Türkiye’de Diş Kronu İşlemi ve Sonrası Bakımı

Türkiye’de Diş Kronu İşlemi ve Sonrası Bakımı

Diş kronu, dişi tamamen kaplayan ve çevreleyen restorasyon işlemlerinin genel adıdır. Kron kaplama veya kron protez zaman içerisinde çürüyen ve madde kaybı sorunları olan dişlerin küçültülüp kaplanmasına verilen isimdir.

Kron kaplama uygulaması ağızda az sayıda diş eksikliği durumunda tercih edilir. Bu işlemde destek dişlerin kesilmesi, küçültülmesi ve laboratuvarda hazırlanan protezlerin yapıştırılması uygulamaları gerçekleştirilir. Protezler ağızda yer alan dişlerdeki eksikliklerin tamamlanması, konuşma ve çiğneme gibi ihtiyaçları giderdiğinden oldukça önemli bir tedavi çeşididir. Kron tedavisinde ise kırık, çürük ya da başka nedenlerden aşırı madde kaybı durumlarının söz konusu olduğu dişlerin küçültülüp kaplanması işlemleri gerçekleştirilir.

Diş Kronu Ne Zaman Uygulanır?

Diş kronu uygulaması genellikle diş yapısının çoğu kaybedildiğinde, çiğneme ya da ısırma kuvvetlerini desteklemek için zayıf hale geldiği zaman uygulanan bir yöntemdir. Dişin kırılması ya da dişte büyük oranda yayılmış olan ve tedavi edilmeyen diş çürüğü sorunları sebebiyle dişin kaybedilmesi durumları söz konusu olabilir.

Kanal tedavili olan dişlerin de kronla restore edilmesi mümkündür. Kanal tedavisi işlemi gerçekleştirilen dişler zaman içerisinde daha kırılgan bir yapı alır. Bu sebeple kırılarak çekilmesi riskleri oldukça yüksektir. Kanal tedavisi uygulanan dişlerin kron yardımıyla restore edilmesi dişlerin zaman içerisinde kırılmalarına karşı koruyucu etki gösterecektir.

Çok fazla diş aşınması sorunlarından şikayetçi olan kişiler, dişlerini eski hallerine getirmek ve daha fazla hasar sorunundan korumak için kronlardan faydalanabilirler. Bunun yanında diş implantlarının restore edilmesi amacıyla da kron kaplamalar sıklıkla kullanılır. Kaybedilen dişlerin yerine diş implantı yerleştirildikten sonra diş gibi görünmesi açısından implantların üzerine porselen kron yerleştirme işlemleri gerçekleştirilir.

Diş Kronu İçin Hangi Malzemeler Kullanılır?

Kron kaplama uygulamaları için kompozit, zirkonya, porselen, metal ya da metal alt yapılı porselen gibi farklı materyallerden imal edilebilirler. Diş kaplaması için malzeme seçimlerinde şu faktörler dikkate alınır;

·         Diş eti doku özelliği

·         Dişlerin pozisyonu

·         Komşu dişlerin renkleri

·         Kapanış ilişkileri

·         Kalan diş yapısının miktarları

·         Gülümseme esnasında dişlerin ne kadarlık kısmının görüneceği

Diş Kronu Tedavisinde Hazırlık Aşamaları Nelerdir?

Diş kaplama tedavisi için öncelikle hastaların durumlarının değerlendirilmesi gerekir. Bunun için öncelikle dişin röntgeni çekilmelidir. Preparasyon olarak isimlendirilen küçültme ve düzenleme işlemleri sağlanır. Dişlere preparasyon uygulamaları yapılmadan kaplama işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bunun nedeni kaplama malzemelerinin kalınlığı kadar diş yüzeyinde bir alan oluşturulması gerekir.

Hazırlanan diş ve çevresinde yer alan dişlerin ölçümleri sağlanır. Geçici diş yapılarak tedavi sonuçlanana kadar dişin yüzeyini kapatacak kadar uygulama gerçekleştirilir. Alınan ölçüler kronların hazırlanması açısından laboratuvara gönderilir. Alt yapılı restorasyon işlemi gerçekleştiriliyorsa sonraki randevuda hastalara altyapı restorasyon işlemleri gerçekleştirilir. Bu randevuda geçici kronlar çıkarılır provanın bitim aşamasında yeniden yapıştırma işlemleri gerçekleştirilir. Son seansta geçici dişlerin çıkarılması sonrasında hazırlanan kronların diş yüzeylerine yapıştırma işlemleri gerçekleştirilir.

Geçici Diş Kronu Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Geçici kron hazırlanan dişlerin üzerinde kısa bir süre kalır. Bunlar geçici yapıştırıcılar kullanılarak dişlerin üzerine yerleştirilirler. Bu sebeple kalıcı bir kron kadar dirençli yapıları bulunmaz. Yapışkan ya da sert yiyeceklerle kolay bir şekilde yerinden çıkması mümkündür. Bu nedenle geçici kronların yerinden çıkmasına engel olmak için şekerleme, kuruyemiş, çekirdekli ekmek gibi gıdaların tüketiminden uzak durmak gerekir. Geçici kronların düşmesi halinde yapıştırılması ya da tekrardan hazırlanması için hastaların diş hekimlerini ziyaret etmesi gerekir.

Kaplanan Dişlere Özel Bakım Gerekir Mi?

Kaplanan dişler için bakım son derece önemli bir konudur. Dişlerin günde en az iki defa iyi bir şekilde fırçalanması ve her gün diş ipi kullanılması kaplanmış dişlerin uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanımını sağlayacaktır. Yani kısaca dişlerin geri kalanına nasıl davranılıyorsa kaplanmış dişlere de aynı özen ile bakılması önemlidir.

Kronların kırılmasının engellenmesi için buz gibi sert şeylerin ısırılmaması gerekir. Dişlerini gıcırdatma alışkanlığı olan hastaların dişlerini ve kronlarını daha fazla hasardan korumak adına diş hekimleri ile bu durumu konuşması ve gece yatarken koruyucu kullanması önemlidir.

Diş Kronlarının Ömrü Ne Kadardır?

Diş kronları kullanılan malzemelere ve hastaların alışkanlıklarına göre minimum 6-7 yıl kullanılabilir. Genel olarak metal kronlar porselen kronlardan daha dayanıklı yapıları ile dikkat çeker. Fakat metal kronlar görünüm açısından çok estetik değildir. Kompozit kronlar çabuk aşınabildiği için çoğunlukla bu kronlar ön dişlerde tercih edilir. İyi bir bakım ve düzenli hekim kontrolleri ile kronların uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanımı mümkündür.

Kırılan Kaplamaların Onarımları Mümkün Müdür?

Diş kronları kırıldığında onarılmaları mümkün değildir. Diş hekimleri bu gibi durumlarda yenden kron tedavisine başlayarak kırılan kronu yenisiyle değiştirecektir. Burada tek istisna kompozit kron malzemelerdir. Kompozit kronların bir kısmının kırılması durumunda diş hekimleri kronlara daha fazla kompozit malzeme ekleyerek onarımlarını ve buna göre şekillendirilmelerini sağlar.

Kaplama Düştüğünde Yapılması Gerekenler

Diş kaplamalarının düşmesi halinde diş hekimleri kronu ve altında bulunan dişleri değerlendirecek ve bir problem olup olmadığını kontrol edecektir. Herhangi bir problem olmaması durumunda kronlar tekrardan hastaların dişlerine yapıştırılır. Fakat dişte kırık ya da çürük varsa bu gibi durumlarda kron yapıştırılamaz. Bu nedenle alternatif tedavi seçeneklerine yönelmek gerekir.

Diş Kronları ve Kaplamalar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Diş kaplamaları mevcut dişlerin ön kısımlarına yapıştırılan ve yaklaşık 1 mm kalınlığında çok ince bir yapıya sahip olan malzemelerdir. Kronlar yaklaşık olarak 2 mm kalınlığa sahiptir. Bu malzemeler tüm dişi kaplama özelliğine sahiptir. Porselen, tamamen metal ya da metal alaşıma kaynaştırılmış porselen malzemelerden üretilebilirler.

Kaplama ya da kronun hastalar için uygun olup olmadığı dişlerin durumuna ve düzeltilmeye çalışan kısma bağlı olarak değişiklik gösterir. Restorasyon için şu koşullar gerekir;

·         Çarpık diş sorunları

·         Renksiz dişler

·         Çürük ya da zayıf dişler

·         Kırık, çatlak ve yontulmuş dişler

Tamamen metal kronlar haricindeki kron ve kaplamalar dişlere uyumlu yapıdadır.

Diş kaplamaları dişlerin yalnızca ön yüzlerinde kullanılır. Dişin ön kısmında bulunan mine tabakasının yaklaşık yarım milimetrelik kısmı kaplamanın yapıştırılması için yüzeyin pürüzlendirilmesi amacı ile aşındırılmaktadır. Bazı yeni kaplamalarda diş yüzeylerinin aşındırılmasına gerek kalmadan kaplamalar uygulanabilir. Bu işlemler çoğunlukla lokal anestezi altında yapılan uygulamalardır. Kaplamaların başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için diş üzerinde yeterli derecede emaye olması önemlidir.

Kron uygulamaları dişlerin tamamını kaplar. Kron uygulamaları için dişlerde daha fazla törpüleme ya da aşındırma işlemleri gerçekleştirilir. Dişlerde çürük sorunları varsa diş hekimlerinin kron uygulamadan önce dişin çürümüş kısımlarını tedavi etmelidir. Bu sayede dişin kronu destekleyecek şekilde oluşturulması sağlanmış olur. Dişlerin hasar görmesi halinde de kron tedavileri tercih edilebilir.

Hangi Dişlere Kron Kaplama Uygulamaları Yapılabilir?

Kron kaplama tedavisi bazı sebeplerden ötürü veya çürük kaynaklı meydana gelen kayıplarda ve az sayıda olan diş eksikliği problemlerinde uygulanabilir. Bunun yanında diş renginde bozulma olan ve bu bozulmaların geri döndürülemediği durumlarda, kanal tedavisi zayıf bir şekilde yapılan kişilerde kırılmaların engellenmesi için, dişlerde şekil bozukluğu olması halinde ya da implant üstüne de bu uygulamalar yapılabilir.

Diş Kronları Kullanım Süreleri Ne Kadardır?

Kron kaplama uygulamaları yapıldıktan sonra uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanmak için gerekli bakımın uygulanması son derece önemlidir. Bakım yapılırken günlük olarak dişlerin en az iki defa fırçalanması ve diş ipi kullanımına özen gösterilmesi gerekir. Fırçalama sırasında diş eti kenarlarının fırçalanmasına da özen gösterilmesi oldukça önemli bir konudur.

Kron kaplama ömrünün uzatılabilmesi açısından düzenli doktor kontrolleri son derece önemlidir. Diş kronları ile ilgili merak edilen en önemli konulardan biri kaplamaların uzun ömürlü olup olmadığıdır. Gerçekleştirilen işlemler son teknoloji olsa da yine de doğal dişlerin yerini tutamaz. Kron kaplamaların da belli bir ömrü bulunur. Bu süreler kişilere bağlı olarak birbirinden farklılık gösterir. Diş kronları iyi bir ağız bakımı ile doğru orantılı olarak uzun ömürlü olacaktır.

Kötü ağız kokuları ve hassasiyet durumlarının meydana gelmesi halinde kron kaplamalarda bir değişiklik yapılması gerektiği anlamına gelir. Kron kaplamalar, uzun ömürlü uygulamalar olsalar da çeşitli faktörler bu süreleri etkiler. Bu gibi durumlarda da kron kaplamaların değiştirilmesi gerekebilir.

Kron Kaplamada Kullanılan Sabit Protez Nedir?

Kron kaplamada sabit protez ağızda diş eksikliğinin olması halinde kullanılır. Bu protezlerin kullanımı için laboratuvar ortamlarında hazırlanmaları gerekir.  Ağız içerisinde dişlerin göründüğü kısımlara uygulamalar gerçekleştirilir. Hastalar bu protezleri istediklerinde çıkaramayacaklardır. Takma ve çıkarma özelliği olan protezler ile kıyaslandığında hastalar bu protezleri çok daha çabuk kabul ederler. Fakat bu protezlerin uygulanabilmesi için hastaların belli koşulları sağlaması gerekir.

Protezlerin uygulanmasından önce dişlerin hazırlanması gereklidir. Gerekli ölçü alma işlemleri uygulanır. İşlemlerin tamamlanmasından sonra 3-4 seans gibi kısa bir sürede uygulamalar tamamen gerçekleştirilmiş olur.

Kron Kaplamada Kullanılan Sabit Protezlerin Çeşitleri Nelerdir?

Kron kaplamada kullanılan sabit protezlerin üç farklı çeşidi bulunur. Bunlar; metalsiz seramikler, metal destekli olarak isimlendirilen seramik porselen protezler ve porselen laminatelerdir. Bu kaplama çeşitlerinden hangisinin kullanılacağına diş hekimleri tarafından karar verilir.

Sabit protezler uzun yıllardır tercih edilen ve günümüzde de klasik tedavi yöntemleri arasında olan uygulamalardan biridir. Protezlerde alt yapı olarak metal dayanıklılığından faydalanılabilir. Sabit protezlerin yanında farklı klinik çözümler de bulunur. Bu klinik çözümlerde amaç dişlerin yapısına birebir uygun lan doğal görünümlü işlemlerin gerçekleştirilmesidir.

Kron Kaplama Uygulamaları Hangi Dişlerde Tercih Edilir?

Kron kaplama tedavisi uygulanacak dişler şu şekildedir;

·         Renklenme olan dişler

·         Zayıf kanal tedavisi olan dişler

·         Diş kırılmasının önlenmesi için

·         İmplant üzeri

·         Şekil bozukluğu olan dişler

·         Aşırı madde kaybı olan dişler

·         Rengi düzeltilemeyen dişler

Dişler Eksik Olsa da Protez Yapılamaması Durumunda Ne Olur?

Eksik dişler olmasına rağmen protez yaptırılmaması diş çürükleri ve diş kayıpları yaşanmasına sebebiyet verir. Bu gibi durumlarda hastaların komşu dişleri de zarar görebilir. Karşıt diş çekim boşluğu olan kısımlara doğru diğer dişler hareket ederler. Herhangi bir sebep nedeniyle diş kaybı sorunlarının olması halinde diş eti problemleri meydana gelebilir.

Bunların yanında kemik kaybı ya da çiğneme kuvveti ile ilgili sıkıntılı durumlar söz konusu olabilir. Zaman içerisinde gerekli tedavi planının uygulanmaması halinde komşu dişlerde kayıp sorunları meydana gelebilir.

Eksik Diş Durumunda Protez Uygulamasının Faydaları Nelerdir?

Dişlerin eksik olması halinde protez uygulamalarının gerçekleştirilmesi hastalarda kaybolan fonksiyonların yeniden kazanılması anlamına gelir. Kron kaplama yöntemi ile konuşmasında bozukluk olan hastaların konuşma şekillerinde bile olumlu gelişmeler meydana gelir. Kişiler eksik dişler ile yaşadıklarında çeşitli psikolojik problemler meydana gelebilir. Protez uygulamalarının yapılması halinde bu sorunlar kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Kişiler bu gibi durumlarda daha özgüvenli olurlar.

İnsanlar yemek yeme, çiğneme ve yutkunma gibi çeşitli faaliyetler gerçekleştirirler. Tüm bunlar olurken dişlerde belli oranlarda aşınma olması normaldir. Beslenme tarzlarına bağlı olarak çürüklerin meydana gelmesi ve kırılmalar oluşması da normaldir. Bu gibi durumlarda köprü işlemleri uygulanarak diş kaybı olan yapıların yeniden yerine konması sağlanmış olur. Hastaların tercihlerine bağlı olarak diş hekimlerinin uygun görüp görmemesine göre değerli metal alaşımları ile uygulamalar yapılabilir.

Değerli Metal Alaşımları ile Yapılan Protezler

Değerli metal alaşımlı protezler için altın kullanmak gerekir. Üst yapılarda çoğunlukla seramik kullanılır. Alaşımlar sadece diş hekimlerine özel olarak hazırlanır. Gerçekleştirilen çalışmalar altının diş hekimliğinde kullanılan malzemeler arasında insan için en uygun olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple değerli alaşımlar kullanılarak gerçekleştirilen uygulamalar daha sağlıklı sonuçların elde edilmesini sağlar. Özellikle son yıllarda zirkonyum isimli madde de porselen alt yapısı olarak kullanılmaya başlamıştır.

Kron Kaplama Sonrası Bakım

Kron kaplama sonrası bakım özellikle işlemlerin uzun süreli sağlıklı şekilde korunması açısından önemlidir. Protez desteklerin dişlerin fırçalanması esnasında iyi bir şekilde fırçalanması oldukça önemlidir. Dişlerin günde en az iki defa olacak şekilde fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Sabah hiçbir şey yiyip içmeden dişler fırçalanmalıdır. Bunun yanında kişilerin diş ipi kullanımlarına da özen göstermeleri gerekir.

Diş temizliği yapıldığında diş bölgesinde bulunan bakteri plaklarının ortadan kalkması sağlanmış olur. Özellikle sulcus olarak isimlendirilen diş ve diş etlerinin birleştiği noktaların iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir. Kron kırılmalarının önüne geçmek amacıyla sert nesnelerin ağza alınmaması gerekir. Bunun yanında sert yiyeceklerin tüketiminden de uzak durmak önemlidir. Aksi halde kronların zarar görmesi gibi istenmeyen problemler meydana gelebilir. Hastaların diş hekimlerini düzenli olarak kontrol etmesi de önemli konular arasında yer alır. Bir problem olması durumunda bunların erkenden teşhis edilmesi tedavileri olumlu bir şekilde etkiler.

Sabit Protez Uygulamaları Nasıl Yapılır?

Sabit protez uygulamaları için öncelikle dişe komşu olan dişlerde hazırlık işlemleri gerçekleştirilmelidir. Dişlerde çürük sorunları varsa bunların temizlenmesi önemli bir konudur. Dişlerin konik bir görünüme getirilmesi adına çalışmalar yapılır. İkinci bir aşama olarak laboratuvar ortamında modelaj, döküm ve fırınlama olmak üzere 3 aşamalı olarak işlemler gerçekleştirilir. Diş hekimlerinin aşamaların uygunluğunu kontrol etmesi önemlidir. Uygunluk alınmasından sonra protezler cila işleminin gerçekleştirilmesi için tekrardan fırına konur. Kronlar yapıştırılmadan önce diş hekimleri ile hastaların görünüşten emin olmaları gerekir. Bu aşamadan sonra sabit protezlerin takılmasına geçilebilir.

Profesyonel diş hekimleri yapay dişlerin doğal dişlere benzemesi adına çalışmalar yapacaktır. Bunun için de birtakım faktörlerin dikkate alınması gerekir. Bunlar arasında renk, şekil ve ısırma bulunur. Bu noktaların dikkate alınmaması halinde görünüş önemli ölçüde olumsuz bir şekilde etkilenir. İşlemden önce hastaların diş hekimleri ile nasıl bir görüntü istediğini detaylı bir şekilde konulması önemlidir.

Kron kaplama ve köprü işlemleri diş sağlığının sağlanması açısından oldukça önemlidir. Bu işlemler ile yüzün doğal şeklinin korunması mümkün olur. Bunun yanında dudak ve yanaklar da desteklenir.

Türkiye’de Diş Kronu Tedavisi

Türkiye’de diş kronu tedavisi son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinin yanında uygun fiyatlıdır. Bu nedenle ülkede medikal turizm de oldukça gelişmiştir. Yurtdışından gelenler hem mükemmel bir tatil yapıp hem de uygun fiyatlara diş kronu tedavilerini olabilirler. Türkiye’de diş kronu tedavisi ile ilgili detaylı bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık