Prostat Kanseri

Prostat Kanseri

Prostat kanseri, erkeklerin üreme sistemine dahil olan prostat organında kontrolsüz bir şekilde hücrelerin çoğalması demektir. Prostat, alt karın bölgesinde mesanenin tam alt kısmında yer alan, ceviz büyüklüğünde bir organdır. Prostatın pek çok önemli işlevi vardır. Testesteron hormonunun salgılanması, sperm canlılığını koruyan ve seminal sıvının üretilmesi gibi önemli fonksiyonları vardır. Prostatta yaşın ilerlemesi ile birlikte iyi huylu tümörler çıkabilir. Ancak kanser vakası daha çok 65 yaş üstü erkeklerde tespit edilir.

Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri belirtileri genelde hastalığın ileri evrelerinde ortaya çıkar. Ayrıca pek çok semptom ile kendini gösterebilen bir hastalıktır. Erken evrelerde teşhis edilirse tedavi etmek de mümkün olur. En çok yaygın olarak görülen belirtiler arasında şunlar yer alır;

·         İdrar yapmakta zorlanma

·         Sık sık idrara çıkma

·         İdrarda veya menide kan görülmesi

·         Sertleşme problemleri

·         Boşalma esnasında ağrı hissetme

·         İstemeden kilo kaybetmek

·         Bel, kalça ve bacaklarda şiddetli ağrı

Bu belirtilerden birkaçını yaşadığınızı düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Prostat, mesanenin hemen altında yer aldığından ötürü ortaya çıkan belirtiler üriner sistem ile ilgilidir. Bunun için idrar yolu enfeksiyonu gibi düşünülüp doktora gitmemek doğru değildir.

Prostat Kanseri Neden Olur?

Prostat kanseri nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Fakat uzmanların yaptığı çalışmalar neticesinde bazı risk faktörlerinin prostatı tetiklediği ortaya çıkmıştır. Kanser, prostatın DNA yapısında değişikliklerin oluşması ile meydana gelir. Genler, hücrelerimizin nasıl çalıştığını belirler. Dolayısı ile genetik yapı kanser oluşumunda etkilidir. Eğer yakın akrabalarınızda prostat kanseri varsa, bu kansere yakalanma riskiniz daha da artış göstermektedir. Prostat kanserinin bir diğer nedeni ise yaş faktörü, siyah ırklı olmak, yüksek erkek hormonları, hayvansal protein ve yağlardan alınan zengin gıdaların aşırı tüketilmesi, obezite ve egzersiz yapmamak yer almaktadır. Genetiğinde kanser faktörü bulunan kişilerde risk 2 kat daha fazladır. Bu nedenle düzenli olarak kanser tarama testine girmek gerekir.

Prostat Kanser Tanısı Nasıl Olur?

Prostat kanseri, gelişmiş ülkelerde erkeklerde en sık görülen kanserlerden biridir. Öyle ki, Türkiye’de akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türlerinden biri prostat kanseridir. Dünya çapında da ölümcül kanser türlerinde 4.sırada yer almaktadır. Genelde yavaş büyüme gösterir ve sınırlı saldırganlık gösteren bir kanser türüdür. Hastalık ilerleme gösterdikçe güçsüzlük, halsizlik, kansızlık, kemik ağrısı ve böbrek yetmezliği görünebilir. Ancak tedavi ne kadar erken teşhis edilirse hayatta kalma oranı da o kadar yüksek olur.

Prostat Kanseri Tedavisi

Kanserin büyüme hızı, yayılma durumu, hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın evresi tedavinin sürecini etkilemektedir. Erken aşamada teşhis konulursa acil müdahale yerine yakın takip önerilir. Prostat kanseri için cerrahi yöntem en sık uygulanılan tedavilerden biridir. Hastanın durumuna göre robotik, laparoskopik ve açık cerrahi yöntemleri de mevcuttur. Cerrahi işlemdeki amaç prostatın çıkarılmasıdır. Gerektiği durumda prostat etrafındaki penis sertleşmesine yardımcı olan dokular korunabilir.

Erken aşamada tespit edilen prostat kanserinde tercih edilen tedavi yöntemi laparoskopi yöntemidir. Radyoterapi de erken evrelerde tercih edilen tedavilerden biridir. Laparoskopik cerrahi hastaya başarılı sonuçlar verdiği gibi konforlu bir tedavidir. Cerrahi bir kesik içermediğinden ötürü kozmetik açıdan da hastaya kolaylık sağlar.

Prostat Kanseri İçin Risk Faktörleri

Prostat kanserinin kesin nedeninin olmadığını yukarıda açıklamıştık. Ancak prostat kanserinin risk faktörleri şu şekildedir;

Genetik faktörler; prostat vakalarının %10’u kalıtsaldır. Birinci derece akrabalardan kanserin genetik olması olağandır.

Çevresel faktörler; prostat kanseri oluşmasında genetik faktörlerden ziyade çevresel faktörler daha etkendir.

Yaşın ilerlemesi; prostat kanseri riski yaşın ilerlemesi ile birlikte artmaktadır. 50 yaş altında çok az görülen prostat kanseri, 55 yaş üstü kişilerde daha sık görülmektedir.

Irk faktörü; ırk faktörü prostat kanserinin oluşmasında oldukça etkilidir. Özellikle siyah erkeklerde daha sık görülür. Asya kıtasında yaşayan erkeklerde de nadiren görülen bir kanserdir.

Diyet; diyet, prostat kanserinde direkt olarak etkili değildir. sağlıklı bir diyet ile kanserin oluşumu önlemek mümkündür.

Türkiye’de Prostat Kanseri Tedavisi ile Başarılı Sonuçlar

Türkiye’de prostat kanseri tedavisi uzman hekimler eşliğinde gerçekleştirildiği için tedavinin başarılı geçmesi mümkündür. Tedavi planlaması kişiye özel yapılır. Masraflar çoğu zaman sigortadan karşılansa da bazı durumlarda karşılanmaz. Tedavinin ne kadar tutacağı, ne kadar zamanınızı alacağı ve hangi doktor ile görüşmeniz gerektiği hakkında detaylı bilgi almak için bizimle görüşerek ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık