Hangisi Daha İyi? Gastrik Balon Mu? Gastrik Botoks Mu?

Hangisi Daha İyi? Gastrik Balon Mu? Gastrik Botoks Mu?

Obezite, günümüzde sıklıkla karşılaşılan kronik hastalıklardan biridir. Çok önemli bir sağlık sorunu olmasının yanında çeşitli metabolik rahatsızlıklara da neden olabilir. Bunun yanında mortalite ve morbidite risklerinin artması durumları da söz konusu olabilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda obezite hastalığının tedavi edilmesi son derece önemli bir konudur. Obezite hastalığında tercih edilen yöntemlerden biri de gastrik botoks işlemidir.

Gastrik botoks tedavisi ile kilo verme işlemi sıklıkla tercih edilen uygulamalar arasında yer alır. Gastrik botoks yöntemi endoskopik bir uygulamadır. Bu yöntemde midenin belirli kısımlarına botilium isimli toksin madde verilir. İşlem cerrahi olmadığından herhangi bir kesiye ihtiyaç duyulmayacaktır. Bu işlem sayesinde kişilerin %15-20 oranında kilo vermesi söz konusu olur.

Gastrik botoks işleminin gerçekleştirilmesinin ardından açlık hormonu olarak da bilinen ghrelin seviyesinde azalmalar meydana gelir. Bunun yanında mide asidi salınımı durumlarında da azalmalar yaşanır. Bu yöntem sayesinde mide çok daha yavaş bir şekilde boşalacaktır. Böylece hastalar daha geç acıkırlar ve iştahlarında azalma gibi durumlar meydana gelir. Mide boşalması gecikmeli bir şekilde gerçekleşeceği için kişilerde yemekten sonra ani kan şekeri yükselmesi veya düşmesi durumları da söz konusu olmayacaktır. Bu sayede kişilerin gün içinde kan şekerlerinin sabit kalması durumu söz konusu olacaktır.

Gastrik Botoks İşlemi Nasıl Yapılır?

Gastrik botoks işlemi, mide botoks enjeksiyonunun ağız yolu ve endoskop aracılığı ile yapılmasıyla sağlanır. Bu işlem esnasında hastalarda herhangi bir ağrı durumu yaşanmayacaktır. Bunun yanında gastrik botoks uygulamaları gerçekleştirilirken hastaların genel anestezi almasına da gerek yoktur. Bu işlem diğer obezite uygulamalarında olduğu gibi cerrahi işlemler arasında yer almaz. Bu nedenle gastrik botoks uygulamaları son derece güvenilir olması ile dikkat çeker. Bunun haricinde uygulamanın herhangi bir risk durumu da söz konusu değildir. Hastalara uygulanan botoks miktarları kişilerin sağlık durumlarına göre değişiklik gösterebilir.

Gastrik botoks uygulaması 15 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilir. İşlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmeyecektir. Cerrahi bir işlem olmadığından dolayı kesi açma gibi bir durum söz konusu olmaz. Ağız yolu ile gerçekleştirilen bir işlem olduğu için hastaların birkaç saat gözetim altında tutulması yeterli olur. Sonrasında bireyler kısa sürelerde taburcu edilirler.

Gastrik Botoks Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Gastrik botoks yan etkileri merak edilen bir konudur. Uygulama gerçekleştirildikten sonra etkileri birkaç gün içerisinde görülmeye başlar. İşlem gerçekleştirildikten 2-3 gün sonra kişilerin acıkma sürelerinde yavaşlama meydana geldiği görülür. Bunun yanında iki hafta gibi kıs bir sürede hastalar kilo vermeye başlarlar. Kişilerin kilo vermeleri 4-6 ay kadar devam eder. Gastrik botoks işlemlerinin herhangi bir riski ya da yan etkisi yoktur.

Botoks işlemi ile midede bulunan düz kaslar hedef alınır. Bu şekilde sinir sistemi ya da sindirim sistemine yapılan botoks işlemlerinin herhangi bir yan etkisi görülmez. Kas hastalığı bulunan ya da botoks işlemine alerjisi olan kişilerde olumsuz durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle bu tarz sorunlar yaşayan kişilerin bu işlemden uzak durmaları gerekir.

Gastrik Botoks Uygulamaları Kimlere Yapılır?

Gastrik botoks yapılabilecek kişiler;

• Cerrahi tedavi düşünmeyen kişiler

• Obezite ameliyatlarına uygun olmayanlar

• Vücut kitle indeksleri 25-40 arasında olan bireyler

Bunların yanında çeşitli ek hastalıkları olduğu için ameliyat olamayan kişiler de gastrik botoks uygulaması yaptırabilir.

Kas hastalığı olan ve botoks işlemine alerjisi olan bireylerin bu işlemleri yaptırması uygun değildir. Bunun haricinde midesinde gastrit veya ülser sorunları bulunan hastaların öncelikle bu hastalıklar için tedavi olmaları sonrasında gastrik botoks yaptırmaları gerekir.

Gastrik Botoks İşleminin Faydaları Nelerdir?

Gastrik botoks faydaları uygulamayı yaptırmayı düşünen kişilerce merak edilen bir konudur.

• İşlem gerçekleştirildikten sonra bireylerin hastanede yatmasına gerek yoktur.

• Gastrik botoks işlemi 15-20 dakika gibi kısa sürelerde yapılır.

• Sedasyon altında gerçekleştirildiği için genel anestezi yapılmasına gerek yoktur.

• Endoskopik bir işlem olduğundan sonrasında ağrı hissedilmemektedir.

• Bu uygulama cerrahi bir işlem olmadığından kesi yapılmasına gerek yoktur.

• Endoskopik bir uygulama olduğundan işlemden sonra hastalar kısa sürede yaşamlarına dönebilirler.

Gastrik Botoks İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Gastrik botoks sonrası hastaların dikkat etmesi gereken birtakım konular bulunur. Bu işlemden sonra hastalar herhangi bir problem yaşamadan günlük hayatlarına sorunsuz bir şekilde dönmeleri mümkün olur. Bu işlemin verimli ve etkili olması açısından bazı konulara dikkat edilmelidir. Gastrik botoks işlemi ile hastaların toplam kilolarının %10-15’lik kısmı 3-6 ay gibi bir sürede kaybedilir. Bu oran, hastaların kilolarına, metabolik yaşlarına, beslenme şekillerine ve yaşam tarzlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Gastrik botoks uygulamaları oldukça etkili olsa da işlemden mucize beklememek gerekir. İşlemin başarılı olabilmesi için kişilerin gayretli ve disiplinli bir şekilde çalışması önemlidir. İşlem uygulandıktan sonra hastaların beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekir. Gastrik botoks uygulamalarının ardından hastaların fast food gibi gıdalardan uzak durmaları önemlidir.

Yağlı ve karbonhidratlı gıdalardan uzak durmak önemli bir konudur. Bu dönemde hastalar sağlıklı beslenmeye dikkat etmelidir. Bunun yanında öğün atlamadan düzenli diyet programlarına göre beslenmek gerekir. Asitli içecek tüketimleri midenin olumsuz bir şekilde etkilenmesine sebebiyet verir. Bu nedenle hastalar asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Gastrik botoks işleminden önce bireylerin sağlıksız beslenmesi nasıl kilo almaya neden oluyorsa uygulamadan sonra da bu şekilde beslenme kilo vermeyi zorlaştıracaktır. Gastrik botoks uygulaması sayesinde zayıflayan kişilerin düzenli beslenmenin yanında egzersizlere önem verdiği de görülmektedir. Bu sayede işlemden yaklaşık 4-6 ay sonra kilo verme durumu gerçekleşmiş olur.

Gastrik Botoks Uygulamasıyla Ne Kadar Kilo Verilir?

Endoskopik gastrik botoks işlemi ile kişiler %10-15 civarında kilo kaybı yaşarlar. Kişilerin verecekleri kilolar yapacakları sporlara, diyet programların uymalarına ve bazal metabolizmalarına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Gastrik botoks işlemleri cerrahi uygulamalar olmadığından bu işlemlerde endoksopik yöntemler ile ağızdan girilerek uygulama gerçekleştirilir. Bu nedenle uygulama esnasında herhangi bir kesi açılmasına gerek duyulmaz. Bunun yanında kişiler aynı gün içinde rahatlıkla normal yaşamlarına dönebilirler. Kişiler kendilerine geldikten sonra aynı gün içerisinde taburcu işlemleri gerçekleştirilir.

Gastrik botoks işleminden sonra hastaların hastanede yatmalarına gerek yoktur. Fakat yine de hastalara işlem sırasında sedasyon olarak isimlendirilen bir anestezi uygulandığından 3-4 saat kadar gözetim altında tutulmaları gerekir.

Gastrik Botoks Uygulamaları Midede Kalıcı Problemlere Sebebiyet Verir Mi?

Gastrik botoks tedavisi esnasında kullanılan ilaçların etkileri yaklaşık 4-6 ay kadar sürecektir. Sonrasında bu ilaçların etkileri silinir. Bu nedenle gastrik botoks uygulamalarının herhangi bir kalıcı etkisi bulunmamaktadır. İşlem 6 ay gibi bir süre etkisini göstermektedir. Gerekli olması halinde 6 ay aralıklarla 3 defa gastrik botoks uygulamaları yapılabilir.

İşlemden yaklaşık 2-3 gün sonrasında hastalarda acıkma hissinde azalmalar söz konusu olacaktır. 2 hafta gibi bir sürede kişilerde kilo verme durumları görülür. Gastrik botoks uygulamaları sadece midede bulunan düz kaslara uygulandığı için sinir hücreleri ya da bağırsak hareketlerinin etkilenmesi gibi durumlar söz konusu olmayacaktır. Gastrik botoks uygulamalarından sonra kişilere özel olarak hazırlanan diyetle ile bağırsakların iyi bir şekilde çalışması hedeflenir.

Gastrik Balon Nedir?

Gastrik balon, silikon veya poliüretan malzemelerden üretilen ve zayıflama amacıyla kullanılan ürünlerdir. Mide balonu şişirilmeden mideye yerleştirilir ve sonrasında steril bir sıvı yardımıyla şişirme işlemi gerçekleştirilir. Gastrik balon yöntemi, obezite tedavilerinde sıklıkla kullanılan yöntemler arasında yer alır. Cerrahi bir yöntem olmasa da balon çeşitlerine göre bazılarının anestezi altında ve endoskopik yöntemlerle yerleştirilmesi gerekir.

Mide balonu mide içerisinde yer kaplar ve bu sayede hastalarda tokluk hissi yaratır. Bu şekilde hastalar he öğünde daha az gıda tüketirler. Böylece kişilerin kilo vermesi çok daha kolay bir şekilde gerçekleşir. Mide balonu uygulaması fazla kilo ve obezite tedavilerinde genellikle tercih edilen yöntemler arasında yer alır.

Mide balonları farklı çeşitlerine göre mide içerisinde 4-12 ay kadar kalabilirler. Bu sürede bireylerde tokluk ve doygunluk hissi olacağından yiyecek alımında da sınırlamalar söz konusu olur. Böylece kişiler diyetlerine çok daha kolay bir şekilde uyabilirler. Beslenme tarzı ve yeme alışkanlıkları değişeceği için mide balonu çıkarıldıktan sonra da hastalar rahatlıkla ideal kilolarını koruyabilirler.

Gastrik Balon Çeşitleri Nelerdir?

Mide balonu çeşitleri özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu ürünlerin uygulama şekillerine, midede kalma sürelerine ve ayarlanabilir olup olmamalarına göre farklı çeşitleri vardır.

Sabit Hacimli Mide Balonu

Sabit hacimli mide balonu ilk yerleştirildiğinde 400-600 ml kadar şişirilirler. Sonrasında hacimlerinde bir değişiklik durumu söz konusu olmayacaktır. Bu balonlar mide içerisinde yaklaşık 6 ay kadar kalabilirler. Bu sürenin ardından endoskopi ve sedasyon ile çıkarılmaları gerekir.

Sabit hacimli balonlar içerisinde bulunan yutulabilir mide balonları uygulanırken endoskopi işlemine gerek yoktur. Yutulabilir mide balonunun üzerinde yer alan valf 4 ay sonra çıkarılır ve bu sayede balonun sönmesi gerçekleştirilmiş olur. Balon söndükten sonra bağırsak yoluyla rahat bir şekilde çıkarılabilir. Tekrardan çıkarılması adına endoskopik işlem uygulanmasına gerek yoktur.

Ayarlanabilir Mide Balonu

Ayarlanabilir mide balonu, sabit hacimli balonlar ile kıyaslandığında farklılık gösterir. Bu balonlar mide içerisindeyken hacimlerinin ayarlanması durumları söz konusu olabilir. Bu balonlar mideye yerleştirildikten sonra 400-500 ml kadar şişirme işlemleri yapılır.

Ayarlanabilir mide balonları sonraki dönemlerde hastaların kilo vermelerine göre ayarlanabilir. Yutulabilir mide balonları haricinde mide balonu uygulanırken hasralar sedasyon yardımı ile uyutulur. Bu işlem genel anesteziye göre çok daha hafif bir uygulamadır. İşlem gerçekleştirilirken solunum için yardımcı ekipmanlar kullanımlarına gerek kalmaz.

Gastrik Balon Kimlere Uygulanabilir?

Gastrik balon uygulamaları uzun yıllardır kullanılır. Genellikle kilonun %10-15’lik kısmı 4-6 ay gibi bir sürede verilebilir. Vücut kitle indeksi 27’nin üzerinde olan ve öncesinde mide küçültme işlemi geçirmemiş 18-70 yaş arasındaki bireylere rahatlıkla uygulanabilir. Bunun haricinde mide balonu işlemi anestezi alması riskli olan ve cerrahi operasyon düşünmeyen kişilere de rahatlıkla uygulanabilir. Mide balonu işleminde kaybedilen kiloların tekrardan alınmaması için hastaların beslenme ve yaşam tarzlarına dikkat etmeleri de önemli bir konudur.

Gastrik Balon Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?

Gastrik balon poliüretan ya da silikon malzemelerden üretilen bir üründür. Sönük halde iken esnek bir yapısı vardır. Şişirilmemiş durumda ağız ve yemek borusundan endoskopik yöntemlerle mideye indirilir. Mide balonunun yerleştirilmesi esnasında kişilerin acı veya ağrı hissetmesi gibi istenmeyen durumlar yaşanmamaktadır. Bu uygulamalar esnasında kişilere sedasyon verilir. Mide balonunun yerleştirilmesi işlemi endoskopi ve sedasyon uygulamaları ile gerçekleştirilecekse işlem sırasında uzan anestezist bulunması önemlidir.

Teknolojik ilerlemelerin yaşanması ile birlikte bazı mide balonları için endoskopi uygulamalarına ihtiyaç duyulmamaktadır. Sönük halde olan mide balonunun yerleştirilmesinden önce midenin durumunun mide balonu işlemine uygun olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir. Balon yerleştirme işleminden yaklaşık 6 saat öncesinde hastaların bir şey yiyip içmeyi bırakmaları gerekmektedir.

Gastrik balon yerleştirildikten sonra yaklaşık bir greyfurt kadar olacak şekilde 400-600 ml kadar şişirme işlemi sağlanır. Mide hacmi ortalama 1-1,5 litre kadardır. Mide balonunun 800 ml’ye kadar doldurulması mümkündür. Mide balonlarının ne kadar şişirileceğine doktorlar tarafından çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak karar verilir.

Mide balonunun doldurulduğu su metilen mavisi rengindedir. Bu sayede balonda delik ya da kaçak olması durumunda idrar renginin mavileşmesi gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Bu gibi durumlarda balonun çıkarılması adına hastaların doktora başvurmaları gerekir. Endoskopik işlemlerle balon sorunsuz bir şekilde çıkarılabilir.

Gastrik Balon Faydaları Nelerdir?

Gastrik balon faydaları son derece fazla olduğu için bu yöntem günümüzde tercih edilen bir uygulamadır.

• Mide balonu işleminde hastaların hastanede yatmasına gerek yoktur. Hastalar çok kısa sürelerde normal yaşamlarına dönebilirler.

• Mide balonu istendiği zaman kolay bir şekilde çıkarılabilir.

• İşlem oldukça kolaydır ve uygulama gerçekleştirilirken hastaların ağrı hissetmesi durumları söz konusu olmaz.

• Mide balonu yerleştirme işlemleri hastanede ve kısa sürelerde yapılır.

Gastrik Balon Takma İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gastrik balon takılmasının ardından mide öncelikle balonu sindirmek ister. Ancak balonun mide tarafından sindirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Alışma aşamasında hastalarda kusma, kramp ya da mide bulantısı gibi durumlar yaşanabilir. Bu semptomlar kişilere bağlı olarak farklılık gösterir. İşlemden 2-3 gün sonra semptomlar da kaybolacaktır. Sürecin daha kolay bir şekilde atlatılması adına doktorlar tarafından hastalara gerekli ilaçlar yazılır.

Gastrik balon uygulaması kilo vermenin başlangıcı olarak kabul edilmelidir. Sonrasında hastalar beslenme alışkanlıkları ile yaşam tarzlarını değiştirerek kilolarını koruyabilirler. Hastaların kendilerine verilmiş olan diyetlere uymaları ve sonrasındaki dönemlerde bunu bir alışkanlık haline getirmeleri önemli bir konudur.

Mide balonunun takılmasının ardından kişilerde mide bulantısı gibi istenmeyen problemler meydana gelebilir. Bu gibi sorunlar birkaç gün hafta devam edebilir. Mide balonu takıldıktan sonra ilk iki hafta hastalar kendilerini tok hissedeceklerdir. Bazen kişilerde yemek yemenin ardından mide bulantısı durumları söz konusu olabilmektedir. Mide balonu takıldıktan sonra hastalarda ilk iki haftalık sürede gözle görülür bir kilo kaybı durumu söz konusu olur.

İşlemden 3-6 hafta kadar sonra hastaların iştahları da normale dönmeye başlayacaktır. Ancak bu dönemde hastalar daha az yemek yiyerek daha kısa sürede doyacaklardır. Bu evrede kişilerin yemeklerini yavaş bir şekilde yemeye özen göstermeleri gerekir. Bunun haricinde hastaların yemekten sonra herhangi bir rahatsızlık hissedip hissetmediğini takip etmesi de son derece önemli bir konudur.

Gastrik Balon Riskleri Nelerdir?

Gastrik balon riskleri işlemi yaptırmayı düşünen kişilerce araştırılan bir konudur. En sık karşılaşılan komplikasyonlar çoğunlukla ilk haftalarda meydana gelir. İlk zamanlarda hastalarda mide bulantısı, kusma, halsizlik, mide krampları şeklinde komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu tarz sorunların meydana gelmesi halinde mide balonlarının erken dönemlerde çıkarılmasına ihtiyaç duyulabilir.

Türkiye’de Gastrik Balon ve Gastrik Botoks Uygulamaları

Türkiye’de hem mide balonu hem de mide botoksu uygulamaları son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Günümüzde pek çok kişi sağlık turizmi kapsamında bu işlemleri Türkiye’de yaptırmayı tercih ederler. Burada hem mükemmel bir tatil yapabilir hem de sağlıkla ilgili ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri alabilirsiniz. Gastrik balon ve gastrik botoks ile alakalı detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık