Mide Balonu Nedir? Fethiye, Marmaris, Kuşadası Fiyatları

Mide Balonu Nedir? Fethiye, Marmaris, Kuşadası Fiyatları

Mide balonu, endoskopi uygulaması ile mideye yerleştirilir. Bu balonların içerisine sıvı veya hava enjekte edilerek midede hacim alması ve yer kaplaması sağlanır. İşlem hasta sedasyon altındayken gerçekleştirildiği için ağrı veya acı hissetme durumu söz konusu olmaz.

Tüm dünyada sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam nedeniyle obezite ve obeziteye bağlı sağlık sorunları ile mücadele eden insanların sayısında sürekli olarak artış yaşanır. Bu nedenle obezite tedavisinde de farklı teknikler uygulanmaya başlamıştır. Günümüzde ameliyatsız mide küçültme teknikleri arasında yer alan mide balonu uygulaması da sık sık kullanılır.

Mide Balonu Kimlere Takılır?

Fazla kilolarından cerrahi uygulamalarla kurtulmak istemeyen, bunun yanında bu tarz operasyonların yapılması metabolik yönden riskli olan, spor ya da beslenme düzeni ile zayıflayamayan kişiler için mide balonu tedavisi tercih edilir.

Obezite veya fazla kilolu kategorisinde yer alan kişilerin kısa sürede kilo vermesi açısından motive olmalarına da yardımcı olur. Mide balonu uygulaması bariatrik cerrahiye de alternatif olarak uygulanır. Obezite rahatsızlığından kurtulmak isteyen bireyler için sıklıkla tercih edilen uygulamalardan biridir. Bunun yanında son derece kolay bir yöntem olması ile de bilinir.

Mide Balonu Ameliyatla Mı Gerçekleştirilir?

Mide balonu uygulaması zayıflama tedavilerinde tercih edilen ve cerrahiye nazaran son derece kolay olan bir yöntemdir. Sekiz saatlik açlıktan sonra hastalar sedasyon ile 15-20 dakika kadar uyutulur. Mide balonunun endoskopi ile mide içerisine yerleştirilmesi işlemi gerçekleştirilir.

Mide balonu uygulaması cerrahi bir işlem olmadığı için son derece kolaydır. Gerçekleştirilen endoskopi cerrahi işlemler arasında yer almaz. Sonrasında yerleştirilen balon içerisine balonun tipine bağlı olarak sulu balon ise metilen mavisi ile renklendirilen serum fizyolojik konur. Havalı balon ise normal oda havası eklenerek işlem tamamlanır.

Mide balonları çoğunlukla 500 ml hava ya da sıvı ile şişirilirler. Balonun büyüklüğünde artış oldukça midede meydana gelen dolu olma ve doygun kalma hissi de artar. Fakat midenin bu durumu tolere etmesi çok daha zor olur. Bu açıdan dengenin ayarlanması oldukça önemli bir konudur. Mide balonu içerisine verilen serum fizyolojik metilen mavisidir. Balonda bir sızdırma olması halinde idrar ve dışkı mavi renk olur ve bu şekilde fark edilmesi oldukça kolaydır.

Mide Balonu Yöntemi Güvenilir Mi?

Mide balonu yöntemi, bariatrik cerrahiden daha önce denenebilecek, egzersiz ve beslenme şekli değişiklikleri ile desteklendiğinde ise kısa sürede olumlu sonuçlar elde edilebilecek güvenilir bir işlemdir. Hastaların balonla beraber yaşam tarzlarında da değişiklik yapılması önemli bir konudur. Bu yöntem oldukça kolaydır fakat düzenli olarak kontrollerin yapılmasının ihmal edilmemesi gerekir.

Mide balonu takılma işlemi ameliyatsız olduğu için işlemden sonra komplikasyon oluşma ihtimalleri de son derece düşüktür. Fakat mideye yerleştirilen bu silikon balonlar kişilerin açlık hissini tamamen ortadan kaldırmaz. Bu balonlar temelde kişilerin gıda alımlarını kısıtlamak amacıyla gerçekleştirilir. Tedavi uygulanan kişilerin mideleri normal yemek yediği zamanlara göre daha çabuk bir şekilde dolar. Bu şekilde normalden çok daha az yemek yendiğinden zayıflama gerçekleşir. Fakat bu yöntemin bütünsel bir planlama ile kullanımı son derece önemlidir.

Mide Balonu Uygulaması Nasıl Zayıflatır?

Mide balonu işlemi vücutta herhangi bir yan etkiye neden olmadan midede hacim kaplayan balon ile tok hissettirir. Bu şekilde tüketilen besin miktarlarını azaltan ve kişilerin çok daha çabuk bir şekilde soymasına olanak sağlayan kısıtlayıcı bir uygulamadır. Obezitenin tedavi edilmesi için kullanılan diğer bariatrik yöntemlerdeki gibi kişilerin yediği besin miktarlarını azalttığından kısa sürede zayıflama durumları söz konusu olur.

Mide Balonu ile Ne Kadar Zayıflanır?

Mide balonu takıldıktan sonra verilecek olan kilo tedavi gören hastaların genel tıbbi durumlarına, kilo vermesine engel olacak metabolik rahatsızlıklarına, geçmişteki kilolarına bağlı olarak farklılık gösterir. Fakat genel hatları ile bir değer verilecek olursa mide balonu takılan kişiler en az 10 en fazla 25 kilo arasında zayıflarlar. Bu durum vücut ağırlığı üzerinden oranlandığında mide balonu uygulandığı sürede vücut ağırlıklarının %15-20’lik kısmı kaybedilir.

Yutulabilen Mide Balonu Nedir?

Yutulabilen mide balonu uygulaması endoskopik mide balonundan farklı olarak ucuna kablo bağlı olan büyük bir hap şeklinde yutulmasıdır. Bu cismin yutulması işleminde röntgen cihazları ile mideye ulaşması izlenir. Mide balonu mideye ulaştığında şişirilerek bir balon halini alacaktır. Şişirildikten sonra ucunda bulunan kablo ile bağlantısı da kesilir.

İlerleyen dönemlerde balon kendiliğinden söner. Söndükten sonra ise bağırsak yoluyla dışarı atılması sağlanır. Bu balonların etkisi endoskopik balonlara göre farklıdır. Fakat genellikle yutulabilen mide balonları çok daha az tercih edilir.

Mide Balonu Uygulamasının Yan Etkileri Var Mı?

Mide balonu tedavisi uygulandıktan sonra mide bulantısı, mide krampları kusma gibi semptomlar meydana gelebilir. Meydana gelen bu semptomlar ilk başlarda son derece doğaldır. Mide içerisine daha önceden tanınmayan ve alışık olmayan bir cisim girdiğinden mide bu duruma tepki gösterir. Semptomların hafifletilmesi için mide koruyucu veya ağrı kesiciler kullanılabilir.

Genellikle balon mideye takıldıktan 3-4 gün sonra meydana gelen yan etkiler ortadan kaybolacaktır. Uygulanan mide balonu tedavisi sonrası şikayetlerin devam etmesi halinde ya da herhangi bir hafifleme olmaması durumunda mide balonunun hastadan çıkarılması gerekir. Nadir de olsa vücudun mide balonunu kabul etmemesi durumları söz konusu olabilir. Bunun yanında beslenme alışkanlığının düzenlenmemesi halinde mide balonu tedavisi tamamlandıktan sonra hastaların kısa sürede yeniden kilo alması söz konusu olur. Bu açıdan mide balonu tek başına kesin bir zayıflama çözümü olmayacaktır.

Mide Balonu Çıkarma İşlemi

Hasta midesine yerleştirilen balon, hastanın durumuna ve uygulanan mide balonu türüne göre hasta vücudundan alınır. Mide balonunun çıkarılması işlemi için ilk önce şişkin olan balonun içindeki hava ya da sıvının çeşitli tıbbi aletler ile boşaltılması işlemi gerçekleştirilir.

Boşaltılan balonlar söner ve yemek borusundan mideye indirilen cihazlar yardımıyla ağızdan çıkarılması sağlanır. Bu yöntemle balonun çıkarılması tamamen acısız bir işlemdir. Mide balonu çıkarma işlemi sonrası hastalar günlük yaşamlarını sürdürebilirler.

Mide içi zayıflama balonu 18 yaşından büyük olan ve 70 yaşından küçük olan bireylere uygulanabilir. Vücut kitle indeksleri 30-40 arasında olan, mide cerrahi işlemlerini istemeyen ya da kısa sürede belli bir kilo vermek isteyen hastalar tarafından kullanılabilir.

Hangi Durumlarda Mide Balonu Takılmaz?

·         Hastaların sürekli alkol kullanımı

·         6 ay boyunca proton pompa inhibitörü kullanmayı düşünmeyen

·         Ağız ve boğaz yolunda daralma sorunu ya da anatomik değişiklikler olan

·         Yemek yeme bozukluğu bulunn

·         Tedavi edilmemiş koroner arter hastalığı ya da kalp yetmezliği problemi olan

·         Gebelik ya da emzirme döneminde olan

·         Anemi rahatsızlığı bulunan

·         Karaciğer rahatsızlığı durumları

·         Stabil olmayan tiroit problemleri

·         Kronik olarak ağrı kesici kullanan hastalara mide balonu uygulaması yapılmaz.

İlk öce bu tıbbi sorunların tedavi edilmesi ve uygun olması halinde tedavilerin tamamlanıp hastaların sağlıklı bir yapıya kavuştuktan sonra mide balonu takılması gerekir.

Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?

Mide balonu çeşitleri uygulama şekli, midede kalma süresi ve ayarlanabilir olup olmamasına göre çeşitlendirilir.

Ayarlanabilir Mide Balonu

Ayarlanabilir mide balonları hacmi mide içerisinde ayarlanabilme özelliğine sahiptir. Bu balonların mideye yerleştirilmesinden sonra 400-500 ml kadar şişirilmesi sağlanır. Sonraki süreçlerde hastaların kilo verme durumlarına bağlı olarak balon ucunda bulunan ve gerekli olduğunda dışarı çıkarılan dolum ucundan sıvı miktarı arttırılıp azaltılabilir.

Sabit Hacimli Balonlar

Sabit hacimli balonlar ilk yerleştirilme aşamasında 400-600 ml kadar şişirilir. Bu balonların sonradan hacimlerinin değiştirilmesi mümkün değildir. Midede yaklaşık olarak 6 ay kadar kalırlar. Bu sürenin sonunda sedasyon veya endoskopi ile çıkarılmaları mümkün olur.

Sabit hacimli balonlar arasında yer alan yutulabilir mide balonları için bir endoskopi işlemine gerek duyulmaz. Balon üzerinde bulunan valf 4 ay sonra açılarak balonun sönmesine neden olur. Sonrasında bağırsak yolu ile kendiliğinden dışarı atılması sağlanır. Mide balonunun çıkarılması için yeniden endoskopi uygulanmasına gerek yoktur.

Mide Balonu Avantajları Nelerdir?

Mide balonu avantajları çok fazla olduğundan günümüzde sıklıkla tercih edilen yöntemler arasında yer alır.

·         Mide balonları hastalar istediğinde kolay bir şekilde çıkarılabilir.

·         Hastane ortamında kısa sürede takılması mümkündür.

·         Mide balonu uygulaması son derece kolaydır ve işlem esnasında hastaların ağrı hissetmesi durumları söz konusu olmaz.

·         Mide balonu işlemi sonrasında hastanede yatışa gerek duyulmadan kişilerin normal yaşamlarına dönmesi mümkün olur.

Mide Balonu Uygulaması Sonrası Yaşam

Mide balonu takıldığı zaman mide bu balonu sindirmek isteyecektir. Fakat sindirmeye uygun olmadığı için alışma döneminde kramp, mide bulantısı, kusma durumları söz konusu olabilir. Bu semptomlar kişiden kişiye değişmekle beraber 3-7 gün arasında kaybolur. Sürecin kolay atlatılması açısından doktor tarafından gerekli olan ilaçlar hastalara reçete edilir.

Mide balonu uygulaması kişilerin kilo vermesi için bir başlangıç yöntemidir. Bu aşamadan sonra hastaların yaşam tarzlarında ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapmaları ve bunu sürdürmeleri de son derece önemlidir. Hastaların kendilerine verilen diyete uymaları ve sonrasında ilerleyen dönemlerde bunu bir beslenme tarzına dönüştürmeleri son derece önemlidir.

Mide balonu uygulaması sonrası hastaların bir müddet rahatsızlık hissetmesi son derece normaldir. Bu durumun şiddetine bağlı olarak doktorun ilaç reçete etmesi durumları da söz konusu olabilir. 3-6 haftalık dönemde hastaların iştahları yerine gelmeye başlayacaktır. Fakat kişiler az yemek yese bile kısa sürede doyacaktır. Bu aşamada kişilerin yavaş yemek yeme ve yemek sonrası herhangi bir rahatsızlık durumunun söz konusu olup olmadığını kontrol etmeleri önemlidir. Öğünlerin programlı ve bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Hıçkırık, mide bulantısı, mide reflüsü şikayetleri çoğunlukla hızlı ve çok fazla yemek yendiği zaman meydana gelir.

7-12. haftalarda hastalarda kilo kaybı durumları devam edecektir. Fakat ilk haftalara nazaran bu durum çok daha yavaş bir şekilde gerçekleşir. Bu dönemde hastaların kilo vermek için diyet ve egzersiz yöntemlerini tercih etmeleri gerekir.

Mide Balonu Dezavantajları Nelerdir?

Mide balonu dezavantajı durumları çok sık meydana gelmese de nadiren görülebilir. Bunlar;

·         Erken dönemlerde mide krampı sorunları meydana gelebilir.

·         Mide balonu uygulamasından sonra hastalarda reflü rahatsızlığı görülebilir.

·         Mide balonu takıldıktan sonra ilk 3-7gün boyunca mide bulantısı ve kusma sorunları meydana gelebilir.

·         Nadir de olsa mide ülseri durumları söz konusu olabilir.

·         Mide balonu ile verilen kilo miktarları cerrahi yöntemlerle verilen kilo miktarına nazaran son derece azdır.

·         Mide balonu uygulaması geçici bir yöntemdir. Mide balonu çıkarıldıktan sonra hastaların kazandıkları beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını koruması son derece önemlidir. Hastaların diyetine uymaması durumunda tekrardan kilo alma sorunları yaşanabilir.

Mide balonu uygulamaları 1980li yıllarda beri araştırılan bir tedavidir. Günümüze kadar kullanılan malzeme ve uygulama teknolojisinin geliştirilmiş ve tedavi sırasında ve sonrasında meydana gelebilecek zararlar giderilmeye çalışılmıştır.

Tıbbi operasyonlarda olduğu gibi bu tedavi çeşidinde de nadir de olsa bazı komplikasyon durumları söz konusu olabilir. Endoskopik mide balonu uygulamasında yemek borusu ya da midenin zarar görmesi durumları söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda ülser gibi rahatsızlıklar meydana gelebilir. Nadir de olsa balonun sönmesi durumunda bağırsakların tıkanması problemleri yaşanabilir.

Mide Balonu Riskleri Nelerdir?

Mide balonu riskleri ve sonrasında meydana gelebilecek komplikasyonlar hastaların en merak ettiği konulardan biridir. Mide balonu komplikasyonları 3 ana grup altında toplanabilir. Bu risklerden ilki ve sıklıkla görüleni bir haftalık sürede meydana gelir. Daha sonraki dönemlerde meydana gelebilecek komplikasyon riskleri ise nadir görülür.

İlk dönemlerde meydana gelebilecek komplikasyon riskleri kusma, mide bulantısı, halsizlik ve mide krampları şeklindedir. Bu gibi durumlarda mide balonunun erken dönemlerde çıkarılması durumları söz konusu olabilir.

Sonraki zamanlarda ise mide ekşimesi, şişkinlik, reflü, azalmış dışkı ve bağırsak hareketleri, kötü kokulu geğirme durumları yaşanabilir.

Acil bir şekilde müdahale edilmesi gereken durumlar ise balonun sönmesi nedeniyle meydana gelir. Bu gibi durumlarda endoskopik mide balonu içerisinde bulunan mavi renkli sıvının idrara ve dışkıya karışması söz konusu olur. Bu sayede erkenden fark edilerek müdahale edilebilir.

Mide Balonu Uygulaması Sonrası Beslenme

Mide balonu sonrası beslenme ve yeme alışkanlıklarının değiştirilmesi sağlıklı kilo verme bakımından son derece önemlidir. Diyetisyenin vermiş olduğu detaylı diyet programına uyulması gerekir.

·         Öğünler arasında çok uzun sürüler olmaması son derece önemlidir.

·         Bu dönemde hastaların protein bakımından zengin dengeli bir beslenme programı uygulaması gerekir. Bu durumun alışkanlık haline getirilmesi de son derece önemli bir konudur.

·         Yenilen besinlerin protein oranlarının yüksek olması ve şeker ilavesi olmaması son derece önemlidir.

·         Hastaların canı tatlı istediği zaman yoğurt içerisine meyve dilimleyerek tüketebilirler. Bunun yanında sütün içerisine tarçın eklemek de tatlı isteğini giderecektir.

·         Kişilerin yemek yerken sıvı tüketmemeye özen göstermesi gerekir. Sıvı tüketimlerinin yemeklerden yarım saat önce bırakılması gerekir. Bunun yanında yemeğin ardından da sıvı tüketimi için yarım saat beklemek gerekir.

·         Yemek yeme süresinin uzatılması açısından yemeklerin oldukça fazla çiğnenmesi önemlidir.

·         Pişirme yöntemi olarak az yağlı ve sağlıklı olan haşlama, buğulama, fırında pişirme, ızgara yöntemleri tercih edilebilir.

·         Hastalar herhangi bir katı besinin tolerasyonunda sıkıntı yaşıyorsa o besini bir süre tüketmeyi bırakmaları gerekir.

·         Şekerli, gazlı, karbonatlı içeceklerin tüketilmemesi gerekir.

·         Çok fazla baharatlı ve tuzlu besinler mideyi rahatsız edeceğinden bu besinlerden kaçınılmalıdır.

·         Hastaların bu dönemde alkol tüketiminden uzak durması gerekir.

·         İçecek olarak kalorisiz, şekersiz ve kafeinsiz ürünler tercih edilmelidir.

·         Tüm öğünlerde protein tüketimleri son derece önemlidir.

·         Günlük 1-1.5 litre su içmeye özen gösterilmesi gerekir.

Mide balonu uygulamasında beslenmeye dikkat edilmesi yanında fiziksel aktivitelere de özen gösterilmesi gerekir. Egzersizler hastaların kilo vermesini ve verdikleri kiloları korumasını sağlayacaktır.

Türkiye’de Mide Balonu Uygulamaları Nasıldır?

Türkiye’de mide balonu uygulamaları uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Bunun yanında yurt dışından gelenler için bu tedaviler son derece uygun fiyatlıdır. Bu nedenle sağlık turizminde mide balonu uygulamaları için Türkiye sıklıkla tercih edilir. Türkiye’de mide balonu fiyatları ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık