmanlar kullanılmaz. Bu sebeple genel anestezi yöntemi ile karıştırılmaması gerekir. Yöntemin riskleri de son derece azdır.

Sabit Hacimli Balonlar

Sabit hacimli balonlar ilk yerleştirildikleri dönemde 400-600 ml kadar şişirilirler. Sonrasında hacimlerinde herhangi bir değişiklik yapılmaz. Bu balonla midede 6 ay kadar kalırlar. Bu süreden sonra tekrardan sedasyon ve endoskopi ile çıkarılması işlemi gerçekleştirilir.

Sabit hacimli balonlar arasında yer alan yutulabilir mide balonları için endoskopi işlemine ihtiyaç duyulmaz. Yutulabilir mide balonu üzerinde bulunan valf 4 ay sonunda çıkarılır ve balon söner. Sönen balon bağırsak yolu ile dışarı atılır. Bu sayede çıkarılması adına yeniden endoskopi işlemine ihtiyaç duyulmaz.

Mide Balonu Uygulaması Kimler İçin Uygundur?

Mide balonu işlemi uzun süredir kullanılan bir yöntemdir. Çoğunlukla kiloların %10-15’lik kısmı bu yöntem ile 4-6 gibi bir sürede verilir. Vücut kitle indeksi 27 ve üzerinde olan ve daha önce mide küçültme operasyonu olmamış 18 ile 70 yaş arasındaki kişilere mide balonu yöntemi uygulanabilir. Bunun yanında mide balonu yöntemi anestezi alması riskli olan hastalara cerrahi operasyon yaptırmayı düşünmeyen kişilere uygulanan alternatif bir yöntemdir.

Mide balonu yöntemi ile kaybedilen kiloların gelecekte yeniden alınmaması adına kişilerin balon ile beraber gelecekte de beslenme ve yaşam tarzına dikkat etmesi gerekir.

Mide Balonu Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Mide balonu yöntemi bazı durumlarda uygulanmaz. Bu durumların başındı mide ile alakalı reflü, ülser ve mide fıtığı yer alır. Bunun yanında daha önce bariatrik cerrahi uygulamaları geçirmiş olan kişilere, hamilelere ya da hamile kalmayı düşünen kişilere, psikolojik rahatsızlıkları olanlara, alkol bağımlılarına, özafagus yemek borusunda sorunlara olanlara gastrik balon uygulanması doğru değildir.

Mide Balonu Takma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Mide balonu silikon ya da poliüretan malzemelerden üretilir. Sönük iken esnek olan bir malzeme olması ile dikkat çeker. Şişirilmemiş haldeyken ağız ve yemek borusundan endoskopi olarak isimlendirilen ve ucunda kamera ile ışık bulunan esnek borular ile mideye yerleştirme işlemi gerçekleştirilir.

Mide balonu yerleştirme işleminde hastaların herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Bunun için hastalara hafif sedasyon uygulaması yapılır. Balonun mideye yerleştirilmesi işlemi endoskopi ve sedasyon ile yapılacaksa uygulama sırasında uzman anestezist de bulunur.

Teknolojik ilerlemeler ile beraber bazı mide balonların yerleştirilmesi için endoskopi ve sedasyona ihtiyaç duyulmaz. Sönük halde bulunan balonun mideye yerleştirilmesi işleminden önce midenin durumunun balon yöntemi için uygun olup olmadığı kontrol edilir. Balon yerleştirilmeden önce son 6 saat içerisinde kişilerin herhangi bir yiyecek tüketmemesi önemlidir.

Mide balonu yerleştirildikten sonra yaklaşık bir greyfurt büyüklüğünde olacak şekilde 400-600 ml izotonik tuzlu su ile şişirme işlemi gerçekleştirilir. Ortalama midenin hacmi 1-1,5 litre arasında değişiklik gösterir. Mide balonu ise yaklaşık 800 ml kadar doldurulabilir. Fakat balonun ne kadar şişirileceği doktor tarafından çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak karar verilir.

Mide balonunun doldurulduğu suyun rengi metilen mavisi ile maviye dönüştürülmüştür. Bu şekilde balonda bir delik ya da kaçak olması halinde idrar renginde de mavileşme olur. Bu gibi durumlarda balonun çıkarılması için doktora başvurmak son derece önemlidir. Yine endoskopi yöntemi kullanılarak balonun çıkarılması işlemi gerçekleştirilir.

Mide Balonu Avantajları Nelerdir?

Mide balonu avantajları oldukça fazla olduğu için günümüzde sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

• Mide balonu hastalar istediği zaman rahat bir şekilde çıkarılabilir.

• Mide balonu takma işlemi hastane ortamında ve kısa sürede gerçekleştirilir.

• Uygulama son derece kolaydır ve işlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler.

• Mide balonu uygulamasından sonra hastane yatışına gerek olmadan kişiler kısa sürede normal yaşamlarına dönebilirler.

Mide Balonu Taktırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mide balonu takıldıktan sonra mide bu balonu sindirmeye çalışacaktır. Fakat sindirmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Alışma sürecinde mide bulantısı, kramp ve kusma gibi durumlar yaşanabilir. Bu semptomlar kişilere bağlı olarak değişiklik göstermekle beraber 3 ile 7 gün kadar sürer ve sonrasında kaybolur. Bu sürecin kolay bir şekilde atlatılması adına doktorlar hastalarına gerekli olan ilaçları yazacaktır.

Gastrik balon işlemi kilo verme konusunda bir başlangıçtır. Sonrasında yaşam tarzına ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak bunun sürdürülmesi son derece önemlidir. Kişilerin kendilerine verilen diyetlere uymaları ve bunu ilerleyen zamanlarda beslenme alışkanlığına dönüştürmeleri gerekir.

Mide balonu takıldıktan sonra mide bulantısı gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu sorunlar birkaç gün ya da birkaç hafta sürebilir. Bu rahatsızlıkların şiddetine bağlı olarak doktorlar tarafından hastalara ilaç reçetesi yazılır.

İlk iki haftalık süreçte hastalar genellikle kendilerini tok hissederler. Bazen hastalarda yemek yedikten sonra mide bulantısı durumları söz konusu olabilir. Bunun yanında iki haftalık süreçte hastalarda kayda değer kilo kaybı durumları söz konusu olur.

3-6 hafta arasında hastaların iştahları da yavaş yavaş kendine gelmeye başlar. Fakat bu süreçte hastalar daha az yemek yiyerek doyma hissederler. Bu aşamada hastaların yavaş yemek yemeye özen göstermesi ve bunun yanında yemekten sonra herhangi bir rahatsızlık hissedip hissetmeme durumlarının takip edilmesi önemlidir. Hastaların öğünlerinin programlı ve bilinçli olması önemli bir konudur. Mide reflüsü, hıçkırık, mide bulantısı gibi sorunlar genellikle hızlı ve çok yemek yeme durumlarında meydana gelir.

7-12. haftalarda hastalarda kilo kaybı durumları devam eder. Fakat ilk 8 haftalık sürece göre kilo verme çok daha az oranlarda görülür. Bu dönemlerde kilo kaybı için diyet ve egzersiz yöntemlerinin hayat tarzı olarak benimsenmesi son derece önemlidir.

Mide Balonu Uygulamasının Dezavantajları Nelerdir?

Mide balonu dezavantajları konusu da bu işlemi yaptırmayı düşünen kişiler tarafından merak edilir.

• Çok nadir olmakla birlikte bu uygulama mide ülserine neden olabilir.

• Mide balonu sonrasında kişilerde reflü görülebilir.

• Mide balonu uygulamasında verilen kilo miktarları cerrahi yöntemler ile kıyaslandığında çok daha azdır.

• İlk 3-7 gün arasında hastalarda bulantı ve kusma gibi durumlar söz konusu olabilir.

• Gastrik balon uygulaması geçicidir. Çıkarıldıktan sonra kazanılan beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının korunması son derece önemlidir. Kişilerin diyetlerine uymaması halinde yeniden kilo alma problemleri ile karşılaşılabilir.

• Erken dönemlerde hastalarda mide krampları yaşanabilir.

Gastrik Balon Uygulamasının Zararları Nelerdir?

Gastrik balon uygulaması 1980’li yıllarda uygulanmaya başlamıştır. Günümüze kadar malzeme ve uygulama teknolojileri geliştirilerek uygulama sırasında ve sonrasında meydana gelebilecek zararların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılmıştır.

Çeşitli tıbbi operasyonlarda olduğu gibi bu uygulamada nadir de olsa bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Endoskopik mide balonu uygulamasında yemek borusu ya da midenin hasar görmesi durumu söz konusu olabilir. Bu durumda midede hasar durumları söz konusu olabilir. Balonun sönmesi halinde bağırsak tıkanması sorunları söz konusu olabilir.

Mide Balonu Riskleri Nelerdir?

Mide balonu riskleri ve uygulama sonrasında meydana gelebilecek komplikasyonlar hastalar tarafından sıklıkla merak edilen konulardır. Mide balonu riskleri 3 ana gruba ayrılır. En sık görülen komplikasyonlardan ilki bir hafta içerisinde görülür. Daha sonraki dönemlerde yaşanacak komplikasyon riskleri de nadiren görülür. Acil müdahale gerektiren komplikasyon durumları da son derece azdır.

İlk dönemlerde oluşan komplikasyon riskleri kusma, mide bulantısı, halsizlik, mide krampları şeklindedir. Bu gibi durumların yaşanması halinde mide balonunun erken çıkarılması durumları söz konusu olabilir. Sonraki dönemlerde kişilerde mide ekşimesi, şişkinlik, reflü, kötü kokulu geğirme, azalmış dışkı ve bağırsak hareketi durumu meydana gelebilir.

Acil müdahaleye ihtiyaç duyulan durumlar ise nadir de olsa mide balonunun sönmesi sebebiyle oluşur. Bu gibi durumlarda endoskopik mide balonu içinde bulunan mavi renkli sıvı idrara ve dışkıya karışarak erken fark edilebilir. Bu sayede erken dönemlerde müdahale söz konusu olur.

Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Mide balonu sonrası beslenme ve yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi sağlıklı bir şekilde kilo verilmesi bakımından son derece önemlidir. Diyetisyen tarafından verilen detaylı diyet programı yanında dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur;

• Öğünler arasında çok fazla süre olmamalıdır.

• Bu dönemde hastaların protein açısından zengin dengeli beslenme planı benimsemesi son derece önemlidir. Bu beslenme planının da alışkanlık haline getirilmesi gerekir.

• Günlük olarak hastaların 1-1,5 litre su içmeleri gerekir.

• Hastaların alkol tüketiminden kaçınmaları gerekir.

• Kişilerin canının çok fazla tatlı istemesi halinde yoğurt içine meyve dilimleyerek tüketilebilir. Bunun yanında süt içerisine tarçın eklenerek de tüketilmesi mümkündür. Bu şekilde kan şekeri dengelendiği için tatlı isteği bastırılır.

• Kişilerin her öğünde protein öncelikli beslenmesi gerekir. Meyve tüketimi ise son tercih olmalıdır.

• Yenen yiyeceklerin protein içeriklerinin yüksek ve içerisinde şeker olmamasına dikkat edilmelidir.

• Sıvı olarak kafeinsiz, kalorisiz ve şekersiz olanları tüketilmelidir.

• Yemek yeme sürelerinin mümkün olduğunca uzatılması gerekir. Bunun yanında yemekler çok fazla çiğnenerek tüketilmelidir.

• Gazlı, karbonatlı ve şekerli içeceklerden uzak durmaya dikkat edilmelidir.

• Yemek esnasında sıvı tüketiminden kaçınmak gerekir. Sıvı tüketimlerinin yemeklerden yarım saat kadar öncesinde bırakılması ve yemeklerden sonra da sıvı tüketmek için yarım saat kadar beklenmesi gerekir.

• Bol baharatlı ve tuzlu besinler mideyi rahatsız ettiği için bu besinlerin tüketimlerinden kaçınılmalıdır.

• Pişirme yöntemi olarak daha az yağlı ve sağlıklı olan haşlama, buğulama, ızgara ve fırında pişirme gibi yöntemler tercih edilmelidir.

• Katı besin tolerasyonunda sıkıntı yaşanması halinde o besinin tüketimine bir süre ara verilmelidir.

• Mide balonu bulunan hastaların Ramazan ayında oruç tutmasında herhangi bir sıkıntı bulunmaz. Fakat bu konu ile ilgili olarak beslenme şartlarına dikkat edilmelidir.

Gastrik Balon ile Kaç Kilo Verilir?

Kilo vermek kişilerin kalori dengesi, beslenme tarzının değişimi, bazal metabolizma hızı, egzersiz, vücut kitle indeksi, genetiği gibi çeşitli etkenlere bağlıdır. Obezite tedavileri kişilerin kilo vermesi ve ideal kiloya ulaşabilmeleri adına ilk adımdır. Bu tedavi yöntemleri kişilerin beslenme alışkanlıklarını kolay bir şekilde değiştirmesi açısından önemlidir.

Kişilerin tedavi sonrasında hayat tarzlarını değiştirmesi büyük önem taşı. Aşırı kilo alımına neden olan durumların ortadan kaldırılması önemlidir. Bu nedenle uygulamanın başarı oranları kişilere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Mide balonu uygulamalarında 10 ile 75 kg arasında kilo kaybı söz konusu olur. Bazen hastaların eski alışkanlıklarına dönmesi halinde işlemden 1-2 sene sonra yeniden kilo alma durumları söz konusu olabilir. Mide balonu tedavisinden sonra bu süreçte kazanılan alışkanlıkların sürekli devam ettirilmesi son derece önemlidir.

Mide Balonu Uygulamasından Sonra Ne Zaman Kilo Verilir?

Mide balonu kullananlar için uygulamanın ardından en fazla kilo kaybı ilk üç aylık süreçte meydana gelir. 6. aydan sonra balon çıkarıldığında kişilerin ulaştıkları kiloları koruması için düzgün bir şekilde beslenmesi ve buna uygun bir yaşam tarzı benimsemesi son derece önemlidir. Bu sebeple beslenme ve diyet uzmanı yanında psikolog takibinde sürecin devam ettirilmesi en iyi faydanın sağlanmasına yardımcı olur. Bunlara dikkat edilmemesi halinde kişilerin eski kilolarına dönmesi durumları söz konusu olabilir.

Gastrik Balon Patlaması Halinde Ne Olur?

Gastrik balon patlaması gibi bir durum yaşanması mümkün değildir. Fakat mide içeriğinde çok fazla asit oranı sebebiyle delinme durumları söz konusu olabilir. Bu durum ise son derece nadir görülen bir komplikasyondur.

Mide Balonu Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır?

Mide balonunun zararları çoğu kişi tarafından merak edilen bir konudur. Bu uygulama oldukça basit olmasının yanında son derece güvenli olması ile de dikkat çeker. Fakat nadir de olsa komplikasyonların meydana gelmesi durumları söz konusu olabilir. Hasta midesine yerleştirilen balonların hastaların durumuna ve balon türüne bağlı olarak 6-12 aylık sürecin sonunda çıkarılması gerekir. Balonun çıkarılması için öncelikle şiş olan balon içerisindeki hava ve boyanın tıbbi aletler ile boşaltılması sağlanır. Söndürülen balon sonrasında mideye indirilen çeşitli cihazlar ile hastaların ağzından çıkarılır.

Türkiye’de Gastrik Balon Fiyatları

Türkiye’de gastrik balon fiyatları son derece uygun olmasının yanında işlemler başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Bu nedenle sağlık turizmi kapsamında da Türkiye sıklıkla tercih edilir. İstanbul gastrik balon fiyatları, klinikler ve çok daha fazlası için firmamızla iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık