Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi, uzun süre çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu bir doğurganlık tedavisidir. IVF tedavisi olarak da bilinmektedir. Günümüz çağında en çok görülen kısırlık hastalığında tüp bebek ilk başvurulan tedavilerden biri halindedir. Sebebi bulunamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerin tıkanması ve erkeklerde spermin düşük kalitede olması gibi etkenlerde tüp bebek tedavisi uygulanır. Tüp bebek tedavisi de kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücresi olan spermlerin toplanarak laboratuvar ortamında döllenmesi işlemidir.

Laboratuvar ortamında döllenen yumurtalar bölünmeye başlar. Sonrasında anne adayının rahmine dikkatle yerleştirilir. Bu süreci atlattıktan sonra tüp bebeğin normal gebelikten farkı kalmaz. Doğal gebelikten tek farkı yumurtaların laboratuvar ortamında döllenerek sonradan tekrar anne karnına yerleştirilmesidir. Erkeklerde kısırlık görülmesi durumunda tüp bebek tedavisi öncesinde aşılama yöntemi tercih edilebilir. Bu yöntemde erkekten sperm toplanarak kadının rahmine enjekte edilir. Eğer 1 yıldan fazla süredir kişi çocuk sahibi olamıyorsa tüp bebek tedavisine başvurabilir.

Aşılama Yönteminin Tüp Bebekten Farkı Nedir?

Erkeğe bağlı kısırlık sorununda tüp bebek tedavisinden önce aşılama yönteminin tercih edildiğini açıklamıştık. Aşılama yönteminde de tıpkı tüp bebek tedavisinde olduğu gibi kadının yumurtaları uyarılarak yumurtalar çatladıktan sonra erkekten alınan spermler bir kanül yardımıyla yumurtalığa transfer edilir. Fakat aşılama yönteminin etki etmesi için kadında yer alan tüplerden en az bir tanesinin açık olması gerekir. Erkeğin sperm analizi de normal ya da normale yakın olmalıdır. Bununla birlikte yumurtalıkta herhangi bir şekilde patoloji görülmemelidir.

Tüp Bebek Tedavi Süreci Nasıldır?

Adet düzensizliği olmayan kadınlar her ay tek bir yumurta oluşturur. Tüp bebek tedavisinde de yumurta sayısının arttırılması hedeflenir. Her tedavi süreci farklılık gösteriyor olsa da temel olarak yumurta gelişimini sağlayan iki paralel hormon uygulanır. Hormon ilaçlarının ardından yumurtalıkların vereceği tepkiyi beklemek gerekir. Gerekli durumlarda doz ayarlaması yapılarak belirli periyotlarda da ultrason ve kan testlerinin uygulanması gerekmektedir. Yumurtlama süreci genel anestezi ve lokal anestezi altında da uygulanmaktadır.

Tüp Bebek Yaş Sınırı Nedir?

Tüp bebek tedavisinde öncelikli olarak kadın yumurtalıklarının rezervi değerlendirilir. Adetin 3.gününde birtakım hormon testi yapılmaktadır. Aynı zamanda ultrason ile yumurtalık rezervinin durumu kontrol edilir. Eğer bu inceleme sonucunda yumurtalık rezervi iyi olarak tespit edilirse 45 yaşına kadar kişilere tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Fakat yaşın ilerlemesi ile birlikte kromozomların yapısında değişim yaşanacağı için 38 yaşından sonra tüp bebek tedavisine başlayan kişilerin genetik testlere tabi tutulması gerekir. Ayrıca kadınlarda 35 yaşından sonra yumurta sayısında azalma, yumurta kalitesinde bozulma gibi durumlar görülebileceği için en uygun yaş aralığı 25-35 aralığıdır. Kısırlık sorunu yaşıyorsanız geç kalmadan tedaviye başlamanızda fayda var.

Erkeklerde Tüp Bebek Tedavisi İçin Yaş Kısıtı Var mıdır?

Erkeklerde sperm üretimi her yaşlarda devam etmektedir. Fakat yaş ilerledikçe sperm sayısında azalma görülür. 55 yaş üstü erkeklerde sperm üretimi %50 oranında azalmaktadır. Bu nedenle genç yaşlarda uygulanan tüp bebek tedavisi çok daha fazla etki gösterir.

Tüp Bebek Başarı Oranlarını Etkileyen Faktörler

Tüp bebek başarı oranları aşağıdaki şekildedir;

·         Kadınlarda 35 yaşından sonra başarı oranı düşmektedir.

·         30un üzerinde VKİ değeri olursa başarı oranı düşer.

·         Azalmış yumurtalık faktörü

·         Sperm kalitesi

·         Sperm sayısında azalma

·         Üreme fonksiyonlarına zarar veren bağışıklık sistemi hastalıkları

·         Sebebi bulunamayan kısırlık

·         Rahim ve fallop tüplerinde görülen sorunlar

·         Rahimde tutunmayı önleyen miyop, polip ve yapışıklık görülmesi

·         Çiftlerin sigara kullanması

·         Stres ve alkol kullanma

Bu etkenler tüp bebek tedavisinde son derece önemlidir.

Türkiye’de Tüp Bebek Tedavisi

Türkiye’de tüp bebek tedavisi çok sık uygulanır. Çünkü ülkede başarı oranları çok  yüksektir, başarılı hekimler ve donanımlı klinikler bulunduğu için hastalar tedaviden memnun olmaktadır. Bu nedenle Türkiye çok sık tercih edilir. Fiyatlar pek çok ülkeye nazaran daha uygundur. Sizler de Türkiye’de tüp bebek tedavisi olmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık