Diz Protezi Nedir?

Diz Protezi Nedir?

Diz protezi, kıkırdağın aşınmış kısımlarındaki alt kemiğin bir bölümünün çıkarılması ve diz ekleminin normal düzenini sağlaması açısından çeşitli materyallerin eklem içine yerleştirilmesidir. Diz ekleminin normal hareketlerini yerine getirmesi için kullanılan bir tedavidir. Diz protezi, iki parça metal ve güçlendirilmiş plastikten üretilir.

Diz Eklemi

Diz eklemi, genel manada insan vücudunda yer alan en karmaşık ve en büyük eklemdir. Ayak bileklerinin, kalçanın ve vücudun ağırlığını diz eklemi taşır. Kıkırdak kemiklerin hasar görmesi çok şiddetli ağrıya neden olur. Şiddetli ağrıyı tedavi etmek amacı ile birçok tedavi uygulanabilir. Fizyoterapi, ilaç ve doktorun vereceği egzersizler olabilir. Bu tedavilere rağmen hala ağrı devam ediyorsa bu durumda diz protezi tedavisine başvurulabilir.

Diz Ekleminde Bozulma Nedeni Nedir?

Diz ekleminde bozulmanın meydana çıkmasında pek çok etken vardır. Genetik faktörler de bozulmaya etken olsa da çevresel faktörlerinde bozulmaya sebebi vardır. Ancak diz ekleminde bozulmanın meydana gelmesindeki etkenleri şöyle sıralayabiliriz;

·         Genetik nedenlere bağlı olan diz problemleri,

·         Yaşa bağlı aşınma ve yıpranma,

·         Obezite ve fazla kilolu olmak,

·         Romatizmal hastalıklar,

·         Fiziksel yaralanmalar,

Ne Tür Protezler Var?

Protez temel anlamda 4 parçadan oluşur;

·         Femoral bileşen; femurun eklem yüzeyinin hazırlandığı ve konumlandırıldığı yer burasıdır.

·         Tibial bileşen; bu eklem yüzeyi hazırlar ve konumlandırır.

·         Patellar bileşen; patellar eklemin yüzeyine yerleştirilir.

·         İnsert; polietilen parçadan üretilmiş ve en temel parçadır.

Diz Değiştirme Ameliyatı

Diz protez ameliyatı, ileri düzeyde hasar görmüş diz eklemlerinde diz kıkırdağının bozulması sebebi ile hareket kabiliyetinin yeniden kazandırılmasını sağlar. Diz protez ameliyatı genelde orta yaşlı bireylerde tercih edilir. Fakat genç hastalarda da gerek duyulması halinde uygulanabilir. Günümüzde diz protezinin kullanım süresi 30 yıl kadardır. Bu durumda ileriki yıllarda protezin yıpranması durumunda tekrar bir ameliyat gerekebilir.

Diz protezi şu durumda yapılabilir;

·         Uygulanan tedavinin eksikliği,

·         Dizlerde kalıcı ağrı ve şekil bozukluğu,

·         Merdiven çıkarken ve 300 metreden fazla yürürken ağrı yaşama,

·         Eklem bölgesinde şiddetli ağrı yaşanması

·         Şiddetli kireçlenme

Diz Protez Ameliyat Prosedürü

Diz protez ameliyat öncesi cerrah detaylı bir muayene yapacaktır. Hastanın kullandığı ilaçlar, tıbbi geçmişi ve kan pıhtısı oluşup oluşmadığı gözden geçirilir. Kan ve idrar tahlillerinin yanı sıra vücutta enfeksiyon olup olmadığına da bakılır. Diz protez operasyonu genelde genel anestezi altında yapılır fakat hastanın tercihine göre lokal anestezi de uygulanabilir. Genel anestezi altında yapılırsa hastanın operasyon öncesi 8 saat aç kalması gerekir. Sonrasında protez doğru şekilde uygulanır. Ameliyat genelde 1-2 saat sürer.

Diz Protez Ameliyat Sonrası

Diz protez ameliyat sonrasında hasta koltuk değneği ya da tekerlekli sandalye ile kendine bakabilir. Doktorun tavsiye ettiği egzersizleri düzenli yapmak size iyi gelir ve iyileşme dönemini hızlandırır. Diz protez ameliyatı sonrasında hasta destek almadan yürüyebilir ve merdiven çıkabilir. Ameliyat sonrası kişi duruma göre 4 gün sonra taburcu olur. Diz protez ameliyatından 6 hafta sonra kişi ağrısız bir şekilde hayatına devam edebilir.

Diz Protez Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrası yardımsız yürüyebilmek için baston ve tekerlekli sandalye kullanmak gerekir. Sonrasında hekimin vereceği ilaçlar eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. Dize aşırı yük yüklememek adına kilo almamaya özen göstermek gerekir. Fizyoterapi tedavisine de hekimin tavsiye ettiği şekilde devam etmelisiniz. Hızlı iyileşmek için de beslenme düzeninize dikkat etmeli ve protein ağırlıklı beslenmelisiniz.

Diz Protez Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Diz protez ameliyat riskleri her ameliyatta olduğu gibi mevcuttur. Ameliyat sırasında yaşayabileceğiniz riskler arasında anesteziye bağlı komplikasyonlar mevcuttur. Nadir de olsa enfeksiyon ve protezin gevşemesi gibi sorunlar oluşabilir. Geç dönemlerde protez gevşemesi oluşması kilo alımı ile ilişkilidir.

Kimler Diz Protez Ameliyatı Yaptırabilir?

Dizlerinde ağrı ve şekil bozukluğu olan hastalarda ilaç ve egzersiz fayda etmiyorsa, günlük hayatta merdiven çıkma ve yürüme de sıkıntı oluyorsa 65 yaş üstü hastalarda diz protez ameliyatı yapılabilir. Yine de ameliyatı yaptırıp yaptıramayacağınızı hekim ile görüşmek daha doğru olacaktır.

 

Yorum Yazın

Ücretsiz Danışmanlık