Mide Kanseri Nedir?

Mide Kanseri Nedir?

Mide kanseri, günümüzde en sık görülen 4.kanser türüdür. Mide kanseri, midenin herhangi bir bölgesine, lenf bezlerine ve akciğer, karaciğer gibi uzak dokulara yayılabilir. Kanserin ana çıkış sebebi ise mide mukozasında kötü huylu tümörlerin gelişmesidir. Ülkemizde çok sık görülen mide kanseri, dünya çapında da çok sayıda ölüme neden olmaktadır. Mide kanseri erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmekte olup günümüzde teknolojinin gelişmesi sayesinde erken teşhis edilerek yaşam şansı artmaktadır. Kontrol alına alınabilen bir hastalık olduğundan ötürü eskisi kadar korkutucu bir hastalık değildir.

Uzman doktor eşliğinde ve diyetisyen yardımı ile sağlıklı beslenerek sorunun üstesinden gelmeniz mümkündür. Ancak bunun için teşhisi koyan ve tedavinin seyrini izleyen doktorun gerçekten alanında başarılı olması gerekmektedir.

Mide Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Mide kanseri belirtileri erken evrelerde kendini göstermeyebilir. Ancak belirtiler arasında ilk önce hazımsızlık ve şişkinlik göze batar. İleri evrelerinde de karın ağrısı, bulantı, kusma ve kilo kaybı görülür. Özellikle 40 yaş üstü kişilerin sindirim sorunlarına ve kilo kaybına dikkat etmesi gerekir. Çünkü erken teşhis konması açısından en ufak belirtilerin fark edilmesi oldukça önemlidir. Kanser belirtilerini şu şekilde gösterebiliriz;

Mide ekşimesi ve sık geğirme; artan mide ekşimesi ve geğirme mide kanserinin ilk belirtileri arasında yer alır. Ancak bu belirti mutlaka mide kanseri olduğunuz anlamına gelmez.

Midede şişlik; kanserin en sık görülen belirtisi yemek yerken tokluk hissidir. Tokluk hissi de bir süre sonra kilo kaybına neden olur.

Yorgunluk ve kanama; kanserin erken evrelerinde bazı kişilerde midede kanama yaşanabilir. Kanama da anemi hastalığına sebep olabilir. Bu durumda kan kusma gibi şeyler de yaşanabilir.

Kan pıhtısının oluşması; kanser olan kişilerde kan pıhtısı görülmesi daha mümkündür.

Bulantı ve yutmada zorluk; kanserin ilk evrelerinde bulantı çok yaygındır. Bu belirtilere mide altında ağrı da eşlik edebilir.

İlerlemiş mide kanser belirtileri; mide kanseri evreleri ilerledikçe dışkıda kan, iştahsızlık, kilo kaybı ve karında doluluk hissi olur. Bazen hastalık hiçbir belirti vermeden ilerler. Bu nedenle en ufak şüphede doktorla görüşmek gerekir.

Mide Kanserine Sebep Olan Şeyler

Mide kanserine pek çok etken sebep olabilir. Mide kanseri sebepsiz de ortaya çıkabilir ve sindirim sistemi organlarından birine yerleşebilir. Ancak mide kanserini tetikleyen nedenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

·         Diyet yapmak. Kavurma türü yiyecekler, çok tuzlu salamura sebzeler, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalar mide kanserini tetikler. Kanserden korunmak için en etkili diyet Akdeniz diyetidir.

·         Enfeksiyon geçirmek. Mide kanserine neden olan en önemli virüs H.plori virüsüdür.

·         Sigara ve alkol kullanmak. Sigara içmek mide kanseri için en büyük tetikçidir. Özellikle alkol ile birlikte tüketildiğinde daha da riskli hale gelmektedir.

·         Genetik faktör. Genetik olarak kansere yatkın olmak, birincil derece akrabalarda kanser görülmesi mide kanserini büyük oranda etkiler.

Mide Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Mide kanseri teşhisi tedavi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle midesi ile ilgili sorun yaşayan kişilerin uzman doktora başvurarak endoskopi çektirmesi gerekir. Endoskopi ile doktor kameralı bir hortum ile midenize inecek ve yemek borusu, mide ve ince bağırsağı görüntüleyebilir. Doktor anormal görünen bir bölüm görürse biyopsi yapacaktır. Endoskopinin iyi kullanılması durumunda kanseri erken evrede fark etmek mümkündür. Endoskopinin yanı sıra MR ve kontrastlı röntgen de tanı aşamasında önemli tetkiklerden biridir. Kanser teşhisi konduktan sonra başka organlara yayılıp yayılmadığını anlamak için ileri derece tetkik gerekir. Bunun için genelde PETCT tanı yönteminden faydalanılır.

Mide Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Mide kanseri türü ve tanısı belirlendikten sonra tedavi yöntemine geçilir. Uzman ekip ile çalışıldığı taktirde tedavi de kolay olur. Kanser vücuttan çıkarılırsa tedavi de kolay ilerleyebilir. Cerrahi öncelikli tercih edilen tedavi yöntemidir. Ancak kanser yayıldıysa kemoterapiden de faydalanmak mümkündür. Aynı şekilde radyasyon da tercih edilen tedaviler arasındadır. Mide kanseri tedavisi uzman doktor tarafından belirlenmektedir.

Mide Kanserinde Hipertermi Tedavisi

Mide kanserinde evre ilerlemişse başka organlara sıçraması durumunda kemoterapi tedavisi uygulanır. Hipertermi de kemoterapi tedavisinin sıcak halidir. Yani hastaya sıcak kemoterapi uygulanır. Hipertermi aslında yaklaşık 20 yıldır uygulanan bir tedavi olsa da mide ve kolon kanserinde daha etkilidir.

Mide Kanseri Nasıl Önlenir?

Mide kanserinin önlenmesi için kesin bir yol yoktur. Ancak bazı tedbirlerin alınması ile mide kanseri önlenebilir. Şişlik, hazımsızlık ve mide ağrısı yaşayan kişiler doktora başvurmadan önce kesinlikle ilaç kullanmamalıdır. Paketlenmiş gıdalara göre taze meyve ve sebze tüketilmesi daha doğru olur. Tam buğday ekmeği ve bakliyatlar daha faydalı olan gıdalardır. Kanser riskini en aza indirmek için kilo kontrolünün de sağlanması gerekir. Çünkü obezite ve aşırı kilo kanser riskini daha da arttırmaktadır. Sigara ve alkol kullanmayı da bırakmak şarttır. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz gibi sigara ve alkol kanseri tetikleyen en önemli etkenlerdir.

Türkiye’de Mide Kanseri Tedavisi

Türkiye’de mide kanseri tedavisi uzman onkoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Onkoloji klinikleri donanımlıdır ve kanser hastalarının konforu için her şey ince ince düşünülmüştür. Tedavi göreceğiniz şehre göre başarı oranı etkilenir. Ancak Türkiye’de kanser tedavisi görmek isterseniz İstanbul, Ankara ve Antalya şehirlerini tercih edebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık